U S Media.
Op alle foto's rust auteursrecht;
zie de mededeling onderaan de centrale nieuwspagina


Dinsdag 28 november 2006
Balkbrug ( N377 / Zwolseweg ):
Een kijkje in de nieuwe digitale radarkliko van het TVV

Wie kent ze niet: de bekende en vaak verfoeide flitsende afvalbakken van het Team Verkeersveiligheid (TVV) van de Regiopolitie IJsselland ?
Tot voor kort zaten deze bakken vol van Gatso's snufjes, die niets-vermoedende snelheidsovertreders feilloos op de bon slingerden.
Uiteraard kwam je daar pas vele weken later achter, als er weer eens zo'n envelop van de Leeuwarder bonnenfabriek in de bus viel.
Daarin is sinds kort het nodige veranderd.

Allereerst zij de "Hoge Hoedjes", zoals de verhoogde VW Transporters in de volksmond genoemd werden, vervangen door minder opvallende busjes, zoals deze blauwe Ford Transit 260S, die dinsdagmiddag aan de Zwolseweg nabij hectometerpaal 19.3 stond.
Het was op flinke afstand al duidelijk, dat de kliko, die pal voor de bus stond, er één van de nieuwe generatie was.

En hoewel mijn camera nog bol stond van de foto's van de aanrijding in Staphorst, besloot ik toch de tijd te nemen om een kijkje te nemen.

Na een kort gesprek met de controleur mocht ik een kijkje nemen in de "kliko nieuwe stijl".
Die lijkt in bijna geen enkel opzicht meer op de oude -analoge- uitvoering.
De bekende blauwe lamp, die de analoge "bak" kenmerkte, was vervangen door een zilverachtig exemplaar (4).
Deze flitst niet meer zichtbaar, zodat de voor je -te hard- rijdende automobilist daardoor niet meer zo gauw op de rem zal gaan staan.

De analoge camera met de 35 mm filmcassette is vervangen door een compacter digitaal exemplaar (1), dat naast de lamp is gemonteerd.
Het uitrichten gebeurt nu via een simpel geweer-richtkijkertje (5), dat in de bak verticaal aan de voorkant vastgeschroefd zit.
Het zicht naar voren wordt gerealiseerd met behulp van een spiegeltje, dat vlak voor het objectief onder 45 graden staat.
Het spiegeltje bevindt zich achter het uitgezaagde kleine gaatje, dat zich ruwweg op 2/3 van de hoogte van de bak bevindt.

Daaronder -van buiten niet te zien- bevindt zich de radarantenne, die (nu nog) dwars door de plastic wand van de kliko straalt.

De gegevens van de camera en de radar-zend-ontvanger worden verwerkt via een reken-unit (2), die voorzien is van diverse aansluitingen.

De gegevens zijn ook te zien op het display van een aparte bedienings-unit, die links als (3) op de foto te zien is.

Het is mogelijk, de beelden "real time" te volgen, maar dat is nogal omslachtig, omdat het signaal via een kabel naar de bus moet gaan.
Het schijnt uit privacy-overwegingen niet wenselijk te zijn, om dat draadloos te doen, omdat het mogelijk te "kraken" zou zijn.
Het signaal uit de kliko komt "real time" binnen op een draagbare computer en je ziet dus, wat er gefotografeerd is.
En dat signaal controleren is geen overbodige luxe, want het systeem staat nog in zijn kinderschoentjes en er gaat nog wel eens wat mis.
Het komt bijvoorbeeld voor, dat het resultaat van een twee uur durende controle enkele tientallen zwarte of overbelichte digitale foto's is.
Ook komt het voor de kentekenplaat door een verticale balk overstraald wordt, als die (zoals bij Alfa Romeo's) onder de koplamp zit.
Daarnaast wil het nog wel eens gebeuren, dat alleen de (sterk reflecterende) kentekenplaat op de foto blijkt te staan.
En aangezien het noodzakelijk is, dat het voertuig als zodanig herkenbaar is, moest men hier ook noodmaatregelen treffen.
Nu wordt daarom bij duisternis een externe lamp verderop naast de weg geplaatst, die het te hard rijdende voertuig "onder vuur neemt".

Het "uitladen" van de foto's moet nu nog op politiebureau's gebeuren, waar voor dat doel een PC klaar staat, zoals in Hardenberg.
Je zou verwachten, dat de kliko er door die geavanceerde apparatuur lichter door geworden zou zijn.
Dat is niet het geval: de oude bak woog zo'n 80 kilo, de nieuwe brengt 90 op de weegschaal !

Doordat er geen films meer ontwikkeld moeten worden en de uitlezing een stuk sneller gaat, ligt de bekeuring ook sneller op de deurmat.

 

Foto's: © Don Stolwijk - U S Media

Op alle foto's op de sites van U S Media en elders (inclusief het archief ) rust auteursrecht.
Op enigerlei publicatie van onze auteursrechtelijk beschermde foto's
zonder onze uitdrukkelijke schriftelijke toestemming volgt een factuur van € 75,00 exclusief BTW per foto.
In geval van "leeching" wordt een bedrag ter grootte van de schade door overmatig dataverkeer in rekening gebracht.

Bij in gebreke blijven van betaling volgt gerechtelijke vervolging.