Al sinds 2000 de best bezochte regionale nieuwssite
December 2008 (2)
© U S Media. Op alle foto's rust auteursrecht.
Voordat u materiaal van deze site gebruikt voor publikatie,
lees eerst de waarschuwing onderaan deze pagina.
Op publikatie zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming
volgt zonder waarschuwing een factuur.


Zondag 14 december 2008

Havelte: brandweer wint de strijd met de Rode Haan
Zondagavond om 21:14 uur werd de Havelter brandweer verzocht met spoed naar Rijksweg Noordzijde 7 in Havelte te rijden vanwege een schoorsteenbrand.
Het vuur was door voorbijgangers ontdekt, die daarop de bewoner, die in de fraaie, vijf jaar geleden volledig gerenoveerde rietgedekte boerderij aan het werk was, waarschuwden. Al snel bleek, dat het vuur zich had uitgebreid naar de rieten kap en werd er opgeschaald, waarbij ook de brandweer van Ruinerwold (om 21:21 uur) ingeschakeld werd.
Toch leek die hulp ook niet voldoende: om 21:49 uur volgde het sein "grote brand" en werd o.a. om blushulp verzocht uit Koekange-De Wijk.
Hoewel er van buitenaf nauwelijks vuur te zien was, kwam er zeer lange tijd wittige rook over de volle breedte van de nok vrij.
Het was dan ook lang niet zeker, of de spuitgasten de strijd met de Rode Haan zouden kunnen winnen; ondanks de grote hoeveelheden bluswater en een moedige binnenaanval.
Toch werd rond kwart over elf het sein gegeven om te stoppen met spuiten en leek het er op, dat de brand nagenoeg uit was.
Inmiddels was ook de "afdeling logistiek" gearriveerd, zodat de verkleumde en vermoeide brandweerlieden van een welverdiende kop koffie konden genieten.
Foto: Don Stolwijk - U S Media

Middelstum: woning door brand verwoest

Een woning in het Groningse Middelstum is zondag rond 02:00 uur grotendeels afgebrand. Het vuur ontstond in de schoorsteen.
Ondanks verwoede pogingen van de brandweer Middelstum om het vuur in het rookkanaal te bedwingen, sloeg het toch in het dak.
Hierna was er voor de brandweer geen houden meer aan. Naast forse brandschade ontstond er ook veel rook en waterschade. Het huis moet als verloren worden beschouwd.

-
De rookontwikkeling en de hitte zorgden ervoor, dat de poging tot binnenaanval moest worden gestaakt en dat de brand, die inmiddels uitslaand was, van buiten moest worden bestreden. Het brandweerkorps Loppersum werd opgeroepen voor assistentie.
Na twee uur kon het sein "brand meester" worden gegeven.
Het dak van het woonhuis is geheel verwoest.
De gevels van het huis moesten worden omgetrokken om er voor te zorgen, dat de openbare weg veilig gebruikt kan worden.
Foto's: Persbureau Meter


Delfzijl: voetganger ernstig gewond
Een 59-jarige inwoner van Appingedam is zaterdagmiddag ernstig gewond geraakt op de Johan van den Kornputlaan in Delfzijl.
De voetganger stak de weg over richting het station toen op dat moment een bus aan kwam rijden.
De 52-jarige buschauffeur kon de voetganger niet meer ontwijken.
Het slachtoffer kwam hierdoor onder de bus terecht.
Hij is met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht. De politie heeft voor betrokkenen slachtofferhulp geïnformeerd.
Foto: Persbureau Meter


Coevorden: derde schoorsteenbrand binnen twee dagen

Om 20:16 uur is de brandweer van Coevorden opgeroepen voor een schoorsteenbrand aan de Betsy Perkstraat in Coevorden.
Voor men ter plaatse was, kwam echter al de melding dat men niet aan de Betsy Perkstraat moest zijn, maar aan de Betsy Trompetterstraat: een paar honderd meter verderop. Daar werd de open haard leeggehaald en de schoorsteen nog even geveegd.
De schade is gelukkig beperkt gebleven.

-
Al met al was dit de derde inzet voor een schoorsteenbrand in een tijdsbestek van twee dagen.
 Waarschijnlijk zal het toch één van de laatste inzetten zijn van de ouwe trouwe ladderwagen, aangezien de nieuwe hoogwerker inmiddels bijna gereed is voor aflevering en men deze nog voor het einde van dit jaar in Coevorden verwacht.
Foto's: Peter Kramer


Hoogeveen / Zuidwolde: schuren in brand 
Twee opeenvolgende branden op enkele honderden meters van elkaar bezorgden de brandweer zondag rond 02:00 uur handen vol werk.
Een brand in een schuur aan het Oosterveld in Hoogeveen heeft niet alleen een schuur ernstig beschadigd, maar ook een daarin gestalde oldtimer camper en andere materialen.
-
Over de oorzaak van de brand is niets bekend, maar brandstichting wordt niet uitgesloten; met name, omdat even daarvoor in het Zuidwoldiger bosgebied aan de Noorderweg, dat in een verlengde van Het Oosterveld ligt, ook een schuur uitbrandde.
Ook bij deze brand, die eveneens aangestoken lijkt, ging de inventaris geheel verloren. De politie stelt een onderzoek in.
Vidcaps : Persbureau Meter

Zaterdag 13 december 2008

Dedemsvaart: grote brand verwoest groot deel schildersbedrijf
Een forse brand heeft in het begin van de avond een groot deel van Schildersbedrijf Drent op de hoek van de van Haeringenstraat en de Lange-wijk in de as gelegd.
Bij de eerste melding (19:23 uur) was er sprake van een binnenbrand, maar om 19:28 uur werd al opgeschaald naar "grote brand" en werd hulp ingeroepen van de brandweer van Slagharen, van Balkbrug en een blusgroep en de hoogwerker uit Hardenberg.
-
Bij aankomst van de Dedemsvaartse brandweer sloegen er al vlammen uit het achterste gedeelte van het pand, maar al snel breidde het vuur zich uit in de richting van het kantoor aan de voorzijde van het gebouw.
Hoewel de vlammen in eerste instantie zeer hoog oplaaiden, kon het vuur door de massale inzet relatief snel bedongen worden.
De aangrenzende woning kreeg te maken met fikse rookontwikkeling, maar kon gered worden van de vlammen.
De Langewijk werd grotendeels afgesloten. Er zijn bij de brand geen voor de volksgezondheid gevaarlijke stoffen vrijgekomen.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Nieuwlande: aardgaslek door vastgelopen knikdumper
Het was de bedoeling, dat het erf naast een woning aan de Brugstraat opgehoogd zou worden, maar daar kwam vandaag niets van terecht.
De Cat 730 knikdumper, die de oude aarde zou afvoeren, zakte diep weg in de veenachtige bodem en was met geen mogelijkheid meer voor- of achteruit te krijgen. Zelfs toen er een Atlas rupskraan aan te pas kwam, bleef het 25 ton zware voertuig onverzettelijk op z'n plaats.
Maar het kon nog erger, zo bleek, toen er plotseling een luid gesis hoorbaar werd.
De oorzaak ?
Door de woelende wielen was een middeldruk aardgasleiding kapot getrokken en kwam het gas nu op meerdere plaatsen de grond uit.
Genoeg redenen om met spoed het alarmcentrale te bellen, die de brandweer van De Krim naar de plaats des onheils zond.
Na gasconcentratiemetingen werd het verstandig geacht, de directe omgeving af te zetten met linten om het publiek op veilige afstand te houden.
Het verkeer kon wel gebruik blijven maken van de weg, die Nieuwlande met De Krim verbindt.
Personeel van netbeheerder Rendo kwam gelukkig al vrij vlot opdagen, zodat het graafwerk, dat nodig was om de leidingen af te sluiten en te repareren, kon beginnen.
Het viel niet mee om de buizen in de opgehoogde grond te vinden, maar het lukte uiteindelijk rond half twaalf, de gastoevoer af te sluiten.
Inmiddels hielden de bewoonster en buren de Krimmenezen op temperatuur met koffie, die er vanwege de snijdende kou wel in ging.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Hollandscheveld: ravage bij eenzijdige aanrijding op het Zuideropgaande
De blusgroep van de Slagharense vrijwillige brandweer werd in z'n nachtrust gestoord, toen de pagers even na middernacht tot leven kwamen.
Op de schermpjes viel te lezen, dat er een eenzijdig verkeersongeval had plaatsgevonden op het Zuideropgaande in Hollandscheveld, ter hoogte van huisnummer 112.
De mannen troffen op de plaats des onheils een forse ravage aan rond een rode Opel Astra, die op z'n kant lag, nadat deze twee bomen aan de westkant van de weg had geramd.
De bestuurder -een 24-jarige Hoogevener- die uit het wrak was gekropen, lag gewond voor de auto op het asfalt.
Onmiddelijk werd door de brandweer begonnen met het zekeren van het autowrak, terwijl ambulancepersoneel zich bekommerde om het slachtoffer. De man leek slechts een gebroken arm opgelopen te hebben, hetgeen gezien de schade aan de auto een wonder mag heten.
Nadat de onfortuinlijke automobilist per ambulance afgevoerd was, ruimde de brandweer de talloze wrakstukken en de lading betonnen stoep-tegels op, die na de crash uit de auto waren gevlogen.
Berger Kraal haalde het wrak van de Astra op.
Bij de man, die naar het Bethesdaziekenhuis werd overgebracht, werd een bloedproef afgenomen, omdat hij naar alcohol rook.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Hasselt: eenzijdig ongeval op de Verkavelingsweg
Vrijdagavond rond kwart over tien heeft er op de Verkavelingsweg te Hasselt een eenzijdig ongeval plaatsgevonden.
De bestuurster van een Toyota Yaris verloor door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur en botste frontaal op een boom.
Hierna tolde de wagen dwars de weg over en bleef ternauwernood balanceren op het randje van de slootwal.
Omstanders belden snel het alarmnummer.
De alarmcentrale deed een oproep aan de Zwolse brandweer om de vrouw uit haar benarde positie te redden.
Direct werd het voertuig vastgebonden aan een brandweerauto om te voorkomen dat het voertuig alsnog de sloot in zou rollen.
Nadat het voertuig weer vaste grond onder alle vier de wielen had, werd het gestabiliseerd en begon de reddingsoperatie.
Dit gebeurde door het portier weg te knippen, zodat de gewonde vrouw op de wervelplank gelegd kon worden.
Hierna werd ze overgebracht naar het ziekenhuis.
-
Nadat de brandweer het wegdek had schoongeveegd, takelde berger Hooikammer de vernielde Toyota op het bergingsvoertuig en werd de weg weer vrijgegeven.
Foto's: Henry Wallinga - www.zwartewaterkrant.nl


Vrijdag 12 december 2008

Coevorden: schoorsteenbrand aan de Wethouder Rooslaan
Vrijdagmiddag werd de Coevorder brandweer verzocht met spoed naar de Wethouder Rooslaan te rijden in verband met een schoorsteenbrand.
Gelukkig was de brand tijdig ontdekt, hoewel vlammen zich in eerste instantie niet zomaar lieten doven door de bewoner.
-
Nadat de brandweer alsnog korte metten met het vuur maakte, werd de schoorsteen met behulp van de ouwe trouwe ladderwagen geveegd.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Hardenberg: Trials nu ook in Overijssel groot succes
Twee en twintig deelnemers telde de Overijsselse pilot van Trials, die vandaag op de parkeerplaats van de Evenementenhal werd georgani-seerd. Ondanks de snijdende kou waren de jonge automobilisten (m/v) na afloop laaiend enthousiast en het was overduidelijk, dat ze vandaag het nodige van de rijvaardigheidstraining hadden opgestoken.
Dat was natuurlijk niet zo vreemd, want de trials-cursus telt een aantal elementen, die aansluiten op het dagelijks gebruik van de auto, maar verder gaan, dan wat je voor het behalen van het rijbewijs aan kennis en vaardigheden nodig hebt.
Zoals bekend is de meest voorkomende oorzaak van fatale ongevallen in Overijssel de beruchte ruk aan het stuur, waneer de auto met twee wielen in de berm belandt en vervolgens een boom op z'n pad vindt. Leren, hoe je in zo'n geval moet handelen, is een onderdeel van de cursus.
Ook de elandproef (snel en verantwoord ontwijken van een obstakel) , de noodstop op droog en op nat wegdek , alsmede slippen bij nat weer behoren tot hetgeen je tijdens Trials wordt geleerd.
Menig deelnemer kwam de baan op met de nodige bravoure, maar kwam er al snel achter, dat het beheersen van een auto in de praktijk toch een stuk moeilijker is dan gedacht. Even meerijden met een instructeur met echte race-ervaring deed menig overmoedige beginnend bestuurder beseffen, dat er aan zijn of haar kennis nog wel wat schortte.
Ook de rijles in de vrachtauto maakte de cursisten duidelijk, wat een trucker in zijn mars moet hebben en vooral waar hij allemaal op moet letten om zo'n gevaarte veilig door het verkeer te loodsen. De vrachtwagens werden beschikbaar gesteld door Kreeft Opleidingen in Hoogeveen.
-
De lesdag werd tussen de middag onderbroken voor een lunch met thee of koffie (en of weer op temperatuur te komen!).
De cursusdag werd besloten met een bijeenkomst in de Evenementenhal, waarbij de certificaten werden uitgereikt, nadat de deelnemers een evaluatieformulier hadden ingevuld, waarin ze hun mening konden geven over hetgeen ze tijdens de cursus hadden opgestoken en ervaren.
(Het certificaat geeft bij Univé-verzekeringen recht op een flinke korting op de verzekeringspremie).
Degene, die vandaag naar mening van de docenten het meest van de cursus opgestoken had, was Pascal Roelofs uit Dalfsen. Hij ging met een MP3-speler naar huis. Maar de andere 21 cursisten waren van mening, dat de kennis, die ze vandaag hadden opgedaan, minstens zo belangrijk was. Ze waren dan ook zonder uitzondering laaiend enthousiast.
Na de pilot bleek, dat ook de jongeren in Overijssel te porren zijn voor de voortgezette rijopleiding.
Het leidt dan ook geen twijfel, of TRIALS wordt ook in deze provincie een groot succes.

De "echte" cursussen voor inwoners van Overijssel starten in maart 2009.
Ben je nog geen 27 en bezit je een rijbewijs, dan kun je je aanmelden via de website.
Van de totale cursuskosten (€ 265,-) hoef je maar € 50,- te betalen; de rest wordt gesponsord.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Donderdag 11 december 2008

Hoogeveen: taxi rijdt door rood: fikse schade, maar geen letsel
Rond 19:00 uur klonk op de kruising Alteveerstraat - Schutstraat het geluid van kreukelend blik, toen een taxi en een Fiat Panda onzacht kennis met elkaar maakten.
De taxichauffeur, die met z'n Toyota Verso met een passagier onderweg was naar het zwembad, reed van de Schutstraat naar het Haagje, maar negeerde daarbij het rode licht. Uit tegenovergestelde richting sloeg net op dat moment een bejaard paar in een Fiat Panda van het Haagje linksaf naar de Alteveerstraat, waardoor een aanrijding onvermijdelijk werd.
-
-

De Fiat kreeg een flinke tik ter hoogte van het rechter achterwiel en maakte een halve draai, waarbij onder meer een achterwiel vernield werd, toen het tegen een trottoirband sloeg.
Gelukkig bleef het bij materiële schade en kon de politie volstaan met het invullen van een proces verbaal.
Beide voertuigen moesten door berger Kraal afgesleept worden.

Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Zuidwolde: auto total loss, bestuurder gewond na confrontatie met boom
Ook de brandweer van Zuidwolde kon er vanavond op uit, nadat de alarmcentrale het bericht binnengekregen had, dat er een auto tegen een boom gereden was op de Leeuwenveenseweg.
Het bewuste voertuig bleek echter niet op de Leeuwenveenseweg, maar op de Echtenseweg op hardhandige wijze frontaal tegen een boom te zijn geparkeerd. De bestuurder kon zelfstandig uit de vernielde Volvo stappen en werd in de ambulance behandeld, voordat hij naar het zieken-huis werd vervoerd. Het Volvowrak werd door berger Kraal afgehaald.
-
Foto's: FotoRobijn en U S Media


Hoogeveen: gewonde bij kettingbotsing Weg Om De Oost
Een bedrijfsbusje is op De Weg Om De Oost tegen 17.00 uur achter op een stilstaande bestelauto gereden, die daarop doorschoot tegen zijn voorganger. De bestuurder van de bestelauto raakte daarbij gewond en moest door de brandweer uit het voertuig worden gehaald.
Dat kon via de achterdeur, zodat er niet geknipt hoefde te worden.
De man is met onder meer nekklachten naar het Bethesda ziekenhuis gebracht.

De bestelauto, een Peugeot Partner, was het achterste voertuig in een rij voor de verkeerslichten bij de Meester Cramerweg wachtende auto's.
-
Eén van de betrokken bestuurders verklaarde, dat de bestuurder van het bedrijfsbusje (een nieuwe Citroën Jumpy), bang was voor de gladheid en niet plots durfde te remmen, toen hij de stilstaande voertuigen waarnam.
Hij stuurde naar rechts, maar kon een aanrijding niet meer voorkomen.
De Peugeot klapte tegen zijn voorganger; de Citroën reed rechts door de berm en kwam vlak voor een boompje tot stilstand.
Voor zover bekend kwamen de twee andere betrokken bestuurders met de schrik vrij.
-


Holthe: Beiler brandweer voorkomt uitbreiding schoorsteen- en dakbrand
De brandweer van Beilen was er nog maar net op tijd bij om een fikse brand te voorkomen, nadat om 16:13 uur de pagers meldden, dat er aan de Holthe in de gelijknamige buurtschap een schoorsteenbrand woedde. Vijf minuten later werd er al opgeschaald naar "middelbrand", onder meer, omdat de vlammen al uit het pannendak sloegen en het achterste deel van de boerderij rietgedekt was.
-
Dank zij snel en doortastend ingrijpen kon men de vlammen in een vroeg stadium smoren en bleef de schade beperkt.
Wel was de schoorsteen dermate ondermijnd, dat het geval vervaarlijk scheef hing en dreigde in te storten.
Waarschijnlijk wordt het rookkanaal op korte termijn door een sloopbedrijf naargehaald.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Ommen: Vechtdalcollege ontruimd na binnenbrand
Het was even schrikken voor de in het pand aanwezige 200 leerlingen van het Vechtdalcollege, toen bekend werd, dat er brand was en dat het niet om een oefening ging! Sommige leerlingen stond het huilen nader dan het lachen en er brak even lichte paniek uit volgens sommige leerlingen, maar de docenten wisten de school snel te ontruimen.
Eenmaal buiten veranderde de stemming van schrik naar uitgelaten baldadigheid, zoals op de foto waarschijnlijk wel op valt te maken .
Het bleek, dat er tussen het verlaagde plafond en het dak boven een praktijklokaal brand was ontstaan.
Hoewel de Ommer brandweer het vuur vrij snel wist te bedwingen, was er toch al relatief grote schade aan het pand ontstaan.
De leerlingen kregen via een megafoon te horen, dat ze voor de rest van de dag naar huis konden, wat zo te horen met vreugde werd ontvangen.
-
-
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Woensdag 10 december 2008

Arriën: Almeerder overlijdt na ongeval op de N34
Vanmiddag rond 16:10 uur vond een automobilist (61) uit Almere de dood, toen hij met zijn rode VW Touran op de N34 ter hoogte van Arriën door onopgehelderde oorzaak op de verkeerde weghelft belandde en frontaal op een hem tegemoet komende, met steen geladen trekker met opleg-ger botste.
De trucker wist nog door naar rechts uit te wijken te voorkomen, dat hij een achter de Almeerder rijdende grijze Toyota Avensis met vier inzittenden, die door de tollende auto van de Almeerder was geraakt, ook in botsing kwam met de vrachtwagen. De vrachtwagen belandde daardoor in de berm en ramde een aantal bomen, maar de alerte trucker (54) bleef naar verluidt ongedeerd, ondanks de aanzienlijke schade aan zijn voertuig. Het was al snel duidelijk, dat alle hulp voor de man uit Almere te laat kwam.
De politie zette de N34 tussen De Hongerige Wolf en Ommen af en leidde een deel van het verkeer om via de smalle parallelweg.
Voordat berger Autax de twee personenauto's en berger Hooikammer de truck konden bergen, werden de omstandigheden van het drama door personeel van de Dienst Verkeersongevallenanalyse opgetekend.
Brandweerlieden uit Ommen hielpen mee met de berging van het stoffelijk overschot en bij het opruimen van de talloze wrakstukken.
Het verkeer op de N34 is tot ver in de avond gestremd geweest.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

A28: moeder en twee kinderen ontsnappen aan het noodlot
Rond 14:15 kwam een automobiliste, die met twee kinderen over de A28 tussen Meppel en Hoogeveen nabij de Wijk met haar linkerwielen in de middenberm. Door een te abrupte stuurbeweging schoot de auto schuin beide rijstroken over en belandde met de neus in de bermsloot.
Hoewel het voertuig zwaar beschadigd raakte, voorkwamen de veiligheidsgordels en kinderzitjes, dat de inzittenden ernstig gewond raakten.
De inzittenden liepen nu naar verluidt slechts licht letsel op en zijn per ambulance voor een checkup naar een ziekenhuis vervoerd.
Een medewerker van de Dienst Verkeersongevallenanalyse heeft de sporen en andere gegevens vastgelegd voor het proces verbaal, waarna berger Hooikammer het wrak kon wegtakelen.
Foto: Don Stolwijk - U S Media


Baarlo: brandweer redt man uit te water geraakte auto
Vanmorgen rond half zeven werden de brandweerlieden van Zwartsluis opgeroepen, omdat er een voertuig te water was geraakt.
Ook de duikeenheden van Zwolle en Giethoorn werden opgeroepen voor dit incident.
Een personenauto was op het zeer gladde wegdek van Baarlo in een bocht het water in geslipt.
-
Het voertuig lag op zijn kop in de sloot en de slootwal blokkeerde de deuren, waardoor de bestuurder -een man uit Meppel- zat opgesloten.
Met behulp van de lier aan de brandweerauto werd de auto een stuk opgetild, waardoor er genoeg ruimte was om de man te bevrijden.
Hij had onderkoelingsverschijnselen en werd snel in de gereedstaande ambulance onderzocht.
Na dit onderzoek werd hij overgebracht naar het ziekenhuis in Meppel. 
Omdat het voertuig van Zwartsluis voor onderhoud in de garage stond, werd gebruik gemaakt van een tankautospuit van korps Genemuiden.
Foto's: Henry Wallinga - www.zwartewaterkrant.nl


Hardenberg: veel schade door brand in dierenwinkel
Rond kwart over twaalf vanmiddag kreeg de alarmcentrale een bericht binnen, waarin gemeld werd, dat er brand was uitgebroken in dierenspeciaalzaak Pet's Place aan de Admiraal Helfrichstraat in Hardenberg. Omdat bij aankomst van de eerste tankautospuit duidelijk werd, dat er achter in het pand een flinke brand woedde, werd direct opgeschaald naar "middelbrand". Voor alle zekerheid werden ook een tweede TAS en de hoogwerker ingezet, maar laatstgenoemd voertuig werd verder niet gebruikt.
Gelukkig wist men het vuur, dat gepaard ging met fikse rookontwikkeling, vlot te blussen en een aantal kleine zoogdieren, zoals cavia's en konij-nen, tijdig in veiligheid te brengen. Voor een zestal vogeltjes (kanaries en parkieten) kwam de reddingspoging echter te laat.
De brandweer zorgde er hierna met de hogedrukventilator voor, dat de rook het pand uit geblazen werd en bracht verbrand materiaal naar buiten.
Het voorval trok een flinke hoeveelheid publiek, waaronder veel pauzerende scholieren.
Hoewel de oorzaak nog niet geheel duidelijk is, wist men al wel te melden, dat de oorzaak waarschijnlijk in de bedrading achter de meterkast gezocht moet worden.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


N381: dode bij aanrijding
Ook vanmorgen werden weggebruikers verrast door gladheid.
Het ernstigste ongeval vond rond half zes plaats bij Beilen, waar een dode te betreuren viel.
Op de Twee Provinciënweg tussen Hoogersmilde en Beilen was een kleine vrachtwagen, die van Friesland richting Beilen reed, op het spek-gladde asfalt geslipt en dwars over de weg komen te staan.
De bestuurder van een tegemoetkomende personenauto kon de vrachtauto niet meer ontwijken.
De auto raakte de zijkant van de vrachtauto, vloog na de aanrijding van de weg en kwam ondersteboven in de bermsloot tot stilstand.
De automobilist -een veertigjarige inwoner van Gieten- was op slag dood.
De brandweer heeft het slachtoffer uit de auto gehaald. De bestuurder van het vrachtwagentje -een 28-jarige man uit Drachten- en zijn 23-jarige bijrijder uit dezelfde plaats, bleven ongedeerd.
De politie heeft de sporen van het ongeval vastgelegd.
De provinciale weg N381 ( Emmen - Drachten ) was ruim vier uur tussen de afslagen Beilen en Hoogersmilde afgesloten.
Foto's : Persbureau Meter


Ravage op de A1 na botsing vrachtwagens
Op de A1 bij Deventer ontstond tegen de avond een grote ravage door een aanrijding tussen zes vrachtwagens, een personenauto en een bestelbus.
De ravage was zo groot, dat de weg tussen Deventer en Hengelo moest worden afgesloten en pas vijf uur later één rijbaan weer kon worden opengesteld.
Het ongeval ontstond, toen een Poolse vrachtwagen afremde en door een landgenoot van achteren werd aangereden.
Hierna ontstond er een kettingreactie.
De lading van de vrachtwagens kwam op het wegdek terecht terwijl de cabines van de trucks bijna volledig vernield werden.
Het mag dan ook een wonder heten, dat er maar één licht gewonde viel: de bestuurder van een Litouwse vrachtwagen.
Rijkswaterstaat en de brandweer zijn uren in touw geweest om de weg te reinigen van onder meer shampoo.
Foto's: Persbureau Meter


Dinsdag 9 december 2009

Hoogeveen: politie ontdekt professionele wietplantage in flat
De politie heeft samen met medewerkers van Area en Rendo vanmorgen een professionelee wietplantage afgebroken in de flat Phoenix in de Helios. De gehele installatie werd vanaf de vierde verdieping naar beneden gekieperd.
Alle vertrekken van de woning werden benut voor het telen van wiet en de stroom werd illegaal afgetapt.
In de woning werden 400 planten aangetroffen. Zeker negen personen zijn bijna een uur bezig geweest met het ontmantelen van de kwekerij.
-
-
Tot verdriet van enkele omwonenden ging al het materiaal, waaronder dompelpompen, lampen en bruikbare houten latten, de container in.
Afgelopen weekend zou er volgens omwonenden al een arrestatie zijn verricht.
Toen de afzuiginstallatie werd uitgeschakeld, verspreidde de zoete wietlucht zich in en rond de flat.
Foto´s: FotoRobijn

Veendam: opnieuw grote brand in centrum
Een grote brand heeft in de afgelopen nacht een café en de erboven gelegen woning aan de Kerkstraat in Veendam in de de as gelegd.
Bij de brand zijn geen gewonden gevallen.
Of er wederom sprake is van brandstichting moet onderzoek uitwijzen.
Het betrof de dertiende brand in Veendam, waarvan er vijf groot waren. De winkeliers in het centrum maken zich dan ook grote zorgen. 
De brand werd even na 03.00 uur bij de meldkamer in Groningen gemeld door een bewoner van de Kerkstraat.
-
Al snel bleek, dat de vlammen al uit het pand sloegen en werd er opgeschaald naar 'middelbrand' en vervolgens naar 'grote brand'.
Dat gebeurde, omdat toen nog niet zeker was of er bewoners in de bovenwoning van het -toen al gesloten- café aanwezig waren.
Overigens bleek na inspectie later, dat dit niet het geval was. 
De brandweer van Veendam en het assisterende korps van Nieuwe Pekela hadden met twee tankautospuiten en een hoogwerker veel moeite om uitbreiding van de vuurzee te voorkomen, maar slaagden er in, om de direct naastgelegen panden te behouden.
Om 05.30 uur kon het sein 'brand meester' gegeven worden.
De brandweer heeft nog wel enige tijd nodig gehad voor nabluswerkzaamheden.
De Technische Recherche doet onderzoek naar de oorzaak van de brand.
Foto's: Persbureau Meter


De Krim: vreemde eend in de bijt
De mensen van de blusgroep De Krim ontvingen om 00:35 uur een melding, waaruit bleek, dat er een auto/persoon te water was geraakt in de Lutter Hoofdwijk, ter hoogte van Posthoornweg 66.
Ze keken echter vreemd op, toen ze een opmerkelijk gevormd autootje aantroffen, dat op zijn kant tegen de wal lag.
De auto had over de Coevorderweg in de richting van De Krim gereden, maar was vlak na het begin van de bebouwde kom door nog onbekende oorzaak naar links geschoten en tegen een lichtmast gereden.
Vervolgens klapte de auto tegen enkele boompjes en gleed achterwaarts het water in.
Een bewoner van de Posthoornweg wist de man te redden door het achterraam in te trappen en de man uit de auto te sleuren.
De brandweerlieden verkenden de auto, waar zich geen mensen meer in bevonden en ontdekten een aantal opmerkelijke feiten.
Allereerst ging het om de in ons land zeldzame Nissan Cube en bovendien zat het stuur aan de rechter zijde.
Waarschijnlijk ging het om een  rechtstreeks uit Japan geïmporteerde auto, die hier -zo blijkt uit het kenteken- pas sinds eind oktober rond reed.
De eigenaar heeft dus niet lang plezier van gehad van de bijna vijf jaar oude auto.
Berger Autax viste het autootje -met hulp van twee brandweerlieden in de brandweerboot- uit het natte element en voerde het af naar de opslag in Ommen. Essent kreeg opdracht, de vernielde lichtmast te beveiligen.
Het armatuur slingerde namelijk aan twee draadjes hoog boven het wegdek.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Maandag 8 december 2008

Meppel: Aygo te water
De bestuurder van een Toyota Aygo kwam er rond 12:15 uur te laat achter, dat het wegdek van de Staphorster Grote Stouwe knap glad was.
De man kwam uit de richting van Meppel en de verloor in een bocht de macht over het stuur. De auto schoot naar links en ging in de brede, maar gelukkig ondiepe bermsloot over de kop. Voorbijgangers kwamen de drenkeling te hulp en wisten de auto , die ondersteboven tegen de wal tot stilstand was gekomen, snel om te draaien, zodat de drenkeling uit de auto kon komen.
Hij bleek gelukkig ongedeerd en kon in een boerderij even verderop op adem en temperatuur komen.
Onderzoek wees uit, dat de gehele Staphorster Grote Stouwe -ook vóór de brug bij de Westerstouwe- door een oliefilm flink glad was.
Getuigen verklaarden, dat er kort daarvoor al meer automobilisten geslipt waren; gelukkig zonder nare gevolgen.
Er werd een sproeiwagen van de gemeente Meppel ingezet om het wegdek te ontvetten.
Een medewerker van berger Hooikammer mocht de sloot in om de singels vast te maken, waarna de onherstelbare, twee en een half jaar oude Aygo opgetakeld werd en eerst even stevig mocht uitlekken, voor hij afgevoerd kon worden.
Foto: Don Stolwijk - U S Media


Zondag 7 december 2008

Beilen: vroege kerstboom in brand
Bij een brand in een woning aan de Verlengde Havenstraat in Beilen zijn zaterdagnacht een vader en z'n dochter geëvacueerd.
Door nog onbekende oorzaak raakte een gordijn in brand, waarna het vuur oversloeg naar een kerstboom, die 's middags was opgetuigd, vol-gens buurtbewoners.
Door de brand ontstond er een flinke rookontwikkeling.
De brandweer van Beilen had de vuurhaard snel onder controle, waardoor verdere schade beperkt bleef.
De twee bewoners zijn opgevangen door buurtbewoners. Bij de brand raakte niemand gewond.
Foto: Persbureau Meter


Zuidveen: leegstaande rietgedekte schuur brandt af
De brandweer van Steenwijk ontving in de afgelopen nacht om 01:14 uur een alarmering in verband met een binnenbrand in een rietgedekt pand aan de Dwarssloot Oost in Zuidveen. Kort daarop werd opgeschaald naar "grote brand" en werd hulp gevraagd van de brandweer van Oldemarkt en van Giethoorn.
Het bleek te gaan om (opnieuw) een leegstaand gebouw. Bij aankomst bleek, dat er een grote schuur naast een eveneens al jaren leegstaande boerderij volledig in brand stond en er weinig te redden viel.
Wel wisten de spuitgasten te voorkomen, dat de boerderij zelf (foto 3) en de er achter staande stal, waar enkele pony's stonden, een prooi van de vlammen werden. Om de brand volledig onder controle te krijgen, werden de muren van de schuur omgehaald met een graafmachine.
-
Gezien de leegstand en het tijdstip lijkt brandstichting de enige logische verklaring voor het ontstaan van de brand.
In de afgelopen maanden vielen diverse leegstaande panden in Meppel en omgeving ten prooi aan brandstichters, zoals op vrijdag 5 december, toen twee panden in Meppel-centrum in brand vlogen.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Zwartsluis: aanstaande sloopauto in brand

Zaterdagmorgen werd de brandweer van Zwartsluis opgeroepen: bij het tankstation aan de Havendijk was een auto gaan branden.

 De eigenaar wilde de auto naar de sloop brengen, maar de VW Golf had al enkele maanden niet gelopen en moest worden aangeduwd.
Voor de laatste reis was nog wel een paar liter benzine nodig. Net voor het tanken kwam er rook onder de motorkap vandaan.
De beginnende brand werd snel geblust met de brandblusser van het tankstation, waardoor de zwarte auto een winters uiterlijk kreeg.
Voor alle zekerheid werd de brandweer gebeld, om er zeker van te zijn, dat het vuur uit was.
De brandweer heeft geen vuur meer aangetroffen en heeft de accu verwijderd.  
Hierna werd er voor het wrak afsleep geregeld, zodat het voertuig alsnog naar de sloop gebracht kon worden.
-
-
Als laatste werd het poeder even van het wegdek gespoten.
De eigenaar van het tankstation kwam inmiddels al met een nieuwe brandblusser aanzetten. Voor het geval dat....
Foto's: Henry Wallinga - www.zwartewaterkrant.nl


Zaterdag 6 december 2008

Assen: and the winner is......
Voor de meest succesvolle deelnemers aan de reeks TRIALS van het afgelopen jaar, waar maar liefs 1.100 jongeren aan deelnamen, was het vandaag een spannende dag.
De winnaars van de rijvaardigheidstrainingsdagen werden namelijk uitgenodigd om hun krachten (lees: vaardigheid en kennis) nogmaals te meten op het Asser TT-circuit , met als hoofdprijs van deze finale: een TomTom-navigatiesysteem.
Na het (pittige) theorieprogramma ( dat één deelnemer foutloos af wist te ronden ), volgde het praktijkgedeelte, dat o.a. uit de volgende proeven bestond: een noodstop op stroef en op glad wegdek, slalommen en het manoevreren met een vrachtwagen.
Dit jaar werd Groninger Sietse Visser de ULTIMATE DRIVER.
Hij ontving z'n prijs uit handen van Leo de Boer, direkteur van het Verbond van Verzekeraars, tijdens een gezellige meeting, die werd gelardeerd met hapjes en drankjes.
Na afloop klampte menigeen Evelyn Noordzij van het Trials Organisatiebureau aan om de score van het theoriegedeelte nog even op te vragen.

Trials nu ook in Overijssel

Komende vrijdag start de Trials rijvaardigheidstraining in Overijssel met een pilot op het terrein van de Hardenbergse Evenementenhal.
We twijfelen er niet aan, of de reeks wordt ook in deze provincie een groot succes.
Tenslotte telden de TRIALS-series in Groningen, Drenthe, Friesland, Limburg en Utrecht al bijna vierduizend deelnemers !
Foto: Don Stolwijk - U S Media


N381: drie gewonden bij eenzijdig ongeval
Op de Twee Provinciënweg ( N381) tussen Hoogersmilde en Donkerbroek zijn vanmiddag op Fries grondgebied twee kinderen licht en de bestuurder ernstiger gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval met een personenauto. 
De auto, die uit de richting van Donkerbroek kwam, raakte door nog onbekende oorzaak links naast de weg en botste daar tegen een boom.
Naast de brandweer van Oosterwolde werden  twee ambulances ingezet.
Het Mobiel Medisch Team uit Groningen, dat per heli arriveerde, verleende ook assistentie. 
Twee kinderen konden licht gewond de auto verlaten; de bestuurder is door de brandweer uit het voertuig bevrijd.
Hij is vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.
De N381 werd na het ongeval zo'n anderhalf uur afgesloten voor het verkeer om de hulpverlening en berging van het voertuig mogelijk te maken.
De politie bracht ter plaatse het ongeval in kaart en legde de sporen vast.
De auto was na het ongeval rijp voor de sloop. Over de oorzaak van het ongeval is niets bekend.


Hattem: man omgekomen bij schoonmaakwerkzaamheden
In een bedrijf aan de Stationsweg in Hattem is zaterdagmorgen rond vijf uur een twintigjarige man uit Bremen (D) om het leven gekomen.

De brandweer van Hattem verleende assistentie.
Ook de medische hulpdiensten waren snel aanwezig, maar het slachtoffer overleed ter plaatse.
De man was tijdens schoonmaakwerkzaamheden bekneld geraakt in een machine.

Foto: Persbureau Meter


Almelo: automobilist gewond bij eenzijdig ongeval
Bij een ongeval op de Vrielinkslaan in Almelo rond 22:40 uur vrijdagavond is een automobilist gewond geraakt.
De auto sloeg door nog onbekende oorzaak over de kop en kwam tegen een boom tot stilstand.
-
De automobilist is door de brandweer uit de auto bevrijd en per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
De weg is enige tijd afgesloten geweest voor het bergen van de auto en voor onderzoek naar de toedracht van het ongeval


Vrijdag 5 december 2008

Coevorden: vishandel door brand gedupeerd
Het hoofd koel houden en snel en adequaat handelen.
Dat was de reden, dat een brand in een vishandel aan de Bentheimerstraat tijdig geblust werd en erger werd voorkomen.
Personeel van de winkel ontdekte, dat er brand woedde in de afzuiginstallatie van de frituur en wist met enkele poederblussers de brand, die in de ventilator op het dakterras en in de pijp, die tussen twee panden in liep, te blussen, voordat het vuur zich kon verspreiden.
Het vuur ging gepaard met zware rookontwikkeling, die zich niet alleen door de winkel, maar ook in de drukke winkelstraat verspreidde.
-
-
-
De brandweer rukte uit met twee tankautospuiten en een ladderwagen, maar laatstgenoemd voertuig kon direct al retour kazerne.
Helaas werd de waar in de vitrine door de rook onbruikbaar, zodat de onfortuinlijke vishandelaar naast de schade aan de installatie ook een flinke schadepost aan zijn handelswaar opliep.
Maar het had slechter af kunnen lopen, als men niet zo koelbloedig en snel had gereageerd.
De mensen van de Coevorden brandweer kregen een kopje koffie aangeboden van buurman "Eetcafé Miracle".
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Meppel opnieuw geteisterd door brandstichtingen
Even voor tweeën werden de leden van de Meppeler brandweer uit hun warme bedjes gepiept vanwege een binnenbrand aan de Dirk Jacobs-straat, nabij het Meppeler centrum.
Hoewel de omschrijving op de pager "binnenbrand bedrijf" luidde, bleek het om een leegstaand schoolgebouw naast Hotel de Reisiger te gaan.
Er kwam flink wat witte rook uit het gebouw, maar hoewel er later zelfs werd opgeschaald naar "grote brand", werd het geen uitslaande brand.
Wel moesten enkele hotelgasten voor alle zekerheid hun kamers verlaten.
-
-
Tijdens de bluswerkzaamheden bleek er aan de overzijde van een braakliggend terrein opeens ook veel witte rook uit het eveneens leegstaande voormalige Groene Kruis-gebouw aan de Burgemeester Knopperslaan te komen.
Al snel bleek, dat ook dit gebouw in brand stond: aan de achterzijde van het pand waren al wat vlammen zichtbaar.
Snel spoedden de spuitgasten zich ook naar dit gebouw en bestreden het vuur met een grote hoeveelheid water.
Tegen half vijf was men zo te zien ook deze brand meester.
De meest aannemelijke oorzaak van beide branden is brandstichting.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Voor de oudere nieuwspagina's zie het archief

Waarschuwing !
Door deze site te bezoeken gaat u akkoord met onderstaande voorwaarden.
Op alle foto's, afbeeldingen en teksten op de sites van U S Media rust auteursrecht.
Enigerlei publikatie van ons auteursrechtelijk beschermde materiaal zonder onze uitdrukkelijke schriftelijke toestemming wordt beschouwd als aankoop.
Op deze afname volgt een factuur van € 75,00 exclusief BTW per foto en/of artikel.
Bij in gebreke blijven van betaling volgt gerechtelijke vervolging.

Indien het overnemen van teksten of beeldmateriaal niet binnen twaalf uur na publikatie aan U S Media gemeld wordt, worden bovendien administratiekosten in rekening gebracht.
In geval van "leeching" wordt een bedrag ter grootte van de schade door overmatig dataverkeer in rekening gebracht.
Bij in gebreke blijven van betaling volgt gerechtelijke vervolging.
Hierop worden geen uitzonderingen gemaakt.