Al sinds 2000 de best bezochte regionale nieuwssite
September 2008 (3)
© U S Media. Op alle foto's rust auteursrecht.
Voordat u materiaal van deze site gebruikt voor publikatie,
lees eerst de waarschuwing onderaan deze pagina.
Op publikatie zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming
volgt zonder waarschuwing een factuur.


Zondag 21 september 2008

Assen: fikse brand in bouwketen bedreigt buurthuis
Rond kwart over zes vanavond keken veel mensen in en rond Assen verontrust naar de grote zwarte rookwolk, die in de wijk Baggelhuizen in de omgeving van de Witterhoofdweg omhoog kolkten.
Er was weliswaar een "prio 2" alarmering voor een afvalbrandje uitgegeven, maar dit fenomeen leek een duidelijk hogere mate van spoed te behoeven.
Die kwam dan ook vrij vlot: om 18:23 uur werd de hoogste prioriteit gegeven en vier minuten later volgde opschaling naar " middelbrand".
Om 18:32 uur kwam de volgende opschalingsopdracht: "grote brand".
Bij aankomst trof de brandweer een afgesloten bouwterrein aan, maar behulpzame omstanders wisten het hek te openen, zodat de spuitgasten snel met water onder hoge druk aan het bluswerk konden beginnen.
Helaas waren de tanks van de tankautospuiten al snel leeg, zodat het zo'n tien minuten wachten werd op de aanvoer van "lage druk".
De vlammen hadden dus even vrij spel, waardoor een tweetal kunststof keten (naar verluidt van het bouwbedrijf en een groenvoorzienings-instantie) in vlammen opgingen, voor er weer voldoende bluswater voorhanden was.
Van het buurthuis werd alleen het ketelhuis van de verwarming beschadigd.
Over de oorzaak van de brand is nog geen duidelijkheid.


Zwolle: schoorsteenbrand van 't Hofflaan loopt goed af
Rond kwart voor vijf zondagmiddag werden de blusgroepen van Zwolle-Centrum en van post Berkum gealarmeerd voor een schoorsteenbrand aan de Van 't Hofflaan. Twee tankautospuiten en een hoogwerker werden met de grootste spoed op pad gestuurd. Dat bleek geen onnodige
luxe, want bij aankomst sloegen de vlammen al uit de provisorisch afgedekte schoorsteen.
De brandweer sloot de luchttoevoer van de schoorsteen af, waarna het ergste leed geleden was.
De vlammen doofden langzamerhand en met behulp van de hoogwerker werd het bluswerk afgerond.
De schade kon worden beperkt tot de schoorsteen zelf. Men zal op zoek moeten naar een nieuw afdekkapje voor op de schoorsteen.
De inzet van de brandweer trok deze middag veel bekijks. Onder het toeziend oog van tientallen omwonenden, volbracht de brandweer haar opdracht. Naarmate het weer kouder wordt, zullen de schoorsteenbranden terzijnertijd toenemen, omdat afval, takjes en teerachtige roetresten (creosoot) zich aan de binnenkant van de schoorsteenpijp ophopen. Wees er alert op, dat uw schoorsteen tijdig geveegd wordt!
(Alleen vandaag al waren er drie meldingen van schoorsteenbranden in IJsselland en Drenthe).
Foto: Arjan Prins - www.kilroy.nl


Almelo: ravage door vernielingen op begraafplaats
Zondag rond 02.40 uur, kreeg de politie de melding, dat op de begraafplaats aan de Willem de Clercqstraat grafstenen werden vernield.
Agenten troffen in totaal 67 grafstenen aan, die omver getrokken waren, waarbij een aantal werd vernield.
-
De melder had tussen 02.15 uur en 02.35 uur het geluid van trappen tegen de stenen gehoord, toen hij langs de begraafplaats fietste.
Aangezien hij geen telefoon bij zich had, is hij naar huis gefietst en heeft van daaruit de politie gebeld.
Wellicht zijn er andere mensen die iets gezien dan wel gehoord hebben.
Hen wordt verzocht te bellen met de politie in Almelo via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.
Foto's: Persbureau Meter


Zaterdag 20 september 2008

Coevorden: automobiliste gewond door aanrijding met vrachtwagen
Vanmorgen rond acht uur is een vrouw uit Hardenberg gewond geraakt bij een verkeersongeval op de kruising Krimweg - afrit N34.
De automobiliste kwam over de N34 uit de richting van Hardenberg en sloeg op de kruising naar links af naar de Krimweg, richting Coevorden.
Ze zag daarbij door de laagstaande felle zon een vrachtwagen, die van Coevorden in de richting van De Krim reed, over het hoofd.
De trucker probeerde een aanrijding te voorkomen door hard te remmen en naar links te sturen, maar de voertuigen raakten elkaar desondanks.
De linker voorzijde van de vrachtwagen sloeg tegen de linker flank van de Fiat Marea van de Hardenbergse, waardoor de Fiat in elkaar gedrukt werd.
De Coevorder brandweer rukte op verzoek van de ambulancedienst uit om het slachtoffer te bevrijden. Dat lukte na een langdurige en zeer zorgvuldige operatie, waarbij de auto met spreid- en knipapparatuur om het slachtoffer "weggepeld" werd.
De truck moest hiertoe eerst met mankracht van de Fiat weggeduwd worden.
De uit Emmen afkomstige vrachtwagenbestuurder bleef ongedeerd.
Inmiddels was al een verkeersongevallenanalist van de Regiopolitie Drenthe gearriveerd om de omstandigheden rond de aanrijding vast te leggen. De vrachtwagen, die voor TNT post naar Hardenberg vervoerde, was eigendom van een muziekgroep en tijdelijk in gebruik voor postvervoer, aangezien de normale TNT Post- truck niet beschikbaar was. De post werd overgeladen in een vervangende wagen.
Het verkeer richting Coevorden werd tot en met de berging omgeleid via de parallelweg van de Krimweg.
Foto´s: Don Stolwijk - U S Media

Vrijdag 19 september 2008

Zwolle: uitslaande brand verwoest rietgedekte woning
Even na half een werd de Zwolse brandweer verzocht om met spoed uit te rukken vanwege een brand in een rietgedekt pand aan de Zalkerdijk .
Geen gemakkelijke opgave, want de omgeving -en met name de Voorsterweg- was aardig effectief "dichtgetimmerd" met wegwerkzaamheden en afsluitingen. Niet, dat er nog veel te redden viel, maar er was sprake van, dat één van de studenten, die het pand tijdelijk bewoonden, nog in het pand kon zijn.
Een buurvrouw had ontdekt, dat er rook uit het dak kwam; een buurman had een ruit ingeslagen om eventuele aanwezigen te alarmeren, maar ging wijselijk niet meer naar binnen. Toen de brandweer arriveerde en een poging tot het doen van een binnenaanval deed, ontstond er door ontbrandende gassen een flashover. De binnenaanval werd daarop direct afgelast.

Voor de woning, die morgen zou worden ontruimd, was een sloopvergunning aangevraagd, die waarschijnlijk de komende week zou worden afgegeven.
In het pand, dat volledig verloren ging en waarvan het rieten dak al vrij snel instortte, lagen nog eigendommen van de studenten, waaronder een laptop, hoewel een ander deel van de bezittingen voor het uitbreken van de brand al op een aanhanger was geladen.
Van twee van de drie bewoners is bekend, dat ze niet in het pand aanwezig waren; bij publikatie was nog niet bekend, of de derde inmiddels terecht is. In verband met dit feit heeft de brandweer besloten, het pand voor alle zekerheid zelf te slopen en het te doorzoeken. Hieruit bleek, dat de derde persoon niet in het pand aanwezig was.
De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De Technische Recherche onderzoekt het voorval.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Heeten: voorbereidingen feestweek beginnen met flinke sisser
De voorbereidingen voor Helami feestweek, die van 20 tot en met 28 september in Heeten wordt gehouden, zijn in de straat Overbrinck gister-avond met een flinke sisser begonnen.
Even een gat met de grondboor in de grond boren om een paal voor de straatversiering in de grond te plaatsen, kwam een bewoner van de Overbrinck duur te staan. De grondboor maakte niet alleen een mooi gat in de grond, maar ook in een gasleiding.
"Ik heb nog gevraagd, of de paal op dezelfde plaats stond als vorig jaar en de buurtbewoners lieten weten, dat dit het geval was. Dat was het zeker niet", opperde  Ben Scholten, voor wiens woning het gaslek ontstond.  "Anders hadden ze vorig jaar de gasleiding zeker ook geraakt."
Nadat de buurt had geconstateerd, dat er gas uit de leiding kwam, hebben ze Essent gebeld. Daar lieten ze weten, dat ze er maar zand over moesten gooien en, totdat de reparatieploeg ter plaatse kwam, de plek moesten bewaken door mensen en vuur op afstand te houden.
Men besloot ook 112 maar te bellen, want dit soort werk kan de politie beter doen.
De buurt schrok zich dan ook een hoedje, toen de brandweer, politie  en ambulancemedewerkers met groot materieel arriveerden en er ook nog eens drie huizen ontruimd werden, wat neerkwam op 12 personen.
Meteen werd er GRIP 1 alarm gegeven, wat inhoud dat er reëel gevaar voor de omgeving en de mensen was.
Gelukkig viel het achteraf allemaal mee, maar zijn de bewoners wel geschrokken van al het ophef.
Essent dichtte het gaatje in de gasleiding, waarna de bewoners weer over aardgas konden beschikken.
Foto: Persbureau Meter


Donderdag 18 september 2008

Geesbrug: brandweer bedwingt brand in dak van woning
De pagers van de Zwinderse en Hoogeveense brandweer kwamen om 18:41 uur vanavond tot leven: dakbrand aan de Kanaalweg in Geesbrug !
Na een "prio-1-rit" bleek, dat het dak van een woonboerderij vlam had gevat en dat de bewoners inmiddels al aan het blussen waren geslagen.
Het vuur, dat onder de dakpannen woedde, werd met man en macht bestreden, waardoor de vlammen zich niet verder konden verspreiden.
Wel liep een helper een kleine, maar bloedende verwonding aan z'n oor op, toen hij onverwachts geraakt werd door een neervallende dakpan.
Op de eerste verdieping van het pand sloegen de vlammen een flink groot gat in het dak en binnen ontstond vrij veel rook- en roetschade.
Het vuur, dat ontstond in het dak rond de afvoer van een afzuigkap, werd van buitenaf en van binnenuit bestreden.
De Hoogeveense hoogwerker hoefde echter niet in actie te komen.
De hond des huizes keek in eerste instantie wat confuus aan tegen al dat bezoek, maar die stemming veranderde al snel in vreugde, toen er hondenkoekjes tevoorschijn kwamen. Wat hem betreft, mag de brandweer vaker langskomen !
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Zwollenaar vast vanwege tientallen diefstallen

Maandag 23 juni werd een 28-jarige Zwollenaar aangehouden voor het plegen van meerdere inbraken en diefstallen, die plaats vonden in het afgelopen half jaar. Op de aanhouding volgde een langdurig onderzoek.
Hieruit bleek dat de Zwollenaar zich vermoedelijk schuldig heeft gemaakt aan:

  • Veertien woninginbraken, met name gepleegd in de wijken Berkum en Zwolle-zuid.
    De buit bestond onder andere uit digitale camera’s, laptops, gsm’s en kleding.
  • Zeven autoinbraken waarbij navigatiesystemen werden ontvreemd.
  • Zeven inbraken in schuren, garages en bergingen. Bij deze inbraken werd voornamelijk gereedschap meegenomen.
  • Drie overige diefstallen (fietsen/bromfietsen).

De verdachte kwam bij de politie in beeld, doordat hij gebruik maakte van één van de gestolen GSM’s.
In zijn woning werd een grote hoeveelheid goederen aangetroffen, waarvan er veel, dankzij intensief speurwerk en diverse berichten in de Zwolse media, terug gegeven worden aan de rechtmatige eigenaar. De verdachte zit op dit moment nog vast.Zwolle: binnenbrand bij DMI in Zwolle
Bij het bedrijf DMI aan de Botterweg brak vanmiddag een binnenbrand uitgebroken.
Het bedrijf maakt onderdelen voor dieselmotoren en volgens getuigen is de brand uitgebroken tijdens het verchromen of vernikkelen van de onderdelen.
Kort na de brand ontstond er korte tijd een stevige rookontwikkeling en een stank van verbrand plastic.
De brandweer was echter snel terplaatse en kon uitbreiding van het vuur voorkomen.
Voor de ingang van het pand zijn ventilatoren neergezet om het pand rookvrij te maken.
Er zijn geen gewonden gevallen; wel heeft het personeel tijdelijk het pand moeten verlaten. De politie sloot de straat voor het verkeer af.
Bij DMI worden onderdelen voor dieselmotoren vernikkeld, verchroomd, gereconditioneerd, geproduceerd en geëexporteerd.
Foto: Persbureau Meter


Hoogeveen: Golf in puin
Woensdagavond nam een bestuurder van een Volkswagen Golf de binnenbocht op de Willemskade met een te hoge snelheid.
De auto ging over de stoeprand en reed via het zachte grasveldje frontaal tegen een lantaarnpaal, die omver ging.
-
Voor zover bekend vielen er geen gewonden, maar de Golf, die total loss was, moest door berger Kraal worden weggesleept.
Foto's: FotoRobijn


Woensdag 17 september 2008

Nieuw Amsterdam: kind gewond na aanrijding met bestelauto
Een vierjarig jongetje is vanmiddag gewond geraakt, toen het kind vanaf het erf van een woning aan de Zwarteweg opeens de rijbaan op fietste.
De bestuurder van een Fiat Doblo bestelauto remde hard, maar kon een aanrijding niet voorkomen.
Het kind raakte na de klap buiten bewustzijn. Naast de ambulance werd ook het Mobiel Medisch Team opgeroepen, maar het kind kwam na enige tijd bij kennis, waarna de aanvlucht van de traumaheli werd afgebroken.
Het kind is met ons nog onbekend letsel per ambulance naar het Scheperziekenhuis in Emmen overgebracht.
-
De toedracht van de aanrijding werd onderzocht door een verkeersongevallenanalist van de Regiopolitie Drenthe.
Dit onderzoek moet o.a. uitwijzen, of de automobilist zich aan de maximum snelheid hield in de dertig-kilometer-zone.
Foto's: Persbureau Meter


De Krim: forse schade na kop-staart-aanrijding onder collega's
Bij een aanrijding op de Drentseweg in de Krim zijn vanmiddag twee auto's van hetzelfde bedrijf zwaar beschadigd.
De bestuurder van een VW Sharan had niet in de gaten, dat z'n collega in een VW Transporter bedrijfswagen vóór hem afremde om rechtsaf te slaan naar de Tweede Blokweg.
Hoewel de bestuurder van de achterste auto krachtig remde, kwamen de twee auto's hard met elkaar in aanraking.
De Sharan schoot vervolgens door tegen een verkeersbord en een schrikhek en kwam in de linker bermsloot tot stilstand.
De twee inzittenden in beide auto's kwamen met de schrik vrij. Berger Autax haalde beide voertuigen op.
-
-
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Nieuw Buinen: woning zwaar beschadigd door brand
De bovenverdieping van een woonhuis aan het Zuiderdiep in Nieuw Buinen is vanmiddag tijdens afwezigheid van de bewoners uitgebrand.
De rook was al op grote afstand te zien en toen de brandweer arriveerde, sloegen de vlammen al uit de bovenste ramen in de voorgevel.
Het vuur, dat waarschijnlijk in een stereo-installatie of een t.v. is ontstaan op de eerste verdieping, was vrij snel onder controle.
-
De benedenverdieping van het gerenoveerde pand liep echter zware waterschade op.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Camera's in ambulance's in noorden al voorhanden
Drie van de dertig ambulances van UMCG ambulancezorg hebben al camera's aan boord voor de broodnodige bewaking van het ambulance-personeel.
UMCG Ambulancezorg, die in Drenthe en Noord-Friesland optreedt en assistentie verleent in de kop van Overijssel, had geen oproep van de minister nodig om over te gaan op de plaatsing van bewakingscamera's.
Nadat ambulancepersoneel bij een hulpverlening in Klazienaveen werd bedreigd met een schop was de maat vol en wachtte men niet op maatregelen van regeringszijde; integendeel: geweld tegen ambupersoneel wordt niet getolereerd.
UMCG ambulancezorg is verantwoordelijk voor haar personeel en ondernam direct actie.
Bij drie ambulances werden camera's ingebouwd: één voor, één achter op de ambulance en een derde in het interieur, zodat de chauffeur ook zicht heeft op wat er achter hem gebeurt.
Het is de bedoeling, meer van de dertig ambulances met camera's uit te rusten.
-
Opvallend feit is, dat er sinds de installatie van de camera's geen incidenten meer hebben plaatsgevonden.
UMCG Ambulancezorg gaat er dan ook vanuit, dat er een preventieve werking van de camera's uit gaat.
Zoals bekend wil minister Guusje ter Horst in Amsterdam met een proef starten met bewakingscamera's op ambulances. 
Misschien is het goed, als de minister eens in het noorden gaat kijken, omdat men hier al ervaring met bewakingscamera's op ambulances heeft.
Foto's: Persbureau Meter

Dinsdag 16 september 2008

Dedemsvaart: gewijzigde voorrangssituatie leidt opnieuw tot ongeval Moerheimstraat
Om 18:20 uur werden brandweer, politie en ambulance naar de kruising Magnolia-Moerheimstraat ontboden vanwege een "ongeval letsel".
Bij aankomst bleek het allemaal mee te vallen: er waren geen gewonden gevallen, hoewel de materiële schade aanzienlijk was.
Het ongeval ontstond, toen een automobilist uit Dalen, die over de Moerheimstraat reed richting de Rollepaal, geen voorrang verleende aan een automobiliste, die van links uit de Magnolia de kruising opreed en volgens de nieuwe situatie voorrang had moeten krijgen.
De VW Golf van de man uit Dalen raakte de Renault Mégane van de vrouw  in de flank.
Door de klap kwam de Mégane achterstevoren op de brug van de van Rooyens Hoofwijk tot stilstand.
-
Voor het brandweer- en het ambulancepersoneel waren geen levensreddende taken weggelegd en beide konden al snel retour basis.
Politiemensen namen de gegevens van de bestuurders op voor de schade-afhandeling en belden berger Autax, die beide auto's ophaalde.
De nieuwe voorrangssituatie heeft inmiddels al tot meerdere ongevallen geleid, doordat veel bestuurders aannemen, dat verkeer op de Moerheimstraat nog voorrang heeft, zoals dat in de oude situatie het geval was.
Doordat er aan de waterkant geen vangrail is, is het gevaar, dat aangereden weggebruikers in het water terechtkomen, niet denkbeeldig.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Emmen: ontploffing bij Area Reiniging

Een kleine ontploffing heeft vanmiddag letterlijk en figuurlijk veel stof opwaaien bij het bedrijf Area Reiniging.
In de opslagruimte voor klein chemisch afval ontplofte een vat met een onbekende substantie.
Er vielen geen gewonden en ook was er geen sprake van brand.

De brandweer en ambulance dienst zijn de gehele middag paraat geweest bij het bedrijf, totdat het sein weer op groen kon worden gezet.
De milieustraat is geheel afgesloten geweest; mede vanwege de reiniging, die nodig was vanwege het vrijkomen van de inhoud van het vat.
Foto: Persbureau Meter


Bruchterveld: flinke schade na aanrijding op de Duitslandweg
De Hardenberger brandweer kwam vanmorgen rond negen uur in actie op de Duitslandweg, nadat er op de kruising met de Broeklandenweg een aanrijding had plaatsgevonden.
Een automobiliste, die vanaf de Broeklandenweg de Duitslandweg opreed, verleende geen voorrang aan een trekker met een gele -met mengvoer geladen- oplegger, die richting Hardenberg reed.
De personenauto ramde hierbij de middengeleider, waardoor een dubbele lichtmast en een verkeersbord sneuvelden.
Er ontstond flinke schade aan de rechterzijde van de personenauto, maar de bestuurster kwam met de schrik vrij.
De brandweer had de taak de uit de truck op het asfalt van de Duitslandweg weggelekte dieselolie op te ruimen.
Het verkeer werd tijdens die activiteit door stadswachten in goede banen geleid.
De vrachtwagen kon na reparatie zijn weg vervolgen; de personenauto werd weggesleept.
-
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Maandag 15 september 2008

Emlichheim: nachtelijke waterfonteinen
In de nacht van zaterdag op zondag werd de Emlichheimer brandweer om 03:53 uur opgetrommeld, nadat een grappenmaker op de kruising Hauptstrasse / Ringer Strasse de leiding voor de waterverzorging van de Herfstmarkt losgedraaid had.
Dat had tot gevolg, dat anderhalf uur lang een ongeveer vijf meter hoge waterfontein uit het trottor spoot.
De politie heeft de „Spaßvogel“ ter plaatse aangehouden en onderzocht de zaak.
-
Helaas gebeurde de volgende avond tegen elven iets dergelijks; nu met een ondergrondse brandkraan ter hoogte van de firma Optik Doeker aan de Hauptstrasse.
Eén van de brandweerlieden moest er een nat pak voor over hebben om de brandkraan met een speciale sleutel dicht te draaien...
Foto's: Hartmut Gosink - Freiw. Feuerwehr Emlichheim

Oldeholtpade: gewonde bij brand in woning
De politie heeft zondagavond de brandweer geassisteerd bij een brand in een woning aan de G.F. Vosstraat in Oldeholtpade.
Door nog onbekende oorzaak ontstond er brand in de garage.
Eén van de bewoners probeerde de brand nog te blussen en waarschuwde 112, toen dit niet lukte.
De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de garage en de woning veel schade opliepen.
Eén van de bewoners had veel rook binnen gekregen en werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis van Heerenveen.
De technische recherche stelt een onderzoek in. 
De brandweerkorpsen van Wolvega en Heerenveen, alsmede ambulances, rukten massaal uit, omdat volgens de eerste melding nog personen in het pand aanwezig waren. Gelukkig kon snel worden vastgesteld, dat dit niet het geval was.
Foto's: Persbureau Meter


Zondag 14 september 2008

Klazienaveen: brandstichting in voormalig openluchtzwembad
Vanmiddag om 15:13 uur werd brand gemeld in het gebouw van Aquariumvereninging Minor aan de Planeet 2 in Klazienaveen.
De brand bleek echter te woeden in een kleedruimte van het nabijgelegen voormalige openluchtzwembad, waar zich tot ergernis van buurt-bewoners regelmatig hangjongeren ophouden, die zaken vernielen en verloedering op het terrein veroorzaken.
Het vuur was snel onder controle, hoewel er enige honderden meter slang nodig waren om de wateraanvoer met behulp van een motorspuit-aanhanger vanaf de Kazerneweg te garanderen.
Of er verband is met de reeks brandstichtingen in Zuid-Oost-Drenthe is nog onduidelijk. De politie onderzoekt de sporen.
-
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Emmenaar omgekomen bij crash ultralight vliegtuig bij Hoorn (NH)
Een inwoner van Emmen is vanmiddag bij een ongeval met een ultralight vliegtuigje omgekomen, toen het in het water van de Hoornse Hop neerstortte. De man vloog mee met de Zodiac MLA van de penningmeester van de Vliegclub Wieringermeer, omdat hij geïnteresseerd was om een ULV-brevet te halen.
Rond 13:00 uur raakte het vliegtuigje met de twee door nog onbekende oorzaak bij Hoorn (NH) in problemen.
Getuigen verklaarden, dat de ULV een vleugel zou hebben verloren, maar hierover is nog geen zekerheid.
De penningmeester, die eveneens bij het ongeval omkwam, was een ervaren ULV-vlieger.

Grote brandweeroefening in Wietmarschen (D)

Zaterdag vond er in het ten noorden van Nordhorn gelegen plaatsje Wietmarschen een brandweeroefening plaats, waar de "Kreisbereitschaft" van de regio's Vechta en Grafschaft Bentheim aan deelnam.
Volgens het scenario zouden beide korpsen ingezet worden vanwege hoogwaterbestrijding bij Trier aan de Moezel, maar toen men net onderweg was, werd gemeld, dat er rond 14:30 uur een vliegtuigongeval plaats zou hebben gevonden nabij de Wallfahrtskirche in Wietmarschen. Wrakstukken waren door het ongeval in een bosgebied geslingerd, waardoor daar brand was ontstaan.
Bovendien werden er mensen vermist. Beide korpsen werden daarom door de meldkamer in Nordhorn naar Wietmarschen gezonden.

De romp van het vliegtuigwrak lag op de parkeerplaats voor de kerk en er zaten nog personen in bekneld.
Andere slachtoffers lagen her en der rond het vliegtuig.
Er moesten 18 slachtoffers gered worden, waarvan een deel een shock, schaafwonden en botbreuken had opgelopen.
Zeven slachtoffers overleefden de crash niet.
Na de nabespreking werd de oefening tegen vijf uur 's middags beëindigd.
Foto's: Andreas Heck - Freiwillige Feuerwehr Emlichheim


Emlichheim: bestuurder Nederlandse personenauto zwaar gewond na aanrijding
Na de aanrijding van zaterdag heeft zich op de Haselaarweg vanmorgen tegen tienen opnieuw een ernstig verkeersongeval voorgedaan.
Ook nu weer werd de vrijwillige brandweer van Emmelkamp* naar de kruising Haselaarweg - In de Bülten ontboden.
Bij aankomst bleek de bestuurder van een Nederlandse personenauto levensgevaarlijk gewond bekneld te zijn geraakt in zijn auto.
Om de landing en het vertrek van de traumaheli veilig te doen verlopen, zette de brandweer de omgeving van de kruising ruim af.
-
De brandweer bevrijdde het slachtoffer met knipapparatuur uit zijn benarde positie en droeg de man over aan de bemanning van de in Münster gestationeerde traumaheli.
De bestuurder van de tweede personenauto was licht gewond geraakt, maar was niet bekneld.
Na de redding en de door de firma Kronemeyer verzorgde berging van de wrakken ontdeed de brandweer de kruising van ongerechtigheden.
Foto's: Hartmut Gosink
* De Nederlandse benaming voor Emlichheim


Rheeze: prachtige zege voor Autax bij 4x4-klasse Autoblubbering
De regen, die in de na cht van vrijdag op zaterdag met bakken uit de hemel kwam, deed vermoeden, dat het terrein van de Autoblubbering aan de Grote Beltenweg nabij Jungle- en Avonturencamping de in Rheeze wel eens in één grote modderpoel kon veranderen.
Dat viel zaterdagochtend bij aankomst gelukkig erg mee: de modder lag alleen, waar die zich hoorde te bevinden: in de drie vijftig meter lange "blubbergrachten", waar de deelnemers aan dit spektaculaire evenement zich doorheen dienden te ploegen.
Het evenement kende de categorieën "Standaard", "Specials", "4x4" en -meest spectaculair uiteraard- "Grand 4x4".
Zoals gebruikelijk probeerden diverse deelnemers zich op originele wijze en met de meest uiteenlopende ideeën door de modder te werken, zoals met extreem grote wielen, tractorbanden op personenauto's, etc.
(Sommige methoden werkten zelfs, maar andere oplossingen sneuvelden al ras).
Naarmate de wedstrijd vorderde werd de hoeveelheid modder in de grachten verhoogd, zodat steeds meer deelnemers de "full pull"niet meer konden realiseren en er per categorie een finaleploeg overbleef. Het publiek, dat in groten getale kwam opdraven, zag dik honderd deelnemers meerdere malen het modderbad induiken, waarbij vooral de die-hards -meestal de jongeren- vaak letterlijk de volle (modder)laag kregen.
Uiteraard kwam Jan "Autax" Ardesch ook weer aan de start met zijn 4x4 7 liter V8, hoewel die deelname voor aanvang van de wedstrijd aan een zijden draadje hing: vóór de start sneuvelde er een transmissie-onderdeel.
Gelukkig wist "wonderdokter" Bert Mulder dit probleem zodanig op te lossen, dat Jan even later toch met daverend geweld en dito modder-fonteinen de bak rondde: full pull!
Dat lukte tot en met de finale, waarbij Jan tot wild enthousiasme van het publiek zelfs de extra moeilijk gemaakte middenbaan ogenschijnlijk zonder snelheid te verminderen door schoot - dit keer opmerkelijk genoeg zelfs als enige in de Grand 4x4-categorie !
Sterkste concurrent Wolter Klinkien, die onlangs in Westerhaar nog eerste werd, sneuvelde dit keer ten gevolge van een afgebroken aandrijfas.

Een verslag van de "Autoblubbering 2008 " in Rheeze (en uiteraard ook de zege van de Autax-Mulder-Kilroy-wagen) is binnenkort te zien in het SBS-6-programma "Oerend Hard" !
-
Meer info volgt later op www.autoblubbering.nl


Dubbele uitruk voor Emlichheimer brandweer
Zaterdag om 14:55 uur kwam er met een alarmering in verband met een autobrand in Laar een eind aan de lange periode van rust voor de vrijwillige brandweer van Emlichheim.
Het voertuig was tijdens reparatiewerk in brand gevlogen en, hoewel de monteur nog een poging deed zelf het vuur te blussen, bleek al ras, dat het maar beter was, alarmnummer 112 te bellen.
Bij aankomst had men het voertuig, dat inmiddels al volledig in brand stond, al uit de werkplaats geduwd.
De spuitgasten maakten een eind aan de vlammen en konden verhinderen, dat het vuur op de werkplaats oversloeg.
De politie van Emlichheim onderzocht de zaak. De uitruk werd beëindigd rond 15:30 uur, maar daarmee bleek de rust niet weergekeerd....
-
Net toen de brandweerlieden hun uniform aan de kledinghaakjes wilden hangen, kwam er een tweede alarm binnen.
Dit keer ging het om een verkeersongeval met beknelling op de kruising Haselaarweg - In den Bülten.
Bij aankomst op de onheilsplek bleek de beknelde inzittende al uit het voertuig te zijn bevrijd en konden de werkzaamheden worden beperkt tot het beveiligen en reinigen van de ongevalslokatie.
-
De gewonden werden door het personeel van de ambulance verzorgd en naar het ziekenhuis overgebracht.
De tweede uitruk voor de Emlichheimers eindigde rond 17:00 uur.
Foto's: Hartmut Gosink - Freiw. Ortsfeuerwehr Emlichheim


Hasselt: Polen rammen kerk na wildemansrit
Een wilde rit met een personenauto is net na middernacht geëindigd tegen de gereformeerde kerk Bolwerk in Hasselt.
Een personenauto scheurde -volgens vele getuigen- onwijs door de straten van Hasselt.
Op de H.A.W. v.d. Vechtlaan ging het echter mis en verloor de bestuurder de macht over het stuur.
Na door de bossage te zijn gereden ramde de Renault Twingo een geparkeerde bestelbus, veranderde van koers, reed een hekwerk omver, schampte een boom en kwam tot stilstand tegen de muur van de kerk.
Beide inzittenden konden zelf uit de auto klauteren. Getuigen vingen de geschrokken inzittenden op en belden het alarmnummer.
Dit was ook wel nodig, want beide inzittenden -van Poolse afkomst- verklaarden, dat de bestuurder gevlucht was.
Omdat de politie een sterk vermoeden kreeg dat de bestuurder onder invloed was van alcohol, werd de man overgebracht naar het hoofdbureau van politie in Zwolle, waar een bloedproef werd afgenomen.
-
De zwaar beschadigde auto werd door berger Hooikammer afgevoerd.
De eigenaar van de bestelbus zal in de loop van de dag op de hoogte gebracht worden.
De koster van de kerk kwam nog even een kijkje nemen, maar hoefde geen actie te ondernemen.
De schade bleef slechts beperkt tot het hekwerk en een deel van de regenpijp.
-

Zaterdag 13 september 2008

Hoogeveen: gewonde bij aanrijding Alteveerstraat

Op het de kruising Alteveerstraat - Kortenaerstraat kreeg een bestuurder van een Peugeot vrijdagavond geen voorrang van een bestuurster van een één maand oude Hyundai Getz.
Het gevolg was een aanrijding met forse schade, vooral bij de Getz.

In eerste instantie leek het alleen te gaan om materiële schade, maar na verloop van enige tijd kreeg de Peugeotbestuurder nekklachten.
Hij werd dan ook op de speciale wervelplank naar het Bethesdaziekenhuis vervoerd voor nader onderzoek.
-


Voor de oudere nieuwspagina's zie het archief


Waarschuwing !
Door deze site te bezoeken gaat u akkoord met onderstaande voorwaarden.
Op alle foto's, afbeeldingen en teksten op de sites van U S Media rust auteursrecht.
Enigerlei publikatie van ons auteursrechtelijk beschermde materiaal zonder onze uitdrukkelijke schriftelijke toestemming wordt beschouwd als aankoop.
Op deze afname volgt een factuur van € 75,00 exclusief BTW per foto en/of artikel.
Bij in gebreke blijven van betaling volgt gerechtelijke vervolging.

Indien het overnemen van teksten of beeldmateriaal niet binnen twaalf uur na publikatie aan U S Media gemeld wordt, worden bovendien administratiekosten in rekening gebracht.
In geval van "leeching" wordt een bedrag ter grootte van de schade door overmatig dataverkeer in rekening gebracht.
Bij in gebreke blijven van betaling volgt gerechtelijke vervolging.
Hierop worden geen uitzonderingen gemaakt.