Al sinds 2000 de best bezochte regionale nieuwssite
April 2009 (1)
© U S Media. Op alle foto's rust auteursrecht.
Voordat u materiaal van deze site gebruikt voor publikatie,
lees eerst de waarschuwing onderaan deze pagina.
Op publikatie zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming
volgt zonder waarschuwing een factuur.


Zondag 5 april 2009

Slechte start motorseizoen: twee doden; één ernstig gewonde
Bij een eenzijdig ongeval  op de Asserstraat in Gieten is zondagmiddag omstreeks drie uur een 37-jarige motorrijder uit Kollum verongelukt.  
De man verloor door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur, ging onderuit en botste tegen enkele bomen.
Het slachtoffer overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.  
Verkeersongevalsanalysten onderzochten de omstandigheden voor het proces verbaal.
Op de Dorpsstraat in Orvelte raakte vanmiddag een motorrijder ernstig gewond, toen hij op de kruising van de Dorpsstraat en de Orvelterstraat in botsing kwam met een personenauto.  
De inzittenden van de personenauto raakten niet gewond. Ook hier werd een onderzoek door verkeersongevallenexperts ingesteld.
Foto's: Persbureau Meter
Vanavond werd bekend, dat in Wezep een motorrijder om het leven is gekomen.
HIj vloog rond half acht op de rondweg uit de bocht en overleed ter plaatse.

Staphorst: man (49) overleden door koolmonoxidevergiftiging
Zaterdagmiddag werd een 49-jarige man levenloos aangetroffen in de schuur bij zijn woning aan het Berendsland.
Onderzoek wees uit dat de man is gestorven aan koolmonoxidevergiftiging.
Het gas was afkomstig van een benzineaggregaat, dat zich in de schuur bevond.


Vier branden binnen een uur in Zuidbroek en Muntendam in een straal van 500 meter
De brandweer uit de omgeving van Hoogezand-Sappemeer had het druk vanochtend.
In een uur vlogen na elkaar een leegstaande woning, het pand van de jongerensoos, een garage met auto en een landbouwschuur in brand in Zuidbroek en het ernaast gelegen dorp Muntendam. De branden onstonden in een straal van zo'n 500 meter.

Zondagmorgen  kwamen er tussen 6.22 uur en 7.12 uur vier brandmeldingen binnen bij de Gemeenschappelijke Meldkamer Groningen.
Het ging om een uitslaande brand in de jeugdsoos aan de Stationstraat in Zuidbroek, een uitslaande brand in een leegstaande woning aan de Achterwal 11 in Zuidbroek, een uitslaande brand in een schuur aan de Tussenklappen Westzijde in Muntendam en een brand in de garage van een woning aan de John F. Kennedylaan 31 in Muntendam.
De brand in de jeugdsoos is bestreden door het korps van Hoogezand-Sappemeer met een tankautospuit en de hoogwerker.
Om 6.48 uur kon het sein "brand meester" gegeven worden. Voor het blussen van de brand in de woning in Zuidbroek kwamen het korps van Zuidbroek met een tankautospuit en de tweede tankautospuit van Hoogezand-Sappemeer in aktie.
Om 6.49 uur was het vuur onder controle. De woning is volledig afgebrand.
De tankautospuiten van Hoogezand werden daarna direct ingezet bij de brand in de landbouwschuur in Muntendam.
Daar stond een schuur van 10 bij 10 meter in brand. In de schuur stonden landbouwvoertuigen.
Om 7.11 uur kon hier het sein "brand meester" gegeven worden. De schuur is volledig uitgebrand. Om 7.12 uur werd gemeld, dat een garage aan een woning in Muntendam brandde. 
Het korps van Veendam heeft daar het vuur bestreden met de hoogwerker en een tankautospuit.
Om 7.49 uur was het vuur onder controle. In de garage stond een auto. Foto's: Persbureau Meter


Enschede: bakkerij annex ijssalon door brand beschadigd
Om 13:17 uur werd de brandweer in Enschede door de alarmcentrale op de hoogte gebracht van een brand in een pand aan de Haaksbergerstraat. Hoewel in eerste instantie huisnummer 319 als lokatie doorgegeven werd, volgde om 13:29 uur bij de opschaling naar "grote brand" een aanvulling: de brand woedde in luxe brood- en banketbakkerij (annex ijssalon) Busch op huisnummer 323, op de hoek met de Helenastraat.
Voor zover bekend is de brand begonnen aan de achterzijde van het bedrijf.
De bakkerij en een woning liepen veel schade op, maar niemand raakte gewond.
-
Foto's: Michel Hofsté


Zweeloo: loods Coöperatieve Werktuigenvereniging uitgebrand
De rust van de vroege zondagmorgen werd vanmorgen rond kwart voor zeven danig verstoord voor de brandweer van Zweeloo en Schoonoord en even later -door de sirenes van de voorbijrazende brandweervoertuigen- voor veel inwoners van Zweeloo.
Na een eerste melding, waarin gerept werd van een brand in een garagebox / schuur aan het Kieveen, bleek al snel, dat het om een veel ernstiger brand ging.
Bij aankomst werd duidelijk, dat er een uitslaande brand in een loods woedde, waarin veel landbouwmaterieel van een coöperatieve werktuigenvereniging gestald was en waarin bovendien een installatiebureau van de vereniging huisde.
Dichte rook dreef laag over de omgeving, o.a. direct naar een woonhuis / bedrijf, dat achter de loods is gevestigd. Voor alle zekerheid werd de omgeving met linten afgezet in verband met mogelijk instortings- en asbestgevaar. Gelukkig bleek er bij de brand geen asbest vrij te komen.
Het vuur had vooral voorin de loods al flink huisgehouden, voordat de brandweer, die o.a. bijgestaan werd door de autoladder van de Emmer brandweer, arriveerde. De vlammen sloegen toen al uit het dak en lekten boven de roldeur uit al aan de gevel. © US Media
Toch slaagden de spuitgasten er in, de brand onder controle te krijgen, voordat alle materieel verloren ging.
Toen de situatie veilig genoeg was, werden tractoren en andere landbouwvoertuigen, die nog konden rijden, door een brandweerman uit de loods gereden en buiten het terrein afgespoten.
Toch moeten nogal wat voertuigen en machines verloren zijn gegaan en zal de schade waarschijnlijk in de miljoenen lopen.
Wat de gevolgen zijn voor de leden van de Coöperatieve Landbouwwerktuigenvereniging is nog niet te overzien.
Voor de nieuwe tankautospuit van de brandweer van Schoonoord betekende dit de eerste uitruk.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Zaterdag 4 april 2009

Sint Jansklooster: dode bromfietser gevonden

Een 21-jarige man uit Sint Jansklooster kwam zaterdagochtend om het leven na een eenzijdig ongeval.
Omstreeks 7.45 uur kreeg de politie een melding, dat er een bromfiets in de sloot zou liggen aan de Halleweg met daarnaast een man.
Ter plaatse bleek, dat het slachtoffer reeds was overleden.
De man is vermoedelijk in een flauwe bocht rechtdoor gereden en met zijn bromfiets tegen een boom beland.
De jongen droeg op het moment van de aanrijding geen helm. De politie stelt een onderzoek in naar het voorval.Zwolle: kop-staart-aanrijding op de Rijnlaan
Zaterdagmiddag even voor drie uur vond er op de Rijnlaan ter hoogte van winkelcentrum De Dobbe een aanrijding plaats tussen drie auto’s.
De voorste auto remde af om een voetganger te laten oversteken. De bestuurders van de twee achteropkomende voertuigen merkten dit te laat op en botsten op de wachtende auto.
Direct werden de hulpdiensten ingeseind. Omdat er een behoorlijke schade was ontstaan, was er kans op letsel.
-
Uiterst voorzichting werden de twee inzittenden van de Toyota RAV4 uit hun wagen geholpen en in de inmiddels gereedstaande ambulance onderzocht. De vrouw in de achterste auto kon op eigen kracht haar voertuig verlaten.
Nadat de brandweer het wegdek had ontdaan van glas en andere onderdelen van de auto's, keerde zij terug naar de kazerne.
De achterste twee voertuigen werden afgesleept door berger Leerentveld. Inmiddels had de voorste auto z'n weg al vervolgd.
Foto's: Henry Wallinga - www.zwartewaterkrant.nl


Dalen: twee afvalbrandjes van paasbulten
Tegen vieren zaterdagmiddag werd de Coevorder brandweer verzocht naar de Vliers in Dalen te rijden vanwege -zoals dat in brandweerjargoens heet- "een Prio 2 Berm/Ruigte/Afval brand" .
Het bleek te gaan om afvaltakken van de paasbult aan de Vliers, waar de paasbultbouwers in brand hadden gestoken.
In overleg met de bouwers heeft de brandweer besloten het spul gecontroleerd uit te laten branden; mede, omdat er geen gevaar voor uitbreiding was.
--
Even later bleek uit een tweede flinke rookwolk, dat er ook aan de Valsteeg in Dalen tuinafval van een paasbult in rook opging.
De rookwolk was vanaf de N34 duidelijk zichtbaar.
Foto's : Peter Kramer


Kampen: man gewond door eenzijdig ongeval op de Niersallee
Zaterdag even na 02:30 uur raakte de bestuurder van een Daewoo Kalos behoorlijk gewond bij een eenzijdig ongeval op de Mr. J.L.M. Niersallee.
De man kwam vanuit de richting Zwolle / IJsselmuiden en reed in de richting van de N50.
In de flauwe bocht naar rechts, net over de Molenbrug, reed hij door nog onbekende oorzaak rechtdoor en verloor in de berm de macht over het stuur, waarna de auto in de berm een paar maal over de kop sloeg, nadat hij enkele verkeersborden had geramd.
De bestuurder zat bekneld en moest door de brandweer uit zijn auto worden geknipt.
 
De auto lag op zijn linkerzijde en moest door de brandweer stabiel worden vastgezet, alvorens het dak kon worden verwijderd.
Het slachtoffer is omzichtig door brandweer- en ambulancepersoneel uit de auto gehaald en per brancard naar de ziekenauto vervoerd, waarna hij is overgebracht naar een ziekenhuis in Zwolle.
Twee medewerkers van een telematicabedrijf, die in een tentje naast de weg een glasvezelkabel repareerden, hoorden een hoop lawaai en dachten, dat er een auto een klapband had gekregen.
Toen het lawaai voortduurde zijn ze voorzichtig gaan kijken en zagen ze de auto, die vlak langs hun tent was gekomen en nu een tiental meters van hun tent lag. De twee zijn dus door het oog van de naald gekropen.
Na de hulpdiensten te hebben gewaarschuwd, hebben ze eerste hulp verleend.
Nadat het slachtoffer bevrijd was, hebben verkeersongevalsanalisten de zaak op papier gezet, waarna de berger de zaak kon opruimen.
Het weinige verkeer heeft geen hinder van het ongeval ondervonden. 
Foto's: Henry Wallinga - www.zwartewaterkrant.nl
dw_main


Nieuw Balinge: brand verwoest heidegebied
Een hevige brand heeft vrijdagavond een stuk hei op het Mantingerveld bij Nieuw Balinge in de as gelegd.
De brandweer van Westerbork werd om 18:41 uur opgeroepen vanwege een natuurbrand aan de Koolveen, maar de Rode Haan had toege-slagen op het heidegebied aan de Mantingerweg.
-
Het bleek moeilijk om bij de brand te komen en daarom werd de brandweer van Hoogeveen en Beilen om assistentie gevraagd.
Na de inzet van vuurzwepen en poederblussers kon men snel het sein "Brand Meester" geven, waardoor de brandweer van Beilen al snel retour kazerne kon. De brandweer van Hoogeveen heeft z'n collega's van Westerborker brandweer geassisteerd bij het nablussen.
De oorzaak is van de brand is nog onbekend.


Vrijdag 3 april 2009

Hoogeveen: verblinde automobilist veroorzaakt ernstige aanrijding
Bij een kop-staart aanrijding op de Zuidwoldigerweg zijn rond half zes vanavond twee mannen gewond geraakt.
De bestuurder van een gele Opel Combo wilde linksaf slaan naar Het Roer, maar wachtte even om een tegenligger vrije doorgang te verlenen.
De bestuurder van een achteropkomen de BMW 7-serie, verblind door de laagstaande zon, zag de stilstaande auto veel te laat en zijn rempoging kon een flinke kop-staart-aanrijding niet voorkomen.
De Opel Combo werd door de klap weggeslingerd en kwam pas vijftien meter verderop tot stilstand.
De bestuurder moest door de Hoogeveense brandweer uit de bedrijfsauto worden "uitgeknipt", hetgeen nogal wat voeten in de aarde had, omdat ook de laadruimte moest worden verwijderd. Bovendien stond de laadruimte vol kratten met bierflesjes, die eerst uitgeladen moesten worden. De man is na zijn bevrijding per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd.
De BMW-bestuurder was zelfstandig uit z'n auto gestapt, maar bleek kort daarop ook medische behandeling nodig te hebben. Ook hij ging per ambulance richting hospitaal.
Nadat verkeersongevalsanalisten de omstandigheden hadden vastgelegd en de auto's op technische gebreken hadden onderzocht, kon berger Kraal de wrakken ophalen.
Foto: Don Stolwijk - U S Media

Almelo - Coevorden: honderd meter lang proeftransport over water
Vandaag vond de eerste van drie bijzondere proefvaarten op de vaarweg Almelo - Coevorden plaats.
Een "koppel-verband" van twee achter elkaar varende, met staalkabels aan elkaar gekoppelde binnenvaartschepen' (de Patmar Z' en de 'Kemp 2') van totaal honderd meter lang en 6,6 meter breed en voorzien van twee lagen containers, gaat de serie proefvaarten maken.
De vaartocht van 33 kilometer ging rond 09:15 uur (45 minuten later dan gepland) in Almelo van start; de aankomst vond rond half vijf plaats aan de kade bij Nijhof-Wassink.
De Inspectie Scheepvaart van de provincie Overijssel begeleidde de proefvaart.
Tijdens de proefvaarten wordt gekeken, wat de effecten zijn voor het andere scheepvaartverkeer. Verder wordt bezien of en zo ja, welke aanpassingen nodig zijn aan de infrastructuur (sluizen, bruggen) en aan het koppelverband zelf.
Ook de wachttijden van het wegverkeer bij bruggen en sluizen worden tijdens de monitoring meegenomen.
De diepgang bedraagt ongeveer 1,80 meter, de hoogte boven de waterlijn is maximaal 5 meter, maximumsnelheid van zes kilometer per uur.
Overijssel en Drenthe verleenden transporteur Nijhof-Wassink BV toestemming voor drie proefvaarten, omdat ze goederenvervoer over water willen stimuleren. Na de evaluatie in juni wordt beslist of er met koppelverbanden gevaren mag worden.

Voor zover bekend verliep de eerste proefvaart zonder problemen. De combinatie rondde ook de smalste delen van het kanaal.
Wel voer men vanaf de brug in de N36 met de stuurhuizen in de laagste stand en werd er gereageerd op de beelden van de boordcamera's en instructies van personeel op de boeg. Ander vaarverkeer kwam men -voor zover bekend- niet tegen.
Hoewel er in eerste instantie weinig mensen op de hoogte leken van het bijzondere vervoer, groeide het aantal toeschouwers naarmate de tijd verstreek en vooral op het laatste deel van traject volgde een stoet toeschouwers het transport.


Zwolle: laagstaande zon oorzaak kop-staart-aanrijding
Op de rotonde Burgemeester Roelenweg met de Govert Flinckstraat heeft donderdagavond een kop-staartaanrijding plaatsgevonden.
De bestuurster van een VW Polo wachtte op de rotonde voor een fietser, die op deze rotonde voorrang had, toen ze van achteren door een Peugeot  407 werd aangereden.
De bestuurder van de Peugeot verklaarde, dat hij verblind was door de laagstaande zon en de Polo daardoor niet had gezien.
-
-
De vrouw liep door de nare tik van achteren pijn aan haar nek op.
Hierop maakte de brandweer van Zwolle zich gereed om het dak van het voertuig te knippen.
Maar na kort overleg tussen ambulancemedewerkers en brandweerlieden werd besloten, om het slachtoffer zelf voorzichtig uit te laten stappen.
Hierna is zij overgebracht naar het ziekenhuis om daar voor alle zekerheid enkele foto's te laten maken van haar nek.
De Peugeot kon zelf zijn weg vervolgen, maar de Polo moest door berger Leerentveld worden afgesleept.
De brandweer had bij dit voertuig was de lucht uit de banden laten lopen om het te stabiliseren.

Donderdag 2 april 2009

Nieuw Buinen: twee fietsers gewond bij botsing
Tegen het eind van de middag zijn twee fietsers onzacht met elkaar in aanraking gekomen op de Parklaan in Nieuw Buinen.
Een fietser kwam zo ongelukkig terecht, dat deze door de brandweer bevrijd moest worden.
Een van de twee slachtoffers is ter plaatse behandeld; het andere is naar het Refaja-ziekenhuis in Stadskanaal overgebracht.
Foto's: Gerco Mulder

 

Odoorn: groot onderzoek in woning na misdrijf in Riel
Het rechercheteam van de politie Midden en West Brabant dat belast is met het onderzoeken naar een mogelijk misdrijf in een woning in Riel, heeft gisteren in samenwerking met de politie in Drenthe een woning  aan de Borgdererweg in Odoorn rondom afgezet.
De recherche beschikt over aanwijzingen, dat er in dit pand mogelijk sporen aanwezig zijn, die in verband staan met het onderzoek.
Over deze relatie kan de politie in het belang van het onderzoek geen verdere mededelingen doen.
-
De politie sloot de woning in Odoorn hermetisch af van de buitenwereld, nadat ze sporen aangetroffen had, die mogelijk verband houden met het sporenbeeld, dat in de woning aan de Tilburgseweg in Riel gevonden is.
Technisch rechercheurs zijn in de woning gestart met een uitgebreid technisch en tactisch onderzoek.
Eerder nam het team in Emmer-Compascuum twee auto's in beslag. Tijdens het onderzoek kwamen deze voertuigen in beeld.
De politie onderzoekt of de auto's een verbinding hebben met de woning in Riel.
Het Team Grootschalig Opsporing is uitgebreid naar 30 rechercheurs.
Foto's: Persbureau Meter


Hoogeveen: alle 250 Autodrome-werknemers op straat
Autobedrijf Autodrôme met de hoofdvestiging in Hoogeveen heeft surseance van betaling aangevraagd en voor alle 250 werknemers ontslag aangevraagd. Dat melden de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond.

Alle vestigingen van Autodrôme (Assen, Leek, Groningen, Winschoten, Emmen en Hoogeveen) zijn sinds donderdagmorgen gesloten.
Wie met één van de vestigingen belt, krijgt een bandje te horen, waarop gezegd wordt, dat wegens omstandigheden alle vestigingen gesloten zijn. Verder wordt gemeld dat het wegens het acute karakter onmogelijk was mensen op de hoogte te brengen van de sluiting.
Namens de directie worden excuses aangeboden.
Vakbond FNV was op de hoogte van reorganisatieplannen bij Autodrome, maar dat het tot een aanvraag van surséance ging komen, kwam ook voor bestuurder Albert Kuiper van FNV als een complete verrassing.

Volgens CNV Bedrijven bond heeft Autodrôme alleen het faillissement voor de services aangevraagd; voor de rest van het bedrijf is geen faillis-sement aangevraagd. CNV vindt het schandalig dat zowel het personeel als de vakbonden niet vooraf zijn geïnformeerd.
De bonden gaan met spoed overleg aanvragen met de curator, zodra die benoemd is.

Een maand geleden werden al 15 banen geschrapt bij de autodealer en ook vorig jaar vond een forse reorganisatie en sanering plaats. Woordvoerders van de vestigingen in Hoogeveen en Assen laten weten, dat een groot deel van het personeel donderdag naar huis is gestuurd.
Autodrôme was een van de grootste autoverkoopbedrijven in het noorden. Het bedrijf bestaat uit een bedrijfswagenonderdeel, een schadeherstelbedrijf, een leasetak en autoboulevards, waar onder meer Nissans, Dacia's en Renaults verkocht worden.

Een automodeshow die donderdagavond bij Autodrôme in Hoogeveen gehouden zou worden, is afgelast.
Organisator Henk Dekker kwam daar donderdagmorgen op een wat vreemde manier achter.
Pas 's ochtends bleken er problemen te zijn bij het autobedrijf.
Hij hoopt een deel van de kosten van show die nu niet doorgaat, op Autodrôme te kunnen verhalen.
Foto's: Persbureau Meter


Den Ham: Wierdenaar gewond bij aanrijding op de Marleseweg
Een veertigjarige inwoner van Wierden is vanmorgen rond 09:20 uur gewond geraakt bij een verkeersongeval bij Den Ham.
De man reed met zijn Honda Civic over de Marleseweg in zuidelijke richting en kreeg op de kruising met de Hancateweg Oost geen voorrang van de bestuurster van een witte Renault Kangoo, die vanaf de Hancateweg Oost linksaf sloeg, de Marleseweg op, met een aanrijding als gevolg.
De Wierdenaar raakte hierbij gewond en moest door de brandweer van Den Ham (Twenterand) uit zijn auto geknipt worden.
De bestuurster van de Kangoo kwam met de schrik vrij.
Berger Autax haalde de auto's op.
Uit de RDW-gegevens bleek, dat de rode Honda Civic van de Wierdenaar niet verzekerd was.
Bovendien was de APK-datum van de achttien jaar oude auto op 8 augustus vorig jaar vervallen.
Deze bestuurder kan hier dus nog een proces verbaal voor verwachten, plus een rekening van de berger...
Foto: Don Stolwijk - U S Media


Woensdag 1 april

Ringe (D): kilometers lang spoor van gier op de weg
Vanmorgen om 08:55 uur kreeg de brandweer van Ringe-Neugnadenfeld opdracht om uit te rukken voor een hulpverlening.
De brandweer zette twee voertuigen en dertien man in voor dit zogeheten "H1-Alarm".

.

De oorzaak was een kilometerslang spoor van gier, dat zich uitstrekte van de Wöstendiek naar de Kanalstrasse en de Meppener Strasse.
Bij aankomst werd de spuitgasten duidelijk, dat deze klus niet in vijf minuten te klaren was, zodat de wegbeheerder op de hoogte werd gebracht.
De omgeving van de kruising Meppener Strasse - Kanalstrasse werd uit voorzorg met water schoongespoten.
De dader kon inmiddels achterhaald worden.
Foto's: Hartmut Gosink - Freiw. Feuerwehr Emlichheim


A28 / Hoogeveen: Mini Cooper ondersteboven in bermsloot
Een inwoonster van Hoogeveen had vanmorgen enkele angstige momenten, toen ze in haar blauwe Mini Cooper over de A28 van haar woning naar één van haar zaken in Hoogeveen reed. Even voor de afslag Ommen ( knooppunt Hoogeveen) slipte haar auto, vloog de rechter berm en en kwam, na enkele tientallen meters door de berm geploegd te hebben, ondersteboven in de -gelukkig droge- sloot tot stilstand.
Een kudde paarden, die in de nabijheid van het ongeval stond te grazen, maakte zich ijlings uit de hoeven en liet zich alleen nog uit de verte zien.
De bestuurster bleef ongedeerd en kon op eigen kracht uit de auto kruipen. De opgevraagde brandweerhulp bleek niet nodig; Rijkswaterstaat zette een pijlwagen op de vluchtstrook om het verkeer op de mistige snelweg te waarschuwen.
Doordat berger Kraal de Mini vanaf de vluchtstrook op kon takelen, ondervond het verkeer richting A37 geen hinder van de afhandeling van het ongeval. De drie jaar oude auto liep relatief weinig schade op.
Foto: Don Stolwijk - U S Media


Staphorst: brommobiel ondersteboven op de Gemeenteweg
Op de kruising van de Gemeenteweg met de Muldersweg heeft dinsdagavond een aanrijding plaastgevonden tussen een 45km-uur-voertuig en een personenauto.
De personenauto kwam vanaf de Muldersweg en de bestuurder wilde de kruising oversteken om naar de Burgemeester van de Walstraat te gaan. Vanaf de rotonde, rijdende op de Gemeenteweg, kwam een jongeman aanrijden in zijn 45-km autootje en werd vol in de flank aangereden. Het autootje gleed dwars over de weg en kwam vervolgens op zijn dak tot stilstand.
Gelukkig waren er geen gewonden en bleef het bij materiële schade.
De bestuurder van de personenauto verklaarde, dat de tegenpartij naar rechts richting aangaf.
Hierop gaf de automobilist gas om de kruising over te steken, waarna de aanrijding plaatsvond.
Of dit ook werkelijk de oorzaak is, zal de politie in onderzoek nemen.
Foto's: Henry Wallinga - www.zwartewaterkrant.nl


Dinsdag 31 maart 2009

Groningen: bouwvakker overlijdt na val van vijftien meter  
Een 48-jarige bouwvakker uit het Friese plaatsje Jistrum is dinsdagmiddag van een steiger vijftien meter naar beneden gevallen op een bouwplaats aan de Verlengde Lodewijkstraat in Groningen.

Hoewel hulpverlening snel arriveerde en ook het Mobiel Medisch Team werd ingezet, mocht dit helaas niet meer baten: de man overleed ter plaatse.

Collega's, die het ongeval hebben zien gebeuren, zijn opgevangen door mensen van Slachtofferhulp.

Hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren is nog niet bekend.

Politie en Arbeidsinspectie doen onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

De bouwaktiviteiten zijn voorlopig stilgelegd.
Foto: Persbureau Meter


Uffelte: twee doden en een gewonde ten gevolge van verkeersongeval (update 01-04-09)
Bij een eenzijdig ongeval op de Uffelterkerkweg* bij Uffelte is vanmiddag tegen 15:30 uur een negentienjarige automobilist uit Havelte om het leven gekomen.
Twee vrouwelijke passagiers (19 en 16 jaar oud; eveneens uit Havelte) liepen verwondingen op: de negentienjarige van zeer ernstige aard*.
De zestienjarige passagiere liep beenletsel op. De twee gewonden zijn, nadat ze door de brandweer uit de auto bevrijd waren, naar een ziekenhuis in Zwolle vervoerd.
De grijze Nissan Almera, waarin het drietal zat, kwam -waarschijnlijk door te hoge snelheid- na de flauwe bocht in de Ruiterweg ter hoogte van de golfbaan met twee wielen in de berm, waarop de bestuurder teveel tegenstuur gaf en de auto tegen een boom slipte.
De auto raakte een tweede boom zijwaarts en spatte uiteen, waarbij de stuurkolom met het stuur als trieste getuige tegen de laatste boom bleef liggen. De losgerukte neus van de auto kwam aan de rand van het bos tot stilstand.
De negentienjarige bestuurder was op slag dood. De twee passagieres werden behandeld door ambulancepersoneel, dat bijgestaan werd door het Mobiel Medisch Team van het UMCG, dat met de traumaheli aan de rand van de golfbaan was geland.

De omstandigheden rond het voorval werden geregistreerd door personeel van de Dienst Verkeersongevallenanalyse van de Regiopolitie Drenthe. Berger Leerentveld haalde de wrakstukken van de Nissan op.

(*) Hoewel in eerste instantie de Ruiterweg als ongevalslokatie werd gemeld, bleek het ongeval even verderop, op de Uffelterkerkweg te hebben plaatsgevonden.

NASCHRIFT 01-04-2009: woensdagmorgen bereikte ons het bericht, dat de negentienjarige passagiere in het ziekenhuis overleden is.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Hoogeveen: opsporing verzocht: gestolen tractor
In de afgelopen nacht is rond 02:20 uur een New Holland tractor gestolen aan het Alteveer 70 in Hoogeveen.
De tractor is voorzien van fronthef met hydrolyse topstang en aan de achterzijde bevindt zich ook een hydrolyse topstang.
-
Iedereen, die iets gezien heeft of iets weet, wordt vriendelijk verzocht, contact op te nemen met Henk Sieders (0528-266217 of 06-53173740) of met de politie in Hoogeveen via 0900 8844. Het chassisnummer is hgmx 10574  
De beloning voor de gouden tip bedraagt € 1000.--
!


Coevorden: Duitser bedolven onder bijna 500 kilo aan glasplaten
Vanmorgen om 10:02 uur werd de Coevorder brandweer verzocht om met spoed naar industrieterrein Leeuwerikenveld II te rijden in verband met een bedrijfsongeval bij een prefab beton-verwerkend bedrijf aan de Einsteinweg.
Daar was een werknemer van een Duits glasbedrijf tijdens het lossen onder drie omvallende glasplaten van elk 160 kilo terecht gekomen.
Er waren geen getuigen van het voorval. Personeelsleden waren het slachtoffer te hulp gekomen, nadat die hen met hulpgeroep had gewaarschuwd. De man was ook goed aanspreekbaar.
Kort na de alarmering bleek de hulp van de spuitgasten niet meer nodig, omdat doorgegeven was, dat het slachtoffer al bevrijd was.
De man werd naar de wachtende ambulance overgebracht, die, nadat het slachtoffer in de ambulance verder behandeld was, met lage snelheid op weg ging naar het Emmer Scheper-ziekenhuis.
Over de ernst van de verwondingen van de man -een inwoner van Bochum (D) - is nog niets bekend.
De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Maandag 30 maart 2009

Coevorden: bosjes in brand in het Van Heutszpark
De brandweer van Coevorden is om 19:41 uur opgeroepen voor een P2000-melding "Berm/bosjes/ruigte brand" aan de Schutselaan.
Ter plaatse gekomen bleek er wat struikgewas in de brand te staan.
Een toevallig passerende politieagent had rookontwikkeling waargenomen in het Van Heutszpark en besloot de brandweer te alarmeren.
Een enkele straal "hoge druk", gevoed uit de tankautospuit, was voldoende om het vuurtje te doven. 


Slochteren: auto rijdt op veldkei: chauffeur gewond
Op de Twee Kerspelenweg is een automobilist gewond geraakt, nadat hij tegen tienen vanmorgen op één van de veldkeien reed, die de weg markeren. 's Mans rode Opel Corsa kwam op z'n kant tot stilstand.
De brandweer moest de auto eerst stabiliseren, alvorens de bestuurder uit zijn benarde positie bevrijd kon worden.
-

Het was voor de brandweer en ambulance personeel geen eenvoudige zaak om de man te bergen, omdat hij op een wervelplank uit de auto moest worden gehaald. Uiteindelijk lukte dat via de achterklep van de wagen, waarna de man naar het Universitair Medisch Centrum Groningen is vervoerd.
De berger heeft de auto weggesleept, nadat verkeersongevalsanalisten de omstandigheden hadden vastgelegd.
De weg is zo'n twee uur afgesloten geweest.

Foto's: Persbureau Meter


Kampen: grote consternatie door gaslek
Maandag rond het middaguur zorgde een lekke gasleiding bij het wooncomplex Baanzicht aan de Beneluxweg voor grote consternatie.
Door graafwerkzaamheden verzakte één van de afgegraven wanden en werden een gasleiding en een waterleiding meegesleurd, die beide braken en er gas en water uit de grond spoot.
De met spoed  opgeroepen brandweer en politie zette de straat voor het gebouw af en verzochten de bewoners, die bij het lek woonden, ramen en deuren te sluiten.
De wind zorgde ervoor, dat de gaswolk voor het pand langs dreef naar een braakliggend terrein, waar het verder geen gevaar opleverde.
Nadat Essent met behulp van een zogenaamde ballon de leiding had gedicht, was de druk van de "ketel".
Hierna was het de beurt aan Vitens om de waterleiding te herstellen.
Totdat beide leidingen gerepareerd zijn, zitten de bewoners in dit deel van Kampen zonder water en gas.
Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan en er zijn geen bewoners geëvacueerd. 
Foto: Persbureau Meter


Hoogeveen: voorjaarskermis doet zijn naam eer aan
Het was zondagmiddag lekker druk op de voorjaarskermis op het Beukemaplein in Hoogeveen.
De zonnestralen, die af en toe door de wolken heen prikten, lokten veel mensen naar buiten om te genieten van de vele kermisattracties, die sinds donderdag volop draaien.
Jong en oud vermaakten zich dan ook opperbest in de draaimolens en gokpaleizen.
Zo het nu lijkt zal de voorjaarskermis, die tot 5 april duurt, zijn naam eer aan doen, gezien de goede weersvooruitzichten, die de weerprofeten voor ons in petto hebben.

Zondag 29 maart 2009

Hardenberg: schoorsteenbrand in restaurant de Rheezerbelten
Zondagmiddag even na vijven kwam er bij de Hardenberger brandweer een verontrustende alarmering binnen, die er op neer kwam, dat er een schoorsteenbrand in het rietgedekte restaurant de Rheezerbelten aan de Grote Beltenweg woedde.
De spuitgasten togen dus met spoed met een tankautospuit en de hoogwerker naar het opgegeven adres, maar ontdekten al ras, dat de schoorsteen niet in het bewuste rieten dak brandde, maar op het platte dak van het grote restaurant er achter.
.
Bovendien had personeel van het restaurant zelf al het nodige aan voorzorg gedaan, zodat de schoorsteen alleen nog geveegd hoefde te worden, waarna met de warmtebeeldcamera nog even gecontroleerd werd op eventuele resterenbde warmtebronnen.
.
Ook dat lukte vlot en na ongeveer een half uur konden de spuitgasten -na een bakje koffie in het restaurant- retour kazerne.
De restaurantgasten zullen dus normaal kunnen genieten van hun maaltijd, maar voorlopig even moeten afzien van het knapperend haardvuur:
het restaurant kreeg een tijdelijk stookverbod opgelegd. 
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Farmsum: dode man in Eemskanaal gevonden
Aan het Eemskanaal Noordzijde is zondagochtend een dode man in het water gevonden.
Het zou, volgens niet-bevestigde berichten, gaan om een persoon, die al drie weken zoek was.
Duikers van de brandweer hebben de man uit het water gehaald. Hij is naar het UMCG gebracht voor nader onderzoek.
De brandweer van Delfzijl verleende assistentie bij het ongeval.
De schipper van één van de boten heeft de man in het water opgemerkt.
Omstanders meldden, dat drie weken geleden een man van één van deze schepen in het water was gevallen en niet meer is gevonden, tot zondagochtend het stoffelijk overschot boven kwam drijven.
Het zou niet om een misdrijf gaan, maar een ongeval.
Foto: Persbureau Meter

Goedenmiddag Gert en Rebekka
Ringe (D): Nederlanders in het kanaal
Zondagmorgen rond 05:11 uur werd er alarm geslagen voor de brandweer van Ringe-Neugnadenfeld. Hun assistentie was nodig voor een hulpverlening bij een verkeersongeval op de Höftestrasse, waar een Nederlandse auto vlak voor de brug in het Coevordener Picardie-kanal terecht was gekomen.
De twee inzittenden hadden het zinkende voertuig al op eigen kracht weten te verlaten en bleken ongedeerd te zijn.
De brandweer van Ringe, die met vijftien man en twee voertuigen was uitgerukt, haalde de Mitsubishi uit het water, waarbij de rubberboot van de brandweer van Emlichheim, die uit voorzorg uitgerukt was, niet meer gebruikt hoefde te worden.
De spuitgasten uit Emlichheim, die met twee voertuigen en tien man uitgerukt waren, konden na aankomst spoorslags retour kazerne.
De politie onderzoekt het voorval. De uitruk eindigde rond half acht.Voor de oudere nieuwspagina's zie het archief

Waarschuwing !
Door deze site te bezoeken gaat u akkoord met onderstaande voorwaarden.
Op alle foto's, afbeeldingen en teksten op de sites van U S Media rust auteursrecht.
Enigerlei publikatie van ons auteursrechtelijk beschermde materiaal zonder onze uitdrukkelijke schriftelijke toestemming wordt beschouwd als aankoop.
Op deze afname volgt een factuur van € 75,00 exclusief BTW per foto en/of artikel.
Bij in gebreke blijven van betaling volgt gerechtelijke vervolging.

Indien het overnemen van teksten of beeldmateriaal niet binnen twaalf uur na publikatie aan U S Media gemeld wordt, worden bovendien administratiekosten in rekening gebracht.
In geval van "leeching" wordt een bedrag ter grootte van de schade door overmatig dataverkeer in rekening gebracht.
Bij in gebreke blijven van betaling volgt gerechtelijke vervolging.
Hierop worden geen uitzonderingen gemaakt.