Al sinds 2000 de best bezochte regionale nieuwssite
Juni 2009 (1)
© U S Media. Op alle foto's rust auteursrecht.
Voordat u materiaal van deze site gebruikt voor publikatie,
lees eerst de waarschuwing onderaan deze pagina.
Op publikatie zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming
volgt zonder waarschuwing een factuur.


Nader commentaar overbodig !

Zondag 7 juni 2009

Hasselt: politie grijpt brandstichtende pubers in de kladden
Een bewoner van de Hendrik van Viandenstraat hoorde rond half vijf in de afgelopen nacht jongelui in de straat en ging een kijkje nemen.
Vanuit het raam zag hij, dat er iemand boven op een geparkeerde personenauto stond en een tweede op z'n hurken bij de voorzijde van een andere auto zat en de auto in brand stak. Dit alles werd gadegeslagen door een derde persoon.
Direct belde de getuige het alarmnummer. De brandweer, die snel ter plaatse was, kon de brand bedwingen met een straal hoge druk.
-
-
De politie, die ook direct op de melding afging, nam een snelle verklaring op van de getuige en ging op zoek naar het drietal.
Na een kleine zoektocht werden de drie -twee jongens van 15 en 16 jaar uit Zwartsluis en een 15-jarige inwoonster van Hasselt- aangehouden op het Teeuwland.
De drie werden er van verdacht, betrokken te zijn bij het in brand steken van de personenauto aan de Hendrik van Viandenstraat.
Later die morgen bleek echter, dat het groepje in totaal maar liefst veertien (!) auto's zou hebben vernield. Ze zijn opgesloten.
Foto's: Henry Wallinga - www.zwartewaterkrant.nl

Bruchterveld: grote afvalbrand bezorgt Hardenberger brandweer flink wat werk
De brandweer van Hardenberg heeft de gehele zondagmiddag de handen vol gehad aan een grote afvalbrand bij een loonbedrijf aan de Puntweg in Bruchterveld.
In eerste instantie werd een "prio-2 afvalbrand" gemeld, maar even later werd opgeschaald naar "middelbrand"; voornamelijk vanwege problemen met de waterwinning. Met behulp van het hulpverleningsvoertuig werd en een motorspuitaanhanger werd daarna bluswater aangevoerd vanaf de Duitslandweg en kon er naar hartelust geblust worden.
De loonwerker beschikte over een grote hoeveelheid modern materieel, dat al snel goede diensten verrichtte bij het weghalen van obstakels en de grote hoeveelheid brandend groenafval, hetgeen het blussen aanzienlijk makkelijker maakte.
Het overvloedig aanwezige bluswater leidde overigens weer tot een "binnenmeertje", dat door vuil verstopte afvoerputten steeds verder groeide.
De grote witte rookwolken leidden op hun beurt weer tot belangstellenden, zowel aan de poort van het bedrijf als op de Duitslandweg.
Foto: Don Stolwijk - U S Media


Elim: brandweer de Krim opnieuw in actie wegens brand
Zaterdagavond tegen zonsondergang sprongen de mensen van de blusgroep De Krim opnieuw in hun tankautospuit vanwege een brand aan de Vaarboom in het Drentse dorp Elim.
Dit keer had niet de inmiddels beruchte pyromaan toegeslagen (zie artikel van vrijdag j.l.), maar had de Rode Haan zich in het rookkanaal van een woning genesteld.
Een buurtbewoner had het gezin, dat zich in de woning bevond en zelf niets in de gaten had, gewaarschuwd, dat de schoorsteen erg rookte.
De spuitgasten arriveerden in recordtijd en gingen onmiddelijk aan de slag om de brand met alle mogelijke middelen te bestrijden; hierbij gadegeslagen door tientallen buurtbewoners.
Al snel sjouwden de brandweerlieden de oude (nog brandende, dus gloeiend hete!) Etna-kachel en de bijbehorende pijp naar buiten.
De hoogwerker van de Hoogeveense brandweer werd daarna ingezet om de schoorsteen van bovenaf te kunnen vegen.
De vrouw des huizes, die op de motor een toertocht maakte en telefonisch te bereiken was, wachtte bij thuiskomst dus een spannende story, die gelukkig goed was afgelopen. De schade aan de woning was minimaal, dank zij de snelle ingreep van de blusgroep De Krim.
-
De kinderen vermaakten zich inmiddels uitstekend nadat duidelijk was, dat de brand onder controle was.
Ze mochten zelfs even in de brandweerwagen plaatsnemen en lieten zich die kans voor geen goud ontgaan.
Een enkeling mocht zelfs even met een brandweerhelm rondlopen, maar toen de blusmiddelen ingepakt waren, moesten de kids allemaal weer uit de tankautospuit. Wel waren er nu aardig wat nu van plan, later bij de brandweer te gaan.
De basis voor de Jeugdbrandweer De Krim is dus gelegd!
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Dedemsvaart: Houtman - Rix NK Panlatvissen weer succesvol verlopen
Eindelijk was het zover: vrijdagavond om even na zevenen konden de 31 deelnemers aan het Nederlands Kampioenschap Panlatvissen op de hen door loting aangewezen hengelstek aan de Dedemsvaart plaatsnemen en proberen, een visje te verschalken.
Zoals gebruikelijk waren de vaak peperdure hengels taboe en moest er met een panlat gevist worden. Velen gaven er de voorkeur aan, de lat van 5,10 meter een stuk in te korten om de hanteerbaarheid te verbeteren.
Het viel kennelijk niet mee, een geschubde waterbewoner aan de haak te slaan, want veel hengelsporters "scoorden" visjes, die niet zouden misstaan in een gemiddeld aquarium en sommigen konden na het eindsignaal zelfs alleen maar lege leefnetten tonen. Eén van de vissers slaagde er in, een oude damesschoen boven water te halen, die ooit vanwege een afgebroken hoge hak in het water moet zijn gesmeten.
Twee deelnemers hadden echter het geluk, een flinke zeelt aan de haak te slaan.
Om even na negenen leek het er op, dat de heer W. Bakker aan het langste eind zou trekken met zijn vangst van 1280 gram, maar tegen het eind van de serie metingen bleek Dedemsvaarter Stefan de Olde de hoofdprijs in de wacht te slepen met een zeelt van 1450 gram.
De deelnemers, organisatoren en bouwbedrijf Houtman en Rix Hengelsport kunnen terugkijken op een leuke wedstrijd.
Foto: Don Stolwijk - U S Media


Emmen: twee boerderijen kort na elkaar in brand
Rond enen in de nacht van zaterdag op zondag belde een bewoner van de Rietlandenstraat 112, nadat hij had ontdekt, dat het rieten dak van zijn boerderij in brand stond. De man wekte tevens zijn echtgenote, dochter en schoonzoon.
De brandweer slaagde er niet in, de boerderij te redden.

Eén minuut later werd er al opgeschaald naar "middelbrand" en werden drie blusgroepen uit Klazienaveen verzocht, hun Emmer collega's te hulp te komen. Om 01:15 uur kreeg ook de brandweer van Sleen het verzoek, naar Emmen uit te rukken.
De schoonzoon werd met ademhalingsproblemen naar het Emmer ziekenhuis overgebracht, nadat hij nog iets uit de woning had gehaald.
Het vuur sloeg kort na de ontdekking over op de naast de boerderij staande, tot woning verbouwde rietgedekte schuur, die ook verloren ging. 
De twee bewoners konden hun woning tijdig verlaten.
Foto's: Persbureau Meter


Emmen/Noordbarge: ook tweede brand in rietgedekt pand geen toeval volgens politie
Het kan volgens de politie geen toeval zijn, dat twee boerderijen op een paar kilometer van elkaar dezelfde nacht in brand vliegen.
De politie vermoedt dan ook, dat er brandstichting in het spel is, mede omdat er in en rond Emmen de laatste tijd vaker brand wordt gesticht. Hierdoor ontstond vorige week bij Exloo een grote heidebrand en kon een andere nog op tijd worden geblust.
Ook waren er meerdere natuurbranden in dit gebied. 
In de nacht van zaterdag op zondag brak er brand uit bij twee rietgedekte boerderijen.
De brand aan de Noordbargerstraat in Noordbarge werd circa 45 minuten na die aan de Rietlandenweg gemeld.
In dit geval woedde de brand in een bijgebouw annex gastenverblijf, waar een gezin met drie kinderen lag te slapen.
De man van het gezin kon zijn gezinsleden op tijd in veiligheid brengen, hoewel de aanbouw volledig afbrandde.
De brandweer wist de brand te blussen, voordat de vlammen het hoofdgebouw konden bereiken.
Foto´s Persbureau Meter


N36: opnieuw aanrijding op beruchte kruising
Op de beruchte kruising "Marinus de Bruin (N36 - Beerzerweg / Hardenbergerweg) zijn zaterdag rond 16:50 uur twee auto's met elkaar in botsing gekomen. Eén van de bestuurders wilde de N36 oversteken, maar zag een over de N36 naderende auto over het hoofd.
Een aanrijding was het gevolg, waarbij gelukkig geen ernstig gewonden vielen.
-
Wel moesten het zwaar beschadigde personenbusje en de personenauto worden weggesleept door berger Autax.
De opgeroepen brandweerploegen uit Bergentheim en Hardenberg konden onverrichter zake terug naar de kazerne.
Ook de ambulanceverpleegkundigen konden -na een korte medische checkup van de betrokkenen- leeg retour uitrukpost.
Foto's: Persbureau Meter


Zaterdag 6 juni 2009

Drijber: oltimer sportwagen ramt brugleuning
Vanmiddag reed een groep van zo'n zeventig oldtimer auto's voor het goede doel "Driving Against Hunger" een toerrit door Drenthe, met als start en finish hotel Eden in Emmen. Alles liep naar wens, tot tot rond half vier één van de auto's in een flauwe bocht in de Hullen bij Drijber met de linker wielen in de lager liggende grintstrook tussen asfalt en berm belandde en de bestuurder de macht over het stuur verloor.
De auto schoot daardoor tegen de stalen leuning van het smalle bruggetje over het Linthorst-Homankanaal, die de zwarte Morgan 4/4 1600 sportwagen nog net tegenhield.
Hoewel de schade aan zowel de auto als de brugleuning groot was, vielen er geen gewonden. Wel is de bestuurder door de brandweer en ambulancepersoneel met de nodige voorzorg uit z'n auto gehaald, maar van letsel bleek gelukkig geen sprake.
Toen een personeelslid van berger Kraal de auto van de leuning lostrok bleek, dat het maar weinig gescheeld had, of de auto was onder de leuning door geschoten, het water in. De leuning was door de klap van de aanrijding namelijk gedeeltelijk van het fundament afgescheurd.
Het voertuig (bouwjaar 1981, waarde ca 35.000 Euro) had ca 15.000 Euro schade. De toerrit ging gewoon door.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Emmen: feestrit voor verstandelijk gehandicapten
De jaarlijkse vrachtwagendag in Emmen heeft zaterdagmiddag 128 truckers getrokken, die met de cliënten van de Trans een rondrit maakten door de  omgeving.  De Trans is een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. 
Diverse bergings- en transportbedrijven namen belangeloos deel aan deze jaarlijkse dag.
Men vertrok vanaf het Leeuwerikenveld.
Henk Wijngaard trad hierna op tijdens het slotfeest.
Het werd voor de mensen met een beperking, maar ook voor de truckers weer een onvergetelijk feest.
Volgens de organisatie kijken de cliënten er maanden naar uit, maar hebben ze het er maanden later nog steeds over.
In januari worden we al door de truckers gebeld of het allemaal weer gepland staat.
Ook de medewerkers van de bergings- en transportbedrijven kijken steeds weer naar uit.
Foto: Persbureau Meter


Beilen: tractor brandt volledig uit
De brandweer Beilen en van Hoogeveen hadden er een hele klus aan om een brandende landbouwtrekker aan de Holthe in Beilen te blussen.
Er kwam een schuimblusser aan te pas om de vlammen te kunnen doven.
Over de oorzaak van de brand is niets bekend, maar kortsluiting is de meest waarschijnlijke oorzaak.
De restanten  van het geheel uitgebrande landbouwvoertuig werden door een berger opgehaald, waarna de brandweer de straat kon reinigen.
Er raakte niemand gewond.
-
Foto's: Dennis Groen - Persbureau Meter

Vrijdag 5 juni 2009

Leek: opnieuw brand bij recyclingbedrijf
Vrijdagavond brak er -voor de vierde keer in twee jaar-  brand uit bij recyclingbedrijf Hummel in Leek.
Tachtig tot honderd kuub voornamelijk papier, in balen gebundeld, had vlam gevat.
Naast de opgeslagen balen stonden meerdere containers, waarvan er zes vlam hadden gevat.
De resterende containers konden door medewerkers van het bedrijf op tijd bij de brandhaard worden weggetrokken.
Toen de balen vlam vatten, was er niemand meer in het bedrijf aan het werk. Persoonlijke ongelukken hebben zich dan ook niet voorgedaan.
De brand veroorzaakte een behoorlijke rookpluim, maar leverde geen gevaar op voor een nabijgelegen woonwijk.
De brandweer heeft veel tijd nodig gehad om de brand te blussen. De brand was weliswaar snel onder controle, maar de papierbalen zijn samengeperst, waardoor het lang duurt voordat ze zijn opgebrand. 
Bij de vorige brand -eind januari 2009- brak er brand uit in een loods, waar plastic flessen werden samengeperst.
Zwarte rookpluimen waren vanaf de A7 te zien.
In oktober 2008 viel een loods met 700 ton kunststof ten prooi aan de vlammen.
Een jaar daarvoor sloeg de bliksem in een loods van Hummel, waardoor eveneens brand ontstond.
Foto's: Persbureau Meter


Vroomshoop: dak van acht maanden oude auto na ongeval Julianaplein
Een ca 56-jarige automobiliste liep vrijdag rond 16:30 uur letsel op, toen ze van het Julianaplein de kruising met de Nijverheid op reed en haar grijze Peugeot 107 van links werd aangereden door een VW LT-35 bedrijfsauto, waaraan een grote aanhanger gekoppeld was.
Hoewel de schade aan de voertuigen relatief gering was, leek het het ambulancepersoneel beter, gezien de klachten van de vrouw, haar op een wervelplank uit de auto te laten halen om de kans op bijkomend letsel te minimaliseren. Hiertoe verwijderde de brandweer het dak van de acht maanden oude auto, terwijl een politieman het hoofd van het slachtoffer stabiliseerde. Deze berging verliep voorspoedig en de vrouw werd per ambulance naar het ziekenhuis in Almelo overgebracht.
De bestuurder van de bedrijfsauto bleef ongedeerd.
© U S Media

Het voorval, dat in het centrum van de plaats gebeurde, trok veel bekijks.
Foto: Don Stolwijk - U S Media


N34: motorrijder gewond na val door onverwachte file
Vrijdagmiddag reed een groep wielrijders, die onderweg was voor een 300 km lange tocht van Eindhoven naar Winschoten, over de parallelweg van de N34. De groep werd voor de veiligheid begeleid door motorrijders.
Eén van de twee, die op de hoofdrijbaan van de N34 reed, had echter niet gezien, dat er tussen de Oldemeijer en de Boshoek een file ontstaan was door een snelheidsbeperking vanwege maaiwerkzaamheden. De file begon echter al een eind vóór de borden, die voor werkzaamheden 'moesten waarschuwen. De man raakte gewond, toen hij bij een noodstop onderuit ging en de achterste auto in de file raakte.
-
De brandweer kreeg echter de vreemde melding "ongeval letsel op de kruising van de JC Kellerlaan". Daar was echter -uiteraard- niets loos.
Hun hulp was op de plaats van het ongeval -ter hoogte van de Oldemeijer- voor zover bekend ook niet nodig.
De motorrijder is per ambulance naar het ziekenhuis in Hardenberg overgebracht.
De flink beschadigde Honda motorfiets werd opgehaald door berger Klaas van de firma Autax.
De groep wielrijders zette de tocht naar Winschoten voort.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Elim: brandweer De Krim blust  brand in auto naast woning aan de Dorpsstraat
De bemanning van de tankautospuit van de Krim moest in de afgelopen nacht tegen enen met spoed naar Elim.
Er was gemeld, dat er vlak naast een woning aan de Dorpsstraat een auto met lpg-tank in brand stond.
Het voertuig brandde opmerkelijk genoeg op twee verschillende plaatsen aan de linkerzijde, hetgeen direct al deed vermoeden, dat er weer sprake was van brandstichting.
De inhoud van een grote poederblusser bleek niet voldoende om de vlammen geheel te doven, zodat een brandweerman, die nabij woont, met de tuinslang in de aanval ging, in afwachting van zijn collega's.
Ook een politieman droeg zijn steentje bij: hij bestreed de resterende vlammen met de poederblusser uit de surveillanceauto.
De "hoge druk"slang uit de tankautospuit zorgde voor de finale.
Na de blusoperatie bood de oprit door het vele bluspoeder een winterse aanblik en de bewoners kregen het advies, voor ze naar binnen gingen eerst de schoenen uit te trekken, omdat anders het agressieve blusmiddel schade aan de vloerbedekking zou aanrichten.
-
-
De auto raakte zwaar beschadigd. Rond 01:30 uur rukte de brandweer in.
Of ook deze Laguna ten prooi is gevallen aan de Hoogeveense pyromaan, die in de nacht van woensdag op donderdag in Hoogeveen-West zes auto's vernielde, is nog niet duidelijk.

Naschrift: uit gevonden sporen is duidelijk geworden, dat ook hier sprake is van brandstichting.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Dalfsen: auto tegen boom: bestuurster gewond
Een automobilist, die vanmorgen rond 09:15 uur over de Schaapskooiweg richting Dalfsen reed, zag, dat de auto, die net nog achter hem reed, opeens dwars over de weg stond. Hij ontdekte al snel, dat de bestuurster niet aan het keren was, maar tegen een boom aan de rechterzijde van de weg was gebotst.
Snel reed de getuige terug en belde alarmnummer 112 , waarop politie, ambulance en de brandweer van Lemelerveld op pad werden gestuurd.
De vrouw bleek gewond en werd door de brandweer uit het autowrak bevrijd, waarbij de deur aan de passagierskant werd verwijderd met hydraulische redapparatuur.
De vrouw werd in de ambulance verder behandeld. De ernst van haar letsel is niet bekend.
Het wrak van de Peugeot 206 werd opgehaald door berger Leerentveld.
Foto: Don Stolwijk - U S Media

Donderdag 4 juni 2009

Huiszoekingen in onderzoek naar kinderporno
Op woensdag 3 juni doorzocht de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland, onder leiding van het Openbaar Ministerie in Zwolle, zes woningen op verschillende plaatsen in de politieregio IJsselland in verband met een grootschalig onderzoek naar kinderporno. 
Tijdens de doorzoekingen zijn gegevensdragers, waaronder computers, in beslag genomen. Deze worden onderzocht.
Tijdens de zoekingen is nog niemand aangehouden, maar de BR NON gaat er vanuit dat de onderzoeksresultaten in een later stadium in de meeste gevallen zullen leiden tot aanhoudingen. 
In de april en mei vonden in hetzelfde kinderporno-onderzoek huiszoekingen in drie gevallen in IJsselland plaats, zes in Twente, vier in Drenthe, twee in Noord- en Oost-Gelderland en twee in Gelderland-Midden.
Ook hierbij zijn gegevensdragers in beslag genomen en is tijdens de zoekingen nog niemand aangehouden.
Het vervolgonderzoek is in volle gang en ook hier verwacht de BR NON de nodige aanhoudingen.  

Wilsum (D): twee gewonden en zeer veel schade bij aanrijding tussen drie vrachtwagens
De plaatselijke brandweer van Wilsum rukte gistermorgen uit met achttien man in drie voertuigen, nadat er om 09:08 uur een verkeersongeval op de K14 gemeld was.
De chauffeur van een gemeentelijke vrachtwagen reed van de uitrit de vuilstort de weg op, maar zag een op de K14 naderende Nederlandse vrachtwagen over het hoofd, waardoor de twee wagens frontaal op elkaar botsten.
De Duitse (oranje) truck maakte een draai van 180 graden en werd vijftien meter weggeslingerd.
De Nederlandse chauffeur raakte licht gewond, toen zijn truck na de eerste botsing doorschoot tegen een andere vrachtwagen, die op de uitrit stond te wachten. Hij is per ambulance afgevoerd naar de kliniek in Nordhorn.
De licht gewonde bestuurder van de oranje vrachtwagen hoefde niet naar het ziekenhuis te worden overgebracht.
De K14 is na het ongeval drie uur afgesloten geweest.
Foto's: Brandweer Wilsum (D)


Hoogeveen-west: zes autobranden binnen een kwartier; ook woning beschadigd (update2)
Om 02:34 uur kwam de eerste melding binnen: auto in brand aan de Kolffstraat in Hoogeveen. Het bleek om twee auto's te gaan.
De tweede alarmering liet niet lang op zich wachten: aan de van Leeuwenhoekstraat (02:45 uur) stonden ook twee auto's in brand.
En een minuut later volgde melding nummer drie: de Maaier.
Alle drie de adressen liggen op loopafstand van elkaar.
De Hoogeveense brandweer rukte met drie blusgroepen uit om de branden te doven.
Politiemensen ontdekten, dat er ook aan de Booyenverlaat (foto) een auto in brand stond.
Hierbij liep ook de woning, waar het voertuig bij stond, schade op.
Het lijkt er dus sterk op, dat er weer een auto-pyromaan bezig is in Hoogeveen-West...
De wrakken van de volledig uitgebrande auto's werden vanmorgen door berger Kraal opgehaald.

De politie is donderdagmorgen gestart met een buurtonderzoek en er vindt sporenonderzoek plaats.
In dit onderzoek is de politie alle beschikbare informatie aan het verzamelen, om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen.
Mensen, die informatie hebben, die hier iets mee te maken kan hebben, wordt verzocht om dit door te geven aan de politie via 0900 8844.
Eventueel kan dit ook anoniem via de tiplijn van "Meld Misdaad Anoniem": 0800 7000.

 

Wilt u meer informatie over deze berichten of wilt u in contact komen met de dienstdoende voorlichter van Politie Drenthe, dan kunt u bellen met tel. 0592 - 45 1280.
De voorlichter is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tot 16.00 uur en op zaterdag en zondag tot 13.00 uur.

Foto's: Ben Struijk

Woensdag 3 juni 2009

Sibculo: auto in brand naast woning
De brandweer in de gemeente Hardenberg rukte woensdagavond drie keer uit "met toeters en bellen", maar in twee gevallen in Dedemsvaart bleek de brand niet of nauwelijks de moeite van spoed waard.
Aan de Spekopswijk brandde een caravan, maar was er geen uitbreidingsgevaar" volgens een melding van 21:12 uur .
Het bleek om een smeulend slopertje achter een vervallen boerderijtje te gaan.
Volgens een volgende melding, die om 22:33 uur werd uitgegeven, zou er aan de Moerheimstraat 150 een afvalbrandje woeden.
Het ging om een vuurtje in de bosjes achter de tennisbaan van DTC, dat met één straaltje "hoge druk" uit was.
Ook de brandweer van Bergentheim moest er op uit: in Sibculo stond een auto in brand naast een woning aan de Grachtstraat.
De vrouw des huizes was net thuisgekomen en had haar witte VW Sharan achteraan op de oprit naast de woning geparkeerd.
Enkele minuten later rook ze de lucht van brandend plastic en ontdekte tot haar schrik, dat de motorruimte van de auto vol in brand stond.
Haar dochter vulde snel emmers water om het vuur zoveel mogelijk te blussen, in afwachting van de brandweer.
-
De brandweer maakte de klus af, zodat het vuur niet op de woning, de garage en de begroeiing naast de oprit kon overslaan.
De twaalf jaar oude Sharan, die alleen WA was verzekerd, was rijp voor de sloop en wordt morgen opgehaald door een plaatselijke garage-houder.
Er vielen geen gewonden en behalve aan de auto was er geen schade.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Giethoorn: grote brand legt Italiaans restaurant Fratelli in de as
In de afgelopen nacht rond 01:00 uur brak er brand uit in het rietgedekte pand van Italiaans restaurant Fratelli aan het Binnenpad in Giethoorn.
Volgens omwonenden begon de brand in de keuken.
Ondanks pogingen van omwonenden om het vuur te blussen, grepen de vlammen razendsnel om zich heen.
Bij aankomst van de eerste blusgroep sloegen de vlammen al uit het gebouw, waarop het sein "grote brand" werd gegeven.
Binnen een kwartier stond het pand van voor tot achter in lichterlaaie.
De brand ging gepaard met vliegvuur, dat een groot gevaar opleverde voor de omringende rietgedekte  panden; reden om verder op te schalen tot "zeer grote brand".
De brandweerkorpsen van Giethoorn, Steenwijk en Zwartsluis zijn tot in de vroege morgen bezig geweest met blussen.
Mede door de beslissing om ook de aandacht te richten op omringende woningen bleef deze brand "slechts" beperkt tot het restaurant.
De brand trok de aandacht van veel bewoners, die vol verbijstering de verwoestende brand aanschouwden.
Foto: Henry Wallinga - www.zwartewaterkrant.nl


Elp: natuurbrand snel bedwongen
Woensdagmorgen vroeg is een stuk natuurgebied in vlammen opgegaan aan de Schoonloërweg bij het plaatsje Elp, niet ver van Westerbork.
Brandweerlieden uit Westerbork, Borger en Emmen wisten het vuur vrij vlot onder controle te krijgen.
-
Aangezien het stuk heide/bosgebied zich midden in het bos bevond, was het een behoorlijke opgave om de brand te vinden.
Volgens Staatsbosbeheer is niet bekend, of het om een geval van brandstichting gaat.
Wel is bekend, dat de brand bij een fietspad is begonnen. Er is ongeveer één hectare natuurgebied afgebrand.
Foto's: Dennis Groen - Persbureau Meter


Ommen: brand in leegstaand pand Golden Wok Palace (update)
Alarm voor de Ommer brandweer: er werd om 22:32 uur gemeld, dat er aan de Haven Oost zou brand woeden .
Er staan niet zo gek veel gebouwen aan die straat, maar één ervan is de brandweerkazerne. Er zullen dus wel wat spuitgasten met bezorgde gezichten met spoed naar het opgegeven adres gesneld zijn.
Kort daarop werd echter doorgegeven, dat de Rode Haan had toegeslagen aan de Schurinkstraat: in het leegstaande pand van het voormalige Aziatisch restaurant "Golden Wok Palace", zo werd even later duidelijk.
-
-
Na een rit van tweehionder meter bleek het dak boven de zaleningang over 2/3 van de breedte in brand te staan. Tijd om op te schalen naar "middelbrand" (22:32 uur) -en even later (22:41 uur) naar "grote brand" en -om 22:50 uur- zelfs naar GRIP-1.
Het van buiten af goed gebarricadeerde, maar volledig vrijstaande gebouw werd "omsingeld" door spuitgasten, die eerst het brandende dak goed nat hielden -ook vanuit de Hardenberger hoogwerker- , alvorens er tot een binnenaanval werd overgegaan. Om via een stevig dichtgespijkerde deur binnen te komen, kwam de kettingzaag goed van pas, hoewel het molesteren van de planken desondanks nogal wat voeten in de aarde had. Het vuur op het dak was snel bedwongen.
De omgeving van de Schurinkstraat was geruime tijd voor het verkeer afgesloten.
Tegen middernacht was het ergste leed geleden.
Gezien het feit, dat het pand al een jaar leeg stond, zal ook hier de meest voor de hand liggende oorzaak brandstichting zijn.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Dinsdag 2 juni 2009

Exloo: zeer grote brand op heidegebied Molenveld

Bewoners van Emmen-Noord en Odoorn keken vanmiddag vreemd op van de plotselinge "nevel", die de bebouwing binnen kwam drijven.
Het bleek te gaan om witte rook, die afkomstig was van een grote heidebrand op het natuurgebied Molenveld, ten zuidwesten van het dorp Exloo.
In eerste instantie werd de brandweer van Tweede Exloërmond op de brand afgestuurd, maar al snel bleek opschaling nodig en werden de twee Dennis-voertuigen van de brandweer van Borger opgeroepen. Bijkomend probleem was, dat de N34 ter hoogte van de afslag Emmen-N381 gestremd is en sommige brandweervoertuigen zich in de avond-spits door Emmen heen moesten wringen.

De grote witte rookkolom was inmiddels al bij Emmen zichtbaar en verdere opschaling bleek onvermijdelijk, zodat ook de hulp van blusgroepen uit Emmen, Assen, Coevorden en Schoonoord ingeroepen werd, alsmede bijstand van tractoren met giertanks en van de 61-61: de watertank-wagen met waterkanon uit Hoogeveen.
Vooral de inzet van de giertanks en het waterkanon bleek doorslaggevend, mede, omdat de watercapaciteit van de tankautospuiten te gering was om langdurig te kunnen blussen. Vuurzwepen bleken niet echt effectief: door de hitte en de wind bleken de meters hoge vlammen nauwelijks benaderbaar en het vuur breidde zich ras uit naar een bos van hoge dennen.
Met de grote hoeveelheden water uit de giertanks en het waterkanon slaagde men er in, de vlammenzee tijdig te bedwingen.
In de afgelopen dagen kwam het al vaker in deze natuurrijke regio tot natuurbranden en men denkt dan ook, dat brandstichting de meest waarschijnlijke oorzaak van deze heidebrand is.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Ten Boer: woning brandt af
Een grote brand heeft in de vanmorgen voreg een vrijstaande woning aan de Hendrik Westerstraat 11 in de dorpskern van Ten Boer verwoest. Het betrof een voormalig garagebedrijf, dat de afgelopen jaren was verbouwd tot een woning.
De melding van deze brand kwam om 6.15 uur binnen bij de meldkamer.
Bij aankomst sloegen de vlammen al uit de woning en werd er direct opgeschaald naar 'grote brand'.
Het brandweerkorps van Ten Boer kreeg daarop hulp van de korpsen uit Bedum en Groningen.
-
De bewoner was bij het uitbreken van de brand in het pand aanwezig, maar kon zich op tijd in veiligheid brengen.
De brand ging gepaard met een hevige rookontwikkeling, die in de verre omtrek te zien was.
Uiteindelijk kon rond kwart over acht het sein 'brand meester' worden gegeven.
De dakconstructie is daarna nog door een sloopbedrijf omvergetrokken, zodat geen gevaar voor instoring meer was. 
Over de oorzaak van de brand is niets bekend; de techische recherche van de Regiopolitie Groningen zal een onderzoek opstarten
Foto's: Persbureau Meter


Maandag 1 juni 2009

Dalerpeel: auto tegen boom; bestuurder gewond
Op de kruising Wittenweg-Berkmeerweg is rond 20:45 uur een bestuurder van een Suzuki Swift gewond geraakt, toen hij tegen een boom reed.
De brandweer van Zwinderen verwijderde het dak van de wagen, zodat de bestuurder op een wervelplank uit z'n voertuig kon worden gehaald om bijkomend rugletsel te voorkomen.
Het slachtoffer -een 19-jarige inwoner van Dalen- ging per ambulance naar het Scheperziekenhuis in Emmen.
Hoewel de aanrijding waarschijnlijk niet met hoge snelheid had plaatsgevonden, was de rode Suzuki Swift rijp voor de sloop.
Aan de hand van verzamelde sporengegevens zal de politie trachten de oorzaak van de crash te achterhalen.
-
-
Foto's: Peter Kramer


Den Ham: automobilist uitgeknipt na confrontatie met hooibalen en bakstenen
Een jonge automobilist is vanavond door de brandweer van Den Ham uit zijn auto gehaald, nadat hij rug- of nekletsel had opgelopen.
De man was in een bocht in de Dalvoordeweg -niet ver van de N751 (Daarleseweg)- met de rechter wielen van zijn Opel Astra Tailgate in de rechter berm beland en raakte na de overbekende ruk aan het stuur in een slip, die zijwaarts eindigde tegen een aantal zware hooibalen en pallet met bakstenen.
De dertien jaar oude auto was na het ongeval -en de behandeling volgens de Methode Kusters- rijp voor de sloop.
Berger Wolves uit Wierden voerde het wrak af.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Lutten: autobrand aan de Anerweg Noord loopt uit op twee arrestaties
Wat in eerste instantie een eenvoudige autobrand was, liep in de nacht van zondag op maandag uit op een scheld- en vechtpartij, gevolgd door twee aanhoudingen.
De Slagharense brandweer kreeg om 00:52 uur opdracht om naar de Anerweg Noord te rijden, waar voor een horecazaak een auto met lpg-tank in brand stond. Bij aankomst bleek de Chrysler Voyager aan de voorzijde in lichterlaaie te staan.

De vuurzee werd vanwege het explosiegevaar van de gastank vanuit de dekking van een dikke boom geblust.
Nadat de laatste vlammen gedoofd waren, liep de bevelvoerder naar het terras van de horecazaak om naar de eigenaar te vragen.
Degene, die de auto bestuurd leek te hebben, bleek echter danig onder invloed en maakte de brandweerman voor hufter uit.
Die schatte de situatie juist in en liet het vaststellen van 's mans identiteit over aan de politie, die even later arriveerde.
Maar de politieman kreeg de wind van voren, toen hij de kennelijk zwaar benevelde man mee naar het politiebureau wilde nemen voor een ademproef. De man weigerde zich aan te laten houden, waarop een handgemeen ontstond, waarbij ook een kameraad van de bestuurder zich in de strijd mengde.
Uiteindelijk lukte het, de twee (inwoners van Slagharen en Hardenberg) aan te houden, waarbij omstanders de agenten bijstonden om de geboeide raddraaiers tegen de grond te houden. Ze werden enige tijd later met politieauto's naar een politiebureau overgebracht, waar ze hun zonden konden overdenken.
Het wrak van de Chrysler werd opgehaald door berger Autax.
Rond kwart over twee was de rust in Lutten weergekeerd...
Foto: Don Stolwijk - U S Media

Voor de oudere nieuwspagina's zie het archief

Waarschuwing !
Door deze site te bezoeken gaat u akkoord met onderstaande voorwaarden.
Op alle foto's, afbeeldingen en teksten op de sites van U S Media rust auteursrecht.
Enigerlei publikatie van ons auteursrechtelijk beschermde materiaal zonder onze uitdrukkelijke schriftelijke toestemming wordt beschouwd als aankoop.
Op deze afname volgt een factuur van € 75,00 exclusief BTW per foto en/of artikel.
Bij in gebreke blijven van betaling volgt gerechtelijke vervolging.

Indien het overnemen van teksten of beeldmateriaal niet binnen twaalf uur na publikatie aan U S Media gemeld wordt, worden bovendien administratiekosten in rekening gebracht.
In geval van "leeching" wordt een bedrag ter grootte van de schade door overmatig dataverkeer in rekening gebracht.
Bij in gebreke blijven van betaling volgt gerechtelijke vervolging.
Hierop worden geen uitzonderingen gemaakt.