Al sinds 2000 de best bezochte regionale nieuwssite
Juni 2009 (3)
© U S Media. Op alle foto's rust auteursrecht.
Voordat u materiaal van deze site gebruikt voor publikatie,
lees eerst de waarschuwing onderaan deze pagina.
Op publikatie zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming
volgt zonder waarschuwing een factuur.(Vaderdag) zondag 21 juni 2009

Weinig ongevallen tijdens de Vechtdalrallysprint
De Vechtdalrallysprint, die gisteren in Noord-Oost-Overijssel en Zuidoost-Drenthe werd verreden, is nagenoeg zonder incidenten verlopen; ondaks de smalle wegen met talloze bomen en het veelal slechte weer.
Voor zover bekend raakte alleen in Dalen een rallywagen total loss, toen deze van de weg vloog en met dik 100 km/uur tegen een boom klapte.
Ondanks de schade aan de Peugeot viel het letsel van deze coureurs mee. De twee konden het wrak op eigen kracht verlaten.
De bestuurder hield letsel aan zijn knie aan de klap over en wordt morgen geopereerd; de navigator was erg dizzy en had last van zijn rug en een voet. Ook hij is per ambulance naar het Scheperziekenhuis overgebracht, maar kon dat zondag weer verlaten.
-
Foto's: Peter Steenbergen en Don Stolwijk

Emmen: brand in loods achter boerderij
Zondagmiddag rond 16:15 uur brak er brand uit in een loods achter een rietgedekte boerderij aan de Westenesscherstraat in Emmen.
Dat het menens was, bleek al uit het feit, dat er een minuut na de eerste melding (loodsbrand) opgeschaald werd naar "middelbrand".
De rookwolken waren na korte tijd al van verre te zien en leidden tot een stroom kijklustigen, die de toegangswegen dreigden te verstoppen.
De politie zette daarom de Westenesscherstraat af tussen de Heirbaan en de Kromme Elleboog af voor het verkeer en spande aan de overzijde van de straat voor het pand een zogeheten publiekslint, waar -in strijd met de duidelijke instructies van de afdeling Communicatie- ook de pers achter gezet werd door een politieman, die inmiddels al ruimschoots bewezen heeft, lak te hebben aan de richtlijnen van zijn meerderen.
Reden voor U S Media, voor de derde keer een klacht tegen deze "eigen-wetshandhaver" in te dienen bij de korpsleiding van de Regiopolitie Drenthe wegens het opzettelijk hinderen van de officiële pers.
Het vastleggen van beelden van de brand aan de achterzijde van de loods was wel mogelijk vanaf de Heirbaan, zij het, dat men zich daar vol in de rook voor moest begeven... En aangezien het niet bekend was, of er gevaarlijke stoffen vrijkwamen, zijn deze foto's veiligheidshalve met een flinke telelens genomen.
Wat er in de loods stond en wat de oorzaak van de brand was, is derhalve nog niet bekend.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Balkbrug: brandweer helpt bij in veiligheid brengen patiënt
Branden blussen is slechts één van de talloze taken, waarvoor de mannen en vrouwen van de brandweer ingezet worden.
Zondagmorgen werden de brandweer van Balkbrug en de bemanning van de hoogwerker uit Hardenberg verzocht met spoed naar een woning aan de Molenweg in Balkbrug te rijden, om ambulancepersoneel te helpen bij het in veiligheid brengen van een patiënt.
De man moest van de eerste verdieping van de woning naar de ambulance overgebracht worden, maar dat kon niet via de trap.
-
-
De bovenzijde van de brancard werd op de hoogwerker geplaatst en voor het open raam op de eerste verdieping gemanoeuvreerd, waarna de patiënt veilig naar beneden gebracht kon worden, waar de ambulance al wachtte.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Coevorden: bewoners blussen brand in woning
De brandweer van Coevorden werd vanochtend om 10.32 uur opgeroepen voor een brand in een woning aan de Europaweg te Coevorden.
Het vuur werd ontdekt door de bewoner, nadat de hond tekeer ging.
De brand bleek te woeden in een opslagruimte annex papierhok in het achterhuis.
De zoon des huizes was inmiddels ook wakker geworden en ging op zoek naar een oudere medebewoner.
Toen deze in eerste instantie niet in de rokerige slaapkamer werd gevonden sloeg de schrik toe, maar de man bleek gelukkig ongedeerd in de woonkamer te zitten en werd snel in veiligheid gebracht.
In de tussentijd had de bewoner de brand met behulp van een brandblusser en tuinslang bedwongen.
Voor blusgroep C van de Coevorder brandweer restte dus alleen een nacontrole en het nablussen van de stapel papier en het opsnorren van de brandkraan, die zich in de buurt van de woning moest bevinden, maar door de weelderige bermbegroeiïng volledig overwoekerd was. Het bijbehorende paaltje bleek even verderop in de berm te liggen.
De brandput werd met behulp van een schep en een hooivork opgespoord en voor eventueel volgend gebruik gereedgemaakt.

Voor de zoon des huizes was het een pechweek: hij was vrijdag met zijn Opel Astra ook betrokken bij de kettingbotsing op de A28 bij de Lichtmis.
Foto's: Peter Kramer en Don Stolwijk - U S Media


Zaterdag 20 juni 2009

Dedemsvaart: aanleg 48-inch gasleiding
Afgelopen week is de nieuwe 48 inch ( 122 cm dikke ) gasleiding door Dedemsvaart aangelegd.
Donderdag volgde het hoogtepunt: onder het Colenbrandersbos is een horizontale bestuurbare boring gemaakt en vervolgens werd de gasleiding onder het bos door getrokken.
De bestuurbare boring is begonnen achter de ijsbaan in Dedemsvaart, en eindigde tussen de Tottenhamstraat en de weg Drogteropslagen.
De boring is 20 meter diep onder het bos door gegaan met een totale lengte van +/- 600 meter.
-
-
Foto's: Christiaan Prenger, Dedemsvaart
Luchtfoto: Geert Westerhof, Gramsbergen

Balkbrug: motorrijder rijdt bermsloot in aan de Den Kaat
Voor een motorrijder uit Geldrop eindigde de 1000 km lange, driedaagse toerrit, die hij met 35 collega-motorrijders van plan was te rijden, voortijdig in de buurt van Balkbrug.
Het groepje van vier, waarin de man meereed, reed over het onverharde deel van de Den Kaat in de richting van het regel- en meetstation van de Gasunie, toen de man uit Geldrop ter hoogte van de ingang van Landgoed Kategerbos van de weg raakte en de smalle en vrij diepe, maar droge bermsloot in reed.
De man wilde zijn motor daarin uit laten lopen, maar werd in zijn vaart gestuit door de eindwal, waardoor de voorvork van de motor finaal afbrak. De bestuurder bleef gelukkig nagenoeg ongedeerd.
-
-
Berger Jan van de firma Autax takelde de zwaar beschadigde motor op z'n bergingswagen, maar de werkzaamheden moesten even worden stilgelegd vanwege een fikse storbui. De rest van de groep kon daarna de rit vervolgen; voor de Brabander betekende het ongeval het eind van de toerrit. Hij ging met een leenauto retour Geldrop.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Hoogeveen: tieners bekennen brandstichting De Wendakker
De zes minderjarige jongens, die donderdagavond zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de brand in de Wendakker aan de Zuidwoldigerweg in Hoogeveen zijn vrijdagmiddag weer heengezonden.
Allen hebben in een verklaring aangegeven, betrokken te zijn geweest bij de brand.
Ze zouden een vuurtje hebben gestookt en dit is uit de hand gelopen.
Ze zouden nog geprobeerd hebben om de brand te blussen, maar dit was zonder gevolg.
Niemand raakte bij de brand gewond.
Door een tip van een getuige kwam de politie de jongens op het spoor.
De politie maakt proces-verbaal op, zodat de rechter zich over deze zaak kan buigen


Vrijdag 19 juni 2009

De Lichtmis: vier auto's betrokken bij kettingbotsing op de A28
Op het viaduct bij de Lichtmis op de A28 deed zich vanmiddag een kleine kettingbotsing tussen vier voertuigen voor.
Een Opel Combo botste achterop een Opel Astra, die vlak achter een Kia Shuma stond en die op zijn beurt weer tegen een Volvo S40 reed.
De brandweer van Zwolle kreeg een melding van een "ongeval met letsel", maar hoefde niet in actie te komen.
Alle slachtoffers stonden al naast hun voertuigen en werden uiterst voorzichtig op een wervelplank geplaatst door het personeel van een viertal ambulances. Zij zijn met nek- en rugklachten overgebracht naar een ziekenhuis in Zwolle.
Het ongeval zorgde voor een meer dan twaalf kilometer lange file, die begon op knooppunt Hattemerbroek.
Het verkeer werd mondjesmaat van de snelweg af geleid, waarna het later weer de oprit bij de Lichtmis op kon rijden.
Berger Hooikammer hoefde slechts twee voertuigen weg te slepen, waarna de weg weer werd vrijgegeven.
Het verkeer op de rijbaan richting Zwolle ondervond door afremmende "kijkers" ook enige vertraging.
Foto: Henry Wallinga - www.zwartewaterkrant.nl

N377: geen gewonden, wel schrik na kop-staartaanrijding bij Dedemsvaart
Bij een kop-staartaanrijding, halverwege de vrijdagmiddag op de N377 vlak voor de rotonde bij de Rollepaal, waren twee voertuigen betrokken. De bestuursters en drie jonge passagiertjes kwamen met een hevige schrik vrij.
De kids werden door het ambulancepersoneel verrast met een knuffelbeertje.
Het ongeval ontstond door filevorming ten gevolge van werkzaamheden verder op de weg.
De bestuurster van een Opel Astra reed achterop een Opel Vectra.
Bij de klap raakte de Astra behoorlijk beschadigd en werden beide airbags geactiveerd.
Hoewel er twee ambulances ingezet werden, bleek uit het medisch onderzoek, dat geen van de betrokkenen mee naar een ziekenhuis hoefde.
Foto: www.regiohoogeveen.nl

Hollandscheveld: gewonde en zware schade bij aanrijding tussen auto en graafmachine
Even voor half één vanmiddag werd er alarm geslagen vanwege een verkeersongeval op het Rechtuit in Hollandscheveld, waar volgens de melding een auto tegen een zwaar voertuig was gereden. Het bleek te gaan om een bijna-frontale aanrijding tussen een graafmachine en een Volvo V70 personenauto, die bestuurd werd door een 63 jaar oude man uit Alkmaar.
De graafmachine reed in de richting van Hollandscheveld en kwam net de bocht bij de Akkerweg en de Jan Kreeftweg uit, toen de Volvo, die in oostelijke richting reed, maar te weinig rechts hield.
De klap was zo hard, dat de personenauto geheel vernield werd, maar ook de zware graafmachine liep flinke schade op, doordat het linker voorwiel finaal afbrak. De veertigjarige machinist bleef ongedeerd.
De Volvobestuurder werd door brandweerlieden uit Hoogeveen en de Krim uit zijn benarde positie bevrijd, nadat het dak van de auto was geknipt en de man op een wervelplank van gefixeerd.
Nadat de situatie was opgetekend door een verkeersongevalsanalist, kon berger Kraal de Volvo op zijn bergingsauto laden.
De graafmachine werd naar Beilen vervoerd op een dieplader.
Later die middag moest de brandweer opnieuw op komen draven om het wegdek van olie te ontdoen.
Foto: Don Stolwijk - U S Media

Kloosterhaar: automobiliste gewond ten gevolge van kop-staart-aanrijding
Donderdagmiddag is de bestuurster van een Volkswagen Touran gewond geraakt bij een verkeersongeval op de N343 (van Roijensweg) bij Kloosterhaar. De auto van de vrouw, die in de richting van Hardenberg reed, werd ter hoogte van kruising met de de Schutstraat van achteren aangereden door een groene Peugeot 306; eveneens bestuurd door een vrouw.
Beide auto's raakten hierbij flink beschadigd en de klachten van de bestuurster van de voorste auto gaven aanleiding tot het besluit, de vrouw middels de "Methode Kusters" uit de auto te halen.
Met andere woorden: het dak werd met hydraulisch redgereedschap van de carrosserie van de Touran geknipt en het slachtoffer werd middels een wervelplank in veiligheid gebracht om bijkomend letsel te vermijden. Hiervoor kwamen de brandweer van Bergentheim en de bemanning van het hulpverleningsvoertuig uit Hardenberg in aktie.
Nadat dat gebeurd was, mocht berger Autax de twee zwaar beschadigde auto's en de wrakstukken van de weg halen.


Donderdag 18 juni 2009

Hoogeveen: zes tieners gearresteerd na brand in voormalig dagverblijf (update)
Vanmiddag is voormalig dagverblijf De Wendakker in Hoogeveen-West door brand volledig verwoest.
Rond 14:07 uur werd de brandweer gealarmeerd vanwege een woningbrand aan de Zuidwoldigerweg 39, waarna drie minuten later al werd opgeschaald naar "middelbrand".
Niet alleen de brandweer rukte met veel materieel en manschappen uit; ook het kijklustig publiek kwam in groten getale opdraven en moest door politiemensen op afstand gehouden worden vanwege voortdurend uit de verhitte dakplaten vrijkomende asbestdeeltjes.
Al snel sloegen de vlammen uit het pand en werd verder opgeschaald naar "grote brand" (14:30 uur) en om 14:56 naar "GRIP-1".
De Hoogeveense brandweer kreeg assistentie van collega's uit o.a. Zuidwolde en Ruinen.
Veel mensen stonden eerste rang naar de brand te kijken vanaf de dijk van de Hoogeveense Vaart, maar werden daar na enige tijd weg-gestuurd, omdat, als de wind zou draaien, asbest in hun richting zou komen. Maar al na korte tijd na de ontruiming stroomde de dijk al weer vol nieuwsgierigen en kropen er zelfs mensen onder het lint door en kwamen -via het pad, dat achter de Wendakker loopt- tot vlak bij de brand.

Zoals het er naar uit ziet, dreef de wind de rook in oostelijke richting, dus naar de wijken De Weide, Kattouw en Schutlanden, maar is het asbest alleen neergekomen in de straat Het Roefje bij de percelen 12 tot en met 24 en in het plantsoentje van het Roefje.
Meer informatie
Leerlingen van twee scholen in de nabijgelegen wijk werden tot tegen vijven daar binnengehouden vanwege het mogelijke asbestgevaar.

Het brandende gebouw is inmiddels volledig verloren gegaan en delen ervan worden met een graafmachine neergehaald om het sloopwerk te vergemakkelijken.

In de beginfase van de brand werden twee jongens, die op de trap van de dijk naar de brand zaten te kijken, door twee getuigen onafhankelijk van elkaar als verdachte aangewezen. Ze werden voor verhoor aangehouden, maar het is niet bekend, of zij daadwerkelijk iets met de brand- stichting in het leegstaande pand te maken hebben.

UPDATE:
De poltie heeft donderdagavond zes jongens van rond de veertien jaar uit Hoogeveen, Pesse en Ruinen aangehouden, die verdacht worden van betrokkenheid bij de brand in de Wendakker.
Foto's : Don Stolwijk - U S Media
Meer info over de actuele situatie op www.hoogeveen.nl

Ommen: brand verwoest kantoortje naast woning
De brandweer van Ommen rukte in de afgelopen nacht uit, nadat er om 02:25 uur een binnenbrand aan de Hardenbergerweg was gemeld.
Het bleek te gaan om een brand op de begane grond in een tot kantoorruimte omgebouwde vrijstaande schuur achter een woning.
Net toen de brandweer dacht, de zaak onder controle te hebben, sloegen de vlammen uit het dak.
Er werd dan ook opgeschaald naar "middelbrand", zodat er meer assistentie kwam.
In het pand was een kantoorruimte gevestigd; het achterste deel deed dienst als garage.
De in deze stalling aanwezige auto en scooter lijken behouden te zijn gebleven, maar de rest van het pand is totaal uitgebrand.
Foto's: Persbureau Meter


Woensdag 17 juni 2009

Twente: grote brandweeroefening
Gisteravond zijn de brandweerkorpsen uit Diepenheim, Goor, Delden, Haaksbergen en Hengelo ingezet voor een brandbestrijdingsoefening aan de Wheedwarsweg in Goor.
-
-
Bij het pand van aannemers- en afbouwbedrijf Haafkes was volgens het scenario brand ontstaan na een ongeval met een vat met een chemische stof en een heftruck. Het vuur sloeg over naar het pand.
Er waren bij deze oefening 15 "slachtoffers", die gespeeld werden door leden van de Slachtoffergroep Goor.
Foto's: Martin Bakker

Hoogeveen: "gezonde" ambulance+ in dienst genomen

De regio Hoogeveen–Meppel heeft met ingang van deze week de beschikking over een eigen ambulance voor speciaal vervoer, een Ambulance+ (ook wel “gezonde ambulance” genoemd), die Hoogeveen als thuisbasis heeft.
Hierdoor kan nu binnen zeer korte tijd overal in de provincie speciaal vervoer worden gerealiseerd.
Dergelijke ambulances zijn al gestationeerd in Assen en Emmen.
Het nieuwe voertuig is geschikt voor het vervoer van alle mogelijke soorten patiënten: van te vroeg geborenen in een couveuse tot mensen, die te zwaar zijn om in een gewone ambulance te worden vervoerd.
Bovendien is de Ambulance+ zo ingericht, dat hij ook geschikt is voor het vervoer van intensive care patiënten tussen ziekenhuizen.
De nieuwe ambulance is tevens het reserve voertuig voor de speciale intensive care ambulance voor Oost Nederland, die is gestationeerd in Zwolle.

-
De nieuwe ambulance voor de regio Hoogeveen-Meppel is niet alleen geschikt voor het vervoer van alle soorten patiënten, maar is ook bijzonder gebruiksvriendelijk voor het ambulancepersoneel.
Zwaar tilwerk worden tot een minimum beperkt door het gebruik van een lift achterop de ambulance en een elektrisch verstelbare brancard.
Nieuw is verder de speciale transportstoel voor patiënten, waarmee ook trappen kunnen worden afgedaald.
Binnen in de ambulance is overal rekening gehouden met makkelijk en veilig werken voor de verpleegkundige.
De uit Groot Brittannië afkomstige ambulance is zo gebouwd, dat ook meerdere zittende patiënten of familieleden mee kunnen

Noord Sleen: gewonde na kop-staart-aanrijding op de Middelesweg
Dinsdagmiddag rond kwart voor vijf is de 36-jarige uit Valthermond afkomstige bestuurder van een Citroën Xsara licht gewond geraakt en per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd, nadat zijn auto op de Middelesweg ter hoogte van het begin van de bebouwde kon van achteren werd aangereden door een blauwe Skoda Felicia, bestuurd door een 76-jarige man uit de buurtschap 't Haantje (gemeente Coevorden).
-
Waarschijnlijk heeft de Skodabestuurder niet door gehad, dat de Xsara afremde voor verkeer, dat voor de rotonde wachtte.
De schade aan de Skoda en de Xsara was relatief licht.
Voor de blusgroep van Sleen was dit de eerste uitruk sinds geruime tijd, maar levensreddend werk was ook nu niet voor de vrijwillige spuitgas-ten weggelegd. De man uit Valthermond moest een nacht ter controle in het ziekenhuis blijven.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Wijster: personenauto brandt volledig uit
De Beiler brandweer rukte dinsdagavond uit vanwege een autobrand aan de Bruntingerweg in Wijster, maar tijdens de rit bleek dit adres onjuist, want de brandende auto bleek op een zijweggetje van de Hoogeveenseweg te staan.
Bij aankomst stond het (geleende) voertuig, bestuurd door een dertigjarige man uit Hollandscheveld- al geheel in brand en had het vuur de berm ook al aangetast.
-
De brandweer bluste de brand in de auto en uiteraard ook de berm. Wat de de brand heeft veroorzaakt is niet bekend; wel, dat de bestuurder ontdekte, er als eerste aanwijzing van onraad rook uit het dashboard kwam.

Dinsdag 16 juni 2009

Veenoord: welkom in de sauna...
Een negentienjarige inwoner van Nieuw Amsterdam reed tegen het eind van de middag met een "lekker vaartje" in zijn rode Honda Civic langs het Sandd-gebouw aan de Industrieweg in Veenoord. Kennelijk had hij niet genoeg rij-ervaring om zijn wagen op het goede spoor te houden: hij raakte in de bocht met de rechter wielen in de berm en kwam na de beruchte "ruk aan het stuur" in een niet meer te corrigeren slip.
De auto schoot de weg over en klapte voor het gebouw van saunaleverancier Kimenai tegen twee voor het bedrijf geparkeerde auto's, waarvan er één ( een zwarte Ford Ka ) dwars door de voorgevel van het bedrijf heen drukte. De Civic boorde zich vervolgens in de linker flank van een Peugeot 206 en drukte tegen een houten saunagebouwtje. Ook deze auto raakte zwaar beschadigd, net als de voorgevel van het bedrijfspand.
Wonder boven wonder vielen er in het gebouw geen gewonden en kwam zelfs de overmoedige brokkenpiloot met de stevige schrik vrij, hoewel zijn rijbewijs waarschijnlijk voorlopig in de zak van oom agent verdwijnt.
Twee verkeersongevalanalisten van de Regiopolitie Drenthe stelden een uitgebreid onderzoek in.
Foto: Don Stolwijk - U S Media

Geesbrug: hete gasfles bij transportbedrijf baart zorgen
Personeel van een transportbedrijf in Geesbrug ontdekte, dat een propaangasfles, die men zojuist had gebruikt, erg warm aan het worden was.
Voor alle zekerheid belde men 112, waarop de meldkamer de blusgroep van Zwinderen naar het bedrijf aan de Coevorderstraatweg stuurde met de mededeling, dat de fles in brand zou staan.
-
Dat viel gelukkig erg mee : een straal "hoge druk" was voldoende om de verhitte fles weer tot een normale temperatuur af te koelen, zo bleek uit controle met de warmtebeeldcamera. Waardoor de fles plotseling heet werd, is niet duidelijk. De gasinstallatie was in orde.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Meppel: groot politie-onderzoek na vondst dode vrouw in verzorgingstehuis
In Meppel-Zuid vindt een intensief politie-onderzoek plaats, nadat in de afgelopen nacht in verzorgingstehuis ABC De Stouwe aan de Reestlaan het overleden lichaam van een 88-jarige bewoonster is gevonden.
Omdat de politie gezien de aanwijzigen een misdrijf tot de mogelijkheden rekent, is de recherche ingeschakeld en is de wijde omgeving van het tehuis afgezet. Zowel in als buiten het gebouw werd een groot gebied afgezocht; een groot deel van Meppel-Zuid was afgezet.
Vanmiddag rond 13:30 is de pers geïnformeerd in het Gemeentehuis in Meppel, maar daar kwam nauwelijks aanvullende informatie bij vrij.
-
Foto's: Joost Spraakman
en
Persbureau Meter

Zwolle: politieman ontdekt skim-apparatuur bij geldautomaat

Een rechercheur ontdekte zondagmorgen 14 juni rond 11.00 uur skimapparatuur bij een bank aan de Willemskade.
De man wilde pinnen en checkte voor de zekerheid het mondstukje.
Daardoor kwam het mondstukje los en bleek dat het apparaat was geprepareerd voor skimming.
Omdat de rechercheur de apparatuur ontdekte en verwijderde is het vrijwel uitgesloten, dat de daders gegevens hebben kunnen kopiëren.
Na de ontdekking van de skimapparatuur is de politie meteen een onderzoek gestart.
Op camerabeelden is te zien dat het apparaat rond 7.00 uur is geplaatst door twee mannen, die daarna wegliepen naar de Kamperpoorterbrug.

Signalement  verdachte 1:

 • Man, rond de 30 jaar
 • Ongeveer 1.80 a 1.85 m lang
 • Oosteuropees uiterlijk
 • Witte sportschoenen
 • Lichte spijkerbroek met opvallende grote zakken aan de voorzijde
 • Grijze puma jas met daaronder een groen t-shirt met opdruk
 • Lichte "Boss" baseballpet
 • Opgeschoren haar in de nek

 Verdachte 2:

 • Man van rond de 30 jaar
 • Ongeveer 1,80 m lang (iets kleiner en smaller als de eerste verdachte)
 • Oosteuropees uiterlijk
 • Adidas sportschoenen wit met zwarte streep
 • Camouflageprint bruine broek met zakken op de zijkant van de bovenbenen
 • Donkerbruine Adidas trui met gele strepen over de armen
 • Lichte pet met bruine klep
 • Gedekt haar in de nek

Heeft u informatie over deze zaak, bel dan met het team Zwolle-Noord via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.
De politie waarschuwt mensen die gaan pinnen om met hun vrije hand het intoetsen van hun pincode af te schermen.
Zo voorkomt u, dat gegevens gekopieerd en misbruikt kunnen worden. 
Daarnaast is het altijd goed om het mondstukje te checken. Vertrouwt u het niet? Neem dan contact op met de betreffende bank of de politie.


Maandag 15 juni 2009

Hoogeveen: bus met schoolkinderen strandt op de A28
Maandagmiddag om 16:22 uur werd de brandweer van Hoogeveen gealarmeerd, omdat er een autobus met 50 schoolkinderen uit Sappemeer aan boord in brand zou staan.
De touringcarchauffeur, Bé Watermulder uit Meeden (Gr), had in zijn achteruitkijkspiegel lichte rookwolken ontdekt en nam geen enkel risico.
Hij zette de bus op de vluchtstrook en liet de kinderen op een kalme en beheerste manier hun spullen pakken en uitstappen.
 Nadat was gebleken, dat de rook uit het motorcompartiment was veroorzaakt door een afgelopen aandrijfriem, konden de kids weer instappen.
-
De brandweer werd afgebeld, maar de komst van de politie en ambulance zorgde toch voor de nodige opwinding onder de kinderen.
De meesten vonden het een spannend besluit van hun schoolreisje naar Hellendoorn, maar een paar werden de emotie en de warmte in de bus (de airco werkte ook niet meer) teveel. Daarvoor heeft de politie echter een beertje aan boord. Het leed was dan ook snel geleden.
De kinderen werden opgehaald door een andere bus, die uit Assen moest komen.
Het duurde dan ook even, voordat zij weer op weg konden naar hun verontruste ouders in Sappemeer.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media en www.regiohoogeveen.nl

Eesergroen: vele tientallen jonge zwaluwtjes vinden de dood bij brand in paardenschuur
Brandweerwagens uit Emmen, Schoonoord en Borger spoedden zich vanmiddag tegen tweeën naar het plaatsje Eesergroen, waar een brand in een boerderij zou woeden. Het bleek echter te gaan om een paardenstal, die op enige afstand van een woning stond, maar door de directe aanwezigheid van bomen zou de brand gemakkelijk kunnen overslaan op de woning.
Gelukkig wisten de spuitgasten de vlammen bijtijds te bedwingen, voordat de woning door de vlammen aangetast kon worden.
De vijf paarden, die in de stal huisden, stond gelukkig zoals gebruikelijk al sinds half negen vanmorgen in de wei, maar de brand kostte wel het leven aan een kleine honderd jonge zwaluwtjes, die in nesten in de stal hun onderkomen hadden.
Hun ouders vlogen vertwijfeld, maar tevergeefs over de woning en om de brandende stal heen en weer. Het was een triest gezicht...
De brand was ontstaan, toen de eigenaar dakleer op de onlangs geheel gerenoveerde stal wilde aanbrengen en de vlammen naar binnen sloegen; onder andere in een grote wintervoorraad stro.
De stal werd met behulp van een graafmachine afgebroken, waarna het brandende stro weggehaald en geblust kon worden.
Hoewel de stal geheel verloren ging, kon de woning behouden blijven. Voor de paarden worden noodcontainers geregeld.

Even na achten vanavond werd de brandweer teruggeroepen voor nabluswerk.
Foto: Don Stolwijk - U S Media


Dalfsen: stro-opslag naast rietgedekte boerderij brandt af
Ook in Dalfsen woedde brand in een voorraad stro; dit keer in een hooischuur, niet ver van een rietgedekt boederijtje aan de Hoevendwarsweg.
Hier kwamen de brandweer van Nieuwleusen en die van Dalfsen in actie en ook in dit geval kon de woning voor de Rode Haan gered worden.
De brand, die waarschijnlijk door broei ontstond, zorgde ervoor, dat ook hier een flinke voorraad stro onbruikbaar werd.
De zwaar aangetaste opslag werd ook hier om veiligheidsredenen omvergetrokken, waarna de strobalen er uit gehaald en geblust werden.
Foto: Don Stolwijk - U S Media

Heemserveen: vier keer nekpijn en veel schade na kop-staart-aanrijding
Een bejaard echtpaar uit Capelle aan de IJssel en een jong stel uit Collendoorn hebben sinds zondagavond last van hun nek.
Het letsel was het gevolg van een aanrijding in de duisternis op de kruising Roelofs Mulderweg - Rheezerveenseweg.
De BMW-bestuurder uit Capelle reed op de Rheezerveenseweg, maar remde af om op een straatnaambord te kijken.
De Ford Ka-bestuurder uit Collendoorn, die achter hem reed, had dat niet op tijd door en klapte achter op de BMW.
Hoewel alle vier de inzittenden last van nekpijn hadden, werd besloten, de checkup maandag aan huisartsen over te laten.
De BMW leek op het eerste gezicht maar licht beschadigd, maar nadere inspectie leverde veel ernstiger schade op, zoals koelvloeistoflekkage en een geknikte achterzijde, zodat de auto hoogst waarschijnlijk total loss verklaard zal worden.
-
Berger Autax haalde de zwaar beschadigde auto's op en bracht de betrokkenen naar huis, c.q. naar hun vakantieverblijf in Rheezerveen.
De man uit Capelle zal nieuwe loten moeten kopen: hij won de auto veertien jaar geleden in de Postcodeloterij...
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Meppel: grote brand verwoest motorenrevisiebedrijf; rookwolken reiken tot in Duitsland
Even na zeven uur vanavond kreeg de Meppeler brandweer opdracht, naar de Douwenmaat te rijden vanwege een binnenbrand in een bedrijf.
Om 19:11 uur werd opgeschaald naar "grote brand" en elf minuten later naar "zeer grote brand", waardoor niet alleen een grote hoeveelheid brandweermaterieel naar Meppel reed, maar ook een enorme stroom kijklustig publiek zich in de richting van de grote zwarte rookwolken begaf en daardoor de wegen hopeloos verstopte. De rookkolom was dan ook al vanaf Slagharen te zien.
De brand, die bleek te woeden in het motorenrevisiebedrijf Koning aan de Eekshorstweg, was bij aankomst van de eerste brandweerwagen al uitslaand en breidde zich onstuitbaar uit, hoewel aangrenzende bedrijven behouden konden worden.
Na enige tijd begaven de damwandprofielen van het pand het met luid geraas.
Het gehele pand ging verloren en het nabluswerk zal hoogst waarschijnlijk nog vele uren in beslag nemen.
De rookwolken trokken langzaam maar zeker weg in oostelijke richting, maar waren tegen tienen nog duidelijk te zien als een zeer lange grijze horizontale waas boven de horizon.
De oorzaak van de brand is niet duidelijk. Als de situatie veilig genoeg is (instortingsgevaar), wordt het terrein op sporen onderzocht.

Opnieuw controverse tussen Drentse politie en de officiële pers

Tot ergernis van de diverse officiële persmedewerkers werd er opnieuw geen "perslint" gespannen en kregen alle persfotografen slechts één plaatsje toegewezen om hun beelden te schieten; naar verluidt in overleg met de brandweer en "omwille van de veiligheid". Dit, terwijl er ruimschoots vóór een zogenaamd onveilige plek zo'n tien mensen naar de brand stonden te kijken, waaronder personeel van de fabriek. Kennelijk gold de "veiligheidsnorm" niet voor hen.
Ook op het grasland achter het brandende pand bevond zich een flinke hoeveelheid kijklustigen, die de rook trotseerden om een glimp van de brand op te vangen. Om hen naar een veilige plek te brengen had de politie te weinig personeel, zo werd ons medegedeeld.

Een videograaf van de Meppeler Courant, die een meter of zes achter (!) het hierboven genoemde groepje burgers aan het werk was, werd hardhandig door politiemensen tegen een hekwerk gewerkt en op niet mis te verstane wijze te verstaan gegeven, dat hij nergens anders mocht werken, dan op die ene door de Hermandaad aangewezen plaats. Zo te zien bleef al die tijd de videocamera beeld en geluid vastleggen.
De woedende persmedewerker beloofde hierop een officiële klacht in te zullen dienen.

Foto: Don Stolwijk - U S Media

Eenzijdig ongeval op de N331 (Hasselt - Zwartsluis)
Net voor de veilige thuishaven is vannacht een jonge automobilist gestrand.
Hij botste in de bocht voor Zwartsluis tegen een lichtmast, nadat hij in de rechterberm was beland. Na een kwart slag om zijn lengte-as sloeg de wagen om en bleef hangen op de zijkant.
Toevallig passerende fietsers bedachten zich geen moment. Ze alarmeerden de hulpdiensten, hielpen de man uit zijn auto en wachtten op hulp.
Die hulp kwam al snel, maar bleek achteraf niet nodig.
-
Nu was het slechts nog wachten op berger Hooikammer.
Die had kort daarvoor een pechmelding afgewerkt en kwam met een gestrande Citroën DS van midden jaren '60 "op de bak" aangereden.
Gelukkig is deze bergingsauto voorzien van tal van mogelijkheden: de DS werd in de lift gezet, zodat de vernielde tien jaar oude VW Polo ook op de bergingswagen geladen kon worden. Twee vliegen in één klap dus.
Tijdens deze takelwerkzaamheden beveiligden politiemensen van Horst en Waterland de boel en zetten het verkeer een moment stil.
Er kwam een storingsmonteur van energieleverancier Enexis aan te pas om de lichtmasten weer van spanning te voorzien en de blootgelegde kabels af te doppen.
Foto's: Henry Wallinga - www.zwartewaterkrant.nl

N 381 / Zweeloo : licht gewonde na schuiver
Een personenauto, bestuurd door een 26-jarige man uit Groningen, raakte zaterdagavond bij Zweeloo van de provinciale weg N381.
De wagen ging vervolgens enkele keren over de kop.
De bestuurder is met lichte verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis in Emmen.  
Een vrouw, die ook in de auto zat, bleef ongedeerd en kon na een medische controle haar weg vervolgen.
De zwaar beschadigde auto moest worden afgesleept.
Foto: Persbureau Meter

Hoogeveen: filiaal drogisterij doelwit snelkrakers
Onverlaten hebben in de afgelopen nacht een etalageruit aan de zijkant van het filiaaal van Schlecker aan de Hoofdstraat vernield.
Er is waarschijnlijk bij deze snelkraak een voorraadje rookwaar buitgemaakt.
-
Het voorval wordt door de politie onderzocht. Getuigen kunnen zich melden via 0900 884.

Slagharen: motorrijder gewond na val op de Weverijweg
Een in Bunde (D) wonende Nederlandse motorrijder is zondagmorgen licht gewond geraakt, toen hij op de Weverijweg onderuit ging.
De man, die met twee andere motorrijders richting N377 reed voor een tochtje naar de Achterhoek, was even afgeleid door zijn snelheidsmeter en zag daardoor de bocht bij de Moeshoekweg te laat.
De man remde abrupt op zijn achterwiel en ging daardoor onderuit met zijn Honda.
De motor gleed over het asfalt en ging in de berm over de kop, waarbij de berijder onder z'n motor terecht kwam.
Hij heeft door de buiteling waarschijnlijk sleutelbeenletsel en een hersenschudding opgelopen en is per ambulance naar het ziekenhuis in Hardenberg overgebracht voor nader onderzoek.
Zijn beschadigde motor is opgehaald door berger Autax.
-
De twee overgebleven motorrijders besloten hun onfortuinlijke collega in het ziekenhuis op te zoeken en daarna de rit te wijzigen richting Friesland, vanwege het naderende noodweer.
In Noord-Nederland tot aan de Overijssels-Drentse grens bleef het droog en vooral het midden en oosten van Nederland (met name de Betuwe, de Achterhoek en Twente) kregen de volle laag. Rond kwart voor elf hoosde het al rond Arnhem en trokken de buien weg richting Duitsland.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Dwingeloo: twee doden bij verkeersongeval
Bij een eenzijdig verkeersongeval bij Dwingeloo zijn in de afgelopen nacht twee inwoners van Dwingeloo om het leven gekomen.
De twee zaten in een personenauto, die op het Lheebroek -ongeveer 100 meter voor de T-splitsing met het Holtien- van de weg raakte.
De auto kwam in een ruim twee meter lager gelegen water van een brede sloot aan de rechterkant van de weg terecht en verdween onder water.
Voor de twee inzittenden (30 en 36 jaar oud) kwam alle hulp te laat.

Duikers van de brandweer Smilde hebben de sloot doorzocht om uit te vinden, of er misschien nog meer mensen in de auto aanwezig waren geweest. Ook zijn met een politiehond de omliggende landerijen afgezocht.
De auto, die geheel in het water lag is door de brandweer van Dwigeloo met een lier gedeeltelijk op de kant getrokken om beide inzittenden uit de auto te kunnen halen. Nadat de slachtoffers waren afgevoerd en een verkeersongevalsanalist een eerste onderzoek had uitgevoerd, kon de berger de auto verder op de kant trekken voor een voortgezet onderzoek.
Foto's: Persbureau Meter

Zaterdag 13 juni

Dalmsholte: Zwollenaar ernstig gewond na mislukte inhaalmanoeuvre
Een automobilist uit Zwolle heeft zaterdagavond rond uur 17:50 uur een inhaalpoging duur moeten bekopen: hij raakte ernstig gewond en zijn Volkswagen Polo kon wegens onherstelbare schade- naar de sloper.
De man haalde op de Dalmsholterdijk -vlak voor de kruising met de Dalmsholterweg- een grijze Toyota Avensis in en kwam daarbij met de linker wielen op de plaatselijk flink lager liggende grasstenen. Door teveel tegenstuur schoot de auto opeens hard naar rechts dwars de weg over en klapte zeer hard frontaal tegen een boom, waardoor auto met een ruk draaide en de motor finaal uit de auto scheurde.
De brandweer van Lemelerveld rukte uit met twee wagens; hun collega's uit Ommen met een hulpverleningsvoertuig.
De zwaar gewonde bestuurder werd uit het wrak bevrijd en per ambulance naar het Sophiaziekenhuis overgebracht.
De opgeroepen traumaheli werd afgebeld.
Nadat een verkeersongevalsanalist de situatie uitgebreid in kaart had gebracht, werd het wrak op een bergingswagen van Autax gelierd en de motor op een tweede autoambulance.
Tot slot maakten de Ommer spuitgasten het asfalt schoon, waarbij de HV met zijn bumpersproeiers goed van pas kwam.
Foto: Don Stolwijk - U S Media

Meppel: auto tegen boom: geen gewonden
Een bestuurder van een groene Alfa Romeo 146 heeft vannacht wel heel erg geluk gehad. 
Bij de Drentse meldkamer kwam namelijk rond half twee een melding binnen van een eenzijdig ongeval.
Hierop werden de hulpdiensten verzocht om met spoed naar de Reestlaan te gaan, waar men een zwaar beschadigd voertuig aantrof.
Uit de sporen op de weg bleek al snel, dat het voertuig in de bocht uit was gebroken en vervolgens onbestuurbaar raakte.
De auto botste frontaal op een boom en kwam door de vrijkomende energie achteruit op de weg weer terecht.
Wonderwel raakte bij deze hevige klap niemand van de inzittenden gewond of bekneld.
Voor de brandweer en ambulancedienst was er dus geen werk weggelegd.
De poltie bleef echter achter ter beveiliging om verdere omgevallen te voorkomen.
De personen werden opgepikt en vervolgden hun weg in een andere auto.
Berger Hooikammer werd ingeschakeld om de totaal vernielde Alfa van het asfalt te halen en één van de laatste ritjes van de auto te verzorgen.
Deze veertienjarige Italiaan zullen we niet meer op de weg terugzien.
-
Foto's: Henry Wallinga - www.zwartewaterkrant.nl

De Krim: "Waar is je auto?"
De in Zwolle woonachtige eigenares van een twaalf jaar oude blauwe Daewoo Lanos kreeg vanmorgen een flinke schrik te verwerken.
Ze reed met haar moeder als passagier de oprit van een woning aan de Parallelweg op en wachtte daar, tot haar daar wonende tante in zou stappen. Die vroeg de twee vrouwen in de auto echter om even binnen te komen, omdat ze nog even bezig was, waarop de dames het huis binnengingen.
Toen de moeder van de bestuurster even later terugliep zag ze, dat de auto verdwenen was en vroeg haar dochter, waar de auto gebleven was.
De angstige voorgevoelens werden bewaarheid, toen de dames naar de Lutter Hoofdwijk liepen en het dak van de auto nog net boven water uit bleek te steken.
Te hulp geroepen politiemensen lieten berger Autax opdraven, die met twee man aan de slag ging om het verzopen voertuig boven water te krijgen. Dat lukte voorspoedig, hoewel berger Marten er wel een nat pak voor over moest hebben, want het kanaal was net iets dieper dan z'n waadpak toeliet.
Al snel stond de onherstelbaar beschadigde Daewoo op de wal, waar hij de toeschouwers prompt beloonde met een oorverdovend claxonconcert, ten gevolge van kortsluiting. Nadat de accu afgekoppeld was en de rust in de Krim was wedergekeerd, duwden stoere bergers en dito politiemannen de auto de oprit op, waar hij enkele uren geleden achterwaarts af was gerold...
Foto: Don Stolwijk - U S Media

Brandweer Emlichheim oefent in veevoederfabriek in Laar
Het zal de meeste mensen niet of nauwelijks opvallen, maar de brandweer oefent zeer regelmatig.
Gisteravond stond tijdens de wekelijkse oefenavond van de vrijwillige brandweer van Emlichheim een reddingsoefening op het schema, waarbij diverse slachtoffers uit een brandende fabriek gered moesten worden.
Om zeven uur verzamelden de mannen (en één vrouw) zich in de kazerne aan de Stokmanstrasse en een half uurtje later reed het gezelschap met vier wagens, inclusief een commandovoertuig (Einsatzleitwagen ) onder bevel van commandant Reinhard Peters naar de veevoederfabriek van Grenzland Ringfutter in Laar.
De in totaal zes slachtoffers moesten in het grote, hoge en doolhof-achtige gebouw opgespoord worden, waarbij gebruik van ademlucht-apparatuur noodzakelijk was.
De reddingsoperatie verliep naar wens, hoewel één van de slachtoffers de "brand" volgens plan niet overleefde.
Na afloop van de oefening, die een uur duurde, werden de brandweerlieden door de fabriek onthaald op o.a. gegrild vlees, knoflookbrood, worst en uiteraard een drankje. De oefenavond werd daarna besloten met een gezellig samenzijn in de kazerne.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Coevorden: twee nachtelijke branden
Coevorden is in de afgelopen nacht opgeschrikt door twee branden, die waarschijnlijk beide het gevolg waren van brandstichting.
Om 00:26 uur kreeg de brandweer het bericht, dat er vermoedelijk brand was bij de kerk aan de Kerkstraat.
Hier bleek op de parkeerplaats een terreinwagen in volledig brand te staan en was een VW witte Passat door stralingshitte beschadigd.
--
Later die nacht (04:09 uur) werd een "berm/bosjes/ruigtebrand" gemeld aan de Gouverneur Hofstedelaan.
In dit geval stonden er coniferen in brand, die vlak bij een woning stonden en was de politie al met een tuinslang aan het blussen, toen de brandweer arriveerde. De woning kon ternauwernood behouden worden.

Voor de oudere nieuwspagina's zie het archief

Waarschuwing !
Door deze site te bezoeken gaat u akkoord met onderstaande voorwaarden.
Op alle foto's, afbeeldingen en teksten op de sites van U S Media rust auteursrecht.
Enigerlei publikatie van ons auteursrechtelijk beschermde materiaal zonder onze uitdrukkelijke schriftelijke toestemming wordt beschouwd als aankoop.
Op deze afname volgt een factuur van € 75,00 exclusief BTW per foto en/of artikel.
Bij in gebreke blijven van betaling volgt gerechtelijke vervolging.

Indien het overnemen van teksten of beeldmateriaal niet binnen twaalf uur na publikatie aan U S Media gemeld wordt, worden bovendien administratiekosten in rekening gebracht.
In geval van "leeching" wordt een bedrag ter grootte van de schade door overmatig dataverkeer in rekening gebracht.
Bij in gebreke blijven van betaling volgt gerechtelijke vervolging.
Hierop worden geen uitzonderingen gemaakt.