Al sinds 2000 de best bezochte regionale nieuwssite
Mei 2009 (1)
© U S Media. Op alle foto's rust auteursrecht.
Voordat u materiaal van deze site gebruikt voor publikatie,
lees eerst de waarschuwing onderaan deze pagina.
Op publikatie zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming
volgt zonder waarschuwing een factuur.


Zondag (Moederdag) 10 mei 2009

Beerze: vierjarig jongetje in zwembad van camping verdronken

Zondagmiddag is een vierjarig jongetje uit Apeldoorn in het zwembad bij een camping aan de Kampweg gevallen en verdronken.
Hij is door een andere gast uit het zwembad gehaald en die is meteen gestart met de reanimatie.
Hulpdiensten, waaronder het Mobiel Medisch Team, kwamen direct naar de plaats des onheils en hebben de reanimatie overgenomen.
Daarna is het jongetje met spoed naar het ziekenhuis in Hardenberg gebracht. Helaas is het daar later die middag overleden.Vollenhove: brand op jachtje op het Kadoelermeer
Vanmiddag werd de blusgroep van Zwartsluis voor de tweede keer opgeroepen -nu samen met de groep Vollenhove- vanwege voor een brand in de machinekamer van een schip, dat ergens op het Kadoelermeer dreef. De exacte positie was niet duidelijk.  
Op aansturen van de commandant van Zwartsluis werd even later de opdracht gegeven om de bemanning van het brandweervaartuig van Zwartewaterland, op te roepen. Die zijn naar het jachtje gevaren.
De bemanning van het getroffen scheepje was al -ongedeerd- van boord gehaald door een andere schipper en moest zo hulpeloos toekijken.  
Na een kort overleg met de kapitein over de gevaarlijke punten van het vaartuig, zoals gasflessen en dergelijke, voeren ze rustig langszij.
Van vuur of rook was toen al geen sprake meer.
Het jachtje is naar een werf in Zwartsluis gesleept, waar het gerepareerd zal worden.
Foto's: Henry Wallinga - www.zwartewaterkrant.nl


Groningen: explosies en brand verwoesten woning
Een forse explosie heeft aan het begin van de middag een bovenwoning van twee verdiepingen aan de Fossemaheerd zeer zwaar beschadigd.
De alarmcentrale brandweer kreeg rond 12:10 uur meerdere meldingen binnen van een ontploffing.
Gezien de aard van de meldingen en de onduidelijkheid over de aanwezigheid van de bewoners, werd de middelbrandprocedure gestart.
De brandweer rukte uit met twee tankautospuiten en de hoogwerker.
Ook werd uit voorzorg de medische hulpverlening gealarmeerd, die er twee ambulances en het Mobiel Medisch Team naar toe zond.
Bij aankomst van de hulpdiensten bleek, dat de achtergevel er door de klap was uitgeblazen en er brand woedde in de woning.
Op het moment, dat de eerste brandweereenheid de woning voor een binnenaanval en verkenning wilde betreden, volgde er nòg een explosie.
De brandweermensen konden zich in veiligheid brengen en kwamen met de schrik vrij.
Nadat het vuur was geblust, zijn de twee verdiepingen doorzocht. Er werd niemand aangetroffen.
Het gezin was op het moment van de explosie niet huis.
De politie heeft de bewoners kunnen traceren.
De woning is onbewoonbaar verklaard en ook de er onder liggende woning op de begane grond is tijdelijk onbewoonbaar.
De exacte oorzaak is nog niet duidelijk. De Technische Recherche is een onderzoek gestart.
Foto: Persbureau Meter


Noordscheschut: vette rook en hels kabaal op de kleibaan
Brullende motoren en vette rookwolken waren zaterdagmiddag het decor van de tractorslepwedstrijden op de kleibaan aan de Europaweg.
Voor het derde jaar organiseerde jaar  Stichting Dutch Claypullers in samenwerking met het NTTO de slepwedstrijden, die meetellen voor het Nederlands kampioenschap.
Wie niet wist, waar het evenement plaats vond, kon gewoon op het geluid en de rookwolken afkomen, die de vele paardenkrachten uitstoten.
De wedstrijden vonden dit jaar nog in de S-divisie plaats, maar de stichting is zover gevorderd om in 2010 mee te mogen tellen in de A-divisie.
Om alvast een voorproefje te geven van wat deze krachtpatsers in deze superklasse allemaal kunnen, waren er demonstraties van vrachtwagens en van de met methanol gestookte tractor "Silver Bullet".
Maar natuurlijk kwam de crème de la crème van de sport- en supersportklasses allemaal voorbij denderen en kon het publiek ook nu weer volop genieten van al het geweld, dat deze machines produceerden.


Zwolle: brand verwoest opslagruimte uitgeverij - schade aan administratiekantoor
Zondag rond 01:30 uur brak er brand uit bij uitgeverij Assendorp aan de  Ampèrestraat in Zwolle.
Het vuur ontstond in een opslagruimte tussen de uitgeverij en administratiekantoor Raad IJsselland. Op deze plaats was een raam ingegooid.
De brandweer nam het zekere voor het onzekere en schaalde op naar "grote brand".
Daar de panden op honderd meter van de brandweerkazerne liggen, was de brandweer er snel bij en konden de panden behouden blijven.
Het vuur was wel al doorgeslagen naar een deel van het administratiekantoor, waar brand- en rookschade ontstond.
Bij Assendorp was de brandschade in het pand fors. De politie, die brandstichting niet uitsluit, stelt een onderzoek in.
Mochten er getuigen zijn of weet u hier meer over, dan roept de politie u op om u te melden via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.
-
Foto's: Henry Wallinga - www.zwartewaterkrant.nl


Hollandscheveld: tweede dode na drama van vrijdagavond
Nadat eerder al een 22-jarige jongen uit Erica overleed na het ongeval op het Hollandscheveldse Opgaande, is nu ook een 22-jarige vrouw uit Hoogeveen in het ziekenhuis gestorven aan de gevolgen van de botsing.
De 21-jarige Schoonebeker, die de auto bestuurde, waarin drie passagiers zaten, verkeerde onder invloed van alcohol en mogelijk van drugs.
Hij raakte gewond en ligt nog steeds in het ziekenhuis.
Een vierde inzittende, een 21-jarige man uit Erica, is met beenletsel naar het ziekenhuis overgebracht.
De politie onderzoekt de toedracht van dit ongeval.


Hoogeveen: vrachtwagen in brand gestoken
Op een zijweg onderaan het viaduct over de A28 is in de nacht van zaterdag op zondag rond 4.00 uur een vrachtwagen in brand gestoken.
De brandweer werd gewaarschuwd door voorbijgangers, die op weg naar huis waren na een avondje stappen in Hoogeveen.
Toen de Hoogeveense brandweer arriveerde, stond de cabine in lichterlaaie.
Tijdens het blussen van de voorzijde laaiden ook vlammen aan de achterkant op.
-
Foto's: www.regiohoogeveen.nl


Oldenzaal: brand in slaapkamer

Zaterdagmiddag werd het Oldenzaalse brandweerkorps opgepiept voor een brand in een slaapkamer op de eerste verdieping van een woning aan de Lijsterstraat in de wijk Zuid-Berghuizen te Oldenzaal. Het korps rukte hierop uit met twee tankautospuiten en haar hoogwerker.
Bij aankomst bleken de ramen aan de voorzijde van de woning al zwart geblakerd en kwam er lichte rook door de kozijnopeningen.

-
De brandweer zette een binnenaanval in en wist de brand al gauw te blussen, waardoor de tweede tankautospuit en hoogwerker niet ingezet hoefden te worden. De rook werd vervolgens met een overdrukventilator de woning uit geblazen.
Volgens onbevestigde berichten zou een geëxplodeerd televisietoestel op de bovenverdieping de oorzaak van de brand zijn geweest.
Foto's: Michel Hofsté


Zaterdag 9 mei 2009

Geesteren: rietgedekte woning zwaar beschadigd door brand
Vanmiddag om kwart voor vier werd alarm geslagen voor de brandweer van Tubbergen vanwege een "Brand Fabriek/Industrie/Loods" op de Breemhaarsweg in Geesteren, gemeente Tubbergen.
Kort daarop werd ook de brandweer van Almelo verzocht hun Tubbergense collegae te hulp te komen met de hoogwerker en een minuut later kon ook blusgroep uit Hengelo-Noord "aan de bak", waarna om 16:32 uur ook de ploeg van de hoogwerker uit Nijverdal-Hellendoorn gevraagd werd zich naar Geesteren te begeven.
Inmiddels was wel bekend, dat het niet om een fabrieksgebouw ging, maar om een rietgedekte woning op het bedrijventerreintje.
Het kostte de brandweer heel wat inspanning om de hardnekkige brandhaarden onder het rieten dak onder bedwang te krijgen, maar mede dank zij een koene binnenaanval en de inzet van beide hoogwerkers slaagde men er in, de woning voor de volledige ondergang te behoeden.
Men moest grote delen van het rieten dak verwijderen en de nokpannen met een voorhamer kapot slaan om de steeds weer oplaaiende rode haan de nek om te draaien, maar uiteindelijk lukte dat tegen het begin van de avond. Om de hoogwerker van Hellendoorn op te stellen aan de andere zijde van de woning, moest eerst het hek tussen de tuin van de woning en een loonwerkersbedrijf verwijderd worden.
Waarschijnlijk is er naast de brandschade ook grote waterschade in de woning ontstaan.
Voor een groepje kinderen uit het dorp bood de grote hoeveelheid bluswater de unieke gelegenheid, zich eens lekker uit te leven met het aanleggen van "waterwerken".
Naar verluidt zijn vonken van een vuurtje, dat een 29-jarige man naast de woning stookte, de oorzaak van de brand. Hij is aangehouden.
Foto: Don Stolwijk - U S Media


Dedemsvaart: narrow escape bij botsing op de N377
Vanmorgen raakten een Mazda terreinwagen en een vrachtwagen van het Dedemsvaartse transportbedrijf Oegema zwaar beschadigd bij een aanrijding op de N377 op de kruising met Het Rak en De Pol (afslag Dedemsvaart-Zuid).
De bestuurder van de Mazda Bravo terreinwagen reed vanaf  Het Rak de kruising op om linksaf via Balkbrug naar Utrecht te gaan, maar zag daarbij de over de N377 uit westelijke richting naderende vrachtwagen over het hoofd. 
De twee voertuigen kwamen daarbij in botsing, waarop de vrachtwagen de rechter berm in slipte, tussen twee bomen door schoot en vlak voor de tuin van de hoekwoning tot stilstand kwam.
Beide bestuurders bleven wonder boven wonder ongedeerd.
De vrachtwagen moest door een zware takelwagen van de firma Hooikammer uit de berm gesleept en geborgen worden; berger Autax bracht de uit Australië stammende terreinwagen (stuur rechts!) naar schadeherstelbedrijf Ekkel in Dedemsvaart voor taxatie.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Mobiel bellen op snorfiets per 1 mei ook verboden

Het vasthouden van een mobiele telefoon is voortaan ook verboden voor bestuurders van een snorfiets.
Handheld bellen op een snorfiets brengt immers dezelfde veiligheidsrisico’s met zich mee als op een bromfiets.
Voor bromfietsen en brommobielen gold dit verbod al, net als voor andere gemotoriseerde voertuigen.


Vrijdag 8 mei 2009

Hollandscheveld: één dode en drie gewonden Hollandscheveldse Opgaande (update)
Drie jongens en een meisje(22) zijn vrijdag rond 23:30 uur op het Hollandscheveldse Opgaande in Hollandscheveld gewond geraakt bij een ernstig eenzijdig verkeersongeval. De VW Golf, waarin het viertal zat, botste frontaal tegen een boom.
Daar de auto geen achterbank had, zaten twee van hen achter de voorstoelen op de bodemplaat van de auto, toen het ongeval zich voltrok.
De gewonden werden per ambulance naar ziekenhuizen in Groningen, Assen en Hoogeveen gebracht.
Over de aard en de ernst van het letsel is niets bekend gemaakt. Ook de oorzaak van de aanrijding is nog onduidelijk.
Verkeersongevalsanalisten van de politie hebben de situatie uitgebreid opgetekend.
De doorgaande weg werd daartoe meer dan twee uur afgesloten voor het verkeer.
De brandweer van Hoogeveen verleende assistentie bij het ongeval.

Vanmiddag werd bekend, dat één van de gewonden (een 22-jarige man uit Erica) aan zijn verwondingen bezweken is.
De 21-jarige bestuurder uit Schoonebeek had gedronken; reden voor de politie om een bloedproef af te laten nemen.
Foto's: Persbureau Meter


Vroomshoop: automobilist overrijdt kleuter twee keer
Vrijdagmiddag fietste een moeder met haar kind en haar vijfjarige dochter op haar eigen fietsje over de Linderflier in Vroomshoop.
Een tachtigjarige man uit Mariënberg, die zijn auto geparkeerd had op een parkeerplaats, reed achteruit, net toen het meisje langs zijn auto fietste. De automobilist kon het kind op haar kleine fietsje waarschijnlijk niet zien, doordat ze zich in de dode hoek achter de auto onder de achterruit bevond. Het meisje kwam daardoor onder de auto van de man terecht.
Na ongeveer zes meter merkte de bestuurder, dat er iets mis was en reed hij vooruit, nogmaals over het kind, dat daardoor enstig gewond raakte. Omstanders begonnen het meisje meteen te reanimeren.  
Dank zij het sms-alarm werden andere mensen gealarmeerd, die hielpen bij de reanimatie, tot de traumahelikopter en de ambulance arriveer-den. Helaas overleed het slachtoffertje op weg naar het ziekenhuis.
Verkeersanalisten van de politie Twente hebben een onderzoek ingesteld naar de toedracht.
De hoogbejaarde bestuurder werd aangehouden en legde op het politiebureau een verklaring af, waarna hij in vrijheid werd gesteld. 
Het rijbewijs van de man is ingevorderd. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.
De betrokken krijgen slachtofferhulp aangeboden.
Foto: Persbureau Meter


Dalfsen: bestelautobestuurder ernstig gewond na aanrijding met vrachtwagen
  De bestuurder van een Volkswagen Caddy bestelauto is vrijdagmiddag ernstig gewond geraakt bij een bijna-frontale aanrijding met een vrachtwagen op de Dedemsweg in Dalfsen.
De man reed in de richting van Nieuwleusen en kwam -naar verluidt doordat hij met z'n GSM in de weer was- hij op de linkerweghelft terecht, waar een vrachtauto van een bouwmaterialenhandel uit Zwolle hem tegemoet kwam.
De chauffeur van de vrachtwagen probeerde de tegenligger nog te ontwijken, maar de rempoging, gevolgd door een uitwijkactie, mocht geen baat meer hebben. Beide wagens belandden na de aanrijding in de sloot.
De klap was zo hevig, dat de weg bezaaid was met onderdelen van de bestelauto.
De bestuurder van de bestelauto is door de brandweer van Dalfsen met behulp van ambulancepersoneel uit de auto geknipt.
De uit Hasselt afkomstige chauffeur van de -ongeladen- vrachtauto kwam met de schrik vrij.
Nadat de VOA -ook in de stromende regen en stormachtige wind- de zaak op papier had vastgelegd, kon berger Leerentveld de auto’s afslepen. De Dedemsweg is tussen de N340 en het Westeinde in Nieuwleusen urenlang afgesloten geweest. 
Foto: Don Stolwijk - U S Media

Coevorden: feest in de brandweerkazerne
De stemming zat er donderdagavond goed in bij de ruim tweehonderd genodigden, die naar de Coevorder brandweerkazerne waren gekomen.
Niet alleen werden daar maar liefst vier nieuwe voertuigen (één hoogwerker, twee tankautospuiten een personeel/materiaalwagen) officiëel in gebruik genomen, maar tevens werd een aantal promoties gevierd en nieuwkomers welkom geheten en jubilarissen geëerd en onderscheiden.
Hoofdbrandmeester Jaap de Koning diende zelfs al 35 jaar bij de brandweer.

Opmerkelijk feit : Coevorden kende die dag twee burgemeesters: de reguliere burgervader Bert Bouwmeester en de twaalfjarige Coevordense Laura Mepschen, wier grootste wens om een dag burgemeester te mogen zijn, die dag in vervulling ging.
(Meer hierover op de site van de gemeente Coevorden)
Na de huldigingsceremonie gingen de aanwezigen naar het plein achter de kazerne, waar de twee burgemeesters in brandweertenue werden gestoken, waarna ze met de oude voertuigen het terrein verlieten en met de nieuwe wagens terugkeerden naar de kazerne.

De Rotary van Coevorden had voor de Jeugdbrandweer een aangename verrassing in petto in de vorm van een cheque van enkele duizenden Euro's, die in ontvangst kon worden genomen na een voorproefje van de voor begin juli geplande Coevorder Grachtenloop.
De oude tankautospuit van het korps Schoonoord gaat voortaan verder door als TAS voor de Jeugdbrandweer, wier oude auto enige tijd geleden afgekeurd is. De oude TAS 51-12 van Coevorden verhuist naar Krommenie, waar hij dienst gaat doen bij de bedrijfsbrandweer van Forbo Novilon. Wat er met de autoladder gaat gebeuren is nog niet bekend.
Foto: Don Stolwijk - U S Media


Hasselt: automobiliste gewond na frontale aanrijding tussen auto en vrachtwagen
Een automobiliste is donderdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeval op de kruising Telvorenstraat-Vaartweg nabij het gemeentehuis. De vrouw zat in een auto, die op de Vaartweg uit de richting van Zwartsluis kwam en naar de verkeerslichten reed.
Ze wilde linksaf slaan om haar kinderen van school te halen, maar zag een haar tegemoet komende vrachtwagencombinatie over het hoofd.
Een aanrijding was onvermijdelijk. De auto tolde om zijn as en kwam in tegengestelde rijrichting tot stilstand.
-
De bestuurster raakte gewond. Omstanders schoten direct te hulp.
De vrouw is naar het ziekenhuis in Zwolle gebracht. De bestuurder van de vrachtwagencombinatie kwam met de schrik vrij.
Foto's: www.zwartewaterkrant.nl


Hasselt: scooterrijder gewond na aanrijding met auto
Bij een ongeval tussen een scooter en een auto is donderdagmiddag een zeventienjarige Hasselter gewond geraakt.
De jonge scooterrijder wilde op de Burgemeester Malcorpslaan een auto inhalen, maar het was hem ontgaan, dat deze zijn linker richtingaanwij-zer naar links aan had om naar een winkel af te slaan.
De automobilist tikte de scooterrijder aan, waarna die hard in aanraking kwam met het asfalt. 
Het slachtoffer kreeg direct hulp van omstanders, die hem zo stabiel mogelijk op de grond lieten liggen.
De ingeschakelde hulpdiensten waren snel ter plekke en onderzochten de jongen.
Hierna werd hij op een wervelplank in de ambulance gelegd, waarna de rit met toeters en bellen richting het ziekenhuis in Zwolle werd gemaakt. De bestuurder van de auto kwam met de schrik vrij.
--
Een medewerker van de verkeersongevallendienst heeft het ongeval onderzocht.
Deze analist kwam net uit Zwolle, waar een gelijksoortig ongeval had plaatsgevonden.
Foto's: Henry Wallinga - www.zwartewaterkrant.nl


Hoogeveen: sportschool van Jan de Weerd ontruimd brand in sauna

Het sportpaleis  van Jan de Weerd aan de Kanaalweg in Hoogeveen is donderdagavond ontruimd, nadat er tegen 19:00 uur een flinke hoeveelheid rook in de saunaruimte ontstond. Omdat de rook de sportschool in trok, moesten de aanwezigen het gebouw uit en buiten de ontwikkelingen verder afwachten. 
De rook kwam tevoorschijn, toen een gebruiker de sauna aanzette.
Jan de Weerd bluste de brand zelf met een brandslang, dat er een forse steekvlam ontstond.  Hij redde hiermee zijn bedrijf van de ondergang.
De brandweer van Hoogeveen heeft de nacontrole gedaan en met een hogedrukventilator de rook de sportschool uit geblazen.
De sporters konden donderdagavond naar huis. Naar verwachting kan het sportpaleis vrijdag weer gewoon gebruikt worden.

Over de omvang van de schade door brand en de rook konden nog geen mededelingen worden gedaan.
Vermoedelijk is kortsluiting de oorzaak van de brand in de sauna geweest.
-
In augustus 2008 liep de sportschool zware schade op ten gevolge van brandstichting. Bij de downburst in 2007 liep het gebouw vol water.
Foto's: www.regiohoogeveen.nl


Donderdag 7 mei 2009

Voetbaltenue voor korpsleden Hasselt
Enkele korpsleden van brandweer Hasselt hebben dinsdag een nieuw voetbaltenue ontvangen, ter beschikking gesteld door sponsors.
Om hun conditie op peil te houden spelen enkele korpsleden regelmatig een partij zaalvoetbal.
Om die reden leek het brandweerman Olaf Prins een goed idee om met behulp van sponsoren de vrijwilligers te voorzien van een nieuw tenue.
Digidot computers en horecacentrum Onder de Luifel, beide gevestigd te Hasselt, waren zeer bereid de korpsleden te sponsoren, waardoor ze nu getooid gaan in een rood shirt met witte broek, beide voorzien van een brandweerlogo.
Bij de uitreiking van de kleding ontvingen Petrit Sterenberg van Horecacentrum “Onder de Luifel” en Jan Hilko Hofstede van “Digidot computers” een bos bloemen als dank voor hun bijdrage.

Woensdag 6 mei 2009

Exloo: snorfietsster vindt de dood bij aanrijding met auto
Een snorfietsster is vanmiddag overleden na een aanrijding met een personenauto in Exloo.
De vrouw wilde vanaf een zijweg de Valtherweg oversteken ter hoogte van het Landgoed De Hunzebergen, maar zag een auto over het hoofd.
De automobilist kon de vrouw niet meer ontwijken, waarop de vrouw tegen de voorruit van de auto sloeg en op het wegdek viel.
Het slachtoffer overleed ter plaatse. De automobilist bleef ongedeerd.
Verkeersongevalsanalisten van de Regiopolitie Drenthe hebben de sporen van het ongeval vastgelegd voor het proces verbaal.
Foto's : Persbureau Meter


A28 / Staphorst: vrachtwagen verliest kratten met kippen
  Op de snelweg A28 ter hoogte van Staphorst zijn in de nacht van dinsdag op woensdag acht kratten met kippen van de aanhanger van een vrachtwagen gevallen. Verkeersdeelnemers kreeg de schrik van hun leven en enkele kratten werden stukgereden door auto’s en trucks.
Sommige kratten sprongen open, waardoor veel kippen, die op de rijbaan liepen, door het voorbijrazende verkeer werden doodgereden en één voertuig beschadigd raakte. De stukgereden dieren lagen verspreid over een afstand van honderden meters.
-
Met een speciaal voertuig is het asfalt gereinigd, waarvoor de rijbaan werd afgesloten.
Deze klus nam een flink gedeelte van de nacht in beslag. Hoe de trucker een deel van zijn lading kon verliezen is niet bekend.
Foto's: Henry Wallinga - www.zwartewaterkrant.nl


Nieuw Schoonebeek: bejaarde dame gewond bij kop-staartbotsing op de Europaweg
Vanmiddag rond 13:45 uur liep een bejaarde vrouw nek/rugletsel op, toen de Nissan Terrano 4WD, waar ze in meereed, op de Europaweg tussen Nieuw Schoonbeek en de grens op de achterzijde van Connexxion lijnbus 26 botste.
Het ongeval ontstond, toen de bus afremde, hetgeen de Terrano-bestuurder over het hoofd zag.
Beide voertuigen raakten flink beschadigd; de terreinwagen waarschijnlijk zelfs onherstelbaar.
De brandweer van Schoonebeek stabiliseerde de auto door deze op blokken te zetten en de lucht uit de banden te laten lopen, waarna de vrouw op een wervelplank voorzichtig uit de auto kon worden gehaald. Ze is overgebracht naar het Scheperziekenhuis in Emmen.
Van de weinige buspassagiers liep één jongeman, die achter in de bus zat, lichte nekpijn op. Hij werd later door een familielid opgehaald.
De terreinwagen werd door berger de Jong bij een garagebedrijf in Nieuw Schoonebeek afgeleverd.
Foto: Don Stolwijk - U S Media
Extra mededeling: de brandweer van Schoonebeek houdt op 16 mei een open dag ! Komt u ook ?

Coevorden: brand op uitpandige schietbaan dupeert schietsportvereniging
De brandweer van Coevorden rukte vanavond uit naar de accomodatie van Schietsportvereniging Coevorden aan de Parallelweg voor wat in eerste instantie een "brandgerucht" werd genoemd.
Eén van de leden van de club was kort daarvoor met een kleinkaliber revolver (kaliber .22 long rifle) aan het schieten in de ondergrondse 25-meterbaan, toen hij een rookpluimpje en vlammetjes ontwaarde in het isolatiemateriaal, net voor het schietpunt.
De man -van beroep brandweerman bij een ander korps- slaagde er niet in, de vlammetjes uit te trappen en besloot direct daarop de brandweer te waarschuwen. Het vuur had zich echter inmiddels al uitgebreid -via het geluiddempende isolatiemateriaal- naar de rest van de baan.
De vlammen sloegen zelfs al uit de ingang, maar het vuur kon door de brandweer snel worden gedoofd.
-
-
Desondanks liep de baan forse brand-, roet- en waterschade op en ook de electrische installatie -waaronder de afzuiging en de verlichting- zal geheel vervangen moeten worden. De flinke hoeveelheid rook op de baan werd met een overdrukventilator uit het gebouw, dat los staat van de hoofdaccomodatie, geblazen.
Het Smith & Wesson sportwapen, dat op de baan achtergebleven was, bleef nagenoeg onbeschadigd; de bijbehorende plastic koffer werd door de vlammen vernield. Voor zover bekend liep de aangrenzende 50-meterbaan geen schade op en ook het hoofdgebouw bleef geheel intact.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Emlichheim: twee zwaar gewonden bij aanrijding
Vanmorgen rond 10:16 raakten twee inzittenden van een Chevrolet met Nederlandse kentekenplaten vrij zwaar gewond bij een ernstig verkeers-ongeval op de kruising van de K20 (Oeveringerstrasse) met de B403, even ten zuiden van Emlichheim.
De bestuurder van deze auto, die uit de richting van Laar kwam en de B403 (Wilsumerstrasse) op reed, verleende geen voorrang aan een BMW, die daar in de richting van Wilsum reed, met de aanrijding als gevolg.

De Ortsfeuerwehr Emlichheim rukte uit met drie voertuigen; de ambulancedienst zette eveens drie wagens in.
De inzittenden van de Chevrolet zijn naar het Scheper ziekenhuis in Emmen overgebracht; de bestuurder van de BMW bleef ongedeerd.


Zwolle: leegstaande woning aan de Boerendanserdijk brandt uit
De Zwolse brandweer kreeg net na middernacht een melding van een binnenbrand.
Aan de Boerendanserdijk zou op huisnummer 1 brand woeden.
Met twee tankautospuiten en een hoogwerker rukten de spuitgasten uit naar het adres.
Ook de politie werd door de alarmcentrale aangestuurd om poolshoogte te gaan nemen.
Gelukkig betrof het hier een slooppand en waren er dus geen bewoners meer aanwezig.
De brand was moeilijk te bestrijden. Ondanks een binnenaanval sloeg het vuur al snel over naar de eerste verdieping.
Nu was het even wachten op het moment, dat de brand uitslaand zou worden om de vlammen beter te kunnen doven.
Dit moment kwam al snel en het behulp van het waterkanon, die met ruim 8 bar het water naar binnen blies, kwam er vrij vlot een eind aan de vuurzee.
Na de nodige opruimwerkzaamheden konden de wagens rond 03:00 uur retour naar de kazerne.
Foto: Henry Wallinga - www.zwartewaterkrant.nl


Stadskanaal: auto uitgebrand
De brandweer van Stadskanaal kreeg maandagavond een melding over een autobrand aan de Elektronicaweg in Stadskanaal.
Voorbijgangers hadden een knal gehoord en zagen vervolgens een grote rookwolk.
-
-
De brandweer had er flink wat werk aan om bij de auto te komen, aangezien die op een afgelegen plek op het voormalige Phillipsterrein stond. Waarschijnlijk is de (sloop)auto in brand gestoken.
Foto: Gerco Mulder


Maandag 4 mei 2009

Zwolle: brandje in winkelcentrum Aalanden snel gedoofd
Even na negenen vanavond kreeg de Zwolse brandweer opdracht, naar winkelcentrum de Aalanden aan de Dobbe te rijden vanwege een automatisch brandalarm. Het gebeurt zelden, maar nu bleek er daadwerkelijk brand te zijn uitgebroken, hetgeen weergegeven werd met een "middelbrand" -opschaling, die tegen kwart over negen werd afgekondigd.
De oorzaak van het brandalarm was al snel duidelijk: in het verlaagde plafond van de hal bij de apotheek was -waarschijnlijk ten gevolge van kortsluiting- een brandje ontstaan.
Door de automatische melding en het snelle reageren van de brandweer kon het vuur snel gedoofd worden.
Foto: Don Stolwijk - U S Media


Dodenherdenking in de regio
Tegen achten vanavond verzamelden zich tientallen belangstellenden op het kerkplein in Slagharen voor de jaarlijkse dodenherdenking.
Van oorsprong werden op 4 mei alleen de doden van de Tweede Wereldoorlog herdacht; tegenwoordig herdenken we op 4 mei ook de doden, die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties wereldwijd zijn gevallen.
Na de "Last Post" werd daar met twee minuten stilte bij stilgestaan, waarna het Wilhelmus werd gezongen en bloemen bij het monument werden gelegd; onder meer door een dertigtal kinderen.
Ook op diverse andere plaatsen werden de gevallenen herdacht. Op de foto's het monument in Schuinesloot, het bunkermonument in de Krim en de herdenkingsplaats voor het gemeentehuis op het Stephanusplein in Hardenberg.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Bergentheim: boom dreigt op gebouw voetbalvereniging te vallen
Tijdens het kappen van twee grote oude eiken op sportpark Moscou in Bergentheim dreigde het vanmorgen rond 10:30 uur opeens goed mis te gaan. De eerste boom liet zich zonder problemen om- en in mootjes zagen, maar de tweede gaf zich niet zonder slag of stoot gewonnen en dreigde als represaille boven op het gebouw met de overdekte tribune en de kleedkamers neer te storten.
Met een kabel werd het gevaarte aan een tractor vastgemaakt, maar dat was waarschijnlijk niet voldoende om een eventuele desastreuze val op het gebouw te voorkomen.
Dat was uiteraard aanleiding om de brandweer van Bergentheim en de hoogwerker uit Hardenberg te hulp te roepen.
De spuitgasten maakten een tweede -dikkere- kabel hoger in de boom vast, waarna de eik in de goede richting geleid kon worden.
Met krakend geweld kwam de boom op de goede plek terecht, waarna de kettingzagen er alsnog korte metten mee maakten. 
Foto: Don Stolwijk - U S Media


Dedemsvaart: NK Panlatvissen 2009 in aantocht
Voor de derde keer wordt -nu op vrijdagavond 5 juni- in Dedemsvaart het Houtman-Rix NK Panlatvissen gehouden.
De loting is om 18.00 uur bij Bouwbedrijf Houtman, Hoofdvaart 107 in Dedemsvaart.
De wedstrijd begint om 19.00 uur en eindigt twee uur later, gevolgd door de weging en prijsuitreiking.
Diverse sponsoren hebben al hun medewerking toegezegd, waardoor het ook nu weer mogelijk is, om de deelname zonder inschrijfkosten mogelijk te maken. De organisatie is wederom in handen van de personeelsvereniging van Bouwbedrijf Houtman.
( Voor meer informatie klik hier)
Foto: Archief US Media


A35: voetbalfans botsen

Zes AZ-supporters waren zondagmiddag betrokken bij een kop-staartaanrijding op de A35.
Hun twee auto's botsten op elkaar, toen de voorste hard remde voor de file, die op de A35 was ontstaan ten gevolge van werkzaamheden.
Twee mannen raakten lichtgewond en de auto's raakten zwaar beschadigd.

De supporters zijn met een politiebusje naar de Grolsch Veste in Enschede gebracht, waardoor ze alsnog getuige konden zijn van de wedstrijd van FC Twente tegen AZ.Vriezenveen: drukke nacht voor de brandweer
Op 3 mei rond 02.20 uur ontdekten omwonenden, dat er een conifeer aan Laan 4-45 in brand stond en waarschuwden 112.
De vlammen vernielden echter ook de auto van een 20-jarige Rijssense. De brandweer heeft de brand geblust.
-
Bij een eenzijdig ongeval is een 51-jarige vrouw gewond geraakt. De vrouw reed op de Bouwmeesterstraat net voorbij de Veeneindeweg abrupt rechtsaf de sloot in, zo vertelde een getuige, die achtr de vrouw reed. De automobiliste is door de brandweer uit haar auto bevrijd en per ambulance naar een ziekenhuis gebracht, waar een bloedproef is afgenomen, omdat de vrouw naar alcohol rook. 
Foto's: Alwin Winkel - www.112twente.net

Dalen: brandende container vol riet voor rietgedekt pand
Toen de zoon des huizes na een nachtje stappen vanmorgen even voor 05:00 uur thuiskwam aan de Achterbente in Dalen , ontdekte hij tot zijn schrik, dat de container vol riet voor zijn woning -annex rietdekkersbedrijf- in brand stond.
De Coevorder brandweer, die uitrukte met tankautospuit 51.11, wist het vuur tijdig te doven.
-
Gezien het feit, dat de container op nog geen 25 meter van het rietgedekte pand stond, was het een geluk, dat er geen straffe wind stond, anders had dit voorval heel wat minder gunstig af kunnen lopen.
Foto's © U S Media


Schöninghsdorf: opnieuw Duitse bank gekraakt - nu met in NL gestolen graafmachine
Vanochtend rond 03:00 uur is er een ramkraak gepleegd bij een filiaal van de Emsländische Volksbank aan de Franziskusstrasse in Schönings-dorf (D). Bij deze ramkraak is gebruik gemaakt van een bij Conen Grondverzet in het even verderop gelegen Zwartemeer (NL) gestolen shovel.
Eén van de eigenaren van dit bedrijf heeft 's nachts vreemden gezien, die net van het terrein af gingen en heeft daarop de politie gewaarschuwd. Ook de Duitse politie is daarop ingelicht en heeft gepost nabij de grensovergang.
De daders waren op dat moment echter al met de shovel de grens over.
De Duitse politie is de daders na de ramkraak gevolgd tot in Nederland, waarna de Nederlandse politie de achtervolging heeft overgenomen.
De daders zijn echter, voor zover bekend, nog niet gepakt. Volgens omstanders is er door de daders gebruik gemaakt van een groot kaliber BMW als vluchtwagen; ook zou men gebruik gemaakt hebben van een dieplader, mogelijk om de kluis te kunnen vervoeren.
Ook de BMW zou van diefstal afkomstig zijn.
De kluis is in het zwaar beschadigde pand blijven liggen. Volgens een bakker van de naastgelegen winkel/bakkerij had men ook gebruik gemaakt van een soort brandbommen. Die zouden aan beide zijden van het bankpand op straat gelegen hebben, maar ook hier was niets meer van te zien.
Opvallend was de afwezigheid van veel politiemensen: in Nederland wordt zo'n gebied direct hermetisch afgesloten en komen mannetjes in witte pakken in actie, etc. Hier kon de eigenaar de shovel zo weer meenemen naar huis.
Volgens de eigenaar waren de sleutels van de shovel uit het kantoor meegenomen.

De klok voor de bank is op het moment van de "aanval" stil blijven staan...
Banken in het grensgebied is aan de Duitse kant de afgelopen maanden regelmatig getroffen door bankkraken, waarbij steeds grof geweld is gebruikt. Donderdag 30 april -ook tegen 03.00 uur- werden omwonenden van de Lindenstraße in Neuenkirchen bij Bramsche wakker van een enorme knal. Criminelen bleken de geldautomaat van een bankfiliaal opgeblazen te hebben. Ook daar ontstond enorme schade.
De daders wisten steeds uit handen van de politie te blijven.

Musselkanaal: schuur met camper afgebrand
Een schuur aan de Marktstraat in Musselkanaal is in de nacht van zaterdag op zondag in vlammen opgegaan.
De brand werd gemeld om 23.45 uur bij de meldkamer in Groningen en ging gepaard met veel rookontwikkeling.
Mede omdat het aangrenzende woonhuis gevaar liep, is door Stadskanaal direct versterking gevraagd van het brandweerkorps van Ter Apel.
Het woonhuis kon vervolgens behouden blijven, maar liep wel veel rook- en waterschade op.
Om ca. 01.30 gaf de brandweer het sein 'brand meester'.
Er hebben zich geen persoonlijke ongevallen voorgedaan. De camper, die in de schuur stond, ging verloren.
De brand is bestreden met een tankautospuit uit Stadskanaal en één van korps Ter Apel en een hoogwerker uit Stadskanaal.
Foto: Persbureau Meter


Zaterdag 2 mei 2009

Odoorn: twee zeer zwaar gewonden en één licht gewonde na frontale aanrijding N34
Een groot aantal hulpverleners, waaronder vier ambulances en de tramaheli met het MMT, spoedden zich vanmiddag naar de N34 bij Odoorn, nadat er om 16:50 uur was gemeld, dat daar een ongeval met meerdere voertuigen had plaatsgevonden.
Bij aankomst trof men drie zwaar beschadigde personenauto's aan, waarvan er twee frontaal op elkaar waren gebotst: een Audi met één inzittende en een Hyundai, met daarin een ouder echtpaar.
De Audi, die uit de richting van Emmen kwam, raakte in een flauwe bocht langzaam maar zeker uit de koers en botste op de Hyundai van het oudere echtpaar.
De erachter rijdende Fiat, met daarin een gezin met drie kinderen, werd vervolgens door één van de auto's in de flank geraakt.
Het oudere echtpaar in de Hyundai was bij de aanrijding zwaar gewond geraakt.
De twee moesten door de brandweer uit het wrak worden bevrijd. De brandweer en ambulancepersoneel werd bijgestaan door mensen van het Mobiel Medisch Team. De oudere man is samen met de MMT-arts naar het UMCG vervoerd; de vrouw naar het ziekenhuis in Emmen.
De vijf inzittenden van de Fiat kwamen met de schrik vrij, hoewel hun auto over de kop was gegaan, nadat die op de wrakstukken was ingereden.
De kinderen kregen een "good bear" als troost.
Naar verluidt had de Audi-bestuurder, die waarschijnlijk ten gevolge van een blackout op de verkeerde weghelft was beland, alleen licht letsel. Ook hij is naar een ziekenhuis overgebracht.
Foto: Persbureau Meter


Hasselt: brandweer redt ree uit het water
Zaterdagmorgen werd de hulp van de Hasselter brandweer ingeroepen voor het redden van een ree.
Aan de Hogenbergweg was een ree aan het zwemmen, maar kon door de hoge wal niet meer op het droge komen.
Omdat het dier aardig snel door het water bewoog, werden de duikers ingezet om het beest te vangen.
Na kort overleg werd de aanval ingezet: het dier werd omsingeld en kwam uiteindelijk in de armen van een duiker, die hem aan een collega gaf. De ree mocht daarna een eindje meerijden in het waterongevallenvoertuig en is in een bosschage aan de Grindweg weer uitgezet.
Foto: Henry Wallinga - www.zwartewaterkrant.nl

N340: vier gewonden bij zware kop-staart-aanrijding
Op de Hessenweg (N340) heeft vanmorgen een kop-staart-anrijding plaatsgevonden, waarbij vier gewonden zijn gevallen.
Door nog onbekende oorzaak botste ter hoogte van de Bese een Citroen C5 Break vol op de achterkant van een Suzuki Alto.
Dit kleine autootje kon de klap niet geheel verdragen en werd dan ook aan de achterzijde flink verwrongen.
In dit voertuig zaten in totaal vier personen. Twee inzittenden, die op de achterbank zaten, zijn door de brandweer bevrijd, waarna ze zijn overgebracht naar het ziekenhuis.
In de andere auto zaten drie personen, waarvan twee ter controle zijn overgebracht naar een ziekenhuis in Zwolle.
Nadat de aanrijding door VOA-medewerkers op papier en foto was gezet, kreeg berger Leerentveld opdracht om de voertuigen te bergen.
Ondertussen werd door personeel van de provincie het wegdek ontdaan van glas en brokstukken.
Het verkeer werd tijdelijk over de parallelweg gedirigeerd.
Foto: Henry Wallinga - www.zwartewaterkrant.nl

Esschebrügge: politie zoekt aanrander 15-jarig meisje
De Duitse politie is op zoek naar een man, die een jong meisje heeft overvallen en haar een weg naar een weiland ingesleurd heeft.
Het voorval vond plaats op vrijdag 17 april rond 09:15 uur op het fietspad langs de B403 (Coevorden - Emlichheim) op ongeveer 300 meter voor de Nederlandse grens, waar de bestuurder van een kleine bestelwagen het vijftienjarige Nederlandse meisje tegenhield.
De man trok het meisje van haar fiets, nam haar naar de toegang tot een weiland en werkte haar tegen de grond.
Toen hij haar kleren openmaakte, stopte hij daarmee en vluchtte de grens over richting Coevorden.
Inmidddels hebben meerdere getuigen een verklaring afgelegd, waaruit blijkt, dat de betreffende auto 2 - 3 weken voor het voorval bijna dagelijks 's morgens bij Coevorden en in de buurt van de grens gezien is. Het gaat waarschijnlijk om een witte Citroën Berlingo bestelwagen (grijs kenteken) van voor 1998, met een Nederlands kenteken. De auto heeft twee achterdeuren en waarschijnlijk geen opschriften.
De dader was 20-25 jaar oud, stevig gebouwd en ca 1.90 meter lang.

De politie in Nordhorn heeft de volgende vragen:
Wie heeft in de eerste twee weken van april een auto gezien, waar bovenstaande omschrijving op van toepassing is?
Wie heeft bij de grensovergang op vrijdag 17 april iets gezien in verband met het misdrijf?
Wie kan op basis van de gegevens iets vertellen over de dader of de auto?

U kunt bellen met de politie in Nordhorn: 0049 5921 3090. Bij voorbaat dank !


Vrijdag 1 mei 2009

Apeldoorn: zevende dode na Koninginnedag-drama
Het dodental na het fatale voorval in Apeldoorn op Koninginnedag is inmiddels opgelopen tot zeven.
Een 55-jarige Marechaussee-chauffeur, die gistermorgen zwaar gewond was geraakt, is vanmiddag overleden.
Van de acht gewonden verkeert er nog één in kritieke toestand.


Erica: blokhut bij Hippisch Centrum Emmen brandt uit
De P2000-pagers meldden om 09:42 uur uur een woningbrand aan de Ericasestraat 109 in Erica, maar het bleek bij aankomst mee te vallen.
De brand woedde niet in een woonhuis bij het Hippisch Centrum Emmen, maar in een blokhut, die gebruik werd voor de verkoop van consump-ties bij het buitenterras van de manege.
-
-
Hoewel de brandweer de vlammen snel uit had, brandde het interieur van de hut volledig uit.
Kortsluiting in een koelkast lijkt de meest aannemelijke oorzaak.
Foto's: Peter Kramer


KILROY.NL: opnieuw meer dan 1 miljoen unieke bezoekers in een maand tijd
De eerste drie maanden van dit jaar keken ruim één miljoen unieke bezoekers per maand op Kilroy.nl.
Het werd echter spannend, of dat in april ook het geval zou zijn, omdat we uit ervaring weten, dat ieder jaar het bezoekersaantal in april -met z'n eerste zonnige vakantie- en feestdagen- altijd lager uitvalt.
Maar ook de afgelopen maand werd de 1.000.000 weer ruimschoots gehaald; om precies te zijn 1.006.460 unieke bezoekers .
Daarmee komt het totale aantal unieke bezoekers in het eerste kwartaal op 4.197.688.
Meestal hebben voor negen uur 's morgens al rond de drieduizend mensen het nieuws bekeken.

Hoeveel belangstellenden zijn in die tijd langs de etalage van uw bedrijf gekomen en hoeveel bezoekers telde de website van uw onderneming?
Mail ons geheel vrijblijvend voor meer informatie. (Er is momenteel één bannerruimte vrij)


Dalen: boerderij brandt geheel af
Op 13 april 2006 brandde aan de Vossebelt 48 in Dalen een schuur bij een afgelegen boerderij af.
Donderdagavond rond 22:35 uur werd er opnieuw alarm geslagen voor brand op hetzelfde adres.
Dit keer bleek de woning zelf in brand te staan. Vanwege "asbestgevaar" mochten fotografen niet op "beeld-afstand" bij de brand komen.

Hieronder een foto van de woning tijdens de brand in april 2006 (Archief U S Media)
Foto 1: Peter Kramer
Fotoreportage brand 2006: klik hier

Voor de oudere nieuwspagina's zie het archief

Waarschuwing !
Door deze site te bezoeken gaat u akkoord met onderstaande voorwaarden.
Op alle foto's, afbeeldingen en teksten op de sites van U S Media rust auteursrecht.
Enigerlei publikatie van ons auteursrechtelijk beschermde materiaal zonder onze uitdrukkelijke schriftelijke toestemming wordt beschouwd als aankoop.
Op deze afname volgt een factuur van € 75,00 exclusief BTW per foto en/of artikel.
Bij in gebreke blijven van betaling volgt gerechtelijke vervolging.

Indien het overnemen van teksten of beeldmateriaal niet binnen twaalf uur na publikatie aan U S Media gemeld wordt, worden bovendien administratiekosten in rekening gebracht.
In geval van "leeching" wordt een bedrag ter grootte van de schade door overmatig dataverkeer in rekening gebracht.
Bij in gebreke blijven van betaling volgt gerechtelijke vervolging.
Hierop worden geen uitzonderingen gemaakt.