Al sinds 2000 de best bezochte regionale nieuwssite
Oktober 2009 (2)
© U S Media. Op alle foto's rust auteursrecht.
Voordat u materiaal van deze site gebruikt voor publikatie,
lees eerst de waarschuwing onderaan deze pagina.
Op publikatie zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming
volgt zonder waarschuwing een factuur.


Zondag 18 oktober 2009

Raalte: zeker twee gewonden door frontale aanrijding op de N35
Zondagmiddag tegen vieren ontstond er op de N35 (Heinoseweg, even ten noordwesten van de Oude Zwolsestraat bij Raalte) een flinke ravage, toen daar twee personenauto's frontaal in botsing kwamen. Een donkerblauwe Audi A3, die aan de bestuurderszijde zwaar in elkaar gedruk t werd kwam op de zuidelijke rijstrook tot stilstand; de tegenligger, een grijze Honda CR-V, waarin een gezin van twee volwassenen en twee kinderen, kantelde in de noordelijke berm. Een meisje uit deze auto is per ambulance afgevoerd.
-
Op dit moment is helaas nog niet exact bekend, wat de toedracht van de aanrijding geweest is.
Waarschijnlijk is de Honda op de verkeerde weghelft beland, waarna de Audi-bestuurder de auto niet meer kon ontwijken. De bestuurder van de Audi liep heupletsel op; zijn passagiere lichte verwondingen aan haar gezicht.
De N35 is geruime tijd afgesloten geweest voor hulpverlening (o.a. door de Raalter brandweer), VOA-onderzoek en de berging van de volledig vernielde auto's. Laatstgenoemde activiteit werd uitgevoerd door de firma Wolves uit Wierden.
Volgens getuigen waren de gewonden aanspreekbaar.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Garderen: zevende Scania Terreindag
Zaterdag vond de jaarlijks Scania terreinrijdag plaats.
Dit evenement word georganiseerd door Scania Nederland met dit jaar de medewerking van brandweer Heerde.
Op een militair oefenterrein in Garderen werd al het mogelijke uit de Scania brandweerauto's gehaald.
Onder deskundige begeleiding kon men ervaring opdoen in het rijden in dit moeilijke terrein.
De deelnemende korpsen dit jaar waren Brummen, Dalfsen, Garderen, Havelte en Heerde.
Naast korpsen met een 4x4 Scania, namen ook brandweerchauffeurs uit Zwartewaterland deel aan de dag.
Ook zij mochten gebruik maken van de grote wagens om te ervaren, wat een Scania in het terrein presteert.
Hier enkele mooie plaatjes !
-
-
-
Foto's: Henry Wallinga - www.zwartewaterkrant.nl

Zaterdag 17 oktober 2009

A32: automobiliste zwaar gewond na ongeval
Zaterdagavond even na zessen is een automobiliste zwaar gewond geraakt ten gevolge van een verkeersongeval op de A32 bij Steenwijk.
Haar auto vloog over de kop en kwam in de sloot tot stilstand.
De brandweer haalde de zwaar beknelde vrouw uit haar voertuig.
Ze werd naar het ziekenhuis in Zwolle gebracht.
De auto raakte totaal vernield en werd weggesleept, nadat verkeersongevallenanalisten de situatie in kaart hadden gebracht.
Over de oorzaak van het ongeval tast de politie nog in het duister. De sporen op het wegdek zullen hierover uitsluitsel moeten geven.
Foto's: Persbureau Meter


Hoogeveen: motorrijder gewond door verkeersongeval
Een motorrijder raakte zaterdagmiddag gewond tijdens een ongeval op de Nicolaas Beetsstraat in Hoogeveen.
De bestuurder van een rode Peugeot Partner, die uit de richting van de Hoofdstraat kwam, wilde afslaan naar de Huijgensstraat.
De motorrijder wilde de Peugeot net op dat moment inhalen en raakte de auto vol in de flank.
Een politieagent, die even verder op aan het controleren was, hoorde de klap en spoedde zich naar de plaats des onheils.
De motorrijder had erg veel pijn en is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.
De motor was total loss en ook de Peugeot kon zijn weg niet vervolgen.
Een geparkeerde zwarte Peugeot 207 werd geraakt door de motor, maar  raakte slechts licht beschadigd. 
De VOA deed onderzoek naar de toedracht van het ongeval

N34: Poolse vrachtwagen en aanhanger kantelen door rukwind bij Dalen
Een Poolse vrachtwagenchauffeur strandde vrijdag op de N 34 tussen Coevorden Noord en Dalen, drie kilometer voor zijn laadadres in Coevorden.
Een heftige rukwind deed zijn lichte vrachtwagencombinatie kantelen, zodat deze de gehele rijbaan blokkeerde.
De chauffeur kwam met de schrik vrij.
Het ongeval had tot gevolg, dat de N34 ruim 2,5 uur was afgesloten en het het verkeer moest worden omgeleid. 
De brandweer hoefde weinig meer te doen, dan de stroomtoevoer te onderbreken om het risico op brand te voorkomen.
Foto: Herman van Oost

Ommen: brand verwoest woning en leegstaand pand restaurant Wok Palace
Opnieuw heeft de Rode Haan toegeslagen in het pand van het voormalige wokrestaurant aan de Haven Noord in Ommen.
Dit keer begon de brand rond kwart over twee vanmiddag in de leegstaande woning voor het restaurant.
Dit pand brandde al als een fakkel, toen de vlammen oversloegen naar het restaurant, dat -net als de woning- met multiplex platen dichtgespij-kerd was en daardoor moeilijk te blussen.
Na enige tijd ging de aanvankelijk witte rook over in een enorme zwarte rookkolom, die over het centrum van Ommen dreef en een groot aantal kijklustigen naar de plaats des onheils deed komen. Omwonenden werd geadviseerd, ramen en deuren dicht te houden.
De brandweer, die naast ploegen uit Ommen ook de hoogwerker uit Hardenberg en brandweermensen uit Dedemsvaart inzette, liet de woning en het restaurantgedeelte gecontroleerd uitbranden. De meeste vlammen waren om 18:00 uur verdwenen.
Van de woning en het restaurant bleven nagenoeg alleen de een deel van de zwartgeblakerde muren over. Die zullen waarschijnlijk op korte termijn neergehaald worden uit veiligheidsoverwegingen.
Foto: Don Stolwijk - U S Media

A28/ De Wijk: gewonde, zware schade en fikse file na kop-staartaanrijding
Een inzittende van een Volkswagen Golf is zaterdagmorgen naar het ziekenhuis overgebracht, nadat de vrouw rug/nekletsel had opgelopen ten gevolge van een ongeval op de A28, op het traject Hoogeveen-De Wijk.
Een automobilist uit Appingedam, die met een vrouwelijke passagier obver de linker rijstrook richting Meppel reed, ontdekte stilstaande auto's vóór hem te laat , toen hij over een viaduct aan kwam rijden.
Ondanks krachtig remmen kon hij een kop-staartaanrijding met de achterste auto, waar drie mensen in zaten, niet voorkomen.
Beide auto's raakten zwaar beschadigd.
Ten gevolge van de aanrijding werd het verkeer over de rechter rijstrook geleid, hetgeen een file van ettelijke kilometers tot gevolg had.
Berger Leerentveld haalde de auto's op.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Balkbrug: tweede transport met hulpgoederen naar Hongarije

In oktober 2007 reisden acht brandweermensen (Gert van Loo, Riemo Koopsen, Luc Coenders, Harjo Mulder, Henrie van Keulen, Bert Kamps, Henry Schutten en Ina Hamberg) naar een dorpje in Hongarije om een brandweerkorps te helpen met het opzetten van een brandweerpost.
De dichtstbijzijnde post was namelijk meer dan een half uur verwijderd van dit dorp.
Ze hebben er toen een brandweerauto en brandweerkleding en spullen naar toe gebracht en tevens enkele kindertehuizen bezocht.

Dezelfde groep gaat dit jaar van 22 tot 27 oktober weer naar hetzelfde dorp.
Er zijn weer heel veel spullen ingezameld: kleding voor de kindertehuizen en de bejaardentehuizen, rollators, kinderwagens, speelgoed, meubels en natuurlijk heel veel brandweerspullen.

Al deze spullen moeten vervoerd worden naar Hongarije en hiervoor is een vrachtwagen gehuurd, die vrijdag 16 oktober geladen is.
Het bedrijfsleven sponsorde de onderneming kerkcollectes droegen geld bij, particulieren boden spontaan geld en goederen aan en al snel bleek dat één vrachtwagen te weinig was en er misschien goederen achter moesten blijven in Nederland.
Toen de regiocommandant in Hongarije dit hoorde, zorgde hij ervoor, dat er een tweede vrachtauto vanuit Hongarije naar Balkbrug kwam.
Daar lagen namelijk alle spullen opgeslagen in de oude brandweerkazerne en in een loods, die ter beschikking was gesteld door de Frico.
De transportkosten voor dit transport zijn bijeen gebracht door heel veel sponsoren.
Door al deze giften bleef er zelfs geld over om een aantal hulpverleningssetjes aan te schaffen voor een aantal brandweerkorpsen in het gebied.
Het is de bedoeling, dat de groep brandweermensen in Hongarije voor de Hongaarse brandweermensen een demonstratie gaat geven hoe de hulpverlening in Nederland geregeld is, dus hoe slachtoffers bevrijd worden.
Naderhand is het dan de bedoeling dat de Hongaren de kennis oppikken en gaan oefenen, zodat ook in hun land de hulpverlening op een hoger peil zal komen.
Tevens zal de groep Nederlandse brandweerlieden weer een aantal bezoeken aan de kindertehuizen brengen, om persoonlijk de ingezamelde spullen af te leveren.
Omdat ze maar vijf dagen gaan, is de tijd tekort om alles zelf af te leveren, maar dank zij een netwerk van tolk Maria Hagamassy zullen alle spullen op de goede plek terechtkomen.
De groep heeft een website gemaakt met informatie en foto’s van het eerste bezoek in 2007 en van de voorbereidingen van het komende bezoek.
-

Veldhoven: Hardenberger Jeugdbrandweer derde bij finale

Na intensief oefenen de afgelopen weken waren de jeugdleden klaar voor de strijd tegen de beste tien gemeentelijke jeugdbrandweerkorpsen.
Na twee voorrondes was het op 10 oktober tijd voor de landelijke finale, waar ook Zwolle en Dalfsen aan meededen.
Zaterdagmiddag vertrok de groep, bestaande uit Gerjan Klokkers, Gerwin Zweers, Lola Mestenbeld, Rory Hammink, Manolito Pfann, Marcel Haandrikman en met veel supporters naar Veldhoven, waar ze om 16:00 uur moest laten zien, hoe je op een juiste technische en tactische manier een `brand` dient te blussen.

-
Het scenario: er was brand uitgebroken bij een kinderboerderij in Veldhoven. Bij aankomst bleek het hek op slot te zitten en dat kon open gemaakt worden door een sleutelhouder op te roepen.
Na een verkenning werd er binnen een brandende tractor aangetroffen met een doorslag naar wat strobalen, die daar vlak bij lagen.
In deze schuur waren nog konijnen en hangbuikzwijntjes aanwezig, die gered en overgedragen werden aan de dierenambulance.
Nadat de brand was geblust en het gebruikte materiaal weer was ingepakt, was het einde speeltijd.

Aangezien de Hardenbergers de laatste ploeg waren, was het douchen en naar de prijsuitreiking.
Maar voordat de prijzen uitgereikt werden, legde de jury eerst uit, wat hun idee van de inzet was.
Hierna was het de beurt aan de burgemeester om te prijzen uit te reiken.
In spanning werd er gewacht, totdat Hardenberg zou worden opgenoemd.
Nadat Hardenberg nog niet bij middenmoot zat, nam de spanning toe bij zowel de groep als bij de leiding.
Uiteindelijk was de derde plaats voor Hardenberg, na Middelburg en Neerijnen.
Een superprestatie, die ook vanaf de andere kant van de wereld (Australië) nauwlettend gevolgd werd door oud-jeugdleider Gerben Odink.

Foto's: Jeugdbrandweer Hardenberg

Hoogeveen: appartementen ontruimd vanwege binnenbrand
Een brand in een appartement aan de Kruisstraat (de overdekte doorgang van Het Haagje naar het Beukemaplein) zorgde vrijdagmiddag voor de nodige consternatie, temeer, daar er opgeschaald werd naar GRIP-1 en de harde wind een flink risico uitbreiding van de brand bood.
De brand, die gepaard ging met fikse rookontwikkeling, bleek te woeden in een woning op de bovenste verdieping, waar een bejaarde, alleen-staande man woonde.
Nadat de vlammen gedoofd waren, kwam aan het licht, dat een kacheltje was, dat in de badkamer op een houten kastje had gestaan en oververhit was geraakt, de boosdoener was geweest. Het appartement liep zware rook- en roetschade op, maar niemand raakte gewond.
De andere bewoners van het blok, die tijdelijk hun woningen moesten verlaten, konden na enige tijd terug.
-
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Vrijdag 16 oktober 2009

Dedemsvaart: groot deel van boom valt op woning
Het herfstachtige weer, dat IJsselland en Zuid-Drenthe vanmiddag trof, heeft op veel plaatsen schade aangericht.
In Dedemsvaart kwam de brandweer in aktie, nadat er een deel van een hoge boom afgescheurd was en op het dak van een woning op de hoek van de Zwiersstraat en de Gentiaanstraat was gevallen.
De hoogwerker uit Hardenberg kwam hier weer goed van pas.
De spuitgasten verwijderden eerst met de kettingzaag de takken van dat deel van de boom, dat nog overeind stond en konden daarna de dikke takken, die op het dak lagen, in stukken zagen en weghalen.
Dat gebeurde dermate vakkundig, dat de woning -op de schade door de reeds gevallen takken na- verder geen schade opliep.
Er hoefden slechts een stuk of acht dakpannen te worden vervangen. Tegen half zeven was de klus geklaard en kon men terug naar de kazerne.
Foto: Don Stolwijk - U S Media


Koekange: aanrijding trein - aanhanger
Vrijdagmiddag rond kwart over twaalf werd er groot alarm geslagen: er zou een trein in botsing zijn gekomen met een vrachtwagen op de overweg in de Dorpsstraat - Prinsesseweg in Koekange. Bij aankomst van de hulpverleners bleek al snel, dat er geen gewonden waren gevallen: de bestuurder van de vrachtwagen met aanhanger en de tachtig treinpassagiers waren met de schrik vrijgekomen.
Het ongeval gebeurde, toen de chauffeur van de met big bags met grof grint geladen vrachtwagencombinatie probeerde de scherpe bocht naar rechts, net voorbij de spoorwegovergang te nemen.
Toen dat niet lukte, probeerde hij door heen en weer te "steken" alsnog op de gewenste gedeelte van de Prinsesseweg (parallel aan het spoor) te komen, maar inmiddels kondigden de signalen op de overweg de nadering van een trein uit de richting van Hoogeveen aan.
Hoewel de machinst nog een groot deel van de snelheid uit de trein wist te halen, kon hij een botsing met de aanhanger niet meer voorkomen.
De voorzijde van de trein liep redelijk zware schade op en ook de dieplegger-aanhanger kwam niet ongeschonden uit de strijd.
Een groot deel van de lading kwam op de weg terecht en moest met een graafmachine op een andere truck overgeladen worden.
De passagiers konden na geruime tijd gewacht te hebben uitstappen via door de brandweer aangebrachte loopplanken uitstappen en in de inderhaast geregelde Connexxion-bus overstappen om verder te reizen.
Foto: Don Stolwijk - U S Media


Donderdag 15 oktober 2009

Vledderveen: brand verwoest schuur met oldtimer bromfietsen
Ruim veertig oldtimer bromfietsen en ander materieel zijn vanmiddag rond half vier in een schuur in Vledderveen (Gr) in vlammen opgegaan.
Toen de brandweer van Stadskanaal arriveerde, kwam sloegen de vlammen al uit de grote landbouwschuur en was een binnenaanval al niet meer mogelijk.
Ondanks grootschalige inzet was er geen eer aan te behalen: de brandweer en de eigenaar moesten met lede ogen toezien, hoe de verzameling in de vlammen verloren ging.
Er werd dan ook direkt ingezet om het naast gelegen woonhuis voor het vuur te behoeden, hetgeen lukte.
De brand ging met een grote gitzwarte rookontwikkeling gepaard, die op kilometers afstand te zien was. Dit trok de nodige ramptoeristen naar de brand.
De brandweer Stadskanaal kreeg assistentie van onder meer de korpsen uit Groningen, Veendam, Nieuwe Pekela en Vlagtwedde.
Men had aanvankelijk moeite met de waterwinning, omdat het bluswater over grote afstand moest worden aangevoerd.
Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.
Foto's: Persbureau Meter

Beilen: twee personen zwaar gewond ten gevolge van verkeersongeval op de Beilervaart
Op de Beilervaart speelde zich vanmiddag ter hoogte van de brug naar het Brunstingerveld een drama af.
Een motorrijder, die met zijn passagier in de richting van Hoogersmilde reed, wilde een langzaam rijdende Volkswagen Golf inhalen. Mogelijk heeft de motorrijder door de fietsendrager niet gezien, dat de VW-bestuurder naar links af wilde slaan naar Dwingeloo, hetgeen resulteerde in een forse aanrijding, waarbij de motorrijder en zijn passagier hard in de linker flank van de auto botsten.
De twee werden schuin over de auto gelanceerd en liepen zeer ernstig verwondingen op, toen ze in de droge bermsloot naast een woning neer-kwamen.
De bestuurder van de VW liep gezichtsletsel op; zijn passagiere bleef ongedeerd.
Diverse hulpverleners (politie, VOA, ambulance, MMT en de Beiler brandweer) werden met spoed opgetrommeld.
De twee zwaar gewonden werden direct medisch verzorgd, waarbij het Mobiel Medisch Team enige tijd later assistentie verleende.
Ze zijn na uitgebreide verzorging per ambulance naar ziekenhuizen overgebracht.

Toen motor van de traumaheli gestart werd, vluchtten de geitjes, die tot dan toe rustig op het erf van de boerderij rondliepen, in gestrekte draf de schuur in.
Foto: Don Stolwijk - U S Media

Woensdag 14 oktober 2009

Hardenberg: weer mis op "De Boshoek"
Woensdag 16:22 uur: alarm voor de Hardenberger brandweer. Volgens de melding zou er een verkeersongeval hebben plaatsgevonden op of bij de Witte Paal: de aansluiting (rotonde) van de N34 op de N36.
Al snel bleek dit niet de juiste lokatie: het ongeval had zich voorgedaan op de inmiddels zeer beruchte kruising ten westen van de Haardijk, die ook "De Boshoek" genoemd wordt en waar vier dagen geleden ook al een zware aanrijding plaats vond.
Dit keer bleek de bestuurder van een witte Opel Movano bestelwagen, die van de Hessenweg de kruising op was gereden, geen voorrang had verleend aan een op de N34 de richting van Ommen rijdende Volkswagen Caddy, waarop de Caddy zich in de flank van de Opel boorde.
De Opel kwam door de klap op z'n kant te liggen en de Volkswagen Caddy strandde op de verkeersgeleider aan de noordzijde van de kruising.
De in Borne woonachtige bestuurder van de Caddy was er -op een bezeerde duim na- heelhuids van af gekomen; de man in de grote bedrijfs-wagen had last van zijn rug.
De bevelvoerder van de brandweer besloot daarom, de voorruit van de auto open te snijden, zodat het slachtoffer met zo weinig mogelijk kans op extra letsel uit de verfomfaaide wagen geborgen kon worden. De operatie lukte vlot en al na korte tijd lag de man in de ambulance.
Omdat de toedracht duidelijk was, hoefde er geen verkeersongevalsanalisten naar de plaats van het voorval te komen en konden bergers Jan en Bé van de firma Autax snel aan de slag.
Nadat berger Bé de bedrijfswagen voorzichtig met de "rubber kant" naar beneden had gelierd en Jan de Caddy op de bergingsauto had getrok-ken, kon de kruising vrij worden gegeven.
Foto: Don Stolwijk - U S Media


Elim: Volvo total loss ondanks snel ingrijpen brandweerman
Een inwoner van Hollandscheveld keek vanmiddag even na drie uur vreemd op, toen hij op de begraafplaats van Elim het graf van zijn moeder bezocht. Toen hij even achterom keek, zag hij, dat er rook uit zijn vijftien jaar oude Volvo 850 kwam.
Tot zijn verbijstering lekten de vlammen al snel van onder het dashboard vandaan en leek het er op, dat de auto met de LPG-tank al vóór de komst van de brandweer van De Krim (die doorgaans tien minuten nodig heeft om de Carstensdijk te bereiken) volledig in brand zou staan.
Toevallig was onze fotograaf net op weg naar Elim en arriveerde hij al drie minuten na de melding bij de parkeerplaats, tegelijk met een in Elim wonende brandweerman van blusgroep De Krim.
Met enkele goed gerichte stoten bluspoeder uit de standaard in de Kilroy-auto aanwezige brandblusser lukte het brandweerman Willem de vlammen binnen enkele seconden te doven, voordat het vuur zich verder in de auto kon verspreiden en gevaarlijk kon worden voor het gebouwtje, dat enkele meters verderop op ter terrein van de begraafplaats staat.
Toen de blusgroep van De Krim even later arriveerde, hoefde er alleen nog wat nageblust te worden.
Helaas bleken de voorruit, het dashboard en het interieur van de auto al zo zwaar door de vlammen en de hitte beschadigd, dat de Volvo afge-schreven kon worden.
Berger Ronald van de firma Kraal haalde de auto op en leverde hem bij een garagebedrijf in Elim af.
Foto: Don Stolwijk - U S Media

Nieuw Weerdinge: woning onderzocht vanwege Vollenhovense moordzaak
De politie en recherche heeft woensdagochtend onderzoek verricht in en bij een woning aan de Lokkerstraat in Nieuw Weerdinge.
De bewoner van het huis zou, volgens buurtbewoners, de zoon van het echpaar Vis uit Vollenhove zijn, dat enkele weken geleden vermoord in hun woning is aangetroffen. Zo'n twee weken geleden hield de politie in de Lokkerstraat een buurtonderzoek.
Voor zover bekend is er niemand aangehouden.
De Regiopolitie Drenthe wil in het belang van het onderzoek geen nadere mededelingen doen.
-
Foto's: Persbureau Meter

Emmen: twee ernstig gewonden tijdens ongeval ochtendspits op de Rondweg
Woensdagmorgen tegen half negen werd de alarmcentrale gebeld met de mededeling, dat er op de Emmer Rondweg (N391) een ernstig verkeersongeval was gebeurd. Hierop werden niet alleen politie, twee ambulances en de Emmer brandweer naar de plaats des onheils gestuurd, maar vloog ook traumaheli Lifeliner 4 met het Mobiel Medisch Team naar de Rondweg.
Bij aankomst trof men -op enkele honderden meters voor de rotonde bij de Emmerweg- een volledig vernielde groene Nissan Almera hatchback aan, die frontaal tegen een boom in de middenberm gereden was. In de auto bevonden zich een bestuurster (51) en een mannelijke passagier (45). Beiden bleken gewond; het letsel van de man leek het ernstigst. De vrouw werd als eerste uit de auto gehaald en naar het Bethesda-ziekenhuis in Hoogeveen gebracht. Vanwege de ernst van de verwondingen (beenfractuur en hoofdletsel) duurde de bevrijding van haar passagier langer. Nadat ook hij geborgen was, werd de man na stabilisatie naar de traumaheli overgebracht en naar het UMCG gevlogen.

Inmiddels namen twee verkeersongevalsanalisten de spaarzame sporen op. Hoe het ongeval kon ontstaan is nog niet duidelijk.
De bestuurster (woonachtig in Eindhoven), verklaarde tegenover de politie, dat ze mogelijk in slaap was gevallen.
Het wrak van de Nissan werd opgehaald door berger De Jong, die bij het op de bak laden hulp kreeg van politiepersoneel en een fotograaf.
Foto: Don Stolwijk - U S Media


Dinsdag 13 oktober 2009

Kampen: vrachtwagen rijdt in op file: ravage, maar één gewonde
Volgens de politie is het een wonder, dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen bij de aanrijding op de N50 bij Kampen dinsdagavond.
Een in Sneek wonende tankwagenchauffeur (41) merkte een stilstaande file te laat op.
Hoewel hij nog uitweek, ramde de tankwagen toch vol op de achterzijde van een personenauto, die vervolgens op zijn voorganger botste.
De 22-jarige bestuurder van de eerste auto is gewond naar het ziekenhuis in Zwolle vervoerd.
De automobilist, die als tweede aangereden werd, bleef wonderwel ongedeerd.
Beide auto's raakten totaal vernield door het ongeval.
Ook een derde en vierde auto werden nog aangetikt, maar liepen relatief lichte schade op en hoefden dan ook niet te worden weggesleept.
De verkeersongevallenanalysegroep van de politie deed ter plaatse onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.
Een 67-jarige automobilist uit Ens wilde op de weg keren bij het zien van de stremming, maar raakte bij hierbij een motoragent, die daardoor viel en kneuzingen opliep.
De N50 is tussen Kampen en de afslag naar de N352 naar Ens ruim vier uur afgesloten geweest, waardoor er een file van ruim zes kilometer ontstond.
Foto: Persbureau Meter


K15 - Bathorn (D): brandweer Hoogstede bevrijdt levensgevaarlijk verwonde automobilist
Vanmorgen om 07:26 uur werd de brandweer van Hoogstede met een H3-alarm opgeroepen vanwege een "verkeersongeval met beknelling".
Een in de richting van Neuringe rijdende Opel Corsa was op de Bathorner Straße (K15) in een lange flauwe linkerbocht naast de rijbaan geraakt, tegen een boom gebotst en in een diepe sloot tot stilstand gekomen.
De bestuurder liep hierbij levensgevaarlijke verwondingen op.
Aangezien hij in het wrak bekneld zat, moest hij met zware hydraulische redapparatuur bevrijd worden.
Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis in Meppen overgebracht. De K15 is een uur lang geheel afgesloten geweest.
De reddings- en bergingsoperatie was tegen 08:30 uur afgerond. 
Foto: Hartmut Gosink - Vrijwillige Brandweer Emlichheim


Groningen: deel van wijk geëvacueerd na gaslek in voormalige school
Een deel van de Oosterparkwijk tussen de Zaagmuldersweg, het Linnaeusplein en de Wiersmastraat, waaronder winkels, flats en woningen, is enkele uren ontruimd, nadat er rond half elf vanmorgen een gaslek was ontstaan in de voormalige Van Dokkumschool aan de Enno Dirk Wiersmastraat.
Na een brand lekte er gas in de kelder, waardoor explosiegevaar ontstond.
De brandweer en politie en medische diensten lieten niets aan het toeval over, kondigden "GRIP 2" af en en ontruimden een groot deel van de wijk. De evacuées werden opgevangen in verzorgingshuis Oosterparkheem.

Het lek werd rond 12.30 uur gedicht, waarna de bewoners terug naar hun woning konden.
De hulpverleningsdienst had een crisisteam opgeroepen om een en ander in goed banen te leidden.
Ook waren brandweerkorpsen uit onder meer Groningen, Haren, Harkstede en Slochteren ingezet.
Ook de winkel van Super De Boer moest worden ontruimd, maar de filiaalhouder bood de mensen koffie met koek aan ter compensatie.
Het gaslek is vermoedelijk ontstaan tijdens werkzaamheden.
Het gebouw wordt momenteel verbouwd voor een bedrijf, dat zich in het pand wil vestigen.
-
Foto's: Persbureau Meter


Eursinge: vrouw gewond en drie auto's zwaar beschadigd door kop-staart-aanrijding
Een automobiliste liep vanmorgen meerdere kwetsuren op, toen ze op de kruising van de Hoogeveenseweg (N374) met de de Goorns werd aangereden door een achteropkomende Rover 216i cabriolet.
De vrouw was op de kruising gestopt om linksaf te slaan, hetgeen de bestuurder van een eveneens in de richting van Westerbork rijdende Rover niet tijdig zag.
Het kwam, ondanks krachtig remmen, op het natte wegdek tot een kop-staart-aanrijding, waarna de Opel Corsa van de vrouw doorschoot naar links en vervolgens op de andere weghelft werd aangereden door een haar tegemoet komende VW Transporter van een rietdekkersbedrijf uit Rolde.
De bedrijfswagen kwam daardoor in de berm, ging rakelings langs een lichtmast, maar raakte wel twee verkeersborden en kantelde vervolgens de diepe bermsloot in.
Naast ambulances en politie werd ook de brandweer van Westerbork te hulp geroepen, omdat de Opel-bestuurster -naar het zich liet aanzien- nogal wat letsel had opgelopen bij de dubbele aanrijding.
De brandweer bevrijdde de vrouw uit het wrak door het dak van de auto te knippen en haar vervolgens op een wervelplank te fixeren.
De twee andere bestuurders bleken na controle in de ambulance geen noemenswaardig letsel te hebben opgelopen.
De omstandigheden rond het ongeval werden vastgelegd door twee man van de VOA, waarna berger Kraal de wrakken op kon halen.
Foto: Don Stolwijk - U S Media


Maandag 12 oktober 2009

Delfzijl: filiaal Schlecker door grote brand verwoest
Maandag woedde vanaf elf uur brand in een filiaal van drogisterijketen Schlecker aan de Landstraat in het centrum van  Delfzijl.
Een personeelslid trachtte samen met een klant een beginnende brand in een meterkast te blussen, maar dat mislukte, waarna zij samen met de inmiddels gearriveerde politie het pand nog tijdig konden verlaten.
Ook aangrenzende winkels -waaronder de Hema- en de erboven gelegen woningen werden vanwege de hevige rookontwikkeling ontruimd. Deze geëvacueerden werden opgevangen in het gemeentehuis. 
Toen de brandweer arriveerde, sloegen de vlammen al uit het dak.
Vanwege de lokatie in het centrum van Delfzijl is besloten tot verdere opschaling. Het winkelcentrum werd hermetisch afgesloten vanwege explosiegevaar. Allerhande spuitbussen explodeerden door de hitte, hetgeen de brandweer tot extra voorzichtigheid noopte.
Toen rond 16:00 uur bleek, dat de brandweer verdere uitbreiding van de brand kon voorkomen, werd het sein 'brand meester' gegeven, hoewel men, daar men geen binnenaanval kon doen, de winkel gecontroleerd liet uitbranden.
Vanwege instortingsgevaar en om de laatste vlammen te kunnen blussen, heeft een graafmachine de muren van het pand omvergetrokken.
Er zijn geen gewonden gevallen en de politie zal later bekijken, in hoeverre de oorzaak van de brand nog te achterhalen is.
Het nabluswerk zal nog tot in de avond voortduren.
Foto's: Persbureau Meter


Zondag 11 oktober 2009

Sibculo: auto tegen boom: bestuurder gewond
Een automobilist is zaterdagmiddag op de Vleggedijk in Sibculo gewond geraakt, nadat hij in een flauwe bocht rechtdoor was gegaan en tegen een boom en een lichtmast tot stilstand was gekomen.
Vermoedelijk is de autobestuurder in de bocht in de berm geraakt en heeft toen de macht over het stuur verloren.
Brandweerlieden van de korpsen Bergentheim en Hardenberg hebben de passagiere uit de auto bevrijd, waarna zij naar het ziekenhuis is over-gebracht. De bestuurder liep slechts zeer licht letsel op.
Daar de mensen van de Verkeersongevallenanalyse (VOA) in Zwolle bezig was met een project, duurde het nog een uur, voordat het ongeval door deze experts in kaart kon worden gebracht. Hierna ontfermde berger Autax zich over het wrak.
Foto: Persbureau Meter


Hooghalen: schoorsteenbrand bedreigt kapitale rietgedekte villa Dennenrode
Het was een dubbeltje op z'n kant voor kunstgalerie Wildevuur in Hooghalen, toen er een schoorsteenbrand uitbrak in één van de toonkamers.
De galerie is gevestigd in de rietgedekte Villa Dennenrode, die in 1922 gebouwd is aan de Zwiggelterweg en onlangs volledig gerestaureerd is.
De brandweer van Beilen, die de schoorsteen veegde met behulp van de Asser hoogwerker, ontdekte nog net op tijd, dat er zich vlak boven de haard een grote hoeveelheid tijdens de renovatie in de schoorsteen gevallen metselspecie en riet had opgehoopt en het vuur opnieuw dreigde op te laaien.
-
-
Door een luikje aan de zijkant weg te halen, kon het brandende materiaal alsnog verwijderd worden en werd een dreigende brand voorkomen.
De galerie kan nu haar gasten ontvangen voor de expositie van werken van Mattie van der Veen, die van 23 oktober tot 16 november gehouden wordt.
Foto´s: Don Stolwijk - U S Media


Hoogeveen: gewonde door aanrijding na voorrangsfout
Tegen kwart over vijf zaterdagmiddag raakten drie auto's flink beschadigd ten gevolge van een aanrijding op de hoek van de Kanaalweg en de Bentinckslaan in Hoogeveen.
De 33-jarige Hoogevener, die met zijn blauwe Seat Cordoba in de richting van Het Haagje reed, maar werd onaangenaam verrast, toen hij geen voorrang kreeg van een 73-jarige inwoner van Hollandscheveld, die met zijn Opel Vectra vanaf de Bentinckslaan de (voorrangsweg) Kanaalweg opdraaide.
Bij de daarop volgende aanrijding raakte de Opel rechts van de weg geparkeerde groene Mitsubishi Spacestar en schoot de Seat enkele meters door de linker berm, waar hij een berk schampte en vervolgens op het asfalt tot stilstand kwam.
De Seat-bestuurder had last van zijn nek en moest door de brandweer rechtstandig uit de auto bevrijd worden ter voorkoming van additief letsel.
De Opel-bestuurder bleef ongedeerd.
De omstandigheden rond de aanrijding werden opgetekend door twee experts van de politiedienst Verkeersongevallenanalyse uit Assen.
Foto: Don Stolwijk - U S Media


Hoogeveen: twee woningen door brand zwaar beschadigd
Bij een verdachte brand in de Prins Hendrikstraat zijn in de nacht van zaterdag op zondag twee woningen zwaar beschadigd geraakt.
De brand werd gemeld om half twee.
Diverse woningen in de direkte omgeving moesten worden ontruimd, waarbij de ramen of de deuren moesten worden ingeslagen om de bewoners te wekken. Dit was noodzakelijk, omdat het er op leek dat de zich via de bovenverdieping zou verplaatsen over het hele blok.
De rook had zich al op die manier verplaatst.
-
Voor het pand, dat aan de achterzijde fel brandde, stond een auto, die binnenin nog nasmeulde en waarvan de bekleding was stukgesneden.
Bij buurtgenoten was de onrust groot, omdat er mogelijk nog mensen in het brandende pand aanwezig waren.
Men had weinig begrip voor het feit, dat de politie niet naar binnen ging. Het gevaar bij het inslaan van een raam of het intrappen van de voordeur is echter, dat de vlammen door de aanvoer van nieuwe zuurstof zouden oplaaien.
Buren wisten nog papieren, een grote vogelkooi en andere belangrijke zaken te redden.
Volgens omstanders was de naastgelegen pand onlangs verkocht.

Zaterdag 10 oktober 2009

Exloo: verwarde vrouw uit brandende woning gehaald

Een 49-jarige bewoonster van een woning aan de Grootakkersweg in Exloo is zaterdagavond naar het ziekenhuis gebracht, nadat ze ten gevolge van een brand in haar woning een rookvergiftiging had opgelopen.
Buren hebben de brand ontdekt en alarm geslagen. In eerste instantie werd een gaslek gemeld, maar dit bleek onjuist.
Brandweerlieden van de blusgroep van Tweede Exloërmond vonden de vrouw in de woning, brachten haar in veiligheid en blusten de brand.

Volgens de politie heeft de vrouw, die in verwarde toestand verkeerde, zelf de brand in de woning gesticht.
Haar kat overleefde de brand niet. Over de medische situatie van de vrouw is verder niets bekend.
Foto: Don Stolwijk - U S Media


Beilen: zware schade ten gevolge van aanrijding op de A28
Bij een aanrijding op de A28 even ten noorden van Beilen zijn zaterdagmiddag een personenauto en een taxibusje zwaar beschadigd geraakt.
Het ongeval gebeurde, toen de bestuurster van de personenauto, die richting Assen reed, van de linker naar de rechter rijstrook ging, maar daarbij de macht over het stuur verloor en in botsing kwam met een taxibusje, waarin drie passagiers werden vervoerd.
Beide voertuigen klapten hard tegen de rechter vangrail, die daardoor over enkele tientallen meters volledig vernield werd.
Wonder boven wonder bleven alle betrokkenen ongedeerd.
Verkeersongevalsanalisten legden de sporen vast voor het proces verbaal. Het ongeval leidde tot flinke files op de oostelijke rijbaan .
-
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Hardenberg: opnieuw aanrijding op beruchte kruising op de N34

Zaterdagavond raakten twee personenauto's zwaar beschadigd op de kruising in de N34, die in de volksmond "De Boshoek" wordt genoemd.
Een automobiliste uit Elburg reed met haar rode Peugeot in de richting van de tunnelbak bij Hardenberg, maar wilde op de kruising linksaf slaan naar de parallelweg.
Ze zag daarbij echter een uit de richting van Coevorden naderende blauwe Peugeot 205, bestuurd door een inwoner van Lelystad over het hoofd.
Bij de daarop volgende botsing ontstond aan beide auto's flinke schade, maar beide bestuurders bleven ongedeerd, zo bleek na controle.

Nadat politiemensen de gegevens van de bestuurders hadden genoteerd, kon berger Jan van de firma Autax de wagens ophalen.
Alerte voorbijgangers beveiligden de ongevalslokatie en regelden het drukke verkeer, totdat de berging afgerond was.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Wilhelminaoord: automobiliste gewond na botsing met twee bomen
De bestuurster van een Peugeot, die over de Koningin Wilhelminalaan richting Vledder reed, is zaterdagmiddag met letsel per ambulance afgevoerd, nadat ze rond 15:10 uur in de bocht op de provinciegrens de macht over het stuur verloor en tegen een boom reed.
De auto kwam daarna zijwaarts tegen een tweede boom tot stilstand.
Over de oorzaak van het ongeval is nog niets bekend.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Voor de oudere nieuwspagina's zie het archief

Waarschuwing !
Door deze site te bezoeken gaat u akkoord met onderstaande voorwaarden.
Op alle foto's, afbeeldingen en teksten op de sites van U S Media rust auteursrecht.
Enigerlei publikatie van ons auteursrechtelijk beschermde materiaal zonder onze uitdrukkelijke schriftelijke toestemming wordt beschouwd als aankoop.
Op deze afname volgt een factuur van € 75,00 exclusief BTW per foto en/of artikel.
Bij in gebreke blijven van betaling volgt gerechtelijke vervolging.

Indien het overnemen van teksten of beeldmateriaal niet binnen twaalf uur na publikatie aan U S Media gemeld wordt, worden bovendien administratiekosten in rekening gebracht.
In geval van "leeching" wordt een bedrag ter grootte van de schade door overmatig dataverkeer in rekening gebracht.
Bij in gebreke blijven van betaling volgt gerechtelijke vervolging.
Hierop worden geen uitzonderingen gemaakt.