Al sinds 2000 de best bezochte regionale nieuwssite
Oktober 2009 (4)
© U S Media. Op alle foto's rust auteursrecht.
Voordat u materiaal van deze site gebruikt voor publikatie,
lees eerst de waarschuwing onderaan deze pagina.
Op publikatie zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming
volgt zonder waarschuwing een factuur.


Zondag 1 november 2009

Erm: drie gewonden na aanrijding op de Esweg
Op de kruising van de Oosterlangen met de Dalerstraat en de Esweg (N376) in Erm zijn even voor 19:00 uur twee personenauto's op onplezierige wijze met elkaar in aanraking gekomen.
Naar verluidt kreeg de bestuurder van een zwarte Volkswagen Passat, die op de N376 reed in de richting van de N34, geen voorrang van de bestuurder van een rode Honda Civic, die de kruising vanaf het Oostereind op reed.
De VW boorde zich in de rechter flank van de Civic, waarna beide voertuigen op een vrijstaande woning op de hoek van de Dalerstraat en de Esweg af reden. De Civic ploegde door de heg en botste tegen de zijgevel van het huis, die daardoor flinke schade opliep; de zwarte Passat kwam tegen het tuinhek tot stilstand, na eerst nog een richtingbord te hebben geplet.
Voor zover bekend raakten in totaal drie van de vier inzittenden van de Civic gewond. De slachtoffers werden vanwege de stromende regen onder de carport van de woning behandeld en daarna per ambulance naar een ziekenhuis afgevoerd.
De eigenaar van de rode Civic heeft niet lang plezier van zijn eergisteren (!) aangeschafte wagen gehad...
-
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Ommen: frontale aanrijding op de Stationsweg
Een Fiat Panda en een Mercedes Vito raakten rond 12:45 uur zwaar beschadigd ten gevolge van een nagenoeg frontale botsing op de Stations-weg in Ommen, ter hoogte van de Schapenallee.
De Fiat-bestuurster -een inwoonster van Zuidwolde- werd uit haar auto geholpen en is voor onderzoek per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd, maar hoefde niet "uitgeknipt" te worden door de Ommer brandweer. De vijf inzittenden van de Mercedes, afkomstig uit Dalmsholte, bleven allen ongedeerd.
Twee verkeersongevalsanalisten van de Regiopolitie IJsselland onderzochten de sporen om de toedracht van de aanrijding te achterhalen.
Nadat berger Autax de twee voertuigen had opgehaald en de wrakstukken had verwijderd, kon de Stationsweg voor het verkeer worden vrijgegeven.
-
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Zaterdag 31 oktober 2009

Slagharen en Erm: aanrijdingen, maar weinig letsel
Aan het eind van de overigens verder opmerkelijk rustige zaterdag werden er twee aanridingen gemeld.
De eerste had plaatsgevonden op de kruising van de Slagharense Weverijweg met de Moeshoekweg, toen de bestuurder van een Jeep Grand Cherokee terreinwagen geen voorrang kreeg van de bestuurder van een VW Polo.
Hoewel de Jeepbestuurder probeerde met een ruk aan het stuur de aanrijding te vermijden, raakten de voertuigen elkaar, hoewel niet al te hard raakten. Het bleef weliswaar bij blikschade, maar de uit de koers geraakte Jeep belandde op zijn kant in de bermsloot.
Berger Bé van de firma Autax takelde de onfortuinlijke terreinwagen weer het asfalt op.
Bijna tegelijkertijd werd bekend, dat er zich op de smalle Steenbakkersweg bij het Ermsterstrand bij Erm ook een botsing had voorgedaan.
Deze aanrijding ontstond, doordat de bestuurders van twee elkaar tegemoetkomende auto's te weinig ruimte gunden, hetgeen resulteerde in een frontale confrontatie.
De bestuurster van de VW Polo (links op de foto) werd voor controle naar een ziekenhuis overgebracht.
Berger De Jong haalde de auto's op.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Den Ham: zeer geslaagde open dag brandweer Twenterand
De brandweer Twenterand had alle zeilen bijgezet om het z'n toeschouwers naar de zin te maken tijdens de open dag, die zaterdag werd gehouden rond de brandweerpost aan de Dorpsstraat in Den Ham.
Voor jong en oud was er meer dan genoeg te beleven: indrukwekkende en leerzame demon-straties, info-stands van diverse hulpverlenings-instanties, rollend materieel van brandweer, politie, Rijkswaterstaat, ambulancedienst, bergingsdiensten (Wolves en Autax), oldtimers (etc.), speelgelegenheid voor de kleinsten en uiteraard waren er volop drankjes en eten verkrijgbaar.
Je hoefde je dus geen seconde te vervelen tijdens deze goed georganiseerde open dag, die startte om tien uur en tegen vier uur afgelopen was.
Het was een leerzame dag en vooral de demonstraties, waarin het publiek o.a. de werking van airbags te zien kreeg en wat er gebeurt, als er een oververhitte spuitbus ontploft en wanneer je wat water op een pan met brandende vet gooit, scoorden hoog.
Ook de mogelijkheden om een rit in een echte brandweerwagen te maken of de wereld van boven te bekijken vanuit de hoogwerker waren zeer in trek.
Gelukkig kwamen er geen brandweeralarmeringen binnen, hoewel berger Autax rond 16:00 uur zowel in Ommen als in Slagharen aan de slag kon om bij aanrijdingen beschadigde auto's op te halen. Bij beide aanrijdingen viel de schade gelukkig mee en was er voldoende personeel op de basis in Ommen aanwezig om deze bergingen zonder vertraging af te kunnen handelen.
Foto's: Don Stolwijk - US Media


Vrijdag 30 oktober 2009

Rheezerveen: één gewonde en veel schade bij aanrijding op de N34
Een automobiliste uit Elburg is vrijdag tegen 18:00 uur gewond geraakt bij een aanrijding op de kruising van de Ommerweg met de Willemsdijk.
De vrouw stak van de Willemsdijk de N34 over, maar verleende geen voorrang aan een Toyota Yaris, bestuurd door een inwoner van Harden-berg, die over de N34 in de richting van Ommen reed.
De VW Lupo van de Elburgse werd aan de rechter achterzijde geraakt en sloeg daardoor hard tegen een verkeersbord, waarna de auto schuin op de N34 tot stilstand kwam.
De bestuurder van de Toyota kwam er zonder letsel van af, maar zijn auto raakte aan de voorzijde zwaar beschadigd.
De vrouw uit Elburg is vanwege mogelijk rug- of nekletsel met alle voorzichtigheid door de brandweer uit haar auto bevrijd en vervolgens per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd.
Berger Bé van de firma Autax haalde beide voertuigen op, nadat verkeersongevallenanalisten de sporen hadden opgetekend.
Tijdens de afhandeling van de aanrijding werd het verkeer over de parallelweg omgeleid, hetgeen tot files leidde, die echter snel oplosten door de vlotte werkwijze van de hulpverleners.
Foto: Don Stolwijk - U S Media


Nieuwe Pekela: vluchtende automobilist rijdt water in
Een automobilist is donderdagnacht ernstig gewond geraakt bij een verkeersongeval op de Albatrosstraat in Nieuwe Pekela.  
De man kreeg in Oude Pekela een stopteken van geüniformeerde agenten, die een niet als zodanig herkenbare politieauto reden.
Dit stopteken werd gegeven met het bekende ‘stop politie’ bord.
De agenten wilden de man controleren, maar die ging er snel vandoor. Hij botste hij in de Albatrosstraat echter op een geparkeerde auto en kwam met zijn voertuig in het kanaal terecht.
De agenten, die de automobilist waren gevolgd, konden de man bevrijden, voordat de auto onder water verdween.
Het slachtoffer is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.
De politie heeft op de plaats van het ongeval een uitgebreid sporenonderzoek ingesteld.
Foto's: Persbureau Meter


Coevorden: één gewonde en forse ravage na eenzijdige aanrijding in dichte mist
Lange tijd was onduidelijk, hoeveel personen zich in de grijze Opel Omega hadden bevonden, die donderdagavond in dichte mist op de Nieuwe Dijk in de richting van de Nieuwe Krim had gereden, van de weg was geraakt en twee bomen in de linker berm had geramd.
Er werd één man op de achterbank van de totaal vernielde auto aangetroffen, maar mensen, die op de enorme klap waren af gekomen, vertelden, dat ze twee personen richting Coevorden hadden zien lopen.
De Coevorder brandweer nam het zekere voor het onzekere en zocht de bermsloot en de weilanden langs de weg af naar eventuele slachtoffers.
De zoekactie leverde niets op en uiteindelijk ging men er van uit, dat de man op de achterbank de bestuurder moest zijn geweest en dat er geen anderen bij de eenzijdige aanrijding betrokken waren geweest.
-
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Donderdag 29 oktober 2009

Dwingeloo: fietsster overlijdt na aanrijding op de Spieregerweg
Een 88-jarige vrouw uit Ruinen is woensdagavond overleden aan de gevolgen van een aanrijding op de Spieregerweg bij Dwingeloo.
De vrouw fietste woensdagmiddag over de Lheebroekerzandweg in de richting van Lhee.
Toen ze de kruising met de Spierigerweg zonder uit te kijken overstak, werd ze geschept door een auto, bestuurd door een 58-jarige man uit Dwingeloo. Een getuige bevestigde de toedracht.
De vrouw werd zwaar gewond overgebracht naar het UMCG, waar ze ’s avonds overleed.


Woensdag 28 oktober 2009

Hoogeveen: nauwelijks schade, maar wel letsel na aanrijding

Op de Kinholtsweg deed zich woensdagavond een kop-staartaanrijdinkje, waarbij weliswaar nagenoeg geen schade ontstond, maar wel twee personen voor onderzoek naar het Bethesdaziekenhuis werden getransporteerd.
De auto’s stonden voorgesorteerd om rechtsaf de Mr. Harm Smeengelaan op te rijden.
De voorste auto, een Alfa Romeo, trok op, terwijl de bestuurder van de tweede auto, een Mazda, naar links kee of ook hij kon doorrijden.
Maar de voorganger stopte plots en werd aan de achterzijde geraakt door de Mazda, zo verklaarde de bestuurder van de tweede auto. 

De bestuurder en de passagiere van de voorste auto bleken toch zodanig te zijn geraakt, dat nader onderzoek in het ziekenhuis noodzakelijk werd geacht. Inzet van de opgeroepen brandweer bleek niet nodig.
-


Raalte: bejaarde automobilist ramt middengeleider en lichtmast
Woensdagmiddag rond 14:15 uur verloor een 87-jarige man uit Raalte op de Wijheseweg ter hoogte van de Horstweg de macht over het stuur, toen hij met zijn VW Golf de middengeleider raakte, waardoor de linkerbanden beschadigd raakten en direkt leegliepen.
De auto schoot vervolgens schuin de weg over, reed in de linker berm een lichtmast uit de grond en eindigde de rit met de lichtmast nog op de motorkap tegen een boom.
De hoogbejaarde bestuurder was aanspreekbaar en werd in eerste instantie in de ambulance onderzocht.
Voor de brandweer was weinig levensreddend werk weggelegd. Berger Wolves haalde de onherstelbaar beschadigde auto op.
Over de oorzaak van de crash is nog geen duidelijkheid.
Mogelijk is de bestuurder verblind geweest door de felle najaarszon en heeft hij de middengeleider niet gezien.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Zwartsluis: scholier met brommobiel in de sloot
Woensdagmorgen rond tien voor acht werden de hulpdiensten met spoed verwacht aan de dijk tussen Zwartsluis en Hasselt, parallel aan de N331, waar een jonge brommobilist door onduidelijke oorzaak in de sloot was beland.
Uit sporen viel op te maken, dat het wagentje eerst tegen de dijk op was gereden en vervolgens een scherpe bocht naar de sloot had gemaakt.
Met de neus in de modderige sloot kwam aan het avontuur een einde.
De bestuurder van de brommobiel mankeerde niets en maakte zich alleen maar druk over hoe hij nu op tijd op school kwam.
Dit werd al snel opgelost door een broer, die inmiddels op de hoogte was gebracht. Ook vaders kwam poolshoogte nemen.
-
Het opgetrommelde brandweer- en ambulancepersoneel hoefde niet in actie te komen en keerden dan ook weer snel terug naar hun stand-plaatsen.
De politie van Horst en Waterland zette het een en ander op papier, maar omdat er geen gewonden vielen of nevenschade was ontstaan, zal de bestuurder hier verder niets van horen.
Zijn brommobiel daarentegen kwam er iets minder goed vanaf. Die kan na dit uitstapje wel een grondige poetsbeurt gebruiken...
Foto's: Henry Wallinga - www.zwartewaterkrant.nl


Klazienaveen: auto van de weg: bestuurder gewond
Op de Dordseweg in Klazienaveen is een bestuurder van een personenauto dinsdagavond gewond geraakt, toen hij met zijn wagen, daar waar de weg middels een vluchtheuvel in twee delen wordt gesplitst, in een bochtje van de weg raakte en op de kop in de sloot terecht kwam.
De brandweer heeft de man, die een forse hoofdwond had, uit het voertuig gehaald.
Hij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Emmen. De zwaar beschadigde auto werd door een bergingsbedrijf weggesleept.
Foto: Persbureau Meter

Dinsdag 27 oktober 2009

Maandag 26 oktober 2009

Ambulance test sirene via de radio
Ineens klinkt in plaats van muziek een waarschuwingssignaal uit de speakers van de autoradio; in het tekstscherm staat de tekst !sirene! .
Een blik in de spiegel toont een naderende ambulance met zwaailicht en sirene.
UMCG Ambulancezorg doet de komende weken mee aan een grootschalig landelijk experiment “sirene op uw radio”.
Dertien ambulances, verspreid over heel Drenthe, zijn hiervoor uitgerust met een speciale zender, die weggebruikers via hun radio met tekst en geluid waarschuwt, dat een ambulance met zwaailicht en sirene nadert.
Weggebruikers kunnen zo sneller ruimte maken voor de hulpdienst.
UMCG Ambulancezorg testte eerder al een prototype van het systeem op één van haar ambulances, wat nu heeft geleid tot een grootschalig landelijk experiment.
CDA-Tweedekamerlid Sander de Rouwe, een belangrijke aanjager van het project, gaf op 26 oktober in zijn woonplaats Bolsward het landelijke startsein voor het experiment.
Voor het experiment worden over het hele land verspreid veertig hulpverleningsvoertuigen voorzien van het systeem, waaronder in totaal twintig ambulances in Fryslân en Drenthe. Andere deelnemers aan het experiment zijn Ambulancezorg Fryslân, de verkeerspolitie van het KLPD, de politieregio Rotterdam- Rijnmond en de Brandweer Utrechts Land.
Sirene op uw radio is een gezamenlijk project van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, VWS, Verkeer en Waterstaat en Economische Zaken en de gezamenlijke Nederlandse hulpverleningsdiensten.

Een onderzoeksbureau begeleidt het experiment en beoordeelt de effecten van het systeem op het verkeer, waarna wordt bekeken of het lande-lijk wordt ingevoerd.
Via de speciale website www.sireneopuwradio.nl worden reacties van weggebruikers verzameld, alsmede allerlei gegevens van spoedritten van de voertuigen, die met het systeem zijn uitgerust.

Stadskanaal: woning door brand verwoest
In de afgelopen nacht heeft vanaf 00:45 uur een forse brand een woning aan de Scheepswerfstraat in Stadskanaal volledig verwoest.
De brand werd ontdekt door de bewoner, die op dat moment als enige in het pand aanwezig was.
Hij wist  zichzelf op tijd in veiligheid te brengen.
Het brandweerkorps van Stadskanaal rukte uit met twee tankautospuiten en een hoogwerker.
Hun aandacht ging voornamelijk uit naar het voorkomen van overslag naar de ernaast staande woningen. Het bleef daar bij schade aan de dakgoot. Om ongeveer 02:00 uur werd het sein ´brand meester´ gegeven.
Vanwege instortingsgevaar is de gevel van de woning met een kraan omver getrokken.
Het pand ging volledig verloren. De bewoner is tijdelijk opgevangen bij een buurtbewoner.
De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.
Foto's: Persbureau Meter

Emmen: omstreden chirurg spoorloos verdwenen
De zeer omstreden 59-jarige maagchirurg heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn woning aan De Grauwgans in de Emmer woonwijk De Rietlanden onverwacht verlaten.
Een Duits verhuisbedrijf heeft de spulletjes rond 02:00 uur ingeladen en is met onbekende bestemming vertrokken. Het huis staat nu geheel leeg.
Buurtbewoners keken verrast op van de nachtelijke verhuizing. De arts zelf liet zich niet zien.
Volgens de buurt was de man ook geen buurtmens: hij werd weinig gezien en had weinig contact in de straat. Het meest aannemelijk is, dat de arts naar Duitsland is verhuisd, maar zeker is dat niet.

De arts kwam in opspraak toen na maagverkleiningsoperaties, die hij uitvoerde in het Emmer Scheperziekenhuis, volgens een onderzoek van het ziekenhuis, van alles mis zou zijn gegaan, waardoor zeven patienten overleden. Vijf sterfgevallen worden toegeschreven aan de handelwijze van de arts.

Zondag 25 oktober 2009

Geesteren: café De West uitgebrand
Tegen half drie vannacht brak er brand uit in eetcafé biljart De West aan de Vinckenweg in het Twentse plaatsje Geesteren.
Er volgde al snel een reeks opschalingen ("Grote brand" om 02:39 uur), waarbij de als eerste gealarmeerde brandweer van Tubbergen assis-tentie kreeg van mensen en materieel uit onder meer Nijverdal, Vriezenveen en Hengelo.

Desondanks sloegen de vlammen over op een achter het pand gelegen schuur en gingen de twee geheel verloren. Er vielen geen gewonden.
Over de oorzaak van de brand, die gepaard ging met zware rookontwikkeling, is nog niets bekend.
-
Foto's:
Alwin Winkel
(1) en Michel Hofsté (2-6)

Witteveen: "snelle" VW Golf tegen boom
De bestuurder van een Volkswagen Golf belde zondagmorgen tegen 07:15 uur alarmnummer 112 . Niet voor hulp aan derden, maar hij wilde zelf dringend geholpen worden.
Kort daarvoor had hij, toen hij op de Mejuffrouw A.Talmaweg richting Witteveen reed, na een bocht de macht over het stuur verloren en was in de linker berm tegen een boom gebotst. 's Mans auto raakte hierbij zeer zwaar beschadigd.
Gezien de schade leek het raadzaam niet alleen politie en ambulance te ontbieden, maar ook de brandweer van Westerbork en het Mobiel Medisch Team in te zetten. Het slachtoffer kon relatief snel in de ambulance overgebracht worden.
Na overleg met het MMT besloot men, de man per ambulance naar een ziekenhuis te vervoeren.
Nadat twee experts van de afdeling Verkeersongevallenanalyse de sporen hadden vastgelegd, kon het wrak op de bergingsauto van de firma Kraal gesleept worden.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Zwolle: dubbele aanrijding op de kruising Wipstrikkerallee - Leo Majorlaan
Zaterdagavond werden de hulpdiensten verzocht naar de Wipstrikkerallee te gaan, waar twee auto's onzacht met elkaar in aanraking waren gekomen. Tijdens het bellen met het alarmnummer gebeurde er enkele meters verder op het kruispunt nòg een aanrijding.
Gelukkig hoefde de brandweer niet in actie te komen voor levensreddende handelingen.
Wel moest een bestuurster, die bij de tweede aanrijding was betrokken, voor onderzoek naar het ziekenhuis.
Hoe deze ongevallen hebben kunnen gebeuren, is niet bekend. De toedracht werd ter plekke onderzocht door een medewerker van de verkeersongevallendienst.
De bestuurders, die bij de tweede aanrijding waren betrokken, verklaarden beiden, dat ze groen licht hadden gehad.
De verkeerslichten speelden mogelijk ook een rol bij de eerste aanrijding.
Dit zal nader onderzocht worden. De voertuigen werden afgesleept door berger Leerentveld
Foto's: Henry Wallinga - www.zwartewaterkrant.nl

Voor de oudere nieuwspagina's zie het archief

Waarschuwing !
Door deze site te bezoeken gaat u akkoord met onderstaande voorwaarden.
Op alle foto's, afbeeldingen en teksten op de sites van U S Media rust auteursrecht.
Enigerlei publikatie van ons auteursrechtelijk beschermde materiaal zonder onze uitdrukkelijke schriftelijke toestemming wordt beschouwd als aankoop.
Op deze afname volgt een factuur van € 75,00 exclusief BTW per foto en/of artikel.
Bij in gebreke blijven van betaling volgt gerechtelijke vervolging.

Indien het overnemen van teksten of beeldmateriaal niet binnen twaalf uur na publikatie aan U S Media gemeld wordt, worden bovendien administratiekosten in rekening gebracht.
In geval van "leeching" wordt een bedrag ter grootte van de schade door overmatig dataverkeer in rekening gebracht.
Bij in gebreke blijven van betaling volgt gerechtelijke vervolging.
Hierop worden geen uitzonderingen gemaakt.