Al sinds 2000 de best bezochte regionale nieuwssite

April 2010 (4)
© U S Media. Op alle foto's rust auteursrecht.
Voordat u materiaal van deze site gebruikt voor publikatie,
lees eerst de waarschuwing onderaan deze pagina.
Op publikatie zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming
volgt zonder waarschuwing een factuur.

Zondag 25 april 2010

Een: automobilist gewond na eenzijdig ongeval
Een 68-jarige inwoner van Dalen is zondagmiddag rond 16:30 uur gewond geraakt, toen zijn auto van Haulerwijksterweg bij het plaatsje Een reed en kantelde. Naar verluidt zou de automobilist tijdens de rit onwel zijn geworden.
De man werd door de brandweer van Haulerwijk uit de auto gehaald en per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd.

Foto: Persbureau Meter

Goor: man gewond bij eenzijdig ongeval
Rond half zeven zaterdagavond gebeurde op de Deldensestraat een eenzijdig ongeluk.
Een zwarte Mitsubishi reed over de Deldensestraat, raakte door onbekende oorzaak een lichtmast, draaide om zijn as en kantelde.
De brandweer heeft het gewonde slachtoffer met hydraulisch redgereedschap uit zijn auto bevrijd.
Foto's: Martin Bakker

Ommen: auto in brand op de Hammerweg

Om 13.05 werd de brandweer van Lemelerveld opgeroepen voor een autobrand op de Hammerweg / Dennenlaan in de gemeente Ommen.
Dit, omdat alle Ommer blusvoertuigen ingezet waren bij de brand aan de Patrijsstraat.
Nadat de tweede Ommer tankautospuit snel weer inzetbaar was, reed men met spoed door naar de Hammerweg / Dennenlaan, waar een Citroen Break in brand stond.

-
Nadat de bestuurder van deze auto in de gaten had gekregen, dat er rook onder de motorkap vandaan kwam, had hij direct de auto aan de kant van de weg gezet en 112 gebeld.
Met enkele hogedrukstralen was de brand snel onder controle, waarna berger Autax de onherstelbaar beschadigde auto ophaalde.
De collega's uit Lemelerveld zijn niet meer doorgereden, omdat de blussers van Ommen de brand snel onder controle hadden.
Het was de tweede keer binnen enkele dagen, dat een Franse auto spontaan in brand vloog. (Zie ook de brand bij Geesbrug van donderdag j.l.)
Meer foto's op de site van de brandweer Ommen

Assen: brand in bus blijkt brandend aggregaat
De brandweer van Smilde kreeg zaterdag om 11:54 uur een alarmering vanwege een "busbrand" op de TT-camping van Jan en Berta.
Bij aankomst bleek er een aggregaat in brand te staan in een dichte bus. De brandweer heeft de deuren geopend en de vlammen met één straal geblust. De aggregaat is er uitgehaald, waarna de de bus nog gecontroleerd werd op mogelijke brandresten.
Foto's: Brandweer Smilde - www.brandweersmilde.nl

Ommen: duur dutje....
Het mooie weer heeft ook weer zo z'n nadelen, zoals zaterdag tegen 13:00 uur in Ommen duidelijk werd.
De bewoonster van een woning aan de Patrijsstraat was even op het balkon gaan zitten om van het zonnetje te genieten. Niets mis mee, ware het niet, dat ze even daarvoor drie pannetjes op het vuur had gezet.
De vrouw viel in slaap en de pannetjes kookten droog, waardoor er brand ontstond.
De vrouw bemerkte de brand zelf, vluchtte het huis uit en gooide de deur achter zich dicht.
De buren, waarheen ze was gevlucht, belden snel de brandweer, die voor een gesloten deur kwam te staan: de vrouw was zonder sleutel de deur uitgerend. De brandweer moest dan ook een raam van de voordeur inslaan om binnen te kunnen komen en het vuur te doven.
De brandschade bleef beperkt tot het fornuis en de afzuigkap en er was er rookschade in de woning.
De ramen en deuren gingen dus niet zo zeer open vanwege het mooie weer, maar om voor een beluchting van de woning te zorgen.
Meer foto's op de site van de brandweer Ommen

Dwingeloo: grote brand houdt huis in natuurreservaat Dwingelderveld
Zaterdagmiddag rukten brandweerkorpsen in de wide omgeving uit naar een heide- en bosgebied bij Dwingeloo en Lhee, waar een forse brand was uitgebroken rond een vennetje. Het vuur woedde in een gebied, dat met moeite via bospaden te bereiken was, maar de brandweer wist met man en macht de vlammen tot staan te brengen, voordat de brand, die nu voornamelijk dood gewas trof, zich kon uitbreiden naar bosrijk gebied.
Aan de overzijde van het vennetje laaiden de vlammen hoog op, maar met behulp van twee tractoren met giertanks lukte het, de vlammen ook daar effectief te bedwingen, voordat het donker werd.
Toch moesten de brandweerlieden zaterdagavond even na tienen terugkomen voor nabluswerk, nadat gemeld werd, dat de vlammen weer oplaaiden.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Rijssen: brand veroorzaakt forse schade bij Tech Wood

Zaterdagmiddag werd groot alarm in Twente geslagen vanwege brand bij het bedrijf Tech Wood aan de Jutestraat in Rijssen.
Tijdens werkzaamheden was er brand uitgebroken, waarbij een werknemer brandwonden opliep. Het slachtoffer is per ambulance naar het Twenteborg ziekenhuis overgebracht.
Het vuur, dat werd bestreden door brandweerlieden van de korpsen Rijssen, Enter en Nijverdal, was rond vier uur die middag bedwongen.
Het industrieterrein werd "afgelint" om het toegestroomde publiek om veilige afstand te houden en de brandweer de ruimte te geven.
Na metingen bleek, dat er geen voor de volksgezondheid gevaarlijke concentraties stoffen waren vrijgekomen.

Foto: Kevin Sand

A37 / Geesbrug: automobiliste gewond na eenzijdig ongeval
Een jong stel, dat net bezig was, op de A37 even voor de afslag Geesbrug de Volkswagen in te halen, was er getuige van, dat het mis ging met de automobiliste, die schuin voor hen reed.
De vrouw in de VW voelde kennelijk, dat ze onwel werd en gaf richting aan om op de vluchtstrook te stoppen.
Helaas lukte dat niet meer, want de Volkswagen reed de berm in en ramde een ANWB-bord, tolde om zijn as en vloog vervolgens de bermsloot in. Daar kwam de auto ondersteboven en achterstevoren tot stilstand.
Hoewel er in de melding ten onrechte gewag gemaakt werd van een ongeval op de linker rijbaan van de A37 (Holsloot-Hoogeveen), was de brandweer van Zwinderen was er snel bij en assisteerde het ambulancepersoneel bij het in veiligheid brengen van het slachtoffer.
D vrouw werd op vakkundige wijze via de achterklep van de auto op een wervelplank uit de auto gehaald en vervolgens naar de ambulance gedragen.
Berger Kraal haalde het onherstelbaar beschadigde wrak van de VW uit de sloot en voerde het af.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Vrijdag 23 april 2010

Hoogeveen: bejaarde dame overreden door vrachtwagen: zwaar gewond
Bij de laad- en loszone naast de Tamboerpassage is vrijdag rond uur 14:15 uur een 64-jarige dame, die zich met met een rollator voortbewoog, onder een vrachtwagen gekomen.
De chauffeur had haar niet gezien en reed met lage snelheid met de voorwielen over de benen van de vrouw, die zeer ernstig gewond raakte.
Politie, brandweer, ambulance en Mobiel Medisch Team spoedden zich naar het winkelcentrum.
Het medisch personeel had bijna een uur nodig om de zeer ernstig gewonde vrouw te stabiliseren, voordat zij met spoed per ambulance onder politiebegeleiding naar het Universitair Medisch Centrum in Groningen vertrokken.
Experts van de afdeling Verkeersongevallenanalyse onderzochten de toedracht ten behoeve van het proces verbaal.
De vrachtwagenchauffeur was zeer ontdaan en kon de reddingsactie niet aanzien.
Foto's: Jochem van de Weg en Hans Duffhues

Almelo: motorrijder komt om bij aanrijding
Bij een fatale aanrijding op de kruising van de Wierdensestraat met de Egbert ten Catelaan is donderdag een motorrijder (41) uit Almelo om het leven gekomen.
De man reed rond 22.35 uur op de Wierdensestraat richting centrum, toen vanuit het centrum een automobiliste naderde, die vermoedelijk linksaf naar de Egbert ten Catelaan af wilde slaan. De 29-jarige vrouw uit Wierden zag de motorrijder niet, waardoor er een aanrijding plaatsvond en de motorrijder onder de auto belandde en overleeden.
De afdeling Verkeersongevallenanalyse van de Regiopolitie Twente onderzoekt het ongeval.
Foto's: Alwin Winkel - http://www.112twente.net

Donderdag 22 april 2010

Geesbrug: dubbele pech voor automobilist
Het zat een inwoner van Oosterhesselen bepaald niet mee vanmiddag.
De man reed rond 15:00 uur met zijn Renault Laguna over de Twaalf Ellenweg in de richting van Geesbrug, toen er midden in een afgelegen bosperceeltje van de Boswachterij Gees plotseling brand uitbrak in zijn auto.
Een voorbijganger bood aan, naar een boerderij enkele honderden meters verderop te fietsen en daar de brandweer te bellen, maar dat lukte kennelijk niet. Helaas breidde het vuur zich inmiddels rap uit door het gehele voertuig, zodat de zwarte rookkolom al in Geesbrug te zien was.
Een tweede voorbijganger had meer succes en wist bij een andere hoeve via 112 de brandweer van Zwinderen te alarmeren.
Helaas hadden de vlammen de auto toen al grotendeels verteerd en was een deel van de berm al door de vlammen aangevreten, maar niet alleen dat: twee Amazone pagegaaien, die in een aluminium hok in de kofferbak zaten, kwamen om in de vlammen.
De hitte was zo intens, dat er van het metalen hok nagenoeg niets over bleef....
Berger De Jong haalde het karkas van de Laguna op.
-
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Emmen: gezin via dakkapel uit woning gered
Aan de Looweg in Emmen is een gezin met twee kinderen via het dakkapel uit een woning gered door politie en brandweer.
Er was in de keuken brand ontstaan en de rook trok door de woning. Toen politie en brandweer arriveerden, bleek het gezin nog op bed te liggen.
Middels een ladder en een vluchtweg via de dakkapel kon het viertal met hulp van brandweer en politie de begane grond bereiken.
De benedenverdieping van de woning stond vol rook, die de bewoners die op de bovenste etage aan de voorkant lagen te slapen, nog niet had bereikt. De bewoners zijn door ambulancepersoneel onderzocht, maar ze bleken geen letsel te hebben.
Het gezin is door buurtbewoners opgevangen.
Foto: Persbureau Meter


N34 / Dalen: dode en vier gewonden bij aanrijding tussen vier auto's (update)
Woensdagavond rond 21:30 uur heeft zich op de N34 tussen de afslag naar Emlichheim en viaduct Bentersdijk bij Dalen een zeer ernstig verkeersongeval voorgedaan, waarbij drie personenauto's en een Belgische bedrijfsauto betrokken waren. Eén van de inzittenden van een personenauto -een twintigjarige man uit Winschoten- is hierbij om het leven gekomen; vier personen raakten gewond, waaronder een vrouw, die bij het Winschotenaar in de auto zat. De gewonden zijn met ambulances naar verschillende ziekenhuizen overgebracht.
De bestuurder van een auto met vee-aanhanger, die eveneens bij de aanrijding betrokken was, bleef ongedeerd. ZIjn auto liep slechts lichte schade op. Hij kon, nadat een verklaring afgelegd had, zijn weg vervolgen.
De brandweer van Emmen en die van Coevorden hadden de handen vol aan het in veiligheid brengen van de slachtoffers.
Over de toedracht van het ongeval is nog niets bekend. De zaak wordt onderzocht door personeel van de afdeling Verkeersongevallenanalyse van de Regiopolitie Drenthe. Wel is duidelijk, dat de Belgische bedrijfsauto zware schade aan de rechter zijkant had, waaruit geconcludeerd zou kunnen worden, dat deze bestuurder mogelijk ter plaatse aan het keren zou zijn geweest.
Het verkeer op de N34 werd tot rond middernacht via de afslagen Coevorden-Noord / Emlichheim en Dalen omgeleid.
(Meer informatie volgt later vandaag)
Foto's Don Stolwijk - U S Media

Hoogeveen: leerzame evacuatie-oefening bij verzorgingstehuis De Westerkim
De oefening bij het verzorgingstehuis De Westerkim, waar woensdagmiddag een fictieve brand was op de bovenverdieping, was een nuttige.
De oefening was hoofdzakelijk gericht op het evacueren en vervoeren van een grote groep mensen en niet op het bestrijden van een brand met alle mogelijke gevolgen.
Bij de evaluatie zullen vele aspecten naar voren komen over wat er wel goed ging en vooral wat niet. 
Zo'n
120 personen werden in een zaal verzameld na de ‘brandmelding’. Voor hen moest vervoer worden geregeld. Dat ging niet echt vlot.
Zo bleek, dat de bussen niet konden manoeuvreren bij de uitgang, waardoor men het pand wilde verlaten, dus moest het via een andere uitgang. Het evacuatietempo ging op een manier die je kunt verwachten in een bejaardenhuis.
Ludiek was het voorval, toen er één van de bejaarden terugkwam van een boodschap op de Hoofdstraat. Het personeel was haar al kwijt. 
De evacuatie kostte meer tijd dan verwacht: pas 1½ uur na de brandmelding reed de laatste bus weg.
De evacuees werden naar de Magneet in Krakeel gebracht, waar de oefening werd voortgezet door middel van registratie en andere voorkomen-de zaken, zoals medicijnen, die nodig waren. 
-
Opmerkelijk was, dat bij de vooraangekondigde oefening de pers in eerste instantie werd geweerd, terwijl de omgang en voorlichting aan burgers en de media juist een belangrijk een onderdeel was van deze oefening.
Zelfs de beroepsmensen met een politieperskaart werden weggestuurd, terwijl iemand, die filmde voor de gemeente (zonder perskaart!) niets in de weg werd gelegd. Dat viel bepaald niet in goede aarde, maar in de praktijk komt het helaas nog steeds vaak voor, dat sommige Drentse politiemensen niet op de hoogte zijn van de afspraken tussen de ministeries en de pers, zoals later die woensdagavond ook weer bleek bij het ongeval op de N34 bij Dalen. Na een telefoontje naar de juiste persoon mocht men -later- toch naar binnen om z'n werk te doen. 

De site www.crisis.nl kwam speciaal voor deze oefening in de lucht volgens een woordvoerder van de gemeente, maar actuele informatie was daar niet (meer?) te vinden . 
De oefening is opgezet door Brandweer Zuidwest Drenthe, de gemeenten Hoogeveen, Midden-Drenthe, Meppel, De Wolden en Westerveld, De Westerkim, Het Nederlands Rode Kruis, Politie Drenthe, Hulpverleningsdienst Drenthe (HVD) en de GHOR*

* Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen.
-

Woensdag 21 april 2010

A37 / Hoogeveen: terreinauto verliest aanhanger met bestelauto
Om 15:41 werd de blusgroep van Zwinderen gealarmeerd vanwege een "ongeval letsel" , dat op de A37 bij hectometerpaal 10.3 gebeurd zou zijn. In werkelijkheid bleek de aanrijding zeven kilometer verderop plaatsgevonden te hebben, bij hectometerpaal 3.3, dus ter hoogte van bedrijventerrein Buitenvaart.
Al snel kwam aan het licht, dat er een auto-ambulance-aanhanger en een Hongaarse Mercedes Sprinter bestelwagen op hun kant dwars over de oprit en de rechter rijstrook lagen.
De aanhanger hing kort daarvoor nog achter een Mitsubishi Pajero Longbody terreinwagen, die vanaf de toerit bij Hoogeveen-Oost de A37 op was gereden, richting Meppel, maar al bij relatief lage snelheid was gaan slingeren en niet meer in het gareel te krijgen was, waarop de aanhanger kantelde.
De bestuurder van de bleef ongedeerd, maar de (geleende) terreinwagen en de bedrijfswagen liepen flinke schade op.
De bedrijfswagen had motorproblemen en zou elders gerepareerd worden. Het ongeval had een forse file richting tot gevolg, omdat het verkeer alleen van de linker rijstrook gebruik kon maken. Berger Kraal haalde de beschadigde wagens op.


Het was trouwens niet het enige oponthoud op het traject Meppel - Holsloot v.v.: rond zes uur ontstond er op de A28 op vier kilometer ten oosten van de afslag Rogat / De WIjk een flinke aanrijding, die een file vanaf De Wijk tot gevolg had.
En om het nog erger te maken, botsten in de staart van de file nog twee auto's op elkaar....
Voor zover bekend bleef het ook bij deze ongevallen bij materiële schade.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


IJsselland: algeheel stookverbod wegens "Code Droog"
Vanaf vanmiddag 13:24 uur is in een groot deel van IJsselland "Code Droog" afgekondigd.
Dit houdt in, dat het verboden is, open vuur te stoken; ook, wanneer u hiervoor een gemeentelijke vergunning heeft.
Degenen, die voor vandaag een vergunning hadden om te stoken, zijn door de betreffende gemeente van het verbod op de hoogte gebracht.
Zoals het er nu uit ziet, geldt het stookverbod voor de gemeenten Deventer, Zwolle, Zwartewaterland, Staphorst, Raalte, Ommen, Olst, Kampen, Hardenberg en Dalfsen.


Nijverdal: twee gewonden bij eenzijdig ongeval
Eén inzittende van de blauwe Fiat Brava werd uit de auto geslingerd; de tweede kwam bekneld te zitten, toen de auto in een bocht van de weg raakte en op zijn kant tot stilstand kwam, nadat eerst nog tegen een boom geraakt te hebben.
Het ongeval gebeurde gisteravond rond half acht op de Meester Werkmanstraat bij Nijverdal.
De slachtoffers zijn met twee ambulances naar het ziekenhuis overgebracht.
Personeel van de afdeling Verkeersongevallenanalyse (VOA) van de Regiopolitie Twente onderzocht de omstandigheden rond het ongeval.
De Meester Werkmanstraat is anderhalf uur afgesloten geweest.
-
Foto's: Dirk-Jan van Schooten en Alwin Winkel

RIjssen: leegstaande boerderij afgebrand
In Rijssen brandde vanmorgen een leegstaande boerderij aan de Pelmolenweg volledig af.
De brand in het pand, dat op de nominatie stond om gesloopt te worden, was binnen een half uur onder controle.
De laatste muren werden met een graafmachine omvergehaald vanwege instortingsgevaar , waarna het bluswerk kon worden afgerond.
Aangezien er geen nutsvoorzieningen meer aanwezig waren, is brandstichting de meest waarschijnlijke oorzaak.
-
Foto's: Kees Verwijs

Dinsdag 20 april 2010

Ommen: veel rookschade na vlam in de pan
Maandagavond rond 18.00 uur werd de brandweer gealarmeerd vanwege brand in een woning aan de Bouwstraat in het centrum van Ommen. Hierop rukten een tankautospuit en tankwagen met spoed uit naar het opgegeven adres.
Bij aankomst stond de bewoner al buiten en vertelde, dat er brand woedde in de keuken als gevolg van een vlam in de pan.
Direct werd er een binnenaanval ingezet en gelukkig kon de brand snel worden geblust.
De brandschade in de keuken viel door het snelle optreden relatief mee, maar de rook had wel veel schade aangericht in de woning.
Het huis werd geventileerd en de bewoner, die tijdens de brand rook had binnengekregen, werd behandeld door ambulance-personeel. Daarnaast kon de brandweer nog een moederpoes met vijf jonge poesjes redden. Deze werden overgedragen aan de politie.
De hoogwerker, die vanuit Hardenberg onderweg was, hoefde niet ingezet te worden.
-
Meer foto's op www.brandweerommen.nl

Zwolle: bromscooteraar zwaar gewond na aanrijding met waveboardertje
Op het Twistvlietpad in de Zwolse wijk Stadshagen is vanmiddag een man ernstig gewond geraakt, toen hij op zijn bromscooter in aanraking kwam met een kind op een waveboard en hard op het asfalt te viel.
Het Mobiel Medisch Team werd vanuit Amsterdam met de traumahelikopter ingevlogen.
De man is daarna met spoed in een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.
Personeel van de afdeling Verkeersongevallenanalyse sloot het pad af voor een uitgebreid onderzoek.
De bromscooter is meegenomen voor een technisch onderzoek.
Het kind op het waveboard hield slechts een blauwe plek over aan dit ongeval. De toestand van de man is tot nu toe nog niet bekend.
-
Foto's: Henry Wallinga - www.zwartewaterkrant.nl

Hoogeveen: brandweer helpt ambulancepersoneel
Dat de brandweer er niet alleen is om branden te blussen moge duidelijk zijn. Voorbeelden te over.
Zo kwam de hoogwerker van de brandweer dinsdagmiddag aan te pas om een zieke uit een woning aan de Meerval te halen.
De patiënt kon niet via de trap op een brancard naar de begane grond gebracht worden.
De zieke werd horizontaal uit de slaapkamer gehaald en via het raam met de hoogwerker naar beneden gebracht, waar ambulance-personeel de zorg over de patient overnamen. Hierna werd hij naar het ziekenhuis overgebracht.
Foto: Persbureau Meter

Meppel: vrachtwagencombinatie blokkeert afrit snelweg
Vanmiddag is op de afrit Meppel Zuid van de A32 een vrachtwagencombinatie geschaard.
De trucker wilde afremmen, toen de wielen van de trailer plotseling blokkeerden.
De combinatie werd ombestuurbaar en kwam dwars in de berm te staan.
-
De trailer was geladen met ijzer, dat gelost had worden op het Meppelse industrieterrein.
Berger Hooikammer kon de truck, die licht beschadigd was, al snel weer uit de berm trekken.
Tijdens deze operatie werd de afrit volledig afgesloten.
Foto's: Henry Wallinga - www.zwartewaterkrant.nl

Noordbroek: felle brand in pakken stro - opnieuw werk van pyromaan?
Weer brandstichting in het Groningse Noordbroek ?
Deze streek -op enkele kilometers van het inmiddels door pyromanie beruchte Veendam- is al eerder getroffen door aangestoken branden.
Nu brandden stro-pakken achter een boerderij aan de Hoofdweg in Noordbroek.
De branddweer is bijna de hele nacht bezig geweest om de vlammen te blussen.
De brandweer was met name bang voor het vliegvuur, dat andere boerderijen bedreigde.
Met een waterscherm kon men de boerderij voor de vlammen behoeden.
De schuur, waar de brand achter woedde, kon eveneens door de brandweer worden behouden.
Onderzoek moet uitwijzen, of het inderdaad weer om brandstichting gaat.
Op dit moment is bij de eigenaar van het pand geen oorzaak bekend.
Foto: Persbureau Meter


Maandag 19 april 2010

Brandweer Bergentheim redt hond van verdrinkingsdood
Maandag om 13:00 uur werd de brandweer van Bergentheim en een ploeg van de Hardenberger brandweer opgeroepen, omdat er in het kanaal in Bergentheim een hond te water geraakt was en niet meer aan wal kon komen.
Bij aankomst aan de Kanaalweg zagen de mannen een roeiboot liggen en besloten daarmee de hond te redden, hetgeen vlot lukte.
Enkele minuten later arriveerde een auto met de brandweerboot uit Hardenberg, maar omdat de al hond gered was, kon "Hardenberg" terug naar de kazerne.
Foto's: Brandweer Bergentheim

Emlichheim: Nederlander (48) omgekomen bij zware aanrijding op de Oelstrasse (update)
Diverse hulpverleners, waaronder een duits Mobiel Medisch Team, spoedden zich vanmorgen rond kwart voor zeven naar de kruising van de Oelstraße (L44) met de Aatalstraße, waar een zeer zwaar verkeersongeval was gebeurd.
Ter plaatse trof men een chaotische situatie aan.
Het ongeval ontstond, toen een 21-jarige man uit Emlichheim met zijn BMW vanaf de Aatalstrasse de Oelstrasse op reed, maar daarbij geen voorrang verleende aan een de bestuurder van een Nederlandse personenauto, die (van rechts) uit de richting van Schoonebeek naar Emlichheim onderweg was via de Oelstrasse, waar een maximum snelheid van 100 km/uur geldt.
De klap was dusdanig hard, dat de twee personenauto's door een coniferenhaag heen vlogen en in de voortuin van een woning aan de kruising tot stilstand kwamen.
De Nederlandse auto -een rode Suzuki Baleno- sloeg daarbij zijwaarts hard tegen een bloeiende kersenboom, waardoor de bestuurder -een 48-jarige man uit Stieltjeskanaal- vrijwel direct overleed aan ernstig nekletsel.
De bestuurder van de andere auto, die ondersteboven in de tuin lag, zat bekneld in het wrak en moest door de brandweer bevrijd worden, hetgeen de nodige tijd in beslag nam. Hij is per ambulance naar een ziekenhuis overgebracht.
Bij de redding en medische behandeling kwamen de brandweer uit Emlichheim en Hoogstede in aktie, alsmede een arts, ambulancepersoneel, de bemanning van traumaheli "Christoph 15" (D-HDPS) en de politie in actie.
Het ongeval werd onderzocht door twee experts van ingenieursbureau Diekel, dat de gegevens voor het proces verbaal aan de politie levert.
Toen die voldoende informatie verzameld hadden, werden de wrakken uit de tuin getakeld en afgevoerd door bergingsbedrijf Rakel uit Hesepe.
De kruising was rond half elf volledig vrij voor het verkeer, dat tot dan toe door de brandweer geregeld was.
Voor de betrokken brandweerlieden is direct na de uitruk psychische begeleiding geregeld.

Red.: in diverse media wordt gemeld, dat er bij dit ongeval vier Duitsers gewond zouden zijn geraakt. Dit is echter pertinent onjuist.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Zondag 18 april 2010

Dedemsvaart: laatste schoorsteenbrand van het seizoen?
Het klonk nogal vreemd: een schoorsteenbrand, terwijl het heerlijke lentezonnetje hoog aan de hemel stond, maar toch kwam die melding zondag om 17:46 uur bij de Dedemsvaartse brandweer binnen.
Het raadsel was al snel opgelost: de houtkachel in de woning aan de Langewijk werd voor meer doeleinden gebruikt dan alleen ter verwarming en brandde dus altijd.
-
Dat niet alleen: de bewoner had de brand in het rookkanaal middels een ingenieus systeem zelf al weten te blussen: koolzuurgas uit twee gasflessen in de kelder van de woning werd uit een leiding in de schoorsteen gespoten en verstikte zo het vuur.
Voor de brandweer restte het gebruikelijke veegwerk met de ramoneur en nacontrole, hetgeen o.a. vanuit de hoogwerker gebeurde. 
Nadat de klus geklaard was, kon het verkeer weer gebruik maken van het westelijk gedeelte van de Langewijk, dat tot dan afgesloten was. 
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Hoogeveen: kerkgang wreed verstoord
Zondagavond rond half zeven kwamen de pagers van brandweer Hoogeveen tot leven vanwege een autobrand op de Meester Cramerweg ter hoogte van het viaduct over de A37.
De bestuurder, die met zijn passagier op weg was voor de kerkgang, bemerkte, dat er rook onder de motorkap vandaan kwam en bracht de auto snel tot stilstand.
De twee konden gelukkig bijtijds de auto verlaten en slaagden er ook in, nog wat persoonlijke spullen uit het voertuig redden.
De brandweer wist de brand met twee stralen hoge druk vrij vlot te bedwingen.
Berger Kraal ontfermde zich over het karkas, waarna de twee afgesloten rijbanen weer vrij werden gegeven.

Dwingelderveld: brandweer redt paard uit moeras
De brandweer van Hoogeveen heeft zondagmiddag een paard uit het moeras langs het Commissaris Cramer-pad door het natuurreservaat Dwingelderveld gered.
Twee meisjes uit Veendam, die hun paard hebben gestald bij manege Smit in Pesse, waar zij ook les volgen, besloten met dit mooie weer de natuur in te gaan. Het werd geen ontspannen ritje, maar nachtmerrie.  
Eén van de paarden weigerde een ondiepte langs het water in te gaan, waarop de berijdster besloot er omheen te gaan.
Aan de andere kant van het water bleek echter een moeras te zijn. Paard en berijdster zonken dan ook snel weg en het paard bleef vastzitten op een diepte van 50-100 centimeter. Gelukkig hadden de meisjes hun mobiel bij zich, zodat snel hulp kon worden gebeld.
De brandweer van Hoogeveen, die te hulp kwam, had in eerste instantie de nodige moeite met het tegenstribbelende paard.
De vriendin van de berijdster trachtte het paard zo rustig mogelijk te houden, hetgeen lange tijd goed ging, maar toen de brandweer aan aangebrachte slang om de nek van het paard begon te trekken, sloeg de paniek toe.
Het paard stribbelde tegen, omdat z'n nek werd afgekneld en trapte om zich heen. Het meisje wist amper aan de hoeven te ontkomen.  
Het voordeel van deze actie was wel, dat er een band om het middel van het paard kon worden aangebracht. Deze werd met een stalen kabel centimeter voor centimeter aangetrokken naar droger grond. Na een paar pogingen lukte het, het paard op zijn vier benen te krijgen.
Daarna werden de paarden en de meisjes naar een rustiger gebied gebracht om het paard schoon te maken en tot rust te laten komen.
 
Het meisje, wier paard in het moeras geraakte, beklaagde zich over het feit, dat er bij het binnenrijden van het gebied nergens een waarschuwing stond aangegeven over het moeras. Ook de staaldraad, die langs het moeras is gespannen, bleek juist bij de ondiepte kapot.
Zij was echter diep onder de indruk van het optreden van haar vriendin, die ze een echte heldin noemde ! 

Coevorden: dure tankbeurt bij Tango
Even tanken bij het zelftankstation van Tango aan de Printer kwam een inwoner van Coevorden onverwacht duur te staan en niet alleen, omdat er alleen op zaterdag met twintig cent korting per liter kon woren getankt.
Terwijl de man rond half twaalf zijn tank vulde, maakte een andere "tanker" hem er attent op, dat de brandstof net zo snel onder de Renault Espace vandaan kwam, als die er van boven ingegooid werd.
Hoog tijd voor 's mans gezin (eega, zoontje en dochtertje) om uit te stappen en 112 te bellen.
De Coevorder brandweer onderzocht de zaak, duwde de auto naar en veiliger plaats en plaatste een plastic bak om de brandstof op te vangen.
Het voor die middag geplande reisje naar Duitsland viel voor het gezin in het water.
Foto's: Peter Kramer en Don Stolwijk - U S Media


Zaterdag 17 april 2010

Almelo: motorcrosser ernstig gewond
Een jonge motorcrosser is zaterdagavond gewond geraakt, toen hij met zijn Kawasaki motor aan het crossen was en tegen een boom reed langs de Bedrijvenparksingel; een zandpad, dat evenwijdig aan de N36 loopt bij het Bedrijvenpark Twente bij Almelo.
Hulpverleners kregen een alarmering, waarin gewag gemaakt werd van een ongeval op de N36 bij Vriezenveen.
De autoweg werd in verband hiermee gedeeltelijk afgezet, waarna men van het hoge talud afdaalde om de gewonde te behandelen en te bergen.
Volgens onbevestigde berichten gaat het om een veertienjarige jongen uit Vriezenveen.
Opmerkelijk was het feit, dat de helm van de jongen zo'n dikke honderd meter verderop werd gevonden.
Mogelijk was de jongen zonder helm weggereden en is hij in een kuil de macht over het stuur verloren.
De zo goed als nieuw uitziende crossmotor liep flinke schade op; met name aan het voorwiel.
Foto's: Don Stolwijk (U S Media) en
Kevin Sand - http://112twenterand.tk

Nieuw Amsterdam: frontale aanrijding voor Tango tankstation
Of de jonge bestuurder/ster van een lichtblauwe Nissan 100NX nu verblind werd door de laagstaande zon of door de actieprijzen bij het jubilerende Tango tankstation zullen we waarschijnlijk nooit weten.
Wel is duidelijk, dat de auto naar links afsloeg naar het tankstation c.q. de inrit naar het van der Valk hotel bij de Verlengde Herendijk, maar daarmee in de baan kwam van een tegemoet komende groene Mazda 323F en daarmee een frontale aanrijding een feit was.
Naar verluidt raakte een baby in de Mazda bij deze aanrijding gewond.
Beide zwaar beschadigde auto's werden opgehaald door berger De Jong.
Ook vandaag leidden de fikse kortingen bij Tango tot ellenlange rijen en fikse wachttijden bij de diverse tankstations, zoals op de foto hieronder in Coevorden. Menig automobilist had dat er voor over om twintig cent per liter brandstof goedkoper uit te zijn.....
Volgens Tango heeft de burgemeester van Leeuwarden de actie bij het Tango-station aan de Tijnjedijk in die plaats verboden naar aanleiding van de chaos van vorige week zaterdag. De landelijke kortingsactie liep om 20:00 uur af.

A37: motorrijder gewond bij aanrijding met aanhangwagen vol klinkers (aanvulling)
De dag, die een echtpaar gepland had bij het vertrek uit hun woonplaats Alkmaar, nam een dramatische wending op de A37 even voor de afslag naar Dalen en Oosterhesselen.
Een 52-jarige motorrijder uit Veenhuizen, die ook op de rechter rijstrook richting verkeersknooppunt Holsloot reed, raakte de met klinkers geladen aanhangwagen aan de linker achterzijde en ging onderuit.
Zowel de motorrijder als de motor schoven schuin de snelweg over en kwamen in de middenberm tot stilstand.
De ernst en de aard van de verwondingen van de motorrijder zijn nog niet bekend. De man was volgens de politie moeilijk aanspreekbaar.
Hij is per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd.
De motor werd door de aanrijding en de glijpartij onherstelbaar beschadigd; de aanhangwagen liep relatief lichte schade op.
De inzittenden (man, vrouw en dochtertje) van de personenauto bleven ongedeerd en konden hun weg naar Zuid-Oost-Drenthe vervolgen.
Het ongeval en de nasleep ervan veroorzaakten een file op de A37 in oostelijke richting.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Hardenberg: kordate brandweervrouw voorkomt erger bij coniferenbrand bij De Wanne
Een medewerkster van Baalderborg, die in een woning aan de Vlasakkerkamp aan het werk was, heeft aan het eind van de ochtend door kordaat optreden waarschijnlijk voorkomen, dat activiteitencentrum De Wanne afbrandde.
De vrouw, die tevens brandweervrijwilligster is, werd er op attent gemaakt, dat de coniferenhaag bij de Wanne in brand stond.
Inmiddels had het vuur zich al uitgebreid naar de gevel en het dak van het centrum en waren al enkele ruiten door de hitte gebarsten.
Ze rolde een brandslang uit de woning uit en bestreed de vlammen, zodat het vuur al grotendeels onder controle was, toen de brandweer arriveerde. Het vuur richtte desondanks flinke schade aan de gevel en het dak aan, terwijl een groot deel van de haag afbrandde, maar het had aanzienlijk slechter kunnen aflopen.
Volgens de politie is de indentiteit dader van de brandstichting bekend; volgens een getuige renden twee jongetjes kort na het uitbreken van de brand weg.
-
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Kerkenveld: oldtimer VW botst tegen boom: vier gewonden (aanvulling)
De vier inzittenden van een oldtimer Volkswagen Kever zijn in het begin van de middag gewond geraakt, toen hun auto door nog onopgehelderde oorzaak op de Burgemeester Jansstraat bij Kerkenveld frontaal tegen een boom in de rechter berm reed.
Omwonenden en voorbijgangers boden eerste hulp in afwachting van de ambulances, de politie en de brandweer.
De hulpverleners troffen één jonge vrouw achterstevoren tegen de passagiersstoel in de auto aan, één achter de auto en een jonge vrouw en een jonge man in de berm aan de overzijde van de weg.
Alle vier de slachtoffers zijn met min of meer ernstige verwondingen met ambulances naar ziekenhuizen overgebracht.
Het gaat om de 20-jarige bestuurder en zijn zusjes van 12, 14 en 16 jaar; allen afkomstig uit De Krim .
De 38 jaar oude Volkswagen, die omgebouwd was voor gebruik van LPG, was total loss.
Experts van de afdeling Verkeersongevallenanalyse hebben de sporen vastgelegd ten behoeve van het proces verbaal.
(Meer informatie ontbreekt nog)
Foto's: © U S Media


Sleen: evacuaties vanwege brand in bakkerij
In de afgelopen nacht zijn bij een brand in bakkerij Herman Schepers, de Echte Bakker aan de Goornhoek vanwege de rookontwikkeling zestien personen uit de bovenliggende woningen geëvacueerd en opgevangen in een plaatselijk cafe.
De brand brak rond 01:00 uur uit in de oven van de bakkerij en sloeg over naar de bakkerij en ging gepaard met een flinke rookontwikkeling.
De bewoners van de bovenliggende woningen werden door de politie en brandweer wakker gemaakt en naar het cafe overgebracht.
-
De bewoners konden de nacht ook niet terug naar de woningen vanwege de rook die door hun woningen was getrokken.
Er zal voor hen een ander onderkomen gezocht worden.
De bewoners zijn op rookvergifigingsverschijnselen door ambulancepersoneel onderzocht in het café. Er waren geen gewonden.
Hoewel de brandweer het vuur snel onder controle had, is de schade fors. Naast brandschade is er rook- en waterschade in de bakkerij.
Foto's: Persburau Meter

Voor de oudere nieuwspagina's zie het archief

Waarschuwing !
Door deze site te bezoeken gaat u akkoord met onderstaande voorwaarden.
Op alle foto's, afbeeldingen en teksten op de sites van U S Media rust auteursrecht.
Enigerlei publikatie van ons auteursrechtelijk beschermde materiaal zonder onze uitdrukkelijke schriftelijke toestemming wordt beschouwd als aankoop.
Op deze afname volgt een factuur van € 75,00 exclusief BTW per foto en/of artikel.
Bij in gebreke blijven van betaling volgt gerechtelijke vervolging.

Indien het overnemen van teksten of beeldmateriaal niet binnen twaalf uur na publikatie aan U S Media gemeld wordt, worden bovendien administratiekosten in rekening gebracht.
In geval van "leeching" wordt een bedrag ter grootte van de schade door overmatig dataverkeer in rekening gebracht.
Bij in gebreke blijven van betaling volgt gerechtelijke vervolging.
Hierop worden geen uitzonderingen gemaakt.