Al sinds 2000 de best bezochte regionale nieuwssite
Januari 2010 (1)
© U S Media. Op alle foto's rust auteursrecht.
Voordat u materiaal van deze site gebruikt voor publikatie,
lees eerst de waarschuwing onderaan deze pagina.
Op publikatie zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming
volgt zonder waarschuwing een factuur.


Zondag 10 januari 2010

Meppel: brand in loods Agrifirm Op- en Overslag bv
Om 16:06 werd alarm geslagen voor de brandweer van Meppel en de watertankwagen van de Hoogeveense brandweer, vanwege een binnenbrand bij Agrifirm Op- en Overslag bv aan de Oliemolenweg in Meppel.
Het werd al snel duidelijk, dat het om een flinke brand ging: er waren grote zwarte rookwolken zichtbaar, die uit een loods met veevoer kwamen, die naast de grote silo stond.
Men schaalde daarom al vrij snel op naar "middelbrand". Het was enige tijd niet duidelijk, wat voor materiaal er brandde.
Om bij de brand te kunnen komen, moest er een gat in het dak geslepen worden. Dat gebeurde vanuit de hoogwerker.
Enoge tijd later kon men, na het openen van een grote laaddeur, overgaan tot een binnenaanval.
De zwarte rookwolken verdwenen al vrij snel en de tint vernaderde naar grijs-wit.
Het publiek werd middels een politie-afzetting op vrij grote afstand gehouden.
Waterwinning bleek geen probleem: de loods lag op een steenworp afstand van de haven.
Over de oorzaak en de omvang van de schade is nog niets bekend.
-
Foto's: Henry Wallinga - www.zwartewaterkrant.nl / Don Stolwijk - U S Media

Collendoorn: Smart versus boom: 0 - 1
Zondag kreeg berger Autax oppdracht om naar de Middenweg tussen Lutten en Collendoorn te rijden om een Smart op te halen.
Hij trof ter plaatse een Smart Micro Compact Car aan, die richting Collendoorn had gereden, maar op 100 meter van de Slagenweg frontaal kennis gemaakt had met een boom in de linker berm . Voor zover bekend had de bestuurder -een inwoner van Slagharen- slechts licht letsel opgelopen, hoewel de zware schade aan de auto en het bloed op de deur aan de bestuurderszijde erger deden vrezen.
Het kostte wat moeite om het autootje op de laadbak te krijgen, omdat de voorzijde en de stuurinrichting geheel vernield waren en de voorwielen elk een andere richtin op wilden. Het verkeer ondervond geen hinder van de bergingsactiviteiten.
-
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

N381: auto tegen boom
Een automobiliste uit Assen is zondagmorgen even na zes uur op de Twee Provinciënweg (N381) tussen het Beilen en Westerbork uit de koers geraakt en tegen een boom tot stilstand gekomen.
De vrouw werd door gladheid verrast, toen ze op weg was naar haar werk in Emmen.
De bestuurster werd door ambulance personeel onderzocht en bleek niet gewond.
De auto raakte dermate beschadigd, dat hij moest worden weggesleept.
Sneeuwschuivers van Rijkswaterstaat waren zondagochtend al druk bezig met het schoonmaken van de weg.
Foto: Persbureau Meter

Weeralarm voor vier provincies
De provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Noord-Holland kampen met sneeuwjacht, waardoor zich sneeuwduinen vormen.
De overlast zal tot in de ochtend voortduren.
Het weeralarm geldt voor de vier genoemde provincies, maar ook elders in het land hebben zich sneeuwduinen gevormd en is het glad.
Bron: K N M I

Hollandscheveld: autobrand op de Kerkhoflaan

Vrijdagavond is een kleine vrachtauto in brand gevlogen op een parkeerplaats aan de Kerkhoflaan in Hollandscheveld (hoewel aan de brandweer gemeld werd, dat de auto op de Henrdik Raakweg zou staan).
Bij het starten van de vrachtauto door een 34-jarige man uit Hoogeveen kwam een steekvlam uit het dashboard.
De man raakte niet gewond.
Het uitgebrande voertuig moest worden afgesleept.

-
Foto: Schonewille Fotografie

Huis ter Heide: auto slipt tegen boom - bestuurster gewond
Na een ernstig ongeval in Huis ter Heide moest een vrouw zaterdag in de namiddag uit de auto worden geknipt door de brandweer.
De bestuurster werd op een wervelplank uit de wagen gehaald en naar het ziekenhuis overgebracht.
Haar auto was in een sneeuwophoping op de weg geslipt, op een boom gereden en over de sloot in een weiland tot stilstand gekomen.
In de ijzige kou moesten de hulpverleners de vrouw bevrijden en dat lukte na ongeveer een uur.
De auto kon hierna worden afgesleept.
Foto: Persbureau Meter

Zaterdag 9 januari 2010

Veenoord: hulpverleners duiken weg voor aanstormende auto tijdens berging
Het tweede ongeval zaterdagmiddag op de A37 bij Veenoord gebeurde rond uur, toen een auto van de weg en de sloot in vloog, ten gevolge van gladheid door sneeuw op de weg.
Tijdens het bergen van deze auto raakte een andere wagen, die op de A37 reed, zo uit koers dat hij tegen de vangrail knalde en met de achterzijde tegen de bergingswagen tot stilstand kwam.
De hulpverleners moesten opzij springen voor de aanstormende wagen, maar wonderwel raakte niemand gewond.
Foto: Persbureau Meter

Dedemsvaart: schoorsteenbrand slaat over op rieten dak
De bewoners van een rietgedekte woning aan de Steenbergerwijk beleefden in het begin van de zaterdagmiddag het begin van de ultieme nachtmerrie, toen brand in de schoorsteen oversloeg naar het dak.
De Dedemsvaartse brandweer was arriveerde kort na de melding op de plaats des onheils en wist de brand in het riet te doven, voordat de gehele woning in vlammen op ging. Uiteraard liep het dak wel flinke schade op, maar dat offer bleek het waard.
De Dedemsvaarters kregen hulp van hun collega's uit Balkbrug en de hoogwerker uit Hardenberg.
De bewoners konden bij de overburen van de schrik bekomen.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Rijden in de sneeuw: confrontatie van uitersten ?
Onderstaande foto's werden zaterdagmiddag gemaakt tijdens een rit van Coevorden (N34) via knoppunt Holsloot naar Hoogeveen, via de A37.
Op de Krimweg bleek al, dat de wegen allesbehalve sneeuwvrij waren door opwaaiende sneeuw uit akkers. Zie de linker rijbaan.
De N34 was tot Holsloot goed te berijden, maar toen kwam de afrit richting Hoogeveen (A37): spekglad !
Al snel bleek, dat de A37 nog niet schoongeveegd was: hier de situatie tussen Holsloot en de afslag Oosterhesselen: links niets dan sneeuw!
Links bleef men achter de sneeuwschuiver, die steevast 43 km/uur reed. Desondanks stoven even voor vijf uur opeens drie vrachtwagens met oplegger met tegen de negentig km/uur over de dikke laag sneeuw langs de langzaam rijdende file.
Let op de onderlinge afstand: wat gebeurt er, als de voorste combinatie opeens moet remmen, laat zich raden.
Het werd nog gekker: deze trekker met oplegger denderde ons direct daarop met nòg hogere snelheid voorbij, met niet meer dan tien meter afstand tot de personenauto voor hem.
Stel je eens voor, wat een plotselinge mistbank aan zou richten en denk daarbij aan het ongeval van 28 december j.l. bij Staphorst, waarbij twee doden en meerdere zwaar gewonden vielen.... ( klik hier)
Niets van geleerd, jongens?

Zou de baas van Schenker Logistics vinden, dat de lading onder alle omstandigheden en vooral koste wat kost op tijd moet aankomen ?
En waarom schoot me toen de tekst van Herman van Veen's liedje "Opzij, opzij, opzij, we hebben ongelofelijke haast" opeens te binnen?
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Veenoord / A37: auto slipt door stuifsneeuw tegen vrachtwagen en vangrail
De politie heeft de A37 bij Veenoord zaterdagochtend zeker twee uur afgesloten tussen de afslagen van het Veenoord en Klazienaveen, omdat er een auto ter hoogte van het Drentse Veenoord door opgewaaide sneeuw op het wegdek tegen een de zijkant van de trekker van een bulktanker met veevoer was geslipt.
De bestuurder en een passagier zijn voor controle per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis.
De tankwagenchauffeur zag de auto, die de vrachtwagen passeerde, plotseling op de sneeuwlaag slipte, tolde en tegen het linker voorwiel van de tankwagen botste, waarna de personenauto tegen de vangrail tot stilstand kwam.
De tankwagenchauffeur kon enige honderden meters verderop zijn combinatie op de vluchtstook stilzetten.
De tankwagen had alleen schade aan het voorwiel en kon na controle z'n weg vervolgen. De chauffeur kwam met de schrik vrij.
Nadat de weg was ontdaan van de sneeuw kon de A37 tussen Veenoord en de Klazienaveen weer voor het verkeer worden opengesteld.
De politie laat weten, dat verkeersdeelnemers er ernstig rekening mee moet houden, dat de weg vaak goed berijdbaar zal zijn, maar even verderop plotseling door sneeuw duinen glad kan zijn. Het ongeval van zaterdagochtend was hiervan het eerste voorbeeld.
's Middags tegen vier uur gebeurde op dezelfde plek een tweede verkeersongeval, ook weer door aangereden stuifsneeuw.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Vrijdag 8 januari 2010

KNMI: opschaling weerwaarschuwing: extreem weer door combinatie sneeuw en wind
Nadat er vanmiddag al een waarschuwing voor winters weer werd afgegeven, heeft het KNMI vanavond gewaarschuwd voor extreem weer uit doen gaan: het gaat sneeuwen en dat kan in combinatie met wind (kracht 5 - 7 Bft) leiden tot sneeuwjacht en sneeuwduinen.
Het front breidde zich zaterdagmiddag over het gehele land uit.
Op diverse plaaatsen vormde zich spekgladde plekken, toen sneeuw uit akkers en weilanden door de wind de weg op werd geblazen en daar bleef liggen. Met name in bochten, zoals op knooppunt Holsloot, leidde dit al tot gevaarlijke situaties.
Even verderop - bij Veenoord- gebeurden vandaag door gladheid door stuifsneeuw twee ongevallen; het laatste tegen vier uur vanmiddag.

Hoogersmilde: honderden geiten gedood, ondanks juridische procedure
De zevenhonderd geiten, die vrijdag bij veehouder Evert Jansen in Hoogersmilde zijn geruimd, zijn mogelijk ten onrechte gedood.
De geitenhouder kreeg vrijdagmiddag een brief van de gezondheidsdienst, waarin zou staan, dat zijn bedijf q-koorts vrij is.
Volgens een bericht van RTV Drenthe zijn de ruimingen gewoon doorgegaan.
Jansen die de ruiming van een deel van de geiten juridisch aanvocht, omdat ze in deze stal qlkoorts vrij zouden zijn, was boos, toen de geiten alsnog werden geruimd.
Ook toen de bewuste brief van de gezondheidsdienst op de mat van de veehouder viel, wilden de mannen de ruimingen niet staken.
De nog levende 150 dieren werden alsnog gedood.
"Gezonde dieren ruimen is niet goed" zegt Jansen.
Dat geiten in kinderboerderijen niet geruimd worden, stuit de Hoogersmilder helemaal tegen de borst.
Gabor Oolthuis van het Ministerie van Landbouw laat weten, dat dit komt door de kleinschaligheid en de geiten daar jongen krijgen, waar geen publiek is.
Jansen begrijpt het niet. Er komen juist heel veel mensen op die boerderijen, terwijl er hier op onze veehouderij niemand in conact komt met de geiten. De ruiming in Hoogersmilde zal nog een juridisch staartje krijgen.
De advocaat van Jansen was vrijdagavond bij de boer aanwezig om hem juridisch te ondersteunen.
Foto: Persbureau Meter

A37 / Wachtum: Hoogeveense overlijdt na schuiver door middenberm (update)
Rond acht uur vrijdagmorgen werd alarm geslagen vanwege een ernstig ongeval op de A37 ter hoogte van Wachtum.
Al snel bleek, dat een Peugeot 106, die richting knooppunt Holsloot reed, dwars door de middenberm was gereden en vervolgens op de rijbaan richting Hoogeveen in de rechter flank was aangereden door een bedrijfsauto. De Peugeot kwam in de noordelijke bermsloot tot stilstand.
De bestuurster werd in zorgelijke toestand naar de ambulance gebracht, waar ze langdurig werd gereanimeerd.
Daarna werd het slachtoffer met spoed naar het Scheper-ziekenhuis overgebracht, waar ze later overleed.
De bedrijfsauto -en een personenauto, die aan de aanrijding ontsnapte- kwamen in de zachte middenberm tot stilstand. De inzittenden bleven ongedeerd.
Berger de Jong haalde de drie voertuigen op en kreeg daarbij hulp van politiemensen, die hielpen bij het uit de zachte middenberm duwen van twee voertuigen. Hoe zwaar de schade aan de Peugeot was, bleek pas, toen de auto uit de sloot werd getakeld.
Hoe de aanrijding kon ontstaan is onderdeel van het onderzoek door verkeersongevalsanalisten, dat ter plaatse gestart werd.
Het verkeer ondervond weinig last van de nasleep van de aanrijding.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Pas op: gladheid door aanvriezing van dichte mist
Toen deze foto's ronds half vier donderdagmiddag in de omgeving van de Lichtmis gemaakt werden, was al duidelijk, dat het in de nacht van donderdag op vrijdag mistig zou worden en dat is dan ook het geval.
De dichte mist en de zeer lage temperaturen (tot -13 graden C) zullen vrijdagochtend tot gevaarlijke situaties door gladheid en mogelijk veel ongevallen en files kunnen leiden. Houd hier rekening mee, als u dan de weg op moet !
Houd afstand en rijd rustig; dat wil zeggen: niet onverantwoord snel, maar zeker ook niet te langzaam.
Bent u onzeker in dit soort situaties en hoeft u er niet per se op uit, blijf dan thuis!

Donderdag 7 januari 2010

Roswinkel: automobiliste gered door ijs
Een automobiliste is donderdagavond gered door het ijs van het kanaal aan het Oude Schuttingkanaal Oz in Roswinkel.
Haar auto raakte door de gladheid van de weg en dook het kanaal in.
De neus van de auto kwam hard op het ijs terecht, waardoor het ijs zelfs brak, maar hierdoor bleef de vrouw wel een duik in het kanaal bespaard.
Door de klap sloeg de auto terug naar de walkant en bleef hier op hangen.
Hoewel het voor de vrouw een angstig avontuur was (waarbij ze haar voet stevig op de rem hield), kon ze uiteindelijk met hulp van de brandweer haar voertuig verlaten.
Het enige wat ze overhield aan het ongeval waren de scrhik en een paar natte voeten.
Om de auto te stabiliseren hadden de brandweermannen de auto met een touw vast gezet aan een boom.
Een berger heeft de auto vervolgens weer op de wal getrokken waarna het voertuig werd afgesleept.
Foto: Persbureau Meter

Hasselt: ree overleeft ijsduik niet
Aan de Vaartweg in Hasselt kwam vanmiddag de Hasselter brandweer in actie om een ree uit de Dedemsvaart te redden.
Het dier was door de dunne ijslaag gezakt en vocht voor zijn leven.
Twee duikers trotseerden de kou en gingen te water en één van hen had het dier al snel vast.
Direct ging het hertje het warme waterongevallenvoertuig in en werd daar drooggewreven.
Helaas overleed het dier onderweg naar een warme schuur...
Foto's: Henry Wallinga - www.zwartewaterkrant.nl

N34 / Holthone: ravage door losgeschoten aanhanger met fitnesstoestellen
De bestuurder van een Volvo personenauto, die vanavond van Hardenberg richting Coevorden reed, keek vreemd op, toen hij ter hoogte van Holthone merkte, dat zijn auto opeens wel erg licht liep, ondanks de zware aanhanger, die volgeladen was met professionele fitnessapparatuur.
Al snel bleek, dat de trekhaak van de auto losgeschoten was, waardoor de aanhangwagen zijn eigen koers volgde.
Die lag in het pad van een tegemoet komende vrachtwagen met aanhanger van een bedrijf uit Stolwijk (ZH).
De aanhanger klapte frontaal in de truck, die daardoor nog maar nauwelijks te besturen viel en in de noordelijke berm tot stilstand kwam, op de rand van de bermsloot. Hoewel de vrachtwagen zwaar beschadigd raakte (de vering van het rechter voorwiel brak o.a. af), bleef de chauffeur ongedeerd. Ook de bestuurder van de Volvo kwam met de schrik vrij en kon na enige tijd met de auto huiswaarts.
-
Voor de berging van de aanhanger, de fitnessapparatuur en de truck met aanhanger -inclusief de dertig ton lading- werden diverse bedrijven ingeschakeld. Berger Autax haalde de volledig vernielde fitnesstoestellen en de aanhangwagen van de Volvo op; berger Kraal hield zich met twee bergingswagens bezig met de vrachtwagen en de aanhanger en kreeg daarbij hulp van een zware telekraan van de firma Mammoet.
Tijdens de bergingsactoiviteiten werd het verkeer op de N34 om en om langs de plaats des onheils geleid.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Hardenberg: opnieuw aanrijding op gevaarlijke kruising in de N34
In het begin van de donderdagmiddag liep een inwoonster van Gramsbergen nek- of rugletsel op bij een kop-staartaanrijding op de kruising van de N34 met de Hessenweg; in de volksmond bekend als "De Boshoek".
De auto van de vrouw werd van achteren aangereden door een beginnend bestuurder uit Klazienaveen, die niet gezien had, dat de auto van de Gramsbergse stilstond om linksaf te slaan.
De twee auto's raakten flink beschadigd en moesten worden weggesleept door berger Autax
De Gramsbergse werd per ambulance naar een ziekenhuis overgebracht.
De Klazienavener, die onderweg was voor een sollicitatie, werd door zijn vader opgehaald. Hij verklaarde, dat hij de richtingaanwijzer van de vrouw niet had gezien door de felle zon.
De politie controleerde de banden van beide auto's en stelde vast, dat de profieldiepte ver onder het wettelijk minimum van 1.6 mm was.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Woensdag 6 januari 2010

Hoogeveen: schuurtje uitgebrand achter woning aan de Regulus
Een schuurtje van een woning aan de Regulus, staande aan de kant van de Atlaslaan, is woensdag aan het eind van de middag naar alle waarschijnlijkheid in brand gestoken.
De zoon des huizes, de dertienjarige Nick, ontdekte de brand vanuit de woonkamer, belde direct de brandweer en begon samen met een inmiddels gewaarschuwde buurvrouw met emmers water te blussen.
Op telefonisch advies van de brandweer werd dat gestaakt vanwege het gevaar.
Hoe terecht dat advies was, bleek even later. De brandweer was nog maar net begonnen met blussen, toen er iets in de schuur ontplofte en de vlammen hoog oplaaiden.
-
-
De brand werd snel onder controle gebracht maar de aanwezige goederen en materialen moeten als verloren worden beschouwd.
Ook raakte het houten schuurtje zwaar beschadigd.
De recherche zal donderdagmorgen onderzoek doen, omdat men uit gaat van brandstichting.
Dit vermoeden is gebaseerd op meerdere brandstichtingen, waaronder in twee auto’s voor en achter het huis
.
Heeft u informatie, dan wordt u verzocht de politie te bellen via 0900-8844.
Dit kan ook anoniem via M (meld misdaad anoniem) op 0800-7000.    
Foto's: Martin Schonewille en www.regiohoogeveen.nl

Pesse / A28: automobilist gewond na duikeling
Een automobilist, die op de A28 richting Pesse reed, moest woensdagmiddag met hoofdletsel naar het Bethesda ziekenhuis worden gebracht. Hij was met zijn auto via een diepe, maar droge greppel in het weiland terechtgekomen.
Waarschijnlijk moest de bestuurder uitwijken voor een automobilist, die plots van rijbaan veranderde.
Eenmaal op de sneeuwlaag waren manoeuvreren en remmen niet meer mogelijk en ging de auto, een Hyundai Accent, hard voorover in de greppel en sloeg over de rand er weer uit.
De auto was total loss.
Het verkeer had weinig hinder van het ongeval; desondanks ontstond er al snel een langzaam rijdende file zeven kilometer.

Itterbeck : Zuidwoldiger overleeft hachelijk avontuur op de L43 zonder schrammetje
Een eenvoudig lijkende klus bij een boerderij nabij Itterbeck liep vanmiddag uit op een angstaanjagend avontuur voor een inwoner van Zuidwolde.
De man reed met zijn Landrover Discovery over de Hauptstrasse (L43) van Hardenberg naar Itterbeck, maar ongeveer anderhalve kilometer voor de Ratzeler Strasse kwam de aanhangwagen met de rechter wielen in de berm en begon dermate te slingeren, dat de combinatie onbestuurbaar raakte en links van de weg een akker in vloog, waarna de terreinwagen ondersteboven tot stilstand kwam en in de sneeuw en de drassige aarde wegzakte.
De bestuurder kon zijn portier daardoor niet open krijgen, maar wist zich met enige moeite door het raampje aan de passagierszijde te wurmen, waarna hij vaststelde, dat hij het hachelijke avontuur zonder letsel had doorstaan. De aanhangwagen bleef overeind, maar de dissel was afge-broken.
De lading -materiaal voor paardenboxen- liep geen schade op en kon alsnog naar de bestemming worden overgebracht door de nieuwe eigenaar, een boer, die even verderop woonde.
De Landrover was echter total loss en moest middels een lierkabel geborgen worden door berger Autax.
Voor bergers Marten en Bé was het hun eerste klus over de grens.
De terreinwagen werd overeind gezet, naar de weg getrokken, op de bergingsauto vastgezet en naar een bedrijf in de Krim overgebracht.
Voor de berging van de grote aanhanger werd de hulp van Leerentveld uit Zwolle ingeroepen.
Het verkeer op de verbindingsweg had weinig last van de bergingsactiviteiten.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

SMilde: grote brand legt tuincentrum in de as (foto-update)
Een grote brand heeft dinsdagavond een tuincentrum aan de Kanaalweg in Smilde in de as gelegd. De brand brak even voor tien uur uit.
Over de oorzaak van de brand is niets bekend.
De brandweerkorpsen van Smilde, Assen en Hoogeveen werden ingezet bij de brand. De schade is groot.
Het tuincentrum moet grotendeels als verloren worden beschouwd.
Voor zover bekend raakte er niemand bij de brand gewond.
Het nabluswerk nam nog een groot deel van de nacht in beslag.
-
Foto's: Persbureau Meter

Dinsdag 5 januari 2010

Dedemsvaart: shovel in brand bij veehouderij aan het Vierde Blok
Dinsdagavond kwamen de blusgroepen van de brandweer van Dedemsvaart en Balkbrug met spoed in actie, nadat er een telefoontje bij de meldkamer was binnengekomen, waarin een brand in een veehouderij aan het Vierde Blok in Dedemsvaart werd gemeld.
Omdat de brand in een shovel woedde, die in een schuur nabij pallets stond, werd direct opgeschaald naar "middelbrand", temeer, daar er in een aangrenzende schuur enkele tientallen koeien stonden.
De boerin had de brand ontdekt, toen ze de computer wilde controleren en zag, dat er "mist" in de stal hing.
Een eerste bluspoging met een brandblusser haalde niet veel uit, maar de brandweer was er zeer snel bij en wist de vlammen in het motorcompartiment in zeer korte tijd te doven, waarbij ook schuim werd ingezet.
Daarna werd een poging gedaan, de vernielde graafmachine, waarvan de hydrauliek was uitgevallen en de wielen geblokkeerd waren, uit de schuur te slepen, maar dat viel -mede door de sneeuw- nogal tegen.
Uiteindelijk waren er maar liefs drie zware tractoren voor nodig om de Ahlmann naar buiten te krijgen.
De toeschouwers kregen dus een nieuwe vorm van Trekker-Trek te zien....
Foto: Don Stolwijk - U S Media

Bruchterveld: extreme gladheid bemoeilijkt berging bestelauto
Een postbezorger gleed vanmidag met z'n leenauto van de door aangereden sneeuw spekgladde Kattendijk de bermsloot in.
Het ging gelukkig niet hard: de man bleef ongedeerd en de schade aan de bestelauto bleef binnen de perken.
Maar toen berger Klaas de auto uit de sloot wilde takelen, bleek de gladheid andermaal een hindernis: de bergingsauto gleed eveneens weg en dreigde aan de andere kant van de weg in de bermsloot te belanden.
Daarop werd een tweede bergingswagen opgetrommeld, die na enig manoeuvreren en met behulp van de kraan de eerste autoambulance weer op een veiliger plek wist te krijgen.
Maar daarmee was de klus natuurlijk nog niet af, want de Renault Kangoo lag nog steeds op zijn zij.
Met behulp van twee lierkabels wisten bergers Klaas en Jan de auto weer op de weg te trekken, zonder bijkomende schade.
Het was inmiddels al donker, toen de wagens retour thuisbasis Ommen konden.
-
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Maandag 4 januari 2010

Hasselt: rietgedekte woonboerderij brandt af aan de Havezatheweg
De eigenaar van rietgedekte woonboerderij "Huis te Haerst" keek in eerste instantie niet vreemd op van het knetterende geluid, dat van de overloop kwam. "Het zal wel weer zo'n vervelende steenmarter zijn", dacht hij nog.
Maar toen het geluid aanhield en hij een minuut of twee later toch maar poolshoogte nam, ontdekte hij, dat er brand was ontstaan in het plafond van de overloop, waarschijnlijk ten gevolge van kortsluiting.
Door de afgelegen ligging duurde het even, voordat de brandweer arriveerde en ook de waterwinning leverde door de vrieskou de nodige problemen op. "Dikke Bertha"', de oude watertankwagen van de Ommer brandweer, bewees haar kunnen - misschien voor de laatste keer, want haar opvolgster staat al klaar.
Helaas slaagde de brandweer er niet in, de rietgedekte boerderij te redden: de kap vloog in brand en bleek uiteindelijk alleen met de grootst mogelijke moeite en enorme hoeveelheden bluswater te doven.
Inmiddels haalden brandweerlieden nog zoveel mogelijk spullen van waarde te redden, zoals een secretaire, een tv, kastjes, kunstvoorwerpen, boeken en een computer. Fotograaf Henry Wallinga liet de camera even voor wat hij was en stak hierbij ook de handen uit de mouwen.
De brandweer slaagde er ondanks de koude in, het rietgedekte bijgebouw naast de boerderij te behouden; mede, doordat de wind uit de goede richting kwam. De woning ging helaas volledig verloren.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Hoogersmilde: honderden geiten worden geruimd
In Hoogersmilde worden 151 drachtige geiten geruimd op een geitenhouderij, die besmet is met Q-koorts.
Maandag zijn de ruimingen van start gegaan in het nieuwe jaar.
Burgemeester Jan Boertjes van de gemeente midden Drenthe is bij de ruiming aanwezig en heeft ook zo zijn bedenkingen.
Het is volgens hem zakelijk een politiek besluit, maar de geitenhouders, waarom het gaat, zijn volgens hem erg aangeslagen.
Eén van de geitenhouders, waarvan het bedrijf woensdag wordt geruimd, heeft de ruiming van een van zijn kuddes aangevochten.
In deze kudde, die op een kilometer van zijn bedrijf wordt gehouden, heerst namelijk geen q-koorts.
Uit de uitspraak, die maandagmiddag bekend werd, bleek, dat de geitenhouder de procedure heeft verloren en de ruimingen dus doorgaan.
Foto: Persbureau Meter

Ommen: schoorsteenbrand aan het Ommerkanaal-Oost

Zondagavond om 20.47 uur werd de brandweer gealarmeerd voor een schoorsteenbrand bij een woning aan het Ommerkanaal-Oost.
Naast het Ommer korps werd ook de hoogwerker vanuit Hardenberg opgeroepen.
Vanwege de sneeuw en de gladheid was het voorzichtig rijden, ondanks de prio 1 melding.
Eigen veiligheid staat voorop, ook tijdens een uitruk.

-
Bij aankomst sloegen de vlammen uit de schoorsteen en werd eerst met een ladder de schoorsteen bekeken in afwachting van de hoogwerker.
Met behulp van het hoogtevoertuig uit Hardenberg werd de schoorsteen geveegd.
Meer foto's op www.brandweerommen.nl

Jaar 2009 opnieuw record bezoekersaantal voor kilroy.nl
De afgelopen week betekende een nieuw bezoekersrecord voor www.kilroy.nl.
Maar liefst 362.675 unieke bezoekers bezochten de regionale nieuwssite. Het vorige record werd hiermee ruimschoots gebroken.
In het jaar 2009 zette de stijging van het aantal bezoekers door: de site werd 13,5 miljoen keer bekeken, oftewel ruim 1,128.000 keer per maand.
December 2009 werd een nieuwe recordmaand: dik 1, 260 miljoen unieke bezoekers !
De afgelopen week lag het aantal dagelijkse bezoekers gemiddeld op meer dan 50.0000.

Zondag 3 januari 2010

A28 / Pesse: auto in de middenberm
Even voor negen uur zondagavond werd gemeld, dat op de A28 tussen Spier en Pesse een aanrijding had plaatsgevonden tussen twee personenauto’s.
Het bleek echter om een eenzijdig ongeval te gaan, waarbij niemand gewond raakte.
De auto was in de linkerberm geraakt en reed een hekwerk en enkele paaltjes plat.
Hoe het ongeval ontstond was nog onduidelijk: het wegdek was sneeuwvrij en goed berijdbaar.
De auto was behoorlijk beschadigd en moest worden weggesleept.
Foto: www.regiohoogeveen.nl

Sneeuw: een reisje door een wonderlijke witte wereld
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

WEER: gevaarlijke situaties door zeer dichte mist en gladheid
Overdag (foto 1) waren er op het platteland al wat mistbanken te zien, maar in het begin van de avond breidden die zich in rap tempo uit en vormden zich plaatselijk verraderlijk dichte muren van mist, waarbij het zicht terugliep tot minder dan vijftig meter.
Dit, in combinatie met de gladheid door sneeuw en ijs, zorgt voor gevaarlijke situaties.
Deze foto's (2 - 4) werden rond 17:00 uur gemaakt op en nabij de Jachthuisweg tussen Hardenberg en Slagharen.
-
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Assen: sneeuwklus geklaard
Winkeliers zijn zaterdagavond tot elf uur in de weer geweest om het Asser winkelcentrum Peelo en de omliggende parkeerplaatsen schoon te houden. Er lag namelijk een 20 tot 30 centimeter dik pak sneeuw.
Het leek een onmogelijke klus, maar het is de winkeliers gelukt het winkelcentrum
bereikbaar te houden.
Op de foto v.l.n.r. Jan Datthijn, sneeuwschuiverspecialist Jeroen Janssen (Hoveniersbedrijf Haveman) en Bert Hillenga.

Hoogeveen: brandweerman gaat te water om meeuw te redden
De brandweer heeft zondagmiddag een levende, aan het ijs van de vijver bij het TVM-gebouw vastgevroren meeuw uit zijn benarde positie bevrijd.
Het was een lastige plaats om te bereiken en de dikte van het ijs werd niet vertrouwd.
Met een lange staak met een pikhaak eraan werd getracht het ijs te breken. Maar het ijs bleek sterker en de stok brak.
Daarna ging de brandweerman te water en wist -al ijsbrekend- de vogel (een kokmeeuw) te bereiken.
Deze is met waarschijnlijk een gebroken vleugel weggebracht naar de dierenopvang.

Drenthe: sneeuw zorgt voor vervoersproblemen
Ook zaterdagavond was er in Drenthe door de sneeuw en gladde wegen tijdelijk geen busvervoer mogelijk.
Het busstation in Hoogeveen lag er dan ook verlaten bij. De meeste bussen stonden of bleven in de garage in Groningen.
QBuzz is zaterdag aan het einde van de middag gestopt met het busverkeer in Drenthe.
De sneeuwval zorgde voor te veel problemen, waardoor de vervoerder de bussen niet meer de weg op durfde te sturen.
Vanwege het extreme weer werden in Oost- en Midden-Drenthe de brandweerkorpsen naar de kazerne geroepen om daar wachtdienst te draaien.
Omdat men vreesde, dat bij een calamiteit de brandweermannen en vrouwen de kazerne niet op tijd zouden kunnen bereiken, werd het kazerne- terrein sneeuwvrij gehouden. Zaterdagavond rond half elf konden de korpsleden naar huis. De sneeuwval nam af, zodat het het voor de brandweerlieden weer mogelijk was, om bij een calamiteit de kazerne binnen de afgesproken tijd te bereiken. (Foto's: Persbureau Meter)

Zaterdag 2 januari 2010

Advies: blijf thuis !

Het sneeuwt inmiddels flink door in Overijssel en Drenthe.
Alle wegen zijn bedekt met een laag sneeuw en aangezien er vrij veel verkeer op de weg is, bepaalt de grootste angsthaas het tempo.
Zelfs op de autowegen daalt daardoor de gemiddelde snelheid tot 30-40 km / uur, zo bleek tijdens de rit naar het ongeval (foto's) 'van rond 20:00 uur op de N348 bij Dalmsholte, over de N48 en de N34 vanavond.
Er rijden op de autowegen wel sneeuwschuivers, maar die slagen er voorlopig waarschijnlijk niet in, de wegen berijdbaar te maken.

Ons advies: bent u niet voorbereid op dit weer (lees: rijdt u op zomerbanden en heeft u geen ABS) of hoeft u niet per se weg, blijf dan thuis !

Zuidvelde: auto slipt sloot in door gladheid
Zaterdag om 16:15 uur werd de brandweer van Norg gealarmeerd voor een éénzijdig auto-ongeval op de Asserstraat (N373) in Zuidvelde.
Door hevige sneeuwval en matige strooi-activiteiten was het wegdek één grote ijsbaan geworden.
Een bestuurder van een Mercedes-Benz Vito bestelwagen had zich hier enigszins op verkeken en raakte met zijn voertuig in de slip.
De wagen kwam op de neus in de sloot te staan.
De inzittenden van de auto -twee mannen en een klein meisje- konden ongedeerd het voertuig verlaten, voordat de hulpdiensten arriveerden.
Na een kleine controle konden de brandweer en de ambulance terugkeren.
Berger Dorenbos heeft de licht beschadigde bestelwagen weer op de rijbaan gezet.
Foto: Remko Nieboer - www.brandweernorg.nl

Almelo: brandweer redt vastgevroren meeuw van het ijs
Tegen vieren vanmiddag werd gemeld, dat er een meeuw vastgevroren was op het ijs langs de Slachthuiskade in Almelo.
De brandweer van Almelo Noord riep de hulp van de duikers in om de vogel van het ijs te halen.
Een duiker leverde de onfortuinlijke meeuw af bij de mensen van de dierenambulance.
-
Foto's: Alwin Winkel - http://www.112twente.net

Hoogeveen: automobiliste slipt sloot in
Op de Wijsterseweg, even buiten Hoogeveen, is een personenauto in de bocht voor de spoorwegovergang rechtdoor gegleden en in de droge sloot geëindigd. Niemand raakte gewond.
Door nieuwe sneeuwval was het wegdek spekglad geworden en de snelheid bleek iets te hoog. Remmen had geen zin meer.
De auto raakte tijdens de glijpartij nog net een lantaarnpaal, die enigszins uit het lood kwam te staan.
De wagen kantelde op de bestuurderszijde in de droge sloot, waardoor de bestuurster er niet zo maar uit kon.
Aangezien de vrouw niet gewond was, heeft de brandweer de auto met de vrouw er nog in, zodanig de kant op getrokken, dat zij door brandweer-mannen uit haar benarde positie kon worden bevrijd. Eenmaal op de kant kon ze haar verhaal kwijt.
Foto's: www.regiohoogeveen.nl

WEER: nog meer sneeuw !
Zaterdag overdag viel er al een flink pak sneeuw in Drenthe en met name boven de lijn Hoogeveen - Coevorden, maar uit beelden van de buienradar bleek, dat er vanaf het NW een nog breder sneeuwfront naderde, dat ook in Overijssel een flink pak "witgoed" liet vallen.
Zaterdag rond 16:00 uur ijzelde het al in Hardenberg. In het begin van de avond is inmiddels al flink wat sneeuw gevallen.
Houd rekening met toenemende gladheid, aangezien de temperaturen nu al richting het vriespunt dalen. Pas uw snelheid aan !

Lemelerveld: twee licht gewonden en zware schade door ongeval op de Achterkampweg
Tijdens een verkeersongeval op de kruising van de Achterkampweg met de Oude Twentseweg in Lemele zijn vanmiddag twee licht gewonden gevallen. Het ongeval ontstond, toen de bestuurder van een blauwe Toyota Land Cruiser, die over de Oude Twentseweg in westelijke richting reed, een van rechts naderende Opel Vectra niet aan zag komen.
Na de klap schoot de terreinwagen tussen twee dikke bomen door een weiland in.
De Vectra kwam na een draai van 180 graden dwars op de Achterkampweg tot stilstand.
Van de twee inzittenden van de Toyota (vader en zoon) raakte de jongste licht gewond. Ook de bestuurder van de Vechtra liep licht letsel op.
De brandweer van Lemelerveld rukte uit, maar hoefde geen gebruik te maken van hydraulische redmiddelen.
Berger Wolves, die de zwaar beschadigde auto's op mocht halen, moest even geduld oefenen, aangezien twee experts van de VOA eerst de omstandigheden vast moesten leggen voor het proces verbaal.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Vrijdag 1 januari 2010

Daarle: sloopcaravans in de fik
Ook in Daarle kraaide de rode haan in twee sloopcaravans.
De brandweer van Den Ham kwam nog wel even kijken, maar liet de sleurhutten uitbranden.
Datzelfde gebeurde in Slagharen, waar voor Huize de Eik één caravan afbrandde en in Balkbrug, waar aan de N377 bij de brandweerkazerne een auto en een caravan in vlammen opgingen.
(Met deze foto's besluiten we onze oud- en nieuwreportages).
Foto's: Alwin Winkel en Don Stolwijk ( U S Media )

Dedemsvaart: oude caravan brandt af
De brandweer had overal de handen vol aan het blussen van Oud- en Nieuw-vreugdevuurtjes.
Op de P2000-pagers verschenen in de afgelopen nacht honderden meldingen in IJsselland en Drenthe.
In Dedemsvaart ging een caravan in vlammen op. Toen de brandweer arriveerde, was er weinig eer meer aan te behalen.
De sloopcaravan brandde geheel af.
Na het bluswerk werd er een schuimdeken over de afgedankte sleurhut gelegd te voorkomen, dat de vlammen weer oplaaiden.
De brandweer Dedemsvaart had ook nog een wens voor de videokijkers.
Foto: Persbureau Meter

Zwolle: evacuatie na brand in flat
Een tiental bewoners van een appartementenflat aan de Fonteinkruid moest nieuwjaarsochtend even voor half één hun woning verlaten, nadat er op de benedenverdieping op nummer 19 brand was ontstaan in een centrale verwarmingsboiler.
Dit gaf de nodige rookontwikkeling, waarbij de bewoner zoveel rook inademde, dat hij door ambulance personeel moest worden behandeld.
Hij hoefde echter niet mee naar het ziekenhuis.
De bewoners, die op last van brandweer en politie naar buiten moesten, na een uurtje de vrieskou verruilen voor hun warme appartement.
De brand was overigens snel geblust. Hoeveel schade er is ontstaan in de betrokken woning is nog niet bekend.
Foto: Persbureau Meter

Drenthe: Oud en Nieuw rustig verlopen
De jaarwisseling in Drenthe is, voorzover bekend, rustig verlopen.
Ook in Hoogeveen was het rustig en gezellig.
Wel werden er veel vreugdevuren ontstoken, waarvan sommige illegaal waren en dus door de politie en brandweer werden verwijderd. Vreugdevuren tijdens de jaarwisseling zijn binnen de gemeente Hoogeveen alleen toegestaan, als er een vergunning voor is afgegeven.
Er mochten twintig vreugdevuren worden ontstoken in de gemeente, waarvan maximaal één per dorp en tien in de kern.
De illegale werden door de brandweer geblust en direct verwijderd van het wegdek.
Veelal ontstond er door deze branden schade aan het wegdek.
Verder was er veel leut en vertier tot in de kleine uurtjes.
-
Foto boven: Persbureau Meter. Onderste drie: Jochem van de Weg

Voor de oudere nieuwspagina's zie het archief

Waarschuwing !
Door deze site te bezoeken gaat u akkoord met onderstaande voorwaarden.
Op alle foto's, afbeeldingen en teksten op de sites van U S Media rust auteursrecht.
Enigerlei publikatie van ons auteursrechtelijk beschermde materiaal zonder onze uitdrukkelijke schriftelijke toestemming wordt beschouwd als aankoop.
Op deze afname volgt een factuur van € 75,00 exclusief BTW per foto en/of artikel.
Bij in gebreke blijven van betaling volgt gerechtelijke vervolging.

Indien het overnemen van teksten of beeldmateriaal niet binnen twaalf uur na publikatie aan U S Media gemeld wordt, worden bovendien administratiekosten in rekening gebracht.
In geval van "leeching" wordt een bedrag ter grootte van de schade door overmatig dataverkeer in rekening gebracht.
Bij in gebreke blijven van betaling volgt gerechtelijke vervolging.
Hierop worden geen uitzonderingen gemaakt.