Al sinds 2000 de best bezochte regionale nieuwssite

Mei 2010 (1)
© U S Media. Op alle foto's rust auteursrecht.
Voordat u materiaal van deze site gebruikt voor publikatie,
lees eerst de waarschuwing onderaan deze pagina.
Op publikatie zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming
volgt zonder waarschuwing een factuur.

Zondag 9 mei 2010

Coevorden: coniferen in brand aan de Savornin Lohmanstraat
Zondag om 19.50 uur werd de Coevorder brandweer opgeroepen voor een "berm/bosjes/ruigte" brand aan de Schaepmanstraat te Coevorden.
Ter plaatse aangekomen bleek het te gaan om brandende coniferen achter een leegstaande woning aan de Savornin Lohmanstraat.
Met twee stralen "hoge druk" werd het brandje geblust, waarna men terug kon keren voor koffie.
-
Foto's: Peter Kramer


Hoogeveen: brandweer helpt vergeetachtige flatbewoner
Aan het begin van de zondagavond werd de brandweer van Hoogeveen te hulp geroepen door een inwoner van flat de Symfonie aan De Markt. Hij was zijn sleutel vergeten en kon niet meer in zijn woning op de vierde verdieping.
Met behulp van de hoogwerker trachtte de brandweer zich toegang te verschaffen door een raam van een balkondeur te verwijderen.
De constructie bleek echter stevig in elkaar te zitten, zodat het niet zo 1, 2, 3 lukte. Toen er ook nog eens een automatisch brandalarm tussendoor kwam, moest men snel inpakken. Bij een tweede poging lukte het, met minimale schade het raam uit de sponning te verwijderen.
Foto's: Hans Duffhues en FotoRobijn


Winschoten: door brand volledig verwoest
Zondagmorgen rond half elf brak er brand uit in het gebouw van Bodycenter Ultimate Gym aan de Kloosterlaan in Winschoten.
Het vuur greep razendsnel om zich heen en een binnenaanval was bij voorbaat al zinloos.
De politie zette een ruime omgeving rond het brandende pand met linten af om het publiek op veilige afstand te houden.
De rook was op meer dan tien kilometer afstand al goed te zien.
De brand was rond half twee die middag onder controle, maar het gebouw werd volledig in de as gelegd. Naar verluidt zou hierbij ook een aantal auto's verloren zijn gegaan.
Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.
Op de website van het bedrijf wordt gemeld, dat de brand door toedoen van derden zou zijn ontstaan.
Foto's: Ron Matthijssen


De Punt: overleden brandweerlieden herdacht
De drie brandweermannen, die in op 9 mei 2008 omkwamen bij de brand op scheepswerf Beuving in De Punt, zijn zondagmiddag herdacht.
De herdenking vond voor het eerst plaats op de plek, waar twee jaar geleden het noodlot toesloeg, op de scheepswerf zelf.
Bij de herdenking waren enkele honderden mensen aanwezig, onder wie nabestaanden, politici, en brandweerlieden.
Het herdenken van Anne Kregel, Egbert Ubels en Raymond Soyer was vorig jaar niet bij de werf in De Punt, maar in Eelde vanwege de gevoelig-heid van de zaak. Voortaan worden de brandweerlieden eens in de vijf jaar herdacht.
Foto: Persbureau Meter


Emmen: verenigingsgebouw wandelvereniging afgebrand
In de afgelopen nacht brak er rond vier uur brand uit in het clubgebouw van wandelvereniging Bargermarke aan de Oldengaarde in Emmen.
Hoewel de brandweer de brand met man en macht bestreed, bleek te niet mogelijk, het houten gebouw van de wandelclub te behouden.
Wel wist men de ruimte van de buurtvereniging te redden; zij het, dat daar grote roet- en waterschade was.
Er wordt rekening gehouden met de mogelijkheid, dat de brand is aangestoken. De politie onderzoekt de zaak.
Het tweede deel van de jubileumswandeltocht, die voor vandaag gepland was, is afgelast.
Foto: Ilona Haandrikman (foto 1, 2 en 3) en Persbureau Meter


Eelde: bejaarde man omgekomen bij botsing tegen boom
Een 83-jarige inwoner van Groningen is zaterdag rond 21:15 uur omgekomen, toen hij met zijn auto van de Watermolendijk in Eelde raakte en tegen een boom botste. Bij aankomst van de hulpverleningsmensen bleek de man al overleden.
Waardoor de man van de weg raakte is niet bekend. Men vermoedt, dat de man tijdens de rit onwel geworden is.


Zaterdag 8 mei 2010

Goor: fikse schade door binnenbrand in garage
Rond 17:45 uur zaterdag rukte de brandweer van Goor uit naar een adres aan de Kerkstraat in Goor, nadat er een alarmering vanwege -zoals dat in jargon heet- een "brandgerucht " .
Er bleek daadwerkelijk brand te hebben gewoed, die waarschijnlijk ten gevolge van zuurstofgebrek vanzelf uit gegaan was.
De garage liep zware rook- en roetschade op. Mogelijk is de brand ontstaan in een crossmotor, die in het pand stond.
Foto's: Martin Bakker

A28 / De Lichtmis: licht gewonde bij aanrijding tussen personenauto en camper
Op de A28 boven op het viaduct bij de Lichtmis heeft vanmiddag een personenauto een aanrijding gehad met een camper.
De bestuurder van de personenauto was bezig met een inhaalactie, toen de man iets wilde pakken.
Plots ramde de Golf de linkerachterkant van de camper en vloog er onder. Doordat de achterwielen van de camper oncontroleerbaar werden begon die te slingeren en kwam dwars in de vangrail terecht. Hierna sloeg de camper om en kantelde grotendeels achter de vangrail.
De twee inzittenden van de Golf wisten het voertuig veilig op de vluchtstrook te zetten en alarmeerden de hulpdiensten.
De twee personen, die in de camper, zaten, konden door de voorruit uitstappen. Ze zijn ter controle overgebracht naar het ziekenhuis.
De bijrijdster van de Golf had, ondanks de flinke schade aan het voertuig, slechts een buil op haar hoofd.
Berger Hooikammer mocht de twee voertuigen afslepen, maar voor dit kon gebeuren, moest eerst een stuk vangrail worden verwijderd.
Met behulp van het hydraulisch redgereedschap werd de vangrail weggeknipt om zo ruimte te creëren voor het kantelen van de camper.
Nu was er werk aan de winkel voor het ondertussen gearriveerde personeel van Nienhuis om de vangrail te repareren.
De weg werd van alle losgeraakte onderdelen ontdaan door een veegwagen van de firma van der Kolk.
Foto's: Henry Wallinga - www.zwartewaterkrant.nl

De Krim: reddingsdemonstratie tijdens feestweek
De brandweerdemonstratie, de de blusgroep van De Krim zaterdagmorgen zou geven, dreigde in het water -of de mest- te vallen, toen men vlak voor  het optreden opdracht kreeg, naar Elim te rijden om daar zes stieren uit een mestkelder te redden.
Toen de ploeg dus met de nodige vertraging alsnog aan de Horstra's Wijk arriveerde, was het "koeienaroma" dan ook nog duidelijk te ruiken.
Desalniettemin begon men ijverig met de inzet, die beoogde, een aantal gewonden van een fictief "enstig verkeersongeval" tussen twee auto's en meerdere fietsers in veiligheid te brengen.
DIt alles gebeurde met medewerking van leden van LOTUS* (Landelijke Organisatie Tot Uitbeelding van Slachtoffers) en EHBO'ers.
Er was ondanks de geringe publiciteit toch veel publiek naar de "ongevalslokatie" gekomen.

Helaas moest bevelvoerder Harry Smit na afloop van de show mededelen, dat het geplande bezoek van de traumaheli vanwege slecht weer (mist in Groningen) niet door kon gaan, hetgeen voor velen een echte teleurstelling bleek te zijn.

* Zie voor meer informatie: http://www.organisatielotus.nl/
Foto: Don Stolwijk - U S Media


Elim: brandweer redt zes stieren uit mestkelder
De demonstratie, die voor de blusgroep van De Krim op het programma stond vanwege de feestweek, werd vanmorgen omgegooid, nadat de meldkamer doorgaf, dat er in een stal in Elim een koe in de mestkelder zou zijn gevallen.
Onderweg werd duidelijk, dat hiet niet om één koe, maar om zes jonge stieren ging, die door de vloer waren gezakt.
Slechts één van de dieren was nog te zien, de andere vijf waren verderop onder de vloer weggevlucht.
Twee brandweerlieden hesen zich in waadpakken en één van hen stapte met ademluchtapparatuur de "grup" in, waar gelukkig niet al te veel mest in stond.
Het eerste rund werd met mankracht uit de prut getrokken, maar de redding van de andere vijf kostte aanzienlijk meer energie.
Maar uiteindelijk lukte het, de zenuwachtige dieren naar de opening te dirigeren en stuk voor stuk op dezelfde wijze te bergen.
De dieren bleken doodop door de stress van het avontuur en bleken pas met een emmer water over de kop weer op de poten te krijgen.
Nadat ze alle stieren ongedeerd in veiligheid gebracht waren, konden de met mest besmeurde spuitgasten (m/v) naar buiten voor een "verkwikkende douche".
Maar de lucht was even later tijdens de reddingsdemonstratie aan Horstra's Wijk nog bepaald niet verdwenen....
(Later vandaag meer over de demonstratie)
Foto: Don Stolwijk - U S Media


Vrijdag 7 mei 2010

Enschede: nieuwe editie van TRIALS: vliegbasis Twente
Vrijdag 7 mei was een nieuw hoofdstuk voor het TRIALS-succesverhaal: het was de eerste keer, dat de rijvaardigheidstraining voor jongeren werd gehouden op de uitgestrekte Vliegbasis Twente en wel op het terrein van Brandweertrainingscentrum Oost Nederland.
Belangstellenden uit het Twentse hoeven nu dus niet meer helemaal naar Hardenberg te reizen.
Zaterdag wordt de cursus voortgezet en na die twee dagen hebben ruim zestig deelnemers een dagvullend programma doorlopen, waarin o.a. ervaringen worden uitgewisseld, op noodstops en bermproeven worden getraind en de cursisten mochten zelfs in vrachtwagens rijden.
Deelnemers ontvangen na afloop bovendien een certificaat, waarmee bij verschillende verzekeringsmaatschappijen korting op de verzekerings-premie verkregen kan worden. De kosten van deze veiligheidstraining bedragen 50 of 60 Euro (vrijdag of zaterdag), inclusief lunch.
-
De volgende cursusdagen in Enschede? Vrijdag 20 en zaterdag 21 augustus 2010.
Schrijf je dus in op www.trials.nl
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

A50: ravage na ongeval met tankwagen
Wie denkt, dat het leven van een Kilroy-medewerker alleen maar bestaat uit het vergaren van nieuwsfoto's, heeft maar gedeeltelijk gelijk.
Maar ook als je onderweg bent naar een adverteerder, die in Kleef, dus ver buiten het werkgebied van de site gevestigd is, ligt de camera altijd klaar. Zo ook vandaag, toen de fotograaf rond half vier onverwacht in een file op de A50 belandde, ongeveer ter hoogte van Schaarsbergen.
Er bleken een tankwagen en een Renault Espace personenauto van de rijbaan richting Arnhem te zijn geraakt en tegen de middenvangrail tot stilstand gekomen.
Aangezien de rij auto's nog niet zo lang was, lijkt het ongeval met de personenauto en de tankwagen, die naar verluidt varkensvet als lading had, nog "vers". Er zouden geen gewonden zijn gevallen, hetgeen een wonder moge heten.
De file groeide uit tot zestien kilometer en op de rijbaan richting Apeldoorn tot vijf kilometer.
De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend. Wel is duidelijk, dat er ter plaatse een inhaalverbod geldt voor vrachtwagens.
De derde foto is tijdens de terugreis om 19:07 uur gemaakt. De bergings- en reparatiewerkzaamheden zijn volop aan de gang.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Donderdag 6 mei 2010

Hollandscheveld: flitspaal in werking gezet
Op weg door Hollandscheveld ontdekten we, dat twee personeeldleden van de firma Peek Traffic aan het werk waren met de FIP (flitspaal), die recentelijk aan de Riegshoogtendijk -ter hoogte van het Prins Claushof- is neergezet.
Hoewel de apparatuur al compleet was, moest er nog een en ander afgeregeld worden, zoals de juiste stand van de camera.
Vanaf nu kunt u dus weer een paarswitte envelop op de mat verwachten, als u met 54 km/uur (na meetcorrectie) of meer lang de paal rijdt.
Opmerkelijk feit: de paal fotografeert nu in de richting van Slagharen; de vorige kiekte richting 't Hoekje. Meer over TP IDEE Speed Enforcement
-
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Nieuwleusen: auto in sloot aan het Westeinde

Donderdagmiddag tegen kwart voor twee werden de hulpdiensten met spoed naar het Westeinde in Nieuwleusen gestuurd, waar een voertuig te water zou zijn geraakt. Brandweer Nieuwleusen, die door de ligging van de kazerne al snel ter plaatse was, concludeerde, dat de eveneens opgeroepen duikeenheden van Hasselt en Zwolle niet nodig waren. De auto lag in een kleine sloot, waar maar weinig water in stond.
In het voertuig zaten een man, vrouw en twee kinderen.

Door de klap in de slootwal raakte de mannelijke inzittende gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis.
Een meisje kon ter plekke worden verzorgd aan haar verwondingen. Zij werd door een politieagente getroost met een "good bear".
Een team van de verkeersongevallendienst onderzoekt de exacte oorzaak van dit ongeval.
Berger Leerentveld voerde de zwaar gehavende Peugeot 308 af.

A28 / Staphorst: overstekende voetganger omgekomen op snelweg na ongeval
De A28 is vanaf 01:20 uur bijna de hele nacht afgesloten geweest in de richting Zwolle vanwege een dodelijk ongeval ter hoogte van Staphorst.
Een nog onbekend persoon is rond 01:15 uur om het leven gekomen.
Hij was met een aantal andere inzittenden uit een auto gestapt, die was geslipt en in de vangrail beland.
Bij het uitstappen en oversteken van de A28 werd de man onder de ogen van de andere buiten de auto staande inzittenden door een auto overreden. Hij overleed ter plaatse.
Vanwege het ongeval werd de A28 tussen Staphorst en Nieuwleusen afgesloten.
Personeel van de afdeling Verkeersongevallenanalyse legde de sporen van het ongeval vast. Beide auto's werden afgesleept.
Foto's: Persbureau Meter

Bevrijdingsoptocht in Rijssen
Woensdagmiddag trok er een bonte stoet van geallieerde voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog door Rijssen.
Fotograaf Kees Verwijs maakte voor u een sfeerimpressie.

Woensdag 5 mei 2010

Havelte: wielrijder overlijdt tijdens rit
Een wielrenner is tijdens een trainingsrit  woensdagavond tegen acht uur op het fietspad aan de Trambaan in Havelte overleden.
De man reed in een groepje van vijf, toen hij onwel werd. Hulp mocht niet meer baten: de man overleed ter plaatse.
Personeel van de afdeling Verkeersongevallenanalyse van de politie heeft de situatie vastgelegd.
Het groepje wielrenners was zeer aangeslagen door het overlijden van hun wielermaat.
Foto: Persbureau Meter

Hollandscheveld: nieuwe flitspaal
De flitspaal, die tot voor kort aan de Riegshoogtendijk in Hollandscheveld stond, is weggehaald.
Hardrijders hebben echter geen reden tot juichen, want er is een nieuw model, gelijk aan de FIP, die aan de Middenveldweg in Hoogeveen staat, voor in de plaats gekomen. De nieuwe paal staat zo'n 75 meter verderop richting het centrum van Hollandscheveld.
De nieuwe paal is niet alleen dikker en hoger, maar door zijn vorm minder gevoelig voor aanvallen met vuurwerk of brandende autobanden.

Nieuw Amsterdam: vier Opels beschadigd ten gevolge van aanrijdingen.
Maar liefst drie ambulances werden ontboden na een aanrijding op de Vaart Noordzijde in Nieuw Amsterdam ter hoogte van de Noorderkerk.
Een automobilist, die in westelijke richting reed, nam de bocht te krap en reed met zijn Opel Zafira frontaal tegen een Opel Vecta, waardoor flinke schade ontstond. Eén van de bestuurders en een tienermeisje, dat meereed in de Vectra, zijn uit voorzorg voor onderzoek met een ambulance naar een ziekenhuis overgebracht.
De auto's bleven op het botspunt staan vanwege het VOA-onderzoek. Het verkeer kon -voorzichtig- langs de beschadigde auto's rijden, hoewel dat sommige automobilisten kennelijk minder gemakkelijk af ging, dan de kraanbestuurder van een Hardenbergs kraanbedrijf, die zijn zware kolos moeiteloos om de obstakels heen stuurde.
-
-
Even ten oosten van de ongevalsplek botste trouwens een Opel personen achter op een voor de kruising wachtende merkgenoot model Vectra. De voorste auto kon na afhandeling van de administratieve afhandeling verder rijden; de achterste werd door berger De Jong opgehaald.
Ook de twee beschadigde auto's werden door dit bedrijf van de kruising verwijderd.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Dinsdag 4 mei 2010

Nieuwleusen: einde oefening voor twee Opels...
Op de kruising van de Korenweg met de Staphorsterweg bij Nieuwleusen zijn vanmorgen twee Opels total loss geraakt ten gevolge van een fiks verkeersongeval. Het ongeval gebeurde, toen de bestuurder van een Opel Zafira geen voorrang gaf aan een Opel Meriva, die van rechts kwam.
De Meriva van de man, die geen voorrang kreeg, kwam ondersteboven in de tuin van een woning terecht. De bestuurder kon zich met moeite uit het wrak helpen en is voor behandeling met een ambulance naar een ziekenhuis meegegaan.
De Opel Zafira kwam op zijn kant in de sloot van de tuin terecht. Deze betuurder is in de ambulance onderzocht. Het is niet bekend, of hij later naar een ziekenhuis is vervoerd. De wrakken van de Opels werden opgehaald door berger Leerentveld.
Foto: Don Stolwijk - U S Media

Hoogeveen: bouwkeet brandt uit
Aan de Orion is dinsdagmiddag tijdens de middagpauze een bouwkeet volledig uitgebrand.
De rook, die de brand veroorzaakte, trok veel nieuwsgierige omwonenden aan.
In de keet waren nog nog gasflessen aanwezig. Door snel optreden van de brandweer zijn die niet ontploft.
Over de oorzaak konden aanwezige werklui geen uitsluitsel geven.
Kortsluiting in het koffiezetapparaat of de verwarming werd als mogelijke oorzaak aangegeven.
De bouwkeet bestond voor de helft uit een stalen container.
Foto's: FotoRobijn en Jochem van de Weg

Zwolle: vrachtwagenchauffeur verliest lading boomstammen na aanrijding met taxi
Vanmorgen tegen tien uur ontstond er na een kop-staart-aanrijding op de Ceintuurbaan ter hoogte van de Meppelerstraatweg een flinke ravage.
Een vrachtwagenchauffeur van een houttransportbedrijf Heino tikte een taxi van een bedrijf uit Raalte van achteren aan voor de verkeerslichten.
Door de plotselinge remkracht van de truck schoof een deel van de lading boomstammen op de aanhanger naar voren en viel een flink aantal stammen tussen de truck en de aanhangwagen op het wegdek.
De taxichauffeur werd vanwege mogelijk nekletsel ter controle naar een ziekenhuis vervoerd; zijn passagiere bleef nagenoeg ongedeerd.
De trucker wilde met de kraan op de truck zijn lading weer op zijn voertuig laden, maar dat werd door de politie verhinderd, aangezien de mannen van de VOA, die net klaar waren met het onderzoek van een aanrijding in Nieuwleusen, eerst de situatie -en vooral de lading- in ogenschouw wilden nemen.
Nadat ook deze inspectie afgerond was, bleek dat de lading te zwaar was en op een veilige plek gecorrigeerd diende te worden.
De combinatie reed weg onder begeleiding van twee politiemotorrijders. De taxi werd door berger Leerentveld opgehaald.
Brandweerlieden ruimden de achtergebleven boomschors op.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Hardenberg: ravage op de Gramsbergerweg na frontale aanrijding
Vier leden van een gezin uit de regio Rotterdam beleefden vanmiddag een akelig avontuur, toen ze over de Gramsbergerweg van Hardenberg richting Gramsbergen reden. Nabij de spoorwegovergang bij de Westeindigerdijk kwam een hen tegemoet komende zwarte Mazda 6 slingerend op hen af en raakte hun Citroën Berlingo bijna-frontaal.
De aanrijding had ernstige gevolgen: de Citroën raakte zwaar beschadigd, maar de inzittenden (de bestuurder, zijn zwangere echtgenote en hun twee kinderen) kwamen er vanaf met slechts relatief licht letsel; mede, omdat de kinderen in goede zitjes op de achterbank vast zaten.
Ze zijn ter controle naar een ziekenhuis overgebracht.

De bestuurder van de vier maanden oude Mazda 6 is per ambulance afgevoerd.
Het ongeval is mogelijk ontstaan, doordat de bestuurder van de Mazda tijdens de rit onwel is geworden.
De toedracht van de aanrijding is onderzocht door experts van de afdeling Verkeersongevallenanalyse van de Regiopolitie IJsselland.
Berger Autax haalde de auto's op, die beide total loss waren.
Foto: Don Stolwijk - U S Media


Maandag 3 mei 2010

Hoogeveen: kilometers lang oliespoor houdt brandweer bezig
Een nog onbekende vrachtwagen heeft op het industrieterrein in Hoogeveen een lang spoor van dieselolie achtergelaten.
De brandweer van Hoogeveen heeft de taak het wegdek te reinigen om eventuele vervelende gevolgen te voorkomen.
Het één meter brede spoor begon op de Stephensonstraat en was enige kilometers te volgen richting Hollandscheveld.
Het verkeer ondervond hinder van de werkzaamheden.
Foto: FotoRobijn

Meppen: geluk bij een ongeluk op de De Kockstraat
Een automobiliste kroop vanmiddag rond half zes uur door het oog van de naald, toen ze van de Mepperstraat de De Kockstraat in Meppen op reed, maar daarbij niet zag, dat er van links een vrachtwagen naderde.
De truck schampte haar Volkswagen, die daardoor zwaar beschadigd raakte, maar de vrouw kwam met de schrik vrij.
De met zand geladen vrachtwagen liep over de volle lengte van de linker zijkant schade op.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

N381 / Emmen: automobilistes gewond na voorrangsfout
Op de N381 (Hondsrugweg-N34) heeft zich vanmiddag een ongeval voorgedaan, waarbij twee vrouwen gewond zijn geraakt.
De bestuurster van een Ford Fiesta, die over de N381 richting Emmen reed, kreeg geen voorrang van een automobiliste, die met haar Mazda 323 van het Westeind (de uitrit van bioscoop Utopolis) linksaf de N381 opreed.
De Mazda werd vol in de flank geraakt, maakte een kwart slag en kwam op de middengeleider op een verkeersbord tot stilstand.
Vanwege de aard van het letsel van de Mazda-bestuurster achtte men het noodzakelijk, naast ambulances en brandweer ook het Mobiel Medisch Team te hulp te roepen.
De vrouw werd uit de Mazda bevrijd en per ambulance naar een ziekenhuis overgebracht. Een jongen, die in deze auto had gezeten, bleef nagenoeg ongedeerd.
De bestuurster van de Ford Fiesta liep minder ernstig letsel op en kon met een personenauto worden weggebracht.
De N381 werd tussen de Hondsrugweg en de N34 afgesloten, hoewel verkeer, dat van het Westeinde kwam, voorzichtig richting N34 kon rijden.
Hoewel de vrouw, die de afslaande auto bestuurde, voorrang had moeten verlenen, bleek uit de remproef met de Ford Fiesta, dat die waar-schijnlijk aanzienlijk harder heeft gereden dan de 50 km/uur, die ter plaatse als limiet geldt.
Beide -zwaar beschadigde- auto's werden door berger De Jong opgehaald.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Hoogevener (41) gearresteerd in verband met moordzaak Andrea Luten
De Regiopolitie Drenthe heeft vanmiddag tijdens een persconferentie in het hoofdbureau te Assen medegedeeld,
dat maandagmorgen (3 mei) om 09:00 uur een 41-jarige man uit Hoogeveen is gearresteerd in verband met de gewelddadige dood van Andrea Luten. Het toen vijftien jaar oude meisje werd op 11 mei 1993 dood gevonden in de bossen van Gijsselte bij Ruinen. Ze was gewurgd.
Naar aanleiding van het onderzoek werd enkele jaren na de moord de 22-jarige Richard K. gearresteerd, maar hij werd in 2002 vrijgelaten, omdat de rechter de getuigenverklaringen niet betrouwbaar genoeg vond. Bovendien bleek, dat zijn DNA niet overeen kwam met het op het lichaam van Andrea gevonden erfelijk materiaal.
De nu aangehouden man is november 2009 gearresteerd wegens huiselijk geweld en moest in november 17 maart 2010 DNA afstaan. Het DNA in de schaamharen, die bij haar gevonden werden, bleek vorige week overeen te komen met dat van de man, die vanmorgen is aangehouden.
De nu aangehouden verdachte is tot nu toe nooit in beeld geweest als mogelijk betrokkene in de moordzaak.
De man is in het politiebureau verzekering gesteld en wordt donderdag 6 mei voorgeleid aan de rechter-commissaris in Assen. Tot die tijd worden geen nadere inhoudelijke mededelingen over deze zaak gedaan, aldus de politie.

Groningen: brandstichter weer actief?
Grote onrust onder de bewoner svan de wijken Ruischerbrug en Ruischerwaard in de stad Groningen de brandstichtingen, die deze wijken al enkele weken plaats vinden  in carports en schuurtjes
Maandag even na middernacht  was het weer raak: bij een woning aan de Woldweg brak er brand uit in een een aantal geschakelde schuuurtjes. Omdat er In één van de schuurtjes een brandstoftank stond, nam de brandweer extra voorzichtigheid in acht.
Volgens getuigen reed er een brommer weg, vlak voor de brand weg ontdekt werd. De schuurtjes brandden grotendeels af.
De Technische Recherche heeft onderzoek gedaan en bij de schuurtjes sporen vastgelegd.
Foto: Persbureau Meter

Kampioenschap FC Twente leidt tot verkeerschaos
Het kampioenschap van FC Twente leidde gisteren tot chaotische taferelen, onder meer op de snelwegen A1 en A35, die plaatselijk volstroom-den met supporters, die zelfs in groten getale op de rijbanen liepen.
De politie adviseerde, niet naar de binnenstad van Enschede te gaan, waar al zo'n 45.000 mensen feest vierden, maar uiteraard ook van de snelwegen af te blijven, omdat dat tot levensgevaarlijke situaties leidde. Onderstaande foto's zijn genomen op de A1 bij Markelo.
Foto's: Martin Bakker

Slagharen: automobilist ramt vluchtheuvels, lichtmast en boom (update)
De bemanning van de tankautospuit van Slagharen trof een aardige chaos aan op de kruising Weverijweg - Herenstraat.
De mannen waren in de nacht van zondag op maandag om 02:09 uur uit hun warme bedjes gepiept vanwege een "ongeval letsel".
Er bleek een personenauto dwars over de weg te staan; ernaast lagen een lichtmast en diverse auto-onderdelen.
De auto was uit de richting van Hollandscheveld gekomen, maar in plaats van er omheen was het voertuig dwars over twee vluchtheuvels gereden en had vervolgens een lichtmast compleet uit de grond gereden, waarna de rit eindigde tegen een eik in de rechter berm.
De bestuurder -een 27-jarige Slagharenaar- was al auto zijn auto gestapt en leunde tegen een verkeersbord.
Na het onderzoek in de ambulance produceerde de man bij de blaastest een F en kreeg een rit naar het politiebureau in Hardenberg aangeboden, waar hij 630 ug/l. blies op het ademanalyse-apparaat.
Zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij kreeg proces-verbaal voor rijden onder invloed.
Het wrak van zijn VW werd opgehaald door de firma Autax.
De kruising was weer beschikbaar rond 03:20 uur. 
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Hoogeveen: afkoeling leidt tot schoorsteenbrandjes
De brandweer van Zuidwolde heeft zondagavond een brand in een schoorsteen aan de Alver in Hoogeveen geblust.
Ze kregen hierbij assistentie van de hoogwerker van Hoogeveen waardoor de mannen op hoogte veilig konden werken.
Door het koudere weer stoken de mensen de kachel weer flink op en dan kan na een strenge winter, waarin eveneens flink werd gestookt, de schoorsteen aangekoekt zijn, waardoor de vlam in de pijp kan slaan.
De brandweer wist bij de woning in Hoogeveen erger te voorkomen door de schoorsteen te vegen.
Of dit de laatste schoorsteenbrand is, valt te betwijfelen, gezien de weersvoorspelling voor deze week.
Foto: Persbureau Meter


Zondag 2 mei 2010

Peizermade: vrouw gewond bij meervoudige aanrijding
Een automobiliste raakte zaterdag in de namiddag gewond bij een ongeval  op de Groningerweg net buiten Peizermade.
Hier waren drie personenauto's op elkaar gebotst.  
Het ongeval ontstond, nadat een automobilist  afremde voor een auto, die voor hem vaart minderde. 
De autobestuurder daarachter zag dit te laat en reed achterop deze wagen.
Door de klap is de aangereden auto op de linker baan  terecht gekomen en tegen een tegemoet komende auto gereden.
De vrouw werd met nek- en rugletsel per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.
Personeel van de afdeling Verkeersongevallenanalyse van de politie legde de sporen van het ongeval vast.
De drie zwaar beschadigde auto's werden door een berger afgesleept.
Foto: Persbureau Meter


Zaterdag 1 mei 2010

A28 / Zuidwolde: brand in Citroën snel geblust

Op de afrit naar Zuidwolde van de A28 werd de eigenaar van een Citroën C4 verrast door vlammen, die onder zijn auto vandaan kwamen.
Hij had, samen met zijn vader, de auto net opgehaald van de garage, waar het voertuig een onderhoudsbeurt had gekregen.
Een passerende automobilist verleende bijstand met zijn brandblusser, maar dat bleek niet voldoende.
Toen de vader, die voorop reed, spoorslags terugkwam, kon hij de vlammen doven met de brandblusser, die hij boord had.
De spuitgasten uit Zuidwolde konden zich beperken tot nacontrole.
De oorzaak van de brand werd niet duidelijk.

-
Foto's: FotoRobijn

Schoonebeek: automobiliste zwaar gewond na botsing met draglineschotten (update)
Een 35-jarige inwoonster van Schoonebeek is vanmorgen rond 07:10 uur ernstig gewond geraakt, toen ze vlak voor de spoorwegovergang in de Nieuw Amsterdamsestraat (Schoonebeek-Nieuw Amsterdam) tegen een stapel loodzware draglineschotten reed, die in de rechter berm stond.
Het slachtoffer, dat onderweg was naar haar werk in een bejaardentehuis in Nieuw Amsterdam, kwam in haar Suzuki Alto bekneld te zitten.
In een ruim twee uur durende operatie werd de vrouw behandeld en met behulp van hydraulische redapparatuur uiterst voorzichtig door de Schoonebeeker brandweer uit het wrak bevrijd en naar de ambulance overgebracht, die haar na verdere stabilisatie door ambulancepersoneel en het Mobiel Medisch Team naar de naast de spoorlijn wachtende traumaheli Lifeliner 4 vervoerde.
De vrouw had naar verluidt knie-, heup- en hoofdletsel opgelopen.
De Nieuw Amsterdamsestraat werd om 09:40 uur volledig vrijgegeven.
Over de oorzaak van het ongeval is nog niets bekend, maar een familielid vermoedde, dat de vrouw ten gevolge van een hoestbui de macht over het stuur verloor.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Gieten: rietgedekte woning afgebrand
Zaterdagochtend rond kwart voor vijf brak er brand uit in een deels rietgedekte boerderij aan de Bonnen in Gieten
De bewoners konden het pand op tijd verlaten en bleven ongedeerd.
De brandweer trachtte met inzet van de brandweerkorpsen Gieten en Gasselternijveen de brand tijdig te bedwingen, maar helaas ging de hoeve toch nog geheel  verloren.
Foto: Persbureau Meter
Er wordt een onderzoek naar de oorzaak van de brand ingesteld. Het nabluswerk vergt nog een groot deel van de zaterdag.

Voor de oudere nieuwspagina's zie het archief

Waarschuwing !
Door deze site te bezoeken gaat u akkoord met onderstaande voorwaarden.
Op alle foto's, afbeeldingen en teksten op de sites van U S Media rust auteursrecht.
Enigerlei publikatie van ons auteursrechtelijk beschermde materiaal zonder onze uitdrukkelijke schriftelijke toestemming wordt beschouwd als aankoop.
Op deze afname volgt een factuur van € 75,00 exclusief BTW per foto en/of artikel.
Bij in gebreke blijven van betaling volgt gerechtelijke vervolging.

Indien het overnemen van teksten of beeldmateriaal niet binnen twaalf uur na publikatie aan U S Media gemeld wordt, worden bovendien administratiekosten in rekening gebracht.
In geval van "leeching" wordt een bedrag ter grootte van de schade door overmatig dataverkeer in rekening gebracht.
Bij in gebreke blijven van betaling volgt gerechtelijke vervolging.
Hierop worden geen uitzonderingen gemaakt.