Al sinds 2000 de best bezochte regionale nieuwssite

Mei 2010 (2)
© U S Media. Op alle foto's rust auteursrecht.
Voordat u materiaal van deze site gebruikt voor publikatie,
lees eerst de waarschuwing onderaan deze pagina.
Op publikatie zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming
volgt zonder waarschuwing een factuur.

Zondag 16 mei 2010

N371 / Dieverbrug: dode en vier zwaar gewonden ten gevolge van frontale aanrijding (update)
Zondag rond 15:30 uur is een 49-jarige automobilist uit Nieuw Amsterdam om het leven gekomen bij een frontale aanrijding op de N371 (Meppel-Assen) ter hoogte van Dieverbrug. Een man (17) uit Schoonebeek en een vrouw van 38 uit Schoonebeek, die bij het omgekomen slachtoffer in de auto zaten, raakten zwaar gewond.
De auto, waaarin de drie zaten, kwam door nog onduidelijke oorzaak in botsing met een personenauto, die bestuurd werd door een 58-jarige vrouw uit Uffelte. Zij en haar kleinzoon van vijf liepen eveneens zwaar letsel op.
Experts van de VOA onderzochten de aanrijding. Dit was bepaald geen sinecure: er waren geen remsporen te vinden...
De N371 is enkele uren afgesloten geweest.
Foto's: Persbureau Meter


Hoogezand: brandgevaarlijke hennepplantage in woning
In een woning op de hoek van de Hoofdstraat met de Oosterparkstraat in Hoogezand heeft de politie een hennepplantage ontmanteld.
De politiemensen gooiden zo'n 250 planten en de bijbehorende apparatuur in een vuilniswagen.
Omwonenden werd gevraagd, of ze de laatste tijd wellicht iets verdachts hadden gezien bij de woning.
De situatie in de kwekerij was brandgevaarlijk, omdat de bekabeling van de apparatuur voor deze plantage roodgloeiend bleek te zijn.
Een medewerker van Enexis heeft vervolgens de (illegale) stroomtoevoer afgesloten.
De eigenaar van de woning is meegenomen door de politie voor verder verhoor.
Foto: Persbureau Meter


Zaterdag 15 mei 2010

A28 / Pesse: meisje gewond na buiteling
Zaterdagavond is een auto met drie leden van een gezin uit Hoogeveen op de A28 tussen Hoogeveen en Pesse ondersteboven in een bermsloot beland. De dochter des huizes is per ambulance  naar een ziekenhuis gebracht.
Volgens de bestuurder was het ongeval mogelijk een gevolg van een technisch probleem: de auto raakte in onbalans, toen het gaspedaal bleef hangen. De auto raakte totaal vernield en moest worden weggesleept.
Foto: Persbureau Meter

Ter Apel: prima score voor Racing Team Hooijer, René weer eerste !
Donderdag vond op het Oval Racing Circuit op Circuit De Polderputten in Ter Apel de Hemelvaartdagrace plaats.
Hoewel de racedag redelijk donker begon met af en toe wat regendruppeltjes, bleef het over het algemeen droog, waardoor de slicks onder de auto konden blijven.
Racing Team Hooijer kan terugkijken op een leuke en competitieve dag, waar hard gestreden werd om de kampioenschapsplaatsen.

René's eerste manche begon erg goed: hij startte na zijn succesvolle eerste race van helemaal achter in het veld, maar wist zich al na enkele ronden naar de eerste plaats te knokken en liet die koppostie om de rest van de race niet meer glippen.
Ook de tweede manche startte hij weer vanaf de laatste plaats en reed opnieuw snel naar voren, maar door een paar stuurfoutjes eindigde hij dit keer als vijfde.
Toen de derde manche begon, was de baan zo goed als droog. Het werd een spannend gevecht met Thale Ottens in zijn Scirocco, die ook zéér hard knokte om de eerste plaats te behouden. Nu eindigde René als tweede.
In de finale manche startte René op de één na laatste plaats naast Thale.
Hij reed opnieuw snel naar voren, al maakten de andere coureurs het hem soms aardig moeilijk.
Het bleef spannend tot op de laatste minuut, maar René wist toch de eerste plaats te behalen, vlak voor Tim Seidler in zijn 205 en... in zijn Ibiza. Resultaat: René ging met de prijs van dagwinnaar aan de haal en mocht weer een heel mooie beker in onvangst nemen.
Door het goede rijwerk behoudt René zijn eerste plaats in het kampioenschap met 43 punten extra op zijn conto.
( Tim Seidler eindigde als tweede; Thale Ottens als derde).

Johan Strijker's eerste manche begon veelbelovend: hij reed al snel naar de derde plaats, maar door wat stuurfoutjes eindigde hij toch als zevende.
We hadden het gevoel dat de auto deze dag niet helemaal super reed, doordat het spruitstuk de dag voor de race beschadigd was.
De auto miste daardoor kennelijk wat paardekrachten ten opzichte van de concurrentie.
In de tweede manche reed Johan constant en wist zijn zesde plaats vast te houden, net als in de derde manche.
De finale begon erg goed; Johan reed al snel op de derde plaats, maar maakte wat foutjes en eindigde als vijfde.
Maar al met al was het een goede tweede racedag en Johan heeft weer aardig wat puntjes kunnen pakken voor het kampioenschap.
Hij ging met een zesde plaats naar huis met een winst van 26 punten. Zie ook de site van Racing Team Hooijer

Alteveer: Blubbering groot succes
De populariteit van de modderbadrace, drekrace, blubbering en hoe deze tak van autosport ook genoemd moge worden, breidt zich uit als een onstuitbare olievlek. Het kon dan ook niet uitblijven, of ook het altijd aanwezige Poco Loco-Team moest uiteindelijk wel een wedstrijd organiseren in hun eigen omgeving. Dat gebeurde in samenwerking met de organisatoren van het Piratenfeest in Alteveer.
Vrijdag de veertiende was het zover: de motoren werden gestart in een groot omgebouwd weiland tegenover dorpshuis de Alke in Alteveer (Dr).
Al bij aankomst werd duidelijk, dat de organisatoren hun zaakjes grondig hadden aangepakt en dat er aan alles was gedacht, inclusief het onvermoeibare en met superlatieven doorspekte commentaar van "De Stem Zonder Rem".
Ook aan eten en drinken was geen gebrek en zelfs de weergoden bleken de organisatoren de hele dag gunstig gestemd.
Dat Blubbering steeds populairder wordt, werd ook duidelijk uit -bijvoorbeeld- de steeds grotere deelname van moddercoureurs uit Friesland, waar dit jaar ook races worden georganiseerd.
Dit keer weer een aantal verrassingen in de Koningsklasse Grand 4x4: Ommer topcoureur Jan "Autax" Ardesch had zijn helm aan de wilgen gehangen en zijn gele 4x4 Chevy verkocht naar Friesland, van waaruit de auto voortaan in het blauw aan de start zal verschijnen.
Collega-topper John Kloppenberg uit Dalfsen in de Grand 4x4 klasse had zijn gele Camaro omgeruild voor een veelbelovend uitziend monster, dat maar liefst duizend paardekrachten aan de assen aflevert. Het was de eerste keer, dat hij deze wagen in de praktijk kon uitproberen.
Wolter Klinkien uit Westerhaar startte zoals gebruikelijk in de inmiddels overbekende zeer succesvolle "Klinkien Toy".
Opvallend was, dat de organisatie vanaf het begin (11:00 uur) perfect verliep. De races konden snel en zonder vervelende wachttijden worden afgewerkt , de banen werden goed bijgehouden; kortom: geen punt van kritiek.
Zelfs de uitslagen stonden vrijdagavond al op de site van de PocoLoco's !

De eerste manches waren nog gemakkelijk, omdat er nog relatief weinig modder in de "grachtengordel" stond, maar latere races werden steeds moeilijker en al snel vielen de eerste uitvallers.

Voor John Kloppenberg verliep de eerste race direct al teleurstellend: hoewel zijn alcoholgestookte racemonster de baan schijnbaar zonder moeite rondde, scheurde de ventilatorriem en moest met de nodige inspanningen vervangen worden.
Later die middag wachtten John nog meer frustratie, toen de voordien nog zo immens luidruchtige dragrace-motor helemaal niet meer aan de praat te krijgen was, ondanks de collegiale hulp van Wolter Klinkien. De wijsvingers konden dus uit de oren blijven, als de startknop werd ingedrukt...

Toch kon het publiek van het nodige spektakel genieten, dank zij het grote aantal deelnemers.
We mogen dan ook gerust stellen, dat de eerste Blubbering in Alteveer zonder meer een succes kan worden genoemd !
Dat zal u zeker duidelijk worden, als u de uitgebreide fotoreportage bekijkt...
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Beilen: man onder trein
Op het station van Beilen is een man vrijdagavond rond 22:30 uur onder de trein terecht gekomen. Het slachtoffer viel vanaf het perron voor de net vertrekkende trein. De man raakte zwaar gewond. Het Mobiel Medisch Team verleende medische bijstand aan het ambulancepersoneel.
Het slachtoffer is met spoed naar het UMC Groningen overgebracht. Het treinverkeer heeft zo'n  twee uur stilgelegen.
Over de oorzaak van het ongeval is niets bekend. De politie heeft de zaak in onderzoek.
Foto: Persbureau Meter


N33: trucks beschadigd door aanrijding
Twee vrachtwagens zijn vrijdagmiddag rond 13:30 uur vernield bij een aanrijding op de N33 ter hoogte van Muntendam.
De chauffeurs bleven ongedeerd. De provinciale weg is uren afgesloten geweest. Dat gaf veel overlast voor het verkeer richting Veendam
Beide vrachtwagens zijn afgesleept door een berger.
Over de oorzaak is nog niets bekend. Personeel van de afdeling Verkeersongevallenanalyse van de politie heeft de sporen vastgelegd.
Foto: Persbureau Meter


Vrijdag 14 mei 2010

Almelo: juwelier in de Grotestraat overvallen
Vrijdagmorgen rond tien uur is een juwelierszaak aan de Grotestraat in Almelo overvallen door twee mannen, die diverse vitrines vernielden en sieraden buit maakten. Het personeel bleef ongedeerd.
Toen de agenten arriveerden, waren de daders al gevlucht.
Alerte getuigen vertelden, dat ze twee mannen met bivakmutsen uit de juwelierszaak zagen komen, die de Ootmarsgang in liepen, daar op een zwarte scooter stapten en wegreden in de richting van het Kolkje.
Hoewel de politie direct in de omgeving naar de daders heeft gezocht, zijn die helaas niet meer aangetroffen.
Het ging om twee mannen van ongeveer 20-25 jaar, Eén man droeg een witte pet op en is kleiner dan de tweede dader, die als fors wordt omschreven. De forse dader had een zwarte jas aan. Beide mannen hadden een moker en zwarte tassen.
-
Foto's: Alwin Winkel - http://www.112twente.net
Getuigenoproep:
Hebt u voor, tijdens of na de overval iets gezien, wat mogelijk verband houdt met deze overval en u heeft nog niet met de politie gesproken, neemt u dan contact op met de politie Twente, team Almelo, via 0900-8844 of eventueel anoniem via 0800-7000.


Enschede: vier doden na schietincident in flat aan de Utrechtlaan
De politie heeft donderdagavond rond elf uur in een flatwoning aan de Utrechtlaan in Enschede na een schietpartij vier doden aangetroffen: een jongen van negen jaar oud, twee vrouwen (18 en 35) en een man van 33.
De 33-jarige man en de 35-jarige vrouw zouden bekenden van elkaar zijn, aldus de politie. De man zou de drie doodgeschoten hebben en vervolgens zichzelf. In de woning bevonden zich nog twee vrouwen en twee kinderen. Hen is slachtofferhulp aangeboden.
(Meer info volgt)


Donderdag (Hemelvaartdag) 13 mei 2010

Collendoorn: auto duikt van de Hofsteeweg bermsloot in

Een 24-jarige man uit Hardenberg kreeg donderdagmiddag de schrik van zijn leven, toen hij in de Peugeot 206 van zijn moeder een scherpe bocht in de Hofsteeweg in Collendoorn naderde met zo'n 70 km/uur. Toen hij remde, blokkeerden de wielen onverwacht en werd de auto onbestuurbaar.

Het voertuig scheen nog voor de bermsloot tot stilstand te komen toen het een boompje op zijn pad vond, maar dat boog door en de auto gleed langzaam maar zeker met de neus de walkant in.
Dank zij het obstakel en de modderige aarde bleef de schade nog binnen de perken, zo werd duidelijk, toen berger Jan van de firma Autax de 206 opgetakeld had. Het bleek, dat de ABS van de auto defect was. Zand op de weg verergerde de situatie daarbij ook nog eens...
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Hollandscheveld: oldtimer VW-Transporterbusje brandt volledig uit
Een bezoek aan vlieg- en voertuigshow "Wings and Wheels" in Hoogeveen zal een echtpaar uit Hardenberg waarschijnlijk nog lang heugen.
De twee reden na afloop van het evenement over de Riegshoogtendijk in de richting van Slagharen, toen de motor van hun oldtimer Volkswagen T1-busje kuren kreeg. Toen de bestuurder het voertuig in de linker berm tot stilstand bracht en het luik van het motorcompartiment opende, ontdekte hij, dat er brand was uitgebroken.
Een voorbijganger slaagde er met een brandblusser in, de vlammen nog wel even onderdrukken, maar het vuur laaide steeds weer op.
Toen de Slagharense brandweer arriveerde, viel er al geen eer meer te behalen aan het 44 jaar oude Transporterbusje.
Van het uit Californië (USA) geïmporteerde en van camper naar personenbus omgebouwde Transporterbusje bleef slechts een nagenoeg kaalgebrand skelet over. Geluk bij een ongeluk: het voertuig was na de intensieve restauratie goed verzekerd....
De eigenaar, die vroeger een bergingsbedrijf runde, kon het wrak met eigen materieel ophalen.
Stoere Slagharense spuitgasten staken de handen uit de mouwen om de T1 op de aanhangwagen te duwen.
Foto: Martin Schonewille


Woensdag 12 mei 2010

Nieuw Schoonebeek: brand richt schade aan in boerenschuur
Een bewoner van de Europaweg in Nieuw Schoonebeek ontdekte rond 16:15 uur, dat de schuur achter de boerderij van zijn buurman in brand stond en waarschuwde de brandweer via 112.
De spuitgasten wisten de brand, die voornamelijk in het bovenste deel van de schuur woedde, vrij snel te blussen.
In de schuur stond divers landbouwmateriaal.
Een oude Massey Ferguson tractor, alsmede een trekkertje met grasmaai-installatie, konden bijtijds in veiligheid worden gebracht.
-
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Slagharen: twee zwaar gewonden bij ongeval op de Gedempte Schuineslootweg
Twee circa twintigjarige mannen zijn woensdagmiddag even na drieën ernstig gewond geraakt bij een eenzijdig verkeersongeval op de Gedempte Schuineslootweg bij Slagharen. De BMW, waarin de twee zaten, raakte door nog onduidelijke oorzaak in de linkerberm, slipte en sloeg ter hoogte van huisnummer 3 met de bestuurderzijde tegen een boom.
De bestuurder liep ernstig letsel op, toen de boom een flink eind de auto binnendrong.
De brandweer van Slagharen werd bij de bevrijding van de slachtoffers bijgestaan door personeel van het hulpverleningsvoertuig van de brandweer Hardenberg en ambulancepersoneel. Ook het Mobiel Medisch Team, die per heli arriveerde en een onlangs gepensioneerde Slagharense huisarts droegen hun steentje bij.
De slachtoffers -inwoners van Elim- zijn overgebracht naar het Sophiaziekenhuis in Zwolle.
Berger Autax haalde het wrak van de BMW op.
Foto: Don Stolwijk - U S Media


Dinsdag 11 mei 2010

Zwolle: grote zoekactie naar drenkeling
Een automobilist meldde dinsdagmorgen, dat hij er getuige van was geweest, dat een man van de Oude IJsselbrug in Zwolle was gesprongen.
Hij waarschuwde 112, waar men de brandweer, duikers, ambulancedienst, Mobiel Medisch Team en politie naar de plaats des onheils ontbood.
Ook werden een politieheli en boten van Rijkswaterstaat en brandweer ingezet, nadat opgeschaald was naar "grote duikinzet".
Na een paar uur zoeken moesten ook de duikers constateren, dat ze niemand in het water aangetroffen hadden. Dit was waarschijnlijk mede het gevolg van de stroming in deze rivier, waardoor het sowieso al moeilijk is, een drenkeling in de IJssel te traceren.
De hulpverleners hebben inmiddels hun zoekactie gestaakt. Ze gaan ervan uit, dat de man inmiddels niet meer in leven is.
Foto: Persbureau Meter

Zuidwolde: schoorsteenbrand slaat over op zolder van woning
In een woning aan de Oosterweg in Zuidwolde (Dr) heeft dinsdagmorgen korte tijd brand gewoed.
De bewoonster was in de tuin aan het werk en hoorde een vreemd geluid. Ook haar hond vermoedde onraad, want die begon te blaffen.
Toen ze achter het huis poolshoogte nam, bleek de schoorsteen in brand te staan. Het vuur sloeg over naar de zolder en het dak.
De brandweer had het vlammen snel onder controle, maar de brand-, rook- en roetschade is aanzienlijk.
Foto: Persbureau Meter


Maandag 10 mei 2010

Coevorden: koperdiefstal leidt tot levensgevaarlijke situatie op de Krimweg
Een poging om koperen gasleidingen te stelen uit een leegstaande woning aan de Krimweg schuin tegenover het politiebureau heeft maandagmiddag tot een levensgevaarlijke situatie geleid.
De dief (of dieven) had(den) een leiding vlak boven de gasmeter doorgezaagd, maar er was kennelijk niet op gerekend, dat er nog druk op de leiding stond. Dat was even flink schrikken, want opeens stroomde gas met luid gesis het leegstaande pand binnen.
In plaats van gewoon de hoofdkraan dicht te draaien, maakte men, dat men uit de buurt kwam, voordat het ontsnappende gas ontbrandde of -erger nog- de woning zou ontploffen.

Toen het lek ontdekt werd en de Coevorder brandweer poolshoogte nam, bleek het pand al vol gas te staan.
In allerijl werd de Krimweg vanaf de Parallelweg tot aan de rotonde bij de Printer / Euregioweg afgesloten en werden omwonenden gewaarschuwd, binnen te blijven of weg te gaan, hoewel een enkele fietser op een onbewaakt moment toch langs de afzetting wist te komen.
In afwachting van personeel van netbeheerder Rendo besloot de brandweer het bewuste huis en de woning ernaast zoveel mogelijk te luchten door ruiten in te gooien c.q. met een haak kapot te slaan.
Uiteindelijk kon de gastoevoer afgesloten worden, waarop de omgeving veilig was en de linten konden worden opgeruimd.
Foto: Don Stolwijk - U S Media


Zwolle: gekantelde truck met afval betekent urenlange klus voor Zwolse brandweer
Het begon even na half elf vanmorgen, maar hoe laat de klus voor de Zwolse brandweer afgerond was?...
De alarmering meldde een "ongeval letsel" op de Nieuwleusenerdijk, maar gelukkig bleken er geen gewonden te zijn gevallen, toen een vrachtwagen van een Fries transportbedrijf vanaf de Bentheimstraat linksaf de Nieuwleusenerdijk op draaide; volgens de bestuurder met 30 km/uur. In de bocht helde de met containers met afval geladen combinatie gevaarlijk over en viel pardoes op zijn rechter zij.
De aanhangwagen bleef wel ovreind, maar de lading van de voorste container kwam gedeeltelijk in de berm te liggen.
De berging had nogal wat voeten in de aarde, omdat de container vooraan nog met een haak aan de trekker vast zat.
Een poging om de haak met een snijbrander door te snijden mislukte, omdat het gas op raakte.
Een herkansing met een grote slijptol en een spreider had meer succes, zodat de trekker rond 15:15 uur (!) door berger Leerentveld weer op zijn wielen kon worden gelierd.
Daarna moest de container nog worden geleegd en geborden, hetgeen zeker ook een tijdrovende klus moet zijn geweest.
Het verkeer kon al die tijd niet of nauwelijks gebruik maken van deze drukke verbindingsweg.
Foto: Don Stolwijk - U S Media


Zwartsluis: zeilschip door brand verwoest
Een lastig te bedwingen brand heeft vanmorgen de  brandweerkorpsen van Zwartsluis en Hasselt urenlang beziggehouden.
De tweemster klipper Risdam, die voor onderhoud bij Scheepswerf Geertman op de kade lag, is tijdens werkzaamheden  in brand gevlogen.
De geheel betimmerde klipper moet als verloren worden  beschouwd.
De brand is begonnen in de machinekamer en breidde al snel uit naar de roef, waardoor er geen houden meer aan was.
De opgeroepen manschappen van de brandweer van Zwartsluis en van Hasselt konden het vuur niet bestrijden vanaf het  schip in verband met de aanwezigheid van gasflessen, waarvan er één ontplofte. De enorme knal ging gepaard met rondvliegende brokstukken.
Vanwege de defensieve bestrijdingtactiek vielen er geen gewonden en werd de aanval weer ingezet.
Met behulp van schuim van de schuimcontainer uit Zwolle werd gepoogd een eind te maken aan het vuur. Helaas gaf dit net te weinig resultaat in de binnenkant van het schip, dat bestond uit kleine slaapkamertjes.
Daarom werd ook een gat in de romp  van het schip gebrand en werd het schip vanaf de helling gecontroleerd te water gelaten.
Dit gaf direct resultaat en al snel werd duidelijk, dat het vuur grotendeels bedwongen was.  
Na de laatste vlammetjes vanaf het schip te hebben geblust, kon na drie uur grote inzet worden ingepakt.
Ondertussen werd  het schip weer omhoog getakeld.
Een oliescherm, dat vanaf het begin van de brand al werd aangelegd, zorgde ervoor dat er geen olie en andere stoffen buiten de haven kwamen.
De eigenaren van het schip waren intussen  gearriveerd om de schade op te nemen en waren zichtbaar aangedaan bij het zien van de enorme ravage, die de brand had aangericht
Foto's: Henry Wallinga - www.zwartewaterkrant.nl


Zondag 9 mei 2010

Coevorden: coniferen in brand aan de Savornin Lohmanstraat
Zondag om 19.50 uur werd de Coevorder brandweer opgeroepen voor een "berm/bosjes/ruigte" brand aan de Schaepmanstraat te Coevorden.
Ter plaatse aangekomen bleek het te gaan om brandende coniferen achter een leegstaande woning aan de Savornin Lohmanstraat.
Met twee stralen "hoge druk" werd het brandje geblust, waarna men terug kon keren voor koffie.
-
Foto's: Peter Kramer


Hoogeveen: brandweer helpt vergeetachtige flatbewoner
Aan het begin van de zondagavond werd de brandweer van Hoogeveen te hulp geroepen door een inwoner van flat de Symfonie aan De Markt. Hij was zijn sleutel vergeten en kon niet meer in zijn woning op de vierde verdieping.
Met behulp van de hoogwerker trachtte de brandweer zich toegang te verschaffen door een raam van een balkondeur te verwijderen.
De constructie bleek echter stevig in elkaar te zitten, zodat het niet zo 1, 2, 3 lukte. Toen er ook nog eens een automatisch brandalarm tussendoor kwam, moest men snel inpakken. Bij een tweede poging lukte het, met minimale schade het raam uit de sponning te verwijderen.
Foto's: Hans Duffhues en FotoRobijn


Winschoten: door brand volledig verwoest
Zondagmorgen rond half elf brak er brand uit in het gebouw van Bodycenter Ultimate Gym aan de Kloosterlaan in Winschoten.
Het vuur greep razendsnel om zich heen en een binnenaanval was bij voorbaat al zinloos.
De politie zette een ruime omgeving rond het brandende pand met linten af om het publiek op veilige afstand te houden.
De rook was op meer dan tien kilometer afstand al goed te zien.
De brand was rond half twee die middag onder controle, maar het gebouw werd volledig in de as gelegd. Naar verluidt zou hierbij ook een aantal auto's verloren zijn gegaan.
Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.
Op de website van het bedrijf wordt gemeld, dat de brand door toedoen van derden zou zijn ontstaan.
Foto's: Ron Matthijssen (1 t/m 4) en Persbureau Meter (5)


De Punt: overleden brandweerlieden herdacht
De drie brandweermannen, die in op 9 mei 2008 omkwamen bij de brand op scheepswerf Beuving in De Punt, zijn zondagmiddag herdacht.
De herdenking vond voor het eerst plaats op de plek, waar twee jaar geleden het noodlot toesloeg, op de scheepswerf zelf.
Bij de herdenking waren enkele honderden mensen aanwezig, onder wie nabestaanden, politici, en brandweerlieden.
Het herdenken van Anne Kregel, Egbert Ubels en Raymond Soyer was vorig jaar niet bij de werf in De Punt, maar in Eelde vanwege de gevoelig-heid van de zaak. Voortaan worden de brandweerlieden eens in de vijf jaar herdacht.
Foto: Persbureau Meter


Emmen: verenigingsgebouw wandelvereniging afgebrand
In de afgelopen nacht brak er rond vier uur brand uit in het clubgebouw van wandelvereniging Bargermarke aan de Oldengaarde in Emmen.
Hoewel de brandweer de brand met man en macht bestreed, bleek te niet mogelijk, het houten gebouw van de wandelclub te behouden.
Wel wist men de ruimte van de buurtvereniging te redden; zij het, dat daar grote roet- en waterschade was.
Er wordt rekening gehouden met de mogelijkheid, dat de brand is aangestoken. De politie onderzoekt de zaak.
Het tweede deel van de jubileumswandeltocht, die voor vandaag gepland was, is afgelast.
Foto: Ilona Haandrikman (foto 1, 2 en 3) en Persbureau Meter

Eelde: bejaarde man omgekomen bij botsing tegen boom
Een 83-jarige inwoner van Groningen is zaterdag rond 21:15 uur omgekomen, toen hij met zijn auto van de Watermolendijk in Eelde raakte en tegen een boom botste. Bij aankomst van de hulpverleningsmensen bleek de man al overleden.
Waardoor de man van de weg raakte is niet bekend. Men vermoedt, dat de man tijdens de rit onwel geworden is.


Zaterdag 8 mei 2010

Goor: fikse schade door binnenbrand in garage
Rond 17:45 uur zaterdag rukte de brandweer van Goor uit naar een adres aan de Kerkstraat in Goor, nadat er een alarmering vanwege -zoals dat in jargon heet- een "brandgerucht " .
Er bleek daadwerkelijk brand te hebben gewoed, die waarschijnlijk ten gevolge van zuurstofgebrek vanzelf uit gegaan was.
De garage liep zware rook- en roetschade op. Mogelijk is de brand ontstaan in een crossmotor, die in het pand stond.
Foto's: Martin Bakker

A28 / De Lichtmis: licht gewonde bij aanrijding tussen personenauto en camper
Op de A28 boven op het viaduct bij de Lichtmis heeft vanmiddag een personenauto een aanrijding gehad met een camper.
De bestuurder van de personenauto was bezig met een inhaalactie, toen de man iets wilde pakken.
Plots ramde de Golf de linkerachterkant van de camper en vloog er onder. Doordat de achterwielen van de camper oncontroleerbaar werden begon die te slingeren en kwam dwars in de vangrail terecht. Hierna sloeg de camper om en kantelde grotendeels achter de vangrail.
De twee inzittenden van de Golf wisten het voertuig veilig op de vluchtstrook te zetten en alarmeerden de hulpdiensten.
De twee personen, die in de camper, zaten, konden door de voorruit uitstappen. Ze zijn ter controle overgebracht naar het ziekenhuis.
De bijrijdster van de Golf had, ondanks de flinke schade aan het voertuig, slechts een buil op haar hoofd.
Berger Hooikammer mocht de twee voertuigen afslepen, maar voor dit kon gebeuren, moest eerst een stuk vangrail worden verwijderd.
Met behulp van het hydraulisch redgereedschap werd de vangrail weggeknipt om zo ruimte te creëren voor het kantelen van de camper.
Nu was er werk aan de winkel voor het ondertussen gearriveerde personeel van Nienhuis om de vangrail te repareren.
De weg werd van alle losgeraakte onderdelen ontdaan door een veegwagen van de firma van der Kolk.
Foto's: Henry Wallinga - www.zwartewaterkrant.nl

De Krim: reddingsdemonstratie tijdens feestweek
De brandweerdemonstratie, de de blusgroep van De Krim zaterdagmorgen zou geven, dreigde in het water -of de mest- te vallen, toen men vlak voor  het optreden opdracht kreeg, naar Elim te rijden om daar zes stieren uit een mestkelder te redden.
Toen de ploeg dus met de nodige vertraging alsnog aan de Horstra's Wijk arriveerde, was het "koeienaroma" dan ook nog duidelijk te ruiken.
Desalniettemin begon men ijverig met de inzet, die beoogde, een aantal gewonden van een fictief "enstig verkeersongeval" tussen twee auto's en meerdere fietsers in veiligheid te brengen.
DIt alles gebeurde met medewerking van leden van LOTUS* (Landelijke Organisatie Tot Uitbeelding van Slachtoffers) en EHBO'ers.
Er was ondanks de geringe publiciteit toch veel publiek naar de "ongevalslokatie" gekomen.

Helaas moest bevelvoerder Harry Smit na afloop van de show mededelen, dat het geplande bezoek van de traumaheli vanwege slecht weer (mist in Groningen) niet door kon gaan, hetgeen voor velen een echte teleurstelling bleek te zijn.

* Zie voor meer informatie: http://www.organisatielotus.nl/
Foto: Don Stolwijk - U S Media

Elim: brandweer redt zes stieren uit mestkelder
De demonstratie, die voor de blusgroep van De Krim op het programma stond vanwege de feestweek, werd vanmorgen omgegooid, nadat de meldkamer doorgaf, dat er in een stal in Elim een koe in de mestkelder zou zijn gevallen.
Onderweg werd duidelijk, dat hiet niet om één koe, maar om zes jonge stieren ging, die door de vloer waren gezakt.
Slechts één van de dieren was nog te zien, de andere vijf waren verderop onder de vloer weggevlucht.
Twee brandweerlieden hesen zich in waadpakken en één van hen stapte met ademluchtapparatuur de "grup" in, waar gelukkig niet al te veel mest in stond.
Het eerste rund werd met mankracht uit de prut getrokken, maar de redding van de andere vijf kostte aanzienlijk meer energie.
Maar uiteindelijk lukte het, de zenuwachtige dieren naar de opening te dirigeren en stuk voor stuk op dezelfde wijze te bergen.
De dieren bleken doodop door de stress van het avontuur en bleken pas met een emmer water over de kop weer op de poten te krijgen.
Nadat ze alle stieren ongedeerd in veiligheid gebracht waren, konden de met mest besmeurde spuitgasten (m/v) naar buiten voor een "verkwikkende douche".
Maar de lucht was even later tijdens de reddingsdemonstratie aan Horstra's Wijk nog bepaald niet verdwenen....
(Later vandaag meer over de demonstratie)
Foto: Don Stolwijk - U S Media


Vrijdag 7 mei 2010

Enschede: nieuwe editie van TRIALS: vliegbasis Twente
Vrijdag 7 mei was een nieuw hoofdstuk voor het TRIALS-succesverhaal: het was de eerste keer, dat de rijvaardigheidstraining voor jongeren werd gehouden op de uitgestrekte Vliegbasis Twente en wel op het terrein van Brandweertrainingscentrum Oost Nederland.
Belangstellenden uit het Twentse hoeven nu dus niet meer helemaal naar Hardenberg te reizen.
Zaterdag wordt de cursus voortgezet en na die twee dagen hebben ruim zestig deelnemers een dagvullend programma doorlopen, waarin o.a. ervaringen worden uitgewisseld, op noodstops en bermproeven worden getraind en de cursisten mochten zelfs in vrachtwagens rijden.
Deelnemers ontvangen na afloop bovendien een certificaat, waarmee bij verschillende verzekeringsmaatschappijen korting op de verzekerings-premie verkregen kan worden. De kosten van deze veiligheidstraining bedragen 50 of 60 Euro (vrijdag of zaterdag), inclusief lunch.
-
De volgende cursusdagen in Enschede? Vrijdag 20 en zaterdag 21 augustus 2010.
Schrijf je dus in op www.trials.nl
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


A50: ravage na ongeval met tankwagen
Wie denkt, dat het leven van een Kilroy-medewerker alleen maar bestaat uit het vergaren van nieuwsfoto's, heeft maar gedeeltelijk gelijk.
Maar ook als je onderweg bent naar een adverteerder, die in Kleef, dus ver buiten het werkgebied van de site gevestigd is, ligt de camera altijd klaar. Zo ook vandaag, toen de fotograaf rond half vier onverwacht in een file op de A50 belandde, ongeveer ter hoogte van Schaarsbergen.
Er bleken een tankwagen en een Renault Espace personenauto van de rijbaan richting Arnhem te zijn geraakt en tegen de middenvangrail tot stilstand gekomen.
Aangezien de rij auto's nog niet zo lang was, lijkt het ongeval met de personenauto en de tankwagen, die naar verluidt varkensvet als lading had, nog "vers". Er zouden geen gewonden zijn gevallen, hetgeen een wonder moge heten.
De file groeide uit tot zestien kilometer en op de rijbaan richting Apeldoorn tot vijf kilometer.
De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend. Wel is duidelijk, dat er ter plaatse een inhaalverbod geldt voor vrachtwagens.
De derde foto is tijdens de terugreis om 19:07 uur gemaakt. De bergings- en reparatiewerkzaamheden zijn volop aan de gang.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Voor de oudere nieuwspagina's zie het archief

Waarschuwing !
Door deze site te bezoeken gaat u akkoord met onderstaande voorwaarden.
Op alle foto's, afbeeldingen en teksten op de sites van U S Media rust auteursrecht.
Enigerlei publikatie van ons auteursrechtelijk beschermde materiaal zonder onze uitdrukkelijke schriftelijke toestemming wordt beschouwd als aankoop.
Op deze afname volgt een factuur van € 75,00 exclusief BTW per foto en/of artikel.
Bij in gebreke blijven van betaling volgt gerechtelijke vervolging.

Indien het overnemen van teksten of beeldmateriaal niet binnen twaalf uur na publikatie aan U S Media gemeld wordt, worden bovendien administratiekosten in rekening gebracht.
In geval van "leeching" wordt een bedrag ter grootte van de schade door overmatig dataverkeer in rekening gebracht.
Bij in gebreke blijven van betaling volgt gerechtelijke vervolging.
Hierop worden geen uitzonderingen gemaakt.