Al sinds 2000 de best bezochte regionale nieuwssite

Februari 2011 (2)
© U S Media. Op alle foto's rust auteursrecht.
Voordat u materiaal van deze site gebruikt voor publikatie,
lees eerst de waarschuwing onderaan deze pagina.
Op publikatie zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming
volgt zonder waarschuwing een factuur.

Zondag 13 februari 2011

Nieuwleusen: weer gewonden bij ongeval op beruchte kruising (aanvulling)
Zondagmorgen was het weer eens raak op de beruchte kruising Paltheweg met de Middeldijk in Nieuwleusen. Op deze kruising kwamen twee personenauto's hard met elkaar in aanraking.
De brandweer van Nieuwleusen, politie-eenheden en ambulancepersoneel werden om 10:47 uur opgeroepen voor het voorval.
Een Citroen Xantia met daarin drie inzittenden en een Opel Zafira met daarin zes personen kwamen door een voorrangsfout met elkaar in aanraking. De Citroen kwam na de botsing in een modderig weiland tot stilstand terwijl de Opel gevaarlijk boven een sloot hangend tot stilstand kwam. Door de grote hoeveelheid personen die bij het ongeval betrokken waren werden 3 ambulances opgeroepen. In totaal zijn drie personen overgebracht naar het ziekenhuis. Naar aanleiding De overige inzittenden, voornamelijk kinderen, konden door familieleden worden opgehaald vanaf de ongevalslokatie.
De brandweer assisteerde het medisch personeel bij het bevrijden van een vrouw. Zij werd met de wervelplank uit haar auto gehaald.
Berger Leerentveld mocht de twee totaal vernielde wagens afvoeren.

De 50-jarige bestuurder uit Vilsteren, die verzuimde voorrang te verlenen aan de van rechts komende auto, bleek onder invloed van alcohol te zijn. Hij blies 505 ug/l. Zijn rijbewijs is ingevorderd en er is proces-verbaal opgemaakt.
Foto's: Henry Wallinga - www.zwartewaterkrant.nl

Zuidwolde: schoorsteenbrand aan de Bazuinerweg
Zaterdagmiddag woedde er aan de Bazuinerweg, even buiten Zuidwolde, een schoorsteenbrand.
De hoogwerker uit Hoogeveen snelde ook ter plaatse naar de boerderij die achteraf was gelegen aan een bijzonder slecht onderhouden pad
(er zaten meer gaten in dan in een Hollandse gatenkaas), voor assistentie.
Tot inzet kwam het echter niet meer, omdat de korpsleden van Zuidwolde reeds op het dak de schoorsteen aan het vegen waren.
=
Foto's: Persfotografie Hoogeveen

Zaterdag 12 februari 2011
(Geen bijzonderheden)


Vrijdag 11 februari 2011

A28: auto tegen vangrail bij viaduct Fluitenberg
De brandweer van Hoogeveen rukte vrijdagmorgen uit na de melding van een eenzijdig ongeval op de A28 (147.3) ter hoogte van Pesse.
Het bleek echter bij Hoogeveen (143.1) te zijn gebeurd, ter hoogte van het viaduct bij Fluitenberg.
Daar was een jongedame uit Zwolle, die onderweg was naar naar Groningen, met haar VW Golf tegen de vangrail in de middenberm gereden.
De auto liep behoorlijke averij op, de bestuurster bleef ongeschonden.
Het lukte haar om de nog slecht rijdende auto dwars door de berm op de vluchtstrook van de oprit naar Pesse te plaatsen.
Daar kon de afhandeling van het ongeval plaatsvinden. De oorzaak van het ongeval was niet duidelijk.
Brandweerinzet bleek overbodig zodat de twee uitgerukte voertuigen retour kazerne konden.
Daar wachtte hen alweer de eerste automatische brandmelding van de dag.
Foto's: Persfotografie Hoogeveen


Almelo: zware schade door brand in woning in de Reigersstraat
Een rijtjeswoning aan de Reigersstraat in Almelo is donderdagmiddag rond half vier door een uitslaande brand zwaar beschadigd.
Met name aan de achterzijde laaiden de vlammen hoog op, zo vertelde een achterbuurvrouw van het getroffen gezin.
De hulpverlening werd vertraagd, omdat de smalle straat aan één zijde wegens wegwerkzaamheden afgesloten was en de brandweer om moest rijden. Desondanks slaagden de spuitgasten er in, de vlammen te doven, voordat de tussenwoning volledig uitbrandde.
Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen. De oorzaak van de brand is momenteel nog niet bekend.
Het voorval trok veel bekijks uit de buurt.
-
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Rouveen: brandweer wint strijd tegen hardnekkig vuur in rieten dak
De brandweer is er in geslaagd, een hardnekkige brand in het rieten dak van een grote woonboerderij aan de Oude Rijksweg in Rouveen in haar voordeel te beslechten. De brand, die om 19:39 uur door de meldkamer aan de Staphorster brandweer gemeld werd, sloeg al snel uit het voorste gedeelte van de rieten kap rond de schoorsteen, waardoor de strijd bij voorbaat al verloren leek.
Toch slaagden de Staphorster spuitgasten er na een felle strijd met de diverse vuurhaarden in, de vlammen uiteindelijk te doven.
Het vuur werd vanaf de grond met grote hoeveelheden water bestreden, maar ook middels een binnenaanval en via een moedige aanval via het dak, waarbij grote delen van het riet met de hand uit het dak getrokken werden om de Rode Haan zijn voedsel te ontnemen.
De Staphorsters kregen bijstand van hun kameraden uit Hasselt en Nieuwleusen. Het pand liep grote brand- en waterschade op.
Men wist te voorkomen, dat het vuur oversloeg naar een andere rietgedekte woning naast het getroffen gebouw.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Donderdag 10 februari 2011

Balkbrug: man (21) uit Gramsbergen overlijdt na frontale aanrijding op de N377 (update)
Donderdagavond tegen haf zes heeft zich op de Zwolseweg (N377) ten westen van Balkbrug een noodlottige aanrijding voorgedaan , waarbij drie personenauto's betrokken waren. Hierbij is een 21-jarige man uit Gramsbergen om het leven gekomen.
Volgens de politie kwam de Golf langzaam naar links en raakte de achteruitkijkspiegel van een Ford Mondeo van een 53-jarige inwoonster van Zevenaar en kwam vervolgens frontaal in botsing met een grijze Peugeot 5008 van een 37-jarige man uit Nieuwleusen.
De bestuurder van de spiksplinternieuwe Peugeot raakte hierbij gewond; de uit Zevenaar afkomstige bestuurster van de licht beschadigde Mondeo bleef ongedeerd.
Voor de man uit Gramsbergen kwam alle hulp te laat: hij overleed ter plaatse.
De plaats, waar het ongeval plaatsvond (tussen de Bijkersweg en de Nieuweweg), was bezaaid met wrakstukken.
Om de hulpverlening, het VOA-onderzoek en de berging mogelijk te maken, werd het verkeer op de drukke N377 omgeleid over de parallelwegen.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Schoonebeek: twee man naar ziekenhuis na eenzijdig verkeersongeval
Donderdagmorgen rukte de brandweer van Schoonebeek uit naar de plaats, waar een eenzijdig verkeersongeval zou hebben plaatsgevonden:
de Europaweg tussen Schoonebeek en Nieuw Schoonebeek. © U S Media
Men trof bij hectometerpaal 13.1 een geheel vernielde Peugeot 307 aan, die van de weg was geraakt, de bermslootwal en een boom had geraakt en nagenoeg haaks op de rijbaan tot stilstand was gekomen.
De inzittenden -twee jonge mannen- zijn voor onderzoek in een ziekenhuis per ambulance weggebracht.
De brandweer reed een half uurtje na de melding retour kazerne.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Woensdag 9 februari 2011

Coevorden: brand in wand bedrijfshal Kappa Smurfit door dakdekkerswerkzaamheden
De Coevorder brandweer kreeg woensdag genoeg te doen na een vrij lange periode van stilte.
De meeste brandweerwagens van dit korps rukten even na half twee met spoed uit naar het terrein van kartonfabriek Kappa Smurfit Solidboard aan de Robertweg, waar brand was ontstaan aan de achterzijde van één van de hallen.
Hoewel de plaats, waar de brand was uitgebroken, duidelijk te zien was vanaf de Spoorsingel, was er geen rook of vuur te zien.
Het vuur ontstond, toen door dakdekkerswerkzamheden isolatiemateriaal in de wand vlam vatte.
Gelukkig slaagde men er bijtijds in, de Rode Haan de nek om te draaien.
De Coevorder hoogwerker reed om 14:26 uur van het door bedrijfshulpverleners voor derden afgesloten terrein terug naar de kazerne.
Foto's: Marcel van Ringen ( foto 2 ) en Don Stolwijk - U S Media
Kort daarop werd opnieuw alarm geslagen voor de Coevorder brandweer: nu werd brand gemeld in coniferen in een poortje achter woningen nabij de Looweg.
Ook hier was men de vlammen, die zich manifesteerden nabij een schuur, snel de baas met één straal "hoge druk" uit de tankautospuit.
Het fikkie is hoogst waarschijnlijk veroorzaakt door met vuur spelende kinderen.
-
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Zwolle: brand in woonkamer woning aan de Elzenmos
De Zwolse brandweer en hun collega's uit Hasselt spoedden zich woensdagmorgen naar de wijk Stadshagen, waar om 08:54 uur brand in een woning aan de Elzenmos was gemeld.
Het vuur in de woning op de hoek Elzenmos-Fluweelmos werd tijdig geblust en bleef daardoor beperkt tot de eetkamertafel en de bijhorende stoelen, zodat de blusgroep uit Hasselt al snel retour kazerne kon.
Nadat de woning geventileerd was, keerden ook de Zwollenaren naar hun basis terug.
-
Foto's: © U S Media


A28: tien kilometer file na ongeval bij Rouveen
Woensdagmorgen rond half negen ontstond er op de A28 -even ten noorden van het viaduct Scholenweg- ten gevolge van een kop-staart-aanrijding tussen een personenauto en een VW Transporter busje een file van ruim tien kilometer,.
De van achteren aangereden personenauto was tegen de middenvangrail tot stilstand gekomen.
Om de bestuurder uit de auto te halen, verwijderde de Staphorster brandweer het dak van het voertuig.
Het verkeer in de richting van Zwolle werd tijdens de afhandeling van de aanrijding, waarvoor ook experts van de afdeling Verkeersongevallen-analyse van de Regiopolitie IJsselland waren opgeroepen, over de vluchtstrook geleid.
De twee zwaar beschadigde auto's werden opgehaald door bergingsbedrijf Hooikammer.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Slagharen: platgereden lantaarnpaal vliegt in brand
De brandweer van Slagharen kwam vanmorgen rond kwart voor acht in aktie, toen er een "buitenbrand" gemeld werd op de hoek Herenstraat - Prinses Beatrixlaan.
Men trof daar niet de gebruikelijke brandende afvalbak of iets dergelijks aan, maar een volledig omvergereden lantaarnpaal, waarvan de kap in brand gevlogen was. 
Nadat  de politie gearriveerd was, maakte één van de spuitgasten met een poederblusser een eind aan het fikkie, hetgeen de directe omgeving korte tijd een winterse indruk gaf.
De lichtmast was platgereden door de bestuurder van een blauw bestelbusje, die zijn beschadigde voertuig na de aanrijding op de parkeerplaats aan het Anton Geerdesplein had neergezet, zo bleek later.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Dinsdag 8 februari 2011
Maandag 7 februari 2011

Zondag 6 februari 2011

Hollandscheveld: woning op bungalowpark brandt volledig af (update)
Zondagavond rukte de brandweer van Zwinderen uit naar de Meerboomweg, nadat gemeld was, dat daar een caravan of camper in brand zou staan. Bij nadering werd al snel duidelijk, dat de brand niet op het terrein van camping "Tussen de Wieken" woedde, maar op het bungalowpark Schoonhoven en dat het om meer ging dan een eenvoudige caravanbrand: de vlammen sloegen hoog boven de bebouwing uit en een enorme vonkenregen bedreigde de omringende caravans, recreatiewoningen en schuren, alsmede diverse grote, zeer brandbare coniferen.
De brand bleek te woeden in een stacaravan en een woonhuis en niet -zoals veel sites melden- in een bungalow.

De brand zou volgens omwonenden begonnen zijn tijdens frituren in een caravan, waarna de vlammen oversloegen op een woning in aanbouw.
Toen de brandweer op de afgelegen plek arriveerde en de vuurzee waarnam, werd onmiddelijk opgeschaald en kwam ook de Hoogeveense brandweer in aktie.
Van het gezin uit Hollandscheveld, aan wie caravan en woning toebehoorden, waren de moeder en de twee kinderen aanwezig, toen de brand uitbrak. De man des huizes arriveerde later.
Het was direct al duidelijk, dat caravan, woning en een tegen de woning geparkeerde personenauto niet meer te redden waren, dus werd ingezet op het beveiligen van de omringende gebouwen, die door de zware vonkenregen gevaar liepen.
Andere bewoners van het recreatiepark keken ongerust op afstand naar de vuurzee of brachten nog snel goederen en huisdieren in veiligheid. De brandweer was de vlammen redelijk snel de baas; mede dank zij de aanwezigheid van een brede sloot naast de camping, waaruit water kon worden gewonnen. Naar verluidt was de buitenzijde van de woning in aanbouw net gereed en was men bezig met het inrichten van het interieur.

Foto: Don Stolwijk - US Media

Hoogeveen: grote banner dreigt van winkelpand te waaien
De brandweer van Hoogeveen kwam zaterdagmiddag toch nog in actie vanwege een melding van stormschade.
Bij "Seats & Sofa's" aan de Groenewegenstraat dreigde een reclamedoek van ± 20 bij 4 meter slachtoffer van de harde windvlagen te worden.
Deze moest verwijderd worden want als het doek, dat al gedeeltelijk was losgeraakt, geheel los zou komen, was een gevaarlijke verkeerssituatie
niet ondenkbaar.
Met de hoogwerker werd het een eenvoudig klusje voor de korpsleden van de Hoogeveense brandweer.
-
Foto's: Persfotografie Hoogeveen

Hardenberg: hoge spar door de stormwind in onbalans
De stormachtige wind heeft ook in Hardenberg voor problemen gezorgd onder het bomenbestand.
Een bewoner van een split level woning van de Lijsterbeslaan maakte zich in het begin van de zondagmiddag ernstig zorgen over een hoge, door klimop overwoekerde spar in de tuin van zijn buren.
De boom, die ooit een dubbele stam moet hebben gehad, was na het omzagen van de rechter helft kennelijk uit balans geraakt
Het gevaarte raakte nu door de harde wind steeds verder uit het lood en dreigde nu op de buurman's split level neer te storten.
Het probleem was alleen, dat de eigenaar van de boom niet thuis was en ook niet reageerde op telefoontjes, zodat de brandweer geen toestemming kon krijgen om de boom om te zagen.
Mede hierom besloot men de boom vanuit de hoogwerker met een band vast te maken aan een andere, zodat de eigenaar de spar later in eigen beheer op kan laten ruimen door een vakman om het gevaar definitief te keren.
Zo gezegd, zo gedaan; de klus was na ruim een uur geklaard.
-
-
-
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Slagharen: huldigingen en herdenking tijdens korpsavond brandweer Hardenberg
Zaterdagavond was de Music Hall in Attractiepark Slagharen gereserveerd voor de jaarlijkse korpsavond van de brandweer in de gemeente Hardenberg. Aanwezig waren o.a. burgemeester Meulman, de meeste leden van de korpsen Hardenberg, Slagharen, De Krim, Gramsbergen, Bergentheim, Dedemsvaart en Balkbrug, alsmede leden van de Ortsfeuerwehr Wilsum (D).
Commandant Martin Cuperus stond in zijn toesprak stil bij het overlijden van de zeer gewaardeerde stafmedewerkster Hilde Valentin op 51-jarige leeftijd.
In het vervolg van zijn rede meldde hij onder meer, dat de brandweerkorpsen van de gemeente Hardenberg in 2010 162 keer uitrukten voor brandmeldingen, 143 maal voor hulpverlening en dat het aantal ongewenste meldingen helaas iets gestegen was.
Vervolgens kwam burgemeester Meulman, die later dit jaar zijn ambt neerlegt, aan het woord.
Hij reikte onderscheidingen uit aan de jubilarissen Bert Kwant, Albert Vasse, Geu Baas, Herman ten Kate en Jelle Nijeboer (allen 12.5 jaar bij de brandweer) en voor 20-jarige dienst aan aan Wout Klinkien, Benny Pieper, Willem van Dalen, Johan van Zandwijk en Harjo Mulder.
Tot slot werd Bert Gaasbeek werd onderscheiden, omdat hij zich al 25 jaar als spuitgast inzet.
Maar daarmee waren de huldigingen nog niet afgelopen, want officier van dienst Gerrit Pullen werd op het podium verzocht te komen en kreeg een koninklijke onderscheiding opgespeld. Gerrit, die velen ook kennen in zijn rollen als Hardenberse Klepperman en Sinterklaas, was naar eigen zeggen stomverbaasd, maar ook -zo te zien- dolgelukkig als nieuwbakken Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij is al 32 jaar brandweervrijwilliger.
Na het officiële gedeelte werd de feestavond vervolgd met een door de mensen van gastheer korps Slagharen bedacht (in)spannend brandweerspel en dansen op discomuziek, waarbij een kort optreden van de "Blues Brothers" lookalikes niet ontbrak.
Uiteraard werden de brandweerlieden, die tenslotte op vrijwillige basis altijd voor u klaarstaan in ogenblikken van nood -en hun partners- verwend met hapjes en drankjes, De avond werd rond half één afgesloten.
Tijdens de festiviteiten werd er uiteraard voor gezorgd, dat de brandweer voor eventuele inzetten volledig beschikbaar was.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Zaterdag 5 februari 2011

Losser: drie uitrukken voor Losserse brandweer
Het was vrijdagavond en zaterdag een drukke bedoening voor de brandweer van Losser
Een aantal woningen in de omgeving Oldenzaalsestraat en de Irisstraat in Losser kwamen vrijdagavond zonder stroom te zitten.
Omwonenden merkten, dat de verlichting in thuis knipperde en dat er een steekvlam uit het verdeelkastje kwam.
De brandweer heeft de kast opengebroken en kwam vervolgens tot de ontdekking, dat het vuur al spontaan gedoofd.
De apparatuur in de betonnen kast werd door de vlammen totaal vernield. Medewerkers van Enexis hebben de storing verholpen.
Vervolgens bleek de Broekhoekweg in Losser versperd door een omgewaaide boom. Deze boom werd snel en vakkundig verwijderd en ook een tweede boom, die op het punt stond, om te vallen werd voortvarend opgeruimd.
De weg werd daarom gedurende twee uur afgezet.
De derde klus betrof een stuk dak van een pand aan de Hoofdstraat in Overdinkel, dat los dreigde te waaien.
Twee bewoners hadden het loszittende materiaal vastgehouden tot de brandweer arriveerde en het euvel met een accuschroefmachine verhielp.

Slagharen: boom dreigt op woning te vallen
Ook de brandweer van Slagharen kreeg tijdens de stormachtige zaterdag te maken met één van de talloze stormschades, die in de regio gemeld werden: aan de Coevorderweg tussen Slagharen en de Krim dreigde een boom op een woning te vallen.
Men besloot, de hoge populier te "toppen" : van bovenaf in stukken af te zagen, tot circa twee meter boven de grond.
Eerst moest een satellietschotel, die aan de boom was bevestigd, verwijderd worden, maar daarna kon de boom vanaf het bordes van de Hardenbergse hoogwerker met de kettingzaag zonder bijzonder risico stukje bij beetje ingekort worden.
Dat lukte voorspoedig en ook de dikste takken richtten bij hun val geen schade aan. Al snel lag de tuin bij de woning vol brandhout.
De bewoner gaf aan, dit zelf op te willen ruimen en bood de brandweerlieden na afloop van de klus binnen te komen voor een kopje koffie, hetgeen in dank werd aanvaard.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Internet: langdurige storing bij Online-ADSL verholpen
Sinds vrijdagavond laat zijn veel mensen, die gebruik maken van een ADSL internet-aansluiting van provider Online, verstoken geweest van een verbinding met het wereldwijde web, dus kon men ook geen emails ontvangen en verzenden (Online, Wanadoo en Orange).
De verbindingen zijn in de loop van de zaterdagmiddag hersteld.


Vrijdag 4 februari 2011

Veendam: opnieuw verdachte brand

De oorzaak van de kortstondige brand, die in de nacht van donderdag op vrijdag achter in een kas van voormalig tuincentrum "GroenRijk - Rob de Tuinman bv" aan het Boven Westerdiep woedde, is nog niet duidelijk, maar het is waarschijnlijk de zoveelste in een reeks van brandstichtingen.

Het vuur werd om 23:22 uur aan de Veendamse brandweer gemeld, nadat omwonenden geluiden uit het niet meer in gebruik zijnde gebouw hadden gehoord.
Een kwartier later werd uit voorzorg opgeschaald naaar "middelbrand" vanwege de flinke rookontwikkeling
Brandweerlieden baanden zich een weg naar de brandende deel van het gebouw via tuinen van omliggende woningen en gooiden stoeptegels door de ruiten van de dichtgetimmerde kas, zodat de brand effectief bestreden kon worden.
De brand was daarna snel onder controle.
Het bedrijf werd twee jaar geleden -op dag precies- failliet verklaard.
Ook in dit geval is brandstichting is de meest aannemelijke oorzaak. Naar verluidt zijn er regelmatig jongeren in het pand gezien.
In Veendam woedden al sinds geruime tijd talrijke verdachte branden,
In het afgelopen weekend brandde nog de kantine van de Veendammer hockeyclub "Daring" af.

Voor oudere nieuwspagina's zie het archief

Waarschuwing !
Door deze site te bezoeken gaat u akkoord met onderstaande voorwaarden.
Op alle foto's, afbeeldingen en teksten op de sites van U S Media rust auteursrecht.
Enigerlei publikatie van ons auteursrechtelijk beschermde tekst en/of beeldmateriaal zonder onze uitdrukkelijke schriftelijke toestemming is een inbreuk op het auteursrecht en wordt zonder uitzondering beantwoord met een schikkingsvoorstel
via een gespecialiseerd bedrijf.