Al sinds 2000 de best bezochte regionale nieuwssite

Oktober 2011 (2)
© U S Media. Op alle foto's rust auteursrecht.
Voordat u materiaal van deze site gebruikt voor publikatie,
lees eerst de waarschuwing onderaan deze pagina.
Op publikatie zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming
van U S Media volgt zonder waarschuwing een factuur.

Zondag 16 oktober 2011

Bruchterveld: paard met vereende krachten van verdrinkingsdood gered
Zondagmiddag ron 13:15 uur werd de blusgroep van Bergentheim opgeroepen om een hert te redden, dat op de Broekdijk in Bruchterveld in problemen was geraakt. Ook nu weer bleek er met het doorgeven van de melding weer eens iets fout gegaan: het dier, dat in nood verkeerde, was geen hert, maar een paard.
De merrie was in een vrij diepe bermsloot gevallen, nadat het geschokken was van landbouwplastic, dat op een akker langs de weg lag.
Hoewel de begeleidster en het paard ongedeerd waren, was het dier op zijn rechter zij in het ondiepe water tussen de slootwallen klem komen te liggen en kon het niet op eigen kracht overeind komen.
Ook de brandweer had er in eerste instantie grote moeite mee en een brandweerman moest de hoofd van het inmiddels uitgeputte dier aan het halster boven water houden.
Na dik een half uur werd daarom de komst van het hulpverleningsvoertuig van de Hardenberger brandweer aangevraagd.
Uiteindelijk lukte het rond 16:10 uur, het fraaie dier dier met mankracht en een tractor overeind te helpen, waarna het zelfstandig uit de sloot sprong. De onvermoeibare redders werden door de toeschouwers met applaus beloond.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Nijverdal: automobilist richt ravage aan in tuin en rijdt door
Een 25-jarige automobilist uit de gemeente Hellendoorn heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een ravage aangericht in de tuin van een woning aan de Schaepmanstraat in Nijverdal.
De reed reed rond 03.00 uur tegen de omheining van de tuin, waardoor het hekwerk, een muurtje, stenen en tuinbeplanting beschadigd werden.
De eigenaar van de woning ontdekte de schade rond 09.30 uur en belde de politie. In de ravage vonden de agenten een kentekenplaat, die hoorde bij de auto van de 25-jarige man.
Die verklaarde, dat hij de bewoners niet wakker had willen maken en in de ochtend contact had willen opnemen.
Hij zou te hard hebben gereden en afgeleid zijn door zijn telefoon, waardoor hij de bocht had gemist. Er wordt een proces-verbaal opgemaakt.


Nijverdal: schuur brandt volledig af
Rond kwart voor vijf in de nacht van zaterdag op zondag werden de blusgroepen van brandweer Nijverdal en Holten gealarmeerd voor een woningbrand aan de Rossinistraat in Nijverdal. Men zette twee tankautospuiten en twee tankwagens in.
Bij aankomst bleek er een rietgedekte schuur in brand te staan, die op enkele meters van een woning af stond.
De schuur was toen al niet meer te redden.
Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen
Foto's: Kees Verwijs


Zaterdag 15 oktober 2011

Slagharen: verkoudheid leidt tot zware schade
Zaterdagmorgen reed een 23-jarige inwoonster van Schuinesloot over de Weverijweg in Slagharen, op weg naar Zwolle, toen ze na de bocht bij de Witmanweg last kreeg van haar neusverkoudheid en op zoek ging naar een zakdoek.
Doordat ze daarbij even niet op de weg lette, kwam haar Opel Corsa met twee wielen in de berm en raakte de auto onbestuurbaar.
De Corse dook met de neus de bermsloot in, maakte een halve slag en kwam daarna -minus de voorbumper- half in de berm en half in de sloot tot stilstand.
Afgezien van enkele kneuzingen kwam de automobiliste er goed vanaf en belde haar ouders om hen van het ongeval op de hoogte te brengen.
Daarna werd de onfortuinlijke vrouw alsnog naar haar reisdoel Zwolle gebracht.
-
Berger Autax bracht de verfomfaaide (maar reparabele) drie jaar oude Corsa naar schadeherstelbedrijf Ekkel in Dedemsvaart, waar al een vervangende auto klaar stond.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Vrijdag 14 oktober 2011

Vrijdagmiddag extreem veel condenssporen (update)
Ze waren vrijdagmiddag goed en langdurig te zien: condenssporen van het vliegverkeer.
Deze sporen, die niet alleen waterdamp, maar ook stikstofoxiden, kooldioxide, zwavel en roet bevatten, ontstaan door uitlaatgassen van straalvliegtuigen, die op grote hoogte ( ca 10.000 m ) vliegen, waar het 50 tot 60 graden onder nul is.
Vooral bij weinig wind op die hoogte blijven ze lang zichtbaar, zoals op deze foto's, die rond Slagharen, Lutten en Dedemsvaart van het westelijke luchtruim gemaakt zijn, goed te zien is.

( Kijk ook hier voor meer info over wat er "boven uw hoofd hangt")
-
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Dalerpeel: Renault bedrijfsauto brandt uit

Er lijkt geen einde te komen aan de reeks branden in Franse auto's.
Vrijdagavond rond kwart over zes ging een negen jaar oude Renault Trafic van een stratenmakersbedrijf in vlammen op aan de Vlonder in Dalerpeel. Dat het menens was, werd al snel duidelijk: de rook was al op kilometers afstand te zien en er was voor de blusgroep van Zwinderen geen eer aan te behalen. De auto brandde volledig uit.
Wel wist men de inhoud van de laadruimte nog in veiligheid te brengen, voordat de rode haan ook daar kraaide.

Volgens de toegestroomde dorpsjeugd "was de achterdeur nog goed".
Berger De Jonge haalde het wrak op.
-
Foto's: www.cuzzo.nl en Don Stolwijk - U S Media


Donderdag 13 oktober 2011

Peize: saunachalet door brand verwoest (update)
Bij Beauty Sauna-Centrum Peize aan de Smeerveensedijk heeft donderdagmiddag vanaf circa 13:15 uur een flinke brand gewoed.
Brandweereenheden van de korpsen van Roden, Assen en Leek rukten uit om het vuur te bestrijden.
Eén van de twee houten saunaruimtes van het saunacentrum, die door de brand werden getroffen, ging verloren.
De twee mensen, die zich in die cabine bevonden, konden op tijd wegkomen. Er zijn geen gewonden gevallen.
De oorzaak van de brand is nog niet bekend.
Het bedrijf is vrijdag 14 oktober gewoon geopend met alle faciteiten, met uitzondering van de houtgestookte sauna en de kurentherapiesauna.
Er woedde in juni 2005 ook brand in Sauna Beauty Centrum Peize. De sauna moest toen een jaar dicht.
Eigenaar Paul de Haan noemt deze tweede brand "buitengewoon treurig".
Foto's: Herman van Oost - Van Oost Media


Arriën: fietsster gewond ten gevolge van aanrijding
Donderdag tegen 17:40 uur fietsten een moeder en haar dochter over de Arriërveldsweg op weg naar de manege aan de Dwarsweg.
De dochter sloeg linksaf naar de Dwarsweg, maar had niet in de gaten, dat ze op hetzelfde moment ingehaald werd door een rode Opel Corsa.
De automobilist kon ondanks heftig remmen de fietsster niet meer ontwijken.
De fietsster werd geschept, sloeg tegen de voorruit van de auto en viel op het wegdek.
De auto kwam aan de overzijde van de kruising vlak naast een boom aan de linkerzijde van de weg tot stilstand.
De gewonde fietsster is na eerste behandeling per ambulance naar een ziekenhuis overgebracht. De automobilist bleef ongedeerd.
De toedracht werd uitgezocht door experts van de afdeling VOA van de Regiopolitie IJsselland.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Elim: blusgroep de Krim rukt uit naar collega
Wat er loos was op de meldkamer: we weten het niet, maar dat er van diverse meldingen, die donderdag werden uitgegeven, geen hout klopte, moge duidelijk zijn.
In eerste instantie werd bijvoorbeeld om 12:17 uur door de meldkamer Drenthe gealarmeerd voor een brand in een land-bouwvoertuig aan de Bennerwijk in Elim. Een minuut later alarmeerde de meldkamer IJsselland de blusgoep van de Krim vanwege brand in een agrarisch bedrijf op hetzelfde adres. Ook nu weer werd gemeld, dat er een landbouwvoertuig in brand zou staan.
Even na 12:30 uur werd doorgegeven, dat de brand geblust zou zijn.
In werkelijkheid ging het om wat smeulend en licht rokend afvalmateriaal in een onlangs aangeschafte schoenreparatiemachine in de werk-plaats van een schoenmaker.
Om de machine niet te beschadigen, had de schoenmaker (vrijwillig brandweerman bij blusgroep De Krim) niet met de beschikbare poeder- of schuimblusser ingegrepen, maar om een koolzuurblusser gevraagd.
Nadat de blusgroep de Krim arriveerde, verhielpen een paar stoten koolzuurgas het euvel en de kon machine weer in gebruik genomen worden.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Fleringen: stroomstoring door brand in trafohuisje
Een deel van Fleringen en Tubbergen heeft woensdagavond zo'n twee uur zonder electriciteit gezeten.
Dat werd veroorzaakt door een brand in een transformatorhuisje aan de Ootmarsumseweg in Fleringen.
De brandweer moest wachten met blussen, omdat netbeheerder Enexis de spanning eerst uit moest schakelen
Foto's: Pascal Vlutters - PVS Fotografie


Woensdag 12 oktober 2011

Nieuwleusen: fietser ernstig gewond door aanrijding op Den Hulst
Woensdagmiddag rond vijf uur is een 46-jarige fietser ernstig gewond geraakt, toen hij op Den Hulst (N377) in Nieuwleusen aangereden werd door een Volvo personenauto, die op de rijbaan richting Balkbug reed. De man kwam na de botsing hard in aanraking met de vooruit van de auto en viel vervolgens op het wegdek. Hij had hierbij rug- en hoofdletsel opgelopen.
De toedracht van het ongeval wordt uitgezocht door verkeersongevallenanalisten van de Regiopolitie IJsselland.
Het verkeer ondervond weinig hinder van de naweeën van de aanrijding, omdat de linker rijstrook tijdens het VOA-onderzoek beschikbaar bleef.

Overigens werd de P2000-melding voor de pers weer erg laat uitgegeven: volgens een getuige was het ongeval al een half uur geleden gebeurd, toen de melding op de pager verscheen...
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Rouveen: automobilist naar ziekenhuis na botsing met vrachtwagen
De bestuurder van een Seat inca bedrijfsauto is woensdagmiddag ernstig gewond graakt , nadat hij op de Oude Rijksweg in Rouveen door een vrachtwagen werd aangereden. De man had kort daarvoor post in een brievenbus links van de weg gedaan en lette bij het wegrijden in de richting van de Lichtmis niet op achteropkomend verkeer. De Seat werd in de rechter flank geraakt en werd weggeslingerd.
De auto kwam in de oprit van een boerderij tot stilstand tegen een toegangshek, waarbij ook een aantal vogelhuisjes, dat daar te koop werd aan-geboden, sneuvelde.

De onfortuinlijke automobilist werd uit het wrak van de Inca geholpen door de Staphorster brandweer en bijgestaan door ambulancepersoneel.
Nadat de gewonde per met spoed naar een Zwols ziekenhuis was vervoerd, stelde VOA-personeel een uitgebreid onderzoek in.
De Oude Rijksweg is mede in verband hiermee geruime tijd afgesloten geweest. Het verkeer werd omgeleid.
Beide voertuigen werden door berger Hooikammer opgehaald en in het depot gestald voor nader onderzoek.

Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Klaienaveen: opnieuw brand bij Norit Activated Charcoal
Woensdagmorgen even na elven werd brand gemeld in een winkel aan het Meester Ovingkanaal in Klazienaveen.
Al snel werd duidelijk, dat het niet om een winkel ging, maar om brand bij de vestiging van Norit.
Naar verluidt heeft er korte tijd brand gewoed op een transportband, waarmee turf naar een oven wordt vervoerd.
Het was de tweede keer binnen een week, dat er bij dit bedrijf brand woedde.
Opmerkelijk was, dat ongeveer tegelijkertijd de netspanning in deze regio uitviel. Of die storing te maken had met de brand is nog niet duidelijk.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Stroomstoring in deel van ZO-Drenthe
Bewoners en bedrijven in een deel van het gebied ten zuiden van Emmen hebben woensdagmorgen vanaf ca 11:00 uur en een klein deel van de middag te maken gehad met een stroomstoring; met name rond Klazienaveen en Nieuw Amsterdam.
Zo viel ook de electriciteit uit bij het van der Valk Hotel bij Nieuw Amsterdam en kon er bij het nabijgelegen Tango tankstation niet getankt worden.
Naar verluidt is de spanning voor de meeste huishoudens inmiddels weer voorhanden.


Dinsdag 11 oktober 2011

Overijverige spamblocker blokkeert IP-adressen US Media-sites
Maandagavond rond elf uur bleek, dat www.kilroy.nl en aanverwante sites niet meer op te vragen waren. Dit duurde bijna negen uur.
Uit onderzoek kwam boven water, dat een overijverige spamblocker het idee had, dat er vanaf onze server grote hoeveelheden spam werden verzonden. Onze webhost heeft direct actie ondernomen en vastgesteld, dat de beschuldiging volledig uit de lucht gegrepen was en de blokkering dus volstrekt onterecht was.
US Media heeft de spamblocker inmiddels op de hoogte gebracht van de onterechte handeling en zal, indien de blokkering zich herhaalt, gerechtelijke stappen ondernemen om de schade op de instantie te verhalen en de identiteit van de veroorzaker boven water te krijgen.


N377 / Drogteropslagen: VW Polo in puin door aquaplaning
Een inwoonster van Tweede Exloërmond beleefde in de nacht van maandag op dinsdag rond kwart voor één een angstaanjagend avontuur, toen ze over de N377 van Dedemsvaart richting Slagharen reed.
Vlak voor de kruising met de Drogteropslagen raakte haar Volkswagen Polo in de stromende regen door aquaplaning onbestuurbaar en ging in de rechter berm over de kop, raakte een goep boompjes en kwam ondersteboven in de berm tot stilstand.
Wonder boven wonder wist de (kleine) vrouw uit de geheel vernielde auto te kruipen en bleek, dat haar letsel, na een medische controle in de ambulance, meeviel. Ze had geen medische zorg in een ziekenhuis nodig.
Berger De Jonge takelde de VW overeind en bracht het wrak naar standplaats Elim. De onthutste bestuurster werd opgehaald door haar vriend.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Maandag 10 oktober 2011

Emlichheim: volop piepers voor de brandweer
Niemand, die de afgelopen weken het centrum van Emlichheim heeft bezocht, zal het ontgaan zijn: de aardappelcampagne is in volle gang en met name op de route naar de Emsland Stärke zetmeelfabriek is het een komen en gaan van tractoren met doorgaans twee aanhangers, die op de heenweg tot aan de rand volgeladen zijn. Het gaaat daarbij nogal eens mis, zodat weggebruikers op de rotonde Bahnhofstrasse - Ringer Strasse regelmatig verrast worden door een flinke hoeveelheid verloren piepers. Vooral motorrijders lopen hierdoor een flink risico.

Maar maandagmiddag rond 16:30 uur werd de Emmelkamper brandweer opgeroepen, omdat de Bahnhofstrasse even verderop -en met name aan weerszijden van de spoorwegovergang- bezaaid was met een circa 300 meter lang spoor van aardappels.
Een tractorpiloot had als gevolg van een defect aan de laadklep van de achterste aanhanger een forse hoeveelheid aardappels verloren en de brandweer mocht de rommel opruimen.
Dat lukte met behulp van een kleine wiellaadschop en scheppen, waarna de weg schoongespoten werd.
Om 18:15 uur konden de negen brandweerlieden met hun twee voertuigen retour kazerne.
Foto's: Hartmut Gosink - Freiwillige Feuerwehr Emlichheim


Stuifzand: ongeval met maïskipper loopt goed af
Op Zwartschaap bij Stuifzand is maandagmorgen een volgeladen maïskipper in een scherpe bocht gekanteld.
De melding, die om 10.30 uur uitgegeven werd, maakte gewag van een persoon, die bekneld zou zitten. Twee minuten laten kwam een zelfde melding; nu met de toevoeging ‘gevaarlijke stoffen’.
De traumahelikopter werd preventief opgeroepen, maar kon al snel worden afgemeld, toen bleek, dat het om maïs ging en dat de trctorbestuur-der reeds naar een huisarts was gebracht.
Hij bleek hoofdletsel te hebben opgelopen, toen hij ten gevolge van het omvallen van de kipper door de tractor heen en weer werd geslingerd en daarbij dwars door een glazen deur op straat viel.
De VOA onderzoekt het ongeval.
In de afgelopen paar weken is het de derde keer, dat een silagewagen met maïs in Drenthe is omgevallen.
Foto's: Persfotografie Hoogeveen;
video 112inactie.nl


Zwartsluis: slippartij op dijk loopt goed af
Op de Oppen Swolle heeft zondagmiddag rond 17:00 uur een eenzijdig ongeval plaatsgevonden.
Een jonge inwoner van Sint Jansklooster verloor op de dijk van Zwartsluis naar Vollenhove de macht over het stuur.
De achterzijde van de Citroën Saxo brak in een bocht uit. De auto schoot van de dijk, ploegde een flink stuk door een grasland en kwam op z'n kant zijkant in een (gelukkig niet al te diepe) sloot tot stilstand.
-
De man en zijn passagiere konden zelfstandig uit de auto stappen en werden in de auto van een voorbijganger opgevangen.
Na een blaasproef door de politie, die resulteerde in de P van prima, mocht de bestuurder zijn weg vervolgen.
De totaal vernielde auto, die nog maar 40 dagen in zijn bezit was, werd door de firma Hooikammer uit de sloot gehaald en afgevoerd.
-
Foto's: Henry Wallinga - www.zwartewaterkrant.nl


Zondag 9 oktober 2011

Ter Apel: Autocross vol deuken, spanning en bakken regen... (Foto-update)
Ter afsluiting van het raceseizoen op circuit De Polderputten kon het toegestroomde publiek genieten van uren vol spanning en sensatie.
Ondanks de regen en de eerste koude, die het publiek 's middags voor de kiezen kreeg, bleven de meesten langs het circuit, om vooral toch maar niets te missen van het spektakel, dat de coureurs van de diverse klassen boden.
Vooral bij de "Bangerstox" werden talloze auto's aan puin gereden, zodat uiteindelijk maar een klein deel van de starters over de meet kwam.
Dat het ondanks het "geweld" op de baan altijd goed afliep, was mede te danken aan de professionele aanpak, zoals tijdens de autobrand, die gelukkig snel en afdoende geblust werd door baanpersoneel. (foto)
Ook een ernstig lijkend ongeval aan de andere zijde van het circuit bleek mede dank zij de hoge eisen, die aan wagens en coureurs gesteld worden, zonder letsel afgelopen te zijn. De ambulance kon dus leeg retour startpunt.
Jammer genoeg was het halverwege de middag gedaan met het vrij mooie weer: even na drieën begon het steeds harder te regenen en rond vijf uur viel er zoveel neerslag, dat onze fotografen de registratie van de wedstrijden voor gezien moesten houden.
Net op tijd overigens, want het bleek inmiddels al een niet eenvoudige opgave, door de modder op de uitrit van de parkeerplaats bij het circuit te komen zonder te blijven steken....
Foto's: Andreas Heck en Don Stolwijk


Elim: riskante brand in rookafvoer rietgedekte woning aan de Langewijk
Een slecht aangelegde schoorsteen van een open haard bleek de oorzaak van een schoorsteenbrand aan de Langewijk, even buiten Elim.
De bewoners hadden bezoek van kinderen en kleinkinderen en iedereen moest de woning snel verlaten, toen die zich met rook vulde.
Onder de kap van de open haard vormde zich een rode gloed, het afdekplaatje aan het plafond werd roodgloeiend en de vlammen sloegen boven uit de schoorsteen.
De brandweer van De Krim en van Hoogeveen spoedden zich naar Elim, want het betrof een woonboerderij met rieten kap, die er amper een jaar op lag. De brandweer van De Krim maakte aanstalten om de schoorsteen te vegen, maar die bleek geheel schoon van binnen.
De brand bleek tussen de afvoerpijp en de schoorsteen te zitten: twee afdekplaten te ontbraken, waardoor er rommel van boven was gevallen, die zich had verzameld op de plafondplaat en bij de overgang naar het tweede gedeelte van de afvoerpijp. Deze rommel was in brand geraakt.
Toen de afdekplaat aan het plafond werd verwijderd kwamen de nog smeulende resten naar beneden. Ook bij de overgang naar het tweede gedeelte van de pijp bleek dit het geval. De brandweer diende dan ook de open haard nagenoeg geheel te ontmantelen. De schoorsteenpijp op het dak werd afgedekt met een vuilniszak om binnenkomend hemelwater te voorkomen.
Onze fotograaf kon de operatie vastleggen, dankzij uiterst vriendelijke en gastvrije bewoners van deze mooie woonboerderij aan de Langewijk.
De kleinkinderen kregen een troetelbeertje tegen de schrik. De jongste doopte haar knuffeldier zonder nadenken tot Vuurbeertje.
De ander was al bezig met haar verhaal voor school.
Foto's: Persfotografie Hoogeveen

Voor oudere nieuwspagina's zie het archief

Waarschuwing !
Door deze site te bezoeken gaat u akkoord met onderstaande voorwaarden.
Op alle foto's, afbeeldingen en teksten op de sites van U S Media rust auteursrecht.
Enigerlei publikatie van ons auteursrechtelijk beschermde tekst en/of beeldmateriaal zonder onze uitdrukkelijke schriftelijke toestemming is een inbreuk op het auteursrecht en wordt zonder uitzondering beantwoord met een schikkingsvoorstel
via een gespecialiseerd bedrijf.