Al sinds 2000 de best bezochte regionale nieuwssite

April 2012 (1)


Zondag 8 april 2012


Traditionele vuren zorgen voor extra paassfeer

Tegen zonsondergang kondigde de alom aanwezige zoetige geur van brandend snoeihout aan, dat de paasvuren ontstoken waren.
Aan de Marten Kuilerweg in Elim brandde de grootste paasbult van Drenthe, die een hoogte van 14 meter en een omtrek van 132 meter had.
De organisatie had het weer voortreffelijk voor elkaar en niet voor niets waren er meer dan duizend toeschouwers op het spektakel afgekomen, waarbij de toegangen naar de Kuilerweg ruim van tevoren waren afgesloten en het verkeer door regelaars werd omgeleid
Er waren hapjes en drankjes te koop en er was muziek - en zelfs een live optreden.
De toegang was gratis, maar er werd een vrijwillige donatie gevraagd aan het publiek, waarvan de netto-opbrengst ten goede komt aan de kinderafdeling van het Bethesda-ziekenhuis in Hoogeveen.

Doordat het Paasvuur aan de Kosseweg in Schuinesloot niet ver van enkele woningen brandde, leek het op het eerste gezicht om een woningbrand te gaan. Ook hier kon men genieten van gezelligheid, muziek, drank, snacks en uiteraard van de warmte van het paasvuur.
Foto's: Persfotografie Hoogeveen (Elim) en Don Stolwijk - U S Media (Kosseweg), (hieronder) Emlichheim: Hartmut Gosink


Hasselt: ongeval door keren op de N331

Een verboden keermanoeuvre resulteerde zondagmiddag in aanzienlijke schade, maar gelukkig niet voor gewonden.
De bestuurder van een Citroën die op de Hasselterweg (N331) richting Zwolle reed wilde net buiten de bebouwde kom van Hasselt via een parkeerplaats keren over de dubbele doorgetrokken streep, maar zag een achteropkomende Honda over het hoofd.
De Citroën botste daarop tegen de rechterflank van de Honda.
Een passagiere uit deze auto klaagde over pijn. Voor de vrouw werd een ambulance besteld.
Ze kon zelf uit de auto stappen om plaats te nemen op de brancard en werd in de ambulance onderzocht, maar bleek geen noemenswaardig letsel te hebben.
Het verkeer richting Hasselt werd over de parallelweg geleid, terwijl het verkeer richting Zwolle langs het ongeval kon rijden.
Beide bestuurders waren hevig geschrokken, maar konden met behulp van agenten al snel de schadeformulieren invullen.
Berger Hooikammer werd gevraagd om de wagens af te voeren

Foto's: Henry Wallinga - Zwartewaterkrant


Hardenberg: fikse aanrijding op beruchte kruising Oldemeijerweg

Het was weer raak, zondagmorgen op de beruchte kruising van de Larixweg met de Oldemeijerweg in Hardenberg.
Hulpverleners, waaronder twee ambulances en de Hardenberger brandweer, spoedden zich tegen het middaguur naar de opgegeven plaats en vonden daar twee zwaar bechadigde personenauto's, temidden van de nodige onderdelen.

Het ongeval was ontstaan, toen de bestuurder van de Toyota, die over de Oldemeijerweg in de richting van Hardenberg reed, geen voorrang kreeg van de bestuurder van een Audi A6, die van links -vanaf de Larixweg- de kruising op reed.
Na de botsing kwam de groene Toyota Avensis half op zijn kant in een bermsloot aan de overzijde van de kruising tot stilstand.
De vrouw, die als passagier meereed in de zeventien jaar oude Audi, had last van pijn in haar nek en werd per ambulance weggebracht.
Beide auto's waren total loss en zijn naar het depot in Ommen vervoerd door berger Autax.

Foto's: Don Stolwijk - U S MediaBeerzerveld: bestuurder gewond na slippartij

Zaterdagavond tegen elf uur werden politie-, brandweer- en ambulancemedewerkers verzocht, met spoed naar de 1e Polderweg in Beerzerveld te rijden, waar een verkeersongeval gebeurd zou zijn.
Men trof in de bermsloot een zwaar beschadigde Fiat Dobló aan en een gewonde bestuurder.
Uit de sporen viel op te maken, dat de auto, die in de richting van de Beerzerhaar had gereden, met een flinke vaart in een bocht naar links in de berm was beland en weliswaar enkele bomen miste, maar daarna onbestuurbaar de weg over geslipt was.
De auto dook de bermsloot links van de weg in, maakte daar een pirouette en kwam met de neus naar beneden in de sloot tot stilstand.
De bestuurder -een inwoner van Beerzerveld- had hoofdletsel opgelopen en is per ambulance naar een ziekenhuis gebracht, waar een bloedproef zou worden afgenomen in verband met mogelijk alcoholgebruik
De onherstelbaar vernielde bedrijfsauto werd opgehaald door berger Autax.

Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Zaterdag 7 april 2012

Enter: motorcrosser verongelukt

Een 49-jarige man uit Enter is zaterdag overleden na een eenzijdig ongeval met een crossmotor.
De man reed over de zandwegen in het buitengebied van Enter en kwam rond 18.30 uur kwam hij ter hoogte van de Bornerbroekseweg ten val. Wandelaars, die getuige waren van hetzagen het ongeval gebeuren en belden het alarmnummer 112. De man is ernstig gewond per ambulance naar een ziekenhuis gebracht, waar hij later aan zijn verwondingen overleed. Het team Verkeersongevallen Analyse van Politie Twente doet onderzoek naar de toedrachtErica: forensisch onderzoek naar oorzaak verwoestende brand bibliotheek

De plaats, waar de Openbare Bibliotheek in Erica heeft gestaan, bood vandaag een trieste aanblik. Ingestorte muren en verkoolde balken markeren de plaats, waar de bevolking van Erica en omgeving tot gisteren lees- en kijkplezier werd geboden.
Het voorval leidde dan ook tot ongeloof, verbijstering en angst onder de toeschouwers, want: was deze brand toeval of het gevolg van kwade opzet? En, indien de angst voor brandstichting terecht blijkt: waar slaat de dader de volgende keer misschien weer toe?

Om de oorzaak van de verwoestende vuurzee te achterhalen, kwam vandaag een team van forensisch opsporingsexperts in actie, die de resten nauwgezet op aanwijzingen afspeurden. Hierbij werd ook een speurhond ingezet.

Daarenbuiten wil de politie graag in contact komen met mensen, die foto’s of filmbeelden van het voorval en de toeschouwers hebben gemaakt.
U kunt bellen met 0900-8844 of anoniem met 0800-7000.


Erica: brand verwoest bibliotheek

In de nacht van vrijdag op zaterdag is de Openbare Bibliotheek aan de Havenstraat in Erica door brand verwoest.
Kort na de eerste melding voor het korps Klazienaveen (00:04 uur) werd al opgeschaald naar "middelbrand" (00:06 uur) en werden ook eenheden en materieel uit Schoonebeek en even later ook Emmen ingezet.
Het bleek dan ook al direct om een uitslaande brand te gaan en het was al snel duidelijk, dat het lage, vrijstaande gebouw niet et redden was.
De brandweer zette daarom in op hte behoud van omringende woningen.
Omdat een stuk of tien bejaardenwoningen vol in de rook en het vliegvuur lagen, werden de bewoners geëvacueerd en tijdelijk elders ondergebracht. De brandweercommandant liet nog verder opschalen naar "Grote Brand" (00:15 uur) en zelfs GRIP-1(00:18 uur), waarop o.a. de watertankwagen en een blusgroep uit Hoogeveen en een blusgroep uit Tweede Exloërmond ingezet werden.
De biblioteek brandde tot de grond toe af.
Ondanks het nachtelijk uur trok het schouwspel veel bekijks.

Foto's: Don Stolwijk - U S Media
Foto's bij daglicht: Hartmut Gosink


Vrijdag 6 april 2012

Hardenberg: bejaarde fietser zwaar gewond door val

Donderdag raakte een 86-jarige inwoner uit Hardenberg zwaar gewond, toe hij in zijn woonplaats met de fiets over de kop sloeg.
De man reed op zijn fiets met trapondersteuning over de Bruchterweg in de richting van de rotonde aan het begin van de Europaweg, maar moest daar sterk afremmen, omdat hij, volgens een getuige, met een vrij hoge snelheid reed.
De bejaarde man verloor de macht over het stuur en viel op het zebrapad met zijn hoofd tgen het asfalt.
Hij is in kritieke toestand met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Zwolle.

Foto's: Don Stolwijk - U S Media

P2000: nachtelijke storing pagersysteem

Uit een tweetal berichten valt op te maken, dat het P2000-netwerk vrijdagmorgen vroeg in ieder geval in Drenthe en IJsselland, maar waarschijn-lijk ook elders, enige tijd "plat" is geweest.
Hoe lang de storing heeft geduurd -waarschijnlijk vanaf ca half vijf- en of er daardoor problemen zijn geweest, is nog niet bekend.Donderdag 5 april 2012

A28: lange files na aanrijding bij afslag Ommen
Een flinke file en een enorme ravage. Dat was het gevolg van een aanrijding op de A28 bij Zwolle, even voorbij de afslag Ommen.
Een vrachtauto -geladen met papier- en een personenauto zijn door nog onbekende oorzaak met elkaar in botsing gekomen.
De vrachtauto raakte hierdoor stuurloos en botste tegen de vangrail. Hierdoor sloeg de lading, enkele pallets met papier, uit de aanhanger en kwam op de weg en in de berm terecht.
Rijkswaterstaat sloot twee rijstroken af om de ravage zo snel mogelijk op te ruimen. Hierdoor ontstond er al snel een flinke file van enkele kilometers.
Aannemersbedrijf Van der Kolk trommelde een flinke delegatie manschappen op om de troep zo snel mogelijk van de weg te halen, zodat het verkeer weer kon doorstromen. De voertuigen waren inmiddels al geborgen door bergingsbedrijf Leerentveld.
Zodra de weg vrij was werd deze weer opengesteld voor het verkeer. De rommel uit de berm kon later worden opgeruimd maar hiervan ondervond het verkeer weinig hinder.
Foto's: Henry Wallinga - Zwartewaterkrant


Rouveen: passagiere gewond na aanrijding met vrachtwagen
Op de Oude Rijksweg in Rouveen is donderdagmiddag een vrouw gewond geraakt bij een aanrijding met een vrachtwagen.
Ze zat als passagier in een Duitse auto, die vanaf de carpoolplaats de weg op reed, maar de bestuurder kon door een stilstaande truck, die voorgesorteerd stond voor de verkeerslichten, een van rechts komende vrachtwagencombinatie niet zien, hetgeen resulteerde in de aanrijding.
De vrachtauto boorde zich in de rechterflank van de auto waardoor de vrouw gewond raakte. Zij is overgebracht naar een ziekenhuis.
Ondanks de klap kon de vrachtwagenbestuurder, die ongedeerd bleef, zijn weg vervolgen met z'n vrachtwagencombinatie.
De auto waarin de vrouw zat werd door bergingsbedrijf Hooikammer afgesleept.
Een team van politie Horst en Waterland nam de aanrijding op en hielp met het invullen van de schadeformulieren.
De bestuurder van de auto raakte niet gewond en kon met vrienden meerijden om zijn vrouw in het ziekenhuis te bezoeken.
Foto's: Henry Wallinga - Zwartewaterkrant


Woensdag 4 april 2012

Dalsmholte: vrachtwagen gekanteld op bosweg: chauffeur naar ziekenhuis
Een met een container met bosbouwafval, zoals houtsnippers, geladen vrachtwagen is woensdagmorgen door nog onopgehelderde oorzaak gekanteld op het onverharde deel van de Oude Raalterweg in Dalmsholte, op circa 500 meter van de kruising met de Dalmsholterdijk.
De 37-jarige chauffeur uit Ter Apel, die niet aanspreekbaar was, is met hoofdletsel per ambulance naar een Zwols ziekenhuis vervoerd.
Gezien de smalle weg en de bomen, zal het lossen van de rest van de lading en de container en het bergen van de truck geen eenvoudige en dus een tijdrovende klusgeweest zijn. Voordien onderzocht de VOA de omstandigheden.
De berging is in eigen beheer uitgevoerd, omdat het ongeval niet op een doorgaande weg plaats vond.
Foto's Don Stolwijk - U S Media

Wijster: bedrijfsauto ramt viaduct
Terwijl de hulpdiensten druk doende waren op de A28 bij de gekantelde vrachtwagencombinatie met kippen, gebeurde op geringe afstand nòg een ongeval, waarbij eveneens een bestuurder vast kwam te zitten in zijn voertuig.
Voor dit ongeval rukte de brandweer van Beilen rond half drie uit.
Het ongeval vond plaats op de Vamweg, waar een bestuurder van een koeriersdienst met zijn hoge Mercedes bedrijfsauto werd verrast door een laag viaduct.
Door de klap scheurde een deel van het dak, zakte de auto door de achteras en raakte zwaar beschadigd.
De bestuurder werd met hulp van de brandweer uit de auto gehaald en naar het ziekenhuis gebracht na te zijn gestabiliseerd door de het medische personeel.
Uit meting van de VOA (Verkeersongevallenanalyse) bleek de aangegeven hoogte van 3 meter in werkelijkheid 3.17 te zijn.
De meting werd gedaan, terwijl de VAMtrein uittestte, of er nog wel over het beschadigde viaduct kon worden gereden.
Dat bleek te kunnen al kraakte het wel aldus de nuchtere VOA-specialist.
Foto's: Persfotografie Hoogeveen


A28 / Spier: kippen over de A28
Rond tien voor twee in de nacht van dinsdag op woensdag is op de A28, vlak voor de afslag Spier, een met kippen geladen vrachtwagen met aanhanger in de berm geraakt en daarbij gekanteld.
De A28 richting Beilen was over de volle breedte versperd.
De chauffeur van de A28 was gewond geraakt bij de buiteling en kon niet zo uit de cabine worden gehaald.
Brandweerlieden van Ruinen en Hoogeveen gingen hard aan het werk om de man te bevrijden door de voorruit te verwijderen.
Dat bleek nog een heel karwei.
De vrachtwagen was vlak voor het richtingsbord in de rechterberm geraakt en raakte het bord rechts met zijn cabine.
De meeste kippen overleefden het ongeval.
Berger Kraal hoopte de klus te kunnen klaren voor de ochtendspits.
Het hing er vanaf hoelang het overladen van de kratten met kippen en de opruimingswerkzaamheden ging duren.

Het verkeer op de A28 in de richting van Groningen werd omgeleid richting Leeuwarden en de A28 is in noordelijke richting tussen de afslagen Spier en Dwingeloo afgezet. Dit zal waarschijnlijk tot negen uur duren, aldus de VID.
Foto's: Persfotografie Hoogeveen


Dinsdag 3 april 2012

Dalfsen: fietser om het leven gekomen bij ongeval op de Welsummerweg
DInsdagmorgen rond elf uur is een fietser verongelukt op de Welsummerweg, net buiten de bebouwde kom van Dalfsen.
Het slachtoffer fietste in de richting van de N340, toen een Toyota Land Cruiser terreinwagen, die de fietser tegemoet reed, in een flauwe bocht naar links in de berm belandde en ten gevolge van een te abrupt tegenstuurbeweging stuurloos in het pad van de fietser geraakte. De auto raakte de fietser en kwam op zijn kant -zwaar beschadigd- in de droge bermsloot links van de weg tot stilstand.
De fietser overleefde de confrontatie helaas niet.
De 57-jarige automobilist is met een shock naar een ziekenhuis overgebracht en kon nog niets vertellen over de toedracht van de fatale aanrijding.
De politie gaf rond half vijf 's middags door, dat de omgekomen fietser een 69-jarige man uit Dalfsen was.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Slagharen: grote uitslaande brand verwoest woonboerderij (update)
Tegen half twee in de nacht van maandag op dinsdag werden de Slagharense brandweer en de hoogwerker uit Hardenberg gealarmeerd vanwege brand in een woning aan de Braambergerweg in Slagharen. Eén minuut na de eerste alarmering werd al opgeschaald naar "middelbrand" en kwam ook de blusgroep van post De Krim in actie. Daar bleef het niet bij: in korte tijd werd ook assistentie gevraagd van o.a. eenheden uit Hardenberg, Dedemsvaart en Ommen. Geen overbodige luxe, want bij aankomst van de eerste blusgroep stond het gebouw aan de linker voorzijde al in lichterlaaie en de brand breidde zich ras uit.
Na enige tijd leek het alsof de brandweer de brand bedwongen had, maar onverwacht kolkten er dikke geelbruine rookwolken omhoog en de daarop volgende flashover liet niet lang op zich wachten. Het was toen duidelijk, dat de woning absoluut niet meer te redden viel.
Gelukkig hadden de bewoners het pand bijtijds kunnen verlaten; zij het, dat er sprake was van een lichte rookvergiftiging.
Burgemeester Snijders liet zich ter plaatse op de hoogte brengen en sprak met de bewoners.
Tegen half vier was de brandweer de brand meester. In de tussentijd had men o.a. een rietgedekte woning aan de Hoogeveenseweg uit voorzorg nat gehouden.
Woensdag werd er al met man en macht gewerkt om noodvoorzieningen, zoals de drinkwatervoorziening, te treffen.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Maandag 2 april 2012

Brucht: kinderzitjes voorkomen onnodig letsel
De vakantie van een Gronings gezin met twee kinderen werd maandagmiddag op vervelende wijze verstoord. De vier reden in hun VW Golf van hun camping in Beerze, op zoek naar een supermarkt. Toen ze die niet in Mariënberg konden vinden, besloten ze -via de Hardenbergerweg- in Bergentheim verder te zoeken, maar misten de eerstvolgende afslag. Toen ze afremden om rechtsaf te slaan naar de Maatdijk werd hun auto van achteren aangereden door een achteropkomende Volvo C30. De bestuurder van die auto had niet zo snel in de gaten, dat de VW snelheid minderde, maar kon nog wel snel naar links uitwijken, waardoor hij de Golf niet vol raakte.
Hierdoor en mede doordat de Groningers hun zeven maanden oude dochtertje en hun tweejarig zoontje veilig in kinderzitjes vervoerden, bleven alle betrokkenen ongedeerd.
De zwaar beschadigde auto's werden opgehaald door bergingsauto's van De Jonge (Elim) en Autax (Ommen).
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Staphorst: bestuurder oldtimer Scania trekker gewond door eenzijdig ongeval
Een 79-jarige inwoner van IJhorst is maandag aan het hoofd gewond geraakt, toen de door hem bestuurde Scania trekker met oplegger op de Vaartweg in Staphorst kantelde.
De antieke trekker (bouwjaar 1974) trok een gesloten oplegger met daarin een Volvo 4x4 terreinwagentje en het chassis van een kleine 6x6 vrachtwagen. De combinatie maakte in de bocht naar de Hoogeveensevaart een vreemde slinger, waarop de oplegger en vervolgens de trekker kantelden en de lading uit de oplegger los vloog.
Het chassis van de 6x6 belandde in het water en verdween grotendeels onder de waterspiegel; de kleine terreinwagen kwam op zijn linker kant in de berm tot stilstand.
De bejaarde bestuurder, die waarschijnlijk tijdens de rit een blackout heeft gehad, is per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd.
Nadat berger Hooikammer de zwaar beschadigde Scania overeind had gezet, was de beurt aan de terreinwagen, waarna de voor de sloop bestemde 6x6 uit het kanaal werd getakeld.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Giethoorn: woning van veehouderij tot de grond toe afgebrand
Een gezin met twee kinderen is maandag zwaar gedupeerd, toen hun woning tot de grond toe afbrandde. Het vuur in de woning, die aan het eind van de Smalleweg in het buitengebied tussen Steenwijk en Giethoorn stond, greep zo snel om zich heen, dat de brandweer het woonhuis niet meer kon redden. Het gebouw brandde volledig af en stortte vervolgens in, waarbij alleen de achtergevel overeind bleef staan.
Buren snelden te hulp om de honderden koeien, die in de stallen vlak bij de woning stonden, indien nodig zo snel mogelijk te redden, maar dat was niet nodig: de wind kwam uit een gunstige richting. Nabijstaande schuren bleven behouden.
Volgens de brandweer is er asbest vrijgekomen.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Emlichheim: BMW buitelt weiland in aan de Ossestrasse
De freiwillige Ortsfeuerwehr Emlichheim werd zondagmiddag even na enen gealarmeerd voor hulpverlening bij een verkeersongeval.
Dat gebeurde, toen een 25-jarige Nederlandse BMW-bestuurder op de Ossestraße (L44) van Schoonebeek in de richting van Emlichheim reed en in en flauwe bocht -waarschijnlijk door te hoge snelheid- in de rechterberm belandde. De bestuurder gaf een ruk aan het stuur, maar beheerste daardoor zijn auto niet meer, waardoor het voertuig enkele keren over de kop ging en na ca. 100 meter midden in een weiland bleef liggen. De gewonde bestuurder is per ambulance naar het ziekenhuis in Hardenberg (NL) gebracht.
De Feuerwehr Emlichheim, die met negen man en twee voertuigen was uitgerukt, had tot taak, uit de totaal vernielde BMW weglekkende vloeistof zoals olie en koelvloeistof, op te vangen. De politie onderzoek de zaak.
Foto's: Hartmut Gosink - Freiwillige Feuerwehr Emlichheim


Zondag 1 april 2012

Wachtum: controle brengt sluimerende schoorsteenbrand aan het licht
Zondagmorgen om 10.37 uur werden blusploegen uit Zwinderen en Coevorden opgeroepen vanwege een schoorsteenbrand in een woning aan het Westereind te Wachtum. De bewoners hadden de schoorsteenbrand zelf ontdekt en de brandweer gewaarschuwd.
Bij aankomst was er weinig "spannends" te zien en leek de klus beperkt te blijven tot een simpele nacontrole.
Er werd besloten om voor alle zekerheid de schoorsteen met een ramoneur te vegen en hierbij bleek er toch nog het nodige vuur in de schoorsteen aanwezig te zijn. Er kwamen nog enkele grote rookpluimen naar buiten.
Na het verwijderen van de allesbrander is de schoorsteen nogmaals goed geveegd en zijn rondom de schoorsteen enkele pannen verwijderd om ook hier het dakbeschot te kunnen controleren op eventuele smeulende delen. De schade bleef gelukkig beperkt
Foto's: Peter Kramer - www.trekkerslepcoevorden

Rijssen: twee houtmotcontainers in brand bij houtverwerkingsbedrijf
In de nacht van zaterdag op zondag tegen de klok van vijf uur werd de nachtrust van de brandweermensen van korps Rijssen verstoord met de mededeling, dat er brand woedde in een motsilo bij Hoekman Houtindustrie aan de Spinnerstraat.
Daarop rukten gelijk twee tankautospuiten, de hoogwerker, de officier van dienst en de adviseur gevaarlijke stoffen uit.
Bij aankomst sloegen er vlammen uit de containers en stond inmiddels ook een gedeelte van het pand ook in brand.
Om drie minuten over vijf werd er opgeschaald naar "middelbrand".
Om de brand goed te kunnen blussen is een van de containers met een heftruck onder het dak vandaan getrokken.
De brandweer moest de container geheel leeghalen om de brand te kunnen blussen.

Houtmot is een bijproduct van de houtverwerkingsindustrie en wordt o.a. gebruikt om voedsel, zoals vis en vlees, te roken in rookovens.
Foto's: Kees Verwijs en Alwin Winkel


Voor oudere nieuwspagina's zie het archief


Waarschuwing !
Door deze site te bezoeken gaat u akkoord met onderstaande voorwaarden.
Op alle foto's, afbeeldingen en teksten op de sites van U S Media rust auteursrecht.
Enigerlei publikatie van ons auteursrechtelijk beschermde tekst en/of beeldmateriaal zonder onze uitdrukkelijke schriftelijke toestemming is een inbreuk op het auteursrecht en wordt zonder uitzondering beantwoord met een schikkingsvoorstel
via een gespecialiseerd bedrijf.