Al sinds 2000 de best bezochte regionale nieuwssite

Augustus 2012 (1)
© U S Media. Op alle foto's rust auteursrecht.
Voordat u materiaal van deze site gebruikt voor publikatie,
lees eerst de waarschuwing onderaan deze pagina.
Op publikatie zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming
van U S Media volgt zonder waarschuwing een factuur.

Zondag 5 augustus 2012

Hardenberg: brandweer op hermelijnenjacht (update)
De Hardenberger brandweer werd zondagavond opgeroepen voor dierenhulp aan de Stuwdijk in Hardenberg.
Dit keer niet ter redding van een zwemgrage koe of een hormoongestuurde ree, maar om twee hermelijnen op te sporen, die in de diepe en behoorlijk grote bouwput van de stuw in de Vecht zouden zijn verdwaald, volgens een ooggetuige.
Helaas resulteerde de zoekactie in de put tot nul hermelijntjes, hoewel er zelfs op de meest onmogelijke -en modderige- plaatsen gekeken is.
Een specialist zal later op zoek gaan naar de roofdieren en proberen, hen in veiligheid te brengen.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media
UPDATE:
Maandag is één hermelijn alsnog -met behulp van een val met wat hondenvoer- door een dierenvriend gevangen, op de gevoelige plaat gezet en daarna in de omgeving vrijgelaten.


Steenwijkerwold: tent Dicky Woodstock Festival stort in: "Het leek wel oorlog"
De hoofdtent van het Dicky Woodstock popfestival aan de Thijendijk in Steenwijkerwold is zaterdag tegen 21:00 uur tijdens een hevige storm-, onweers- en hagelbui ingestort.
Er werd in verband met de enst van de situatie opgeschaald naar GRIP-2.
Van de circa 150 in de tent aanwezigen zijn zo'n dertien personen gewond geraakt, maar bleef het letsel bij fracturen en kneuzingen. Bij aankomst van de hulpverleners waren mensen onder het tentzeil vandaan; zelfstandig of met hulp van andere aanwezigen.
Op het totale festivalterrein waren in totaal ongeveer 350 bezoekers aanwezig.
Een getuige omschreef de situatie als "Het leek wel oorlog! De hagelstenen waren zo groot als knikkers." (zie video 2)

Elf slachtoffers zijn naar ziekenhuizen overgebracht naar ziekenhuizen in Meppel, Heerenveen en Zwolle.
Licht gewonden werden ter plaatse behanddeld door ambulancepersoneel of gingen op eigen gelegenheid naar een ziekenhuis.
De politie zette alle toegangswegen naar het festival af en heeft de omgeving gecontroleerd op eventuele hulpbehoevenden. Deze werden niet aangetroffen Ook het festivalterrein is afgezet en wordt beveiligd. De politie doet geen nader onderzoek.
De Arbeidsinspectie is in kennis gesteld.
Zondag is de ravage opgeruimd.
Van de dertien gewonden, die in ziekenuizen zijn behandeld, konden er elf al vrij snel naar huis, zo bleek zondagmiddag.
Foto's: Henry Wallinga - Zwartewaterkrant

Zaterdag 4 augustus 2012

Hollandscheveld: eenmotorig vliegtuig stort neer op schuur achter woning nabij de A37
Zaterdagmorgen even na half twaalf hoorden inwoners van Hollandscheveld een vreemd geluid, dat deed vermoeden, dat er een vliegtuig in problemen was. Dat dat een juiste conclusie was, bleek al snel, toen er direct daarop een luchtvaartongeval werd gemeld, dat aan de Eeneendertigste WIjk gebeurd heette te zijn. Die melding bleek onjuist: het gele eenmotorige vliegtuig bleek te zijn neerstort op een schuur achter een woning aan de Riegshoogtendijk, op circa 30 meter van snelweg A37.
Het tweepersoons sportvliegtuig kreeg kort na de start motorproblemen en de piloot kon de thuisbasis niet meer bereiken.
Het toestel vloog voor zover bekend in westelijke richting -nagenoeg evenwijdig aan de snelweg- door de kruin van de hoge bomen bij het viaduct en stortte neer op de schuur achter de woning (Riegshoogtendijk 1).
Hoogst waarschijnlijk stond de propeller al stil, toen het vliegtuig de schuur raakte: er was slechts één blad verbogen.

De bewoner van het pand, die zich in de schuur bevond, bleek verwondingen te hebben opgelopen.
De bejaarde bewoonster kwam met de schrik vrij.
Ook de twee inzittenden (62 en 75 jaar oud) van de neergestorte Focke-Wulf Piaggio 149D (die deel uitmaakt van de op vliegveld Hoogeveen gestationeerde Seagull Formation) liepen letsel op. Eén van de twee had min of meer ernstige verwondingen opgelopen, toen een plank van voren de cockpit binnen-drong. Hij moest met brandweerhulp uit het totaal vernielde vliegtuig geholpen worden; de ander kon zonder ondersteuning te voet naar de ambulance lopen.

De hond van de bewoner van het getroffen pand liep een fikse wond aan z'n kop op en had behandeling door een dierenarts nodig.
Naast de schuur raakte het toestel ook een volière met parkieten, die door de klap omviel en beschadigd raakte. Voor zover bekend bleven de vogels ongedeerd.
Een heli van de KLPD maakte luchtopnamen. De heli landde vervolgens op een veld nabij de chicane.
De experts van de VOA en de Rijksluchtvaartdienst stelden een uitgebreid onderzoek in, dat enkele uren in beslag nam, waarna het vliegtuig
(een voormalig lesvliegtuig van de Westduitse Luftwaffe) gereed werd gemaakt om met een dieplader van de firma Kraal naar het depot aan de Nobelstraat te worden vervoerd.
Hiertoe moest eerst één van de twee brandstoftanks worden geledigd; dat lukte snel, omdat er naar schatting slechts zo'n 25 liter in zat.
Helaas liepen pogingen van de brandweer, het toestel van zijn vleugels te ontdoen, spaak, zodat men op plan B over moest gaan: de staart van het toestel werd afgezaagd, zodat het wrak met de vleugels in de lengte-as kon worden getransporteerd. Alzo geschiedde...
Foto's: Don Stolwijk - U S Media
Het was niet het enige ernstige luchtvaartongeval dit weekend.
Zaterdagavond tegen 19:15 uur kwam in Quakenbrück (D) bij Osnabrück een zeventienjarige leerling-pilote om het leven, toen ze tijdens haar eerste solovlucht met een zweefvliegtuig tegen de gevel van een rijtjeswoning in de Artlandstraße (wijk Neustadt) crashte.

Klik hier voor meer informatie.


Hoogeveen: brandweer redt ree
Zaterdagmorgen heeft de brandweer een ree gered uit de Hoogeveense Vaart ter hoogte van de Seringenlaan in Hoogeveen.
Het dier was ontdekt door een vrouw die haar hond uitliet op de dijk. De vrouw moest echter eerst naar huis om iemand te kunnen waarschuwen. De ree was inmiddelse kilometers op en neer gezwommen tussen Het Loo en De Arend.
Brandweerlieden per boot visten het dier tijdig uit het water en lieten het op een stil plekje weer vrij.
Dezelfde vrouw was vrijdagavond getuige op Schoonhoven, waar zij haar hond uitliet, toen twee kinderen gewond raakten door vlammen toen een picknicktafel in brand werd gestoken. "Voorlopig heb ik nu wel even voldoende beleefd", aldus de Hoogeveense.
Foto's: Persfotografie Hoogeveen

Vrijdag 3 augustus 2012

Meppel: appartement brandt uit
Een korte, maar felle brand aan de Prins Hendrikkade in Meppel heeft vrijdagmiddag rond vijf uur een woning op de bovenste verdieping van een appartementencomplex totaal vernield. De bewoners waren niet thuis, toen de brand uitbrak. Wel haalde de brandweer een hond uit de woning.
Het dier is met spoed met de dierenambulance overgebracht naar de dierenarts.
De brand, die snel onder controle was, ging gepaard met dikke rookwolken.

Een medewerker van de stichting Salvage bekeek de schade. Voor de bewoners zal elders onderdak moeten worden gezocht
De technische recherche stelde een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.
Foto's: Henry Wallinga - Zwartewaterkrant


Almelo: politie zoekt getuigen mishandeling bejaarde man
Donderdag 2 augustus deed een 78-jarige man uit Almelo aangifte van mishandeling. De man was op dinsdag 31 juli tussen 15.00 en 15.30 uur mishandeld op de Grotestraat bij de fontein ter hoogte van het Kerkplein.
Hij liep die dag met zijn echtgenote over de Grotestraat met de fiets aan de hand.
Tussen de Kerkengang en de Kerkstraat had hij twee jongens van een jaar of 7 à 8 met elkaar zien vechten.
De man kreeg de indruk dat één van de jongens bang was. Deze jongen vluchtte richting het Kerkplein met de andere jongen achter zich aan.
De man en vrouw liepen verder en iets voorbij de Kerkstraat zagen zij de twee jongens weer: ze liepen van het Kerkplein richting de Grotestraat. Bij de fontein begonnen de twee opnieuw te vechten, waarop de man besloot de twee uit elkaar te halen. Hij legde zijn fiets op de grond en probeerde de twee jongens te scheiden.
Op dat moment kreeg hij echter een duw, waardoor hij met zijn rug en heup hard tegen de rand van de fontein viel. Hij viel vervolgens op de grond, waarna een man bovenop hem ging zitten en hem tegen de grond aanduwde. Ineens stond de man op en liep weg.
De 78-jarige man heeft zich onder behandeling moeten laten stellen van een arts.

Het enige, dat van de man bekend is, is dat hij een groot, fors postuur en een getinte huidskleur heeft.
Aangezien het op dat moment druk was in de Grotestraat en op de terrassen, is de kans groot, dat veel mensen het incident hebben gezien.
De politie wil graag in contact komen met getuigen van deze mishandeling.
Heeft u het vechtpartijtje tussen de twee jongens en/of de mishandeling van de 78-jarige man in de Grotestraat gezien?
Of heeft u andere informatie die voor het onderzoek van belang zou kunnen zijn?
Dan wordt u verzocht u te melden via het algemene telefoonnummer van Politie Twente, team Almelo, 0900-8844
of anoniem via Bel M. 0800-7000.

Neuenhaus (D): politiemensen tijdens controle gewond door dronken scooterbestuurder
Een politie-agente (30) en haar 41-jarige collega uit Emlichheim zijn gisteren tijdens een verkeerscontrole in Neuenhaus verwond.
Voor zover nu bekend is, controleerden de twee op de Hauptstraße een automobilist, toen een scooterbestuurder (37) met hoge snelheid uit de richting van het centrum aan kwam rijden.
De agenten gaven de man een stopteken, maar die reed door en botste op de agenten, waarbij de agente zo'n tien meter weggeslingerd werd en ernstig letsel aan haar pols en knie opliep. Ze is per ambulance naar het ziekenhuis in Nordhorn gebracht.
De 41-jarige politieman liep minder ernstig letsel op en kon weliswaar na eerste hulp het ziekenhuis verlaten, maar is nog niet in staat te werken.
De 37-jarige scooterbestuurder liep lichte verwondingen op. Omdat hij onder invloed van alcohol was, werd een bloedproef genomen.
Zijn scooter bleek niet verzekerd en niet voor wegvervoer goedgekeurd..

Hasselt: gevaarlijke autobrand bijtijds geblust
Donderdagmiddag kreeg de eigenaar van een Rover 200 een vervelend bericht. Buurtbewoners meldden hem, dat er rook onder de motorkap vandaan kwam. Hij belde direct het alarmnummer 112 en vanuit de meldkamer werden blusgroepen van Hasselt en Zwartsluis op pad gestuurd. Vanwege de vakantieperiode werd ook de post Zwartsluis gealarmeerd, maar deze ploeg hoefde niet uit te rukken vanwege voldoende opkomst op de kazerne van Hasselt.
Binnen zeer korte tijd waren de spuitgasten ter plaatse en trokken er met een straal hoge druk op uit. Gezien de afstand van het brandende voertuig tot de gevel van de woning was snel optreden gewenst.
Ondertussen waren de buren met tuinslangen al begonnen met blussen.
Nadat de motorkap door de spuitgasten was geopend, werd het laatste vuur geblust en een controle met de warmtebeeldcamera uitgevoerd.
De eigenaar moest helaas concluderen, dat de rode haan zijn heilige koe totaal vernield had.
Berger Hooikammer heeft de auto afgevoerd.
Foto's: Henry Wallinga - Zwartewaterkrant


Elim: opnieuw klus voor blusgroep De Krim: vaars in de sloot
Zo langzamerhand rukt de blusgroep De Krim aanzienlijk vaker uit naar Elim dan in hun eigen dorp; ook vrijdagmorgen weer, toen hun hulp gevraagd werd voor het bergen een jonge koe, die in een smalle sloot was geraakt aan de Perebomenweg.
De eigenaar kreeg de vaars, die in een dolle bui dwars door een prikkeldraadhek het water in gesprongen was, met geen mogelijkheid uit de modderige sloot en belde uiteindelijk de alarmcentrale.

Na kort overleg besloten de brandweerlieden, dat twee mensen in een waadpak de sloot in moesten om de nodige touwen en brandslangen aan te leggen. Die twijfelachtige eer was weggelegd voor José en Eric.
De hulp van een tractor was een welkome aanvulling op de spierkracht en met de nodige voorzichtigheid werd het zichtbaar uitgeputte dier de wei in getrokken, waar het -al rillend- even nodig had om op krachten te komen.
Gelukkig kwam de jonge en licht gewonde koeienmoeder al snel in de poten, waarna het dier nieuwsgierig besnuffeld werd door soortgenoten, die het avontuur op veilige afstand hadden gevolgd.
Nadat de waadpakken en de brandslangen schoongespoten waren, reed de blusgroep terug naar de thuisbasis; een goede daad rijker.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Hardenberg: autobrand aan de Jan Weitkamplaan blijkt eenzijdig ongeval J.C. Kellerlaan
Tegen half twaalf in de nacht van donderdag op vrijdag kreeg de brandweer van Hardenberg opdracht, naar de Jan Weitkamplaan te rijden, omdat daar een auto in brand zou staan.
Het betreffende voertuig bleek echter aan de J C Kellerlaan te staan en was kort daarvoor van het talud gereden; niet ver van het spoorviaduct.
Bovendien was er geen sprake van brand, maar van uit de vulopening van de radiateur ontsnappende koelvloeistof.
Nadat de accu afgekoppeld was, konden de spuitgasten terug naar de kazerne.

De bestuurder van de 23 jaar oude Daihatsu Charade ging ter controle naar het ziekenhuis, waar ook een bloedproef werd afgenomen, aangezien de politie vermoedde, dat de man alcohol had genuttigd.
Een medewerker van de dierenambulance haalde 's mans Staffordshire terrier reu op; berger Klaas van de firma Autax bekommerde zich om de -niet of nauwelijks beschadigde- auto.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Donderdag 2 augustus 2012

Emmen: brand in trafohuisje ziekenhuis
Donderdag tegen het eind van de middag brak brand uit in een transformatorhuisje in een apart gebouw op het terrein van het Scheper Ziekenhuis. Er waren daar toen geen medewerkers aanwezig.
De stroomvoorziening van het ziekenhuis werkt gewoon; alleen de koeling en stoom (voor o.a. po-spoelers en bevochtigingsruimtes) werken op dit moment niet. Hierdoor loopt de temperatuur in het ziekenhuis iets op.
Ook een deel van de ICT werkt niet, maar het gaat niet om het deel met de patiëntengegevens. De patiëntenzorg is niet in gevaar.
De brand is geblust. Op dit moment wordt een noodaggregaat geplaatst, zodat koeling, stoom en ICT weer in werking kunnen worden gezet.
Er geldt op dit moment een opnamestop. Nieuwe patiënten worden naar omliggende ziekenhuizen gebracht.
Uit voorzorg worden alle ingrepen van vrijdagochtend afgelast; de patiënten worden gebeld.
Vrijdagochtend wordt bekeken, of het programma voor vrijdagmiddag wordt opgestart.

Westerhaar-Vriezenveensewijk: woonwijk ontdaan van asbestresten
Donderdagmorgen even voor half elf werd de brandweer van Vroomshoop opgeroepen voor een dienstverlening aan de Leidijk in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Medewerkers van asbestsaneringsbedrijf Ardesch hadden asbest gevonden in het gebied, dat woensdagavond was vrijgegeven na de Grip 1- situatie. Het asbest zou tijdens de regen van de nacht ervoor uit de bomen zijn gevallen.
De brandweer heeft de bomen in de omgeving van gevarenzone en ook het aanliggende speeltuintje schoongespoten.
Nadat de brandweer haar taak had uitgevoerd, konden de medewerkers van Ardesch het opruimen van het asbest hervatten.
Foto's 1-4 / tekst: Emiel Geerding - EMGfotografie.nl
Laatste twee foto's: Alwin WInkel - AWFoto.net


Woensdag 1 augustus 2012

Westerhaar-Vriezenveensewijk: deel woonwijk ontruimd wegens asbest
Even na drieën in de nacht van dinsdag op woensdag brak er brand uit in een kleine houten garage bij een leegstaande woning aan de Oranjestraat in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Het gebouwtje brandde volledig af, waarbij asbest uit de naar schatting zes dakplaten vrijkwam.
Daarom werd na de brand de directe omgeving van de woning door een asbestsaneringsbedrijf met hekken afgezet.
Maar in de middag werd de overheid gebeld door verontruste bewoners, die van mening waren, dat de asbestvervuiling verder dan de onmiddel-lijke omgeving van de Leidijk zou reiken en er zelfs via openstaande ramen mogelijk vezeltjes de woningen binnengekomen zouden zijn.
Daarom werd in de loop van de middag een zogeheten GRIP-1-situatie afgekondigd en tijdens "motorkap-overleg" op de parkeerplaats bij woonzorgcomplex 't Haarhuus besloten, achttien woningen in de omgeving van de Leidijk tot en met de Asterstraat te ontruimen in afwachting van onderzoek door een gespecialiseerd bedrijf en eventuele sanering.
De bewoners moesten hun huis uit en elders onderdak zien te vinden, maar dienden, voor ze het besmette gebied mochten verlaten, eerst met hun auto's door plassen bluswater te rijden om eventuele asbestvervuiling kwijt te raken. Daarna moesten de inzittenden uitstappen om in het water ook hun schoenen te reinigen.

De bewoners van onder meer de Asterstraat konden woensdagavond laat terug nar huis. Er was in de woningen geen asbest gevonden.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Coevorden: flinke aanrijding voor de brandweerkazerne
Rond half acht woensdagmorgen werden de vrijwilligers van de Coevorder brandweer verzocht naar een hen wel erg bekende lokatie te rijden: de Hulsvoorderdijk, waar brand zou woeden na een aanrijding tussen een vrachtwagen en een auto. De brand bleek op zijn zachtst gezegd wel mee te vallen, maar de schade ten gevolge van de aanrijding was aanzienlijk.
De botsing ontstond, toen de chauffeur van een vuilniswagen van de afrit van de Rondweg zijn voertuig wilde keren, maar de uit de richting Dalen naderende Peugeot 207 over het hoofd zag. De voertuigen raakten elkaar met de rechter voorzijde, waardoor de twee jaar oude personenauto onherstelbaar beschadigd raakte. Gelukkig bleven de twee vuilnisophalers en de bestuurder van de Peugeot ongedeerd.

Nadat een expert van de VOA Drenthe de omstandigheden vastgelegd had, werd de truck op het terrein van de brandweerkazerne ontdaan van enkele los hangende onderdelen, zodat de chauffeur met het voertuig zijn weg kon vervolgen.
Berger Koolen sleepte de Peugeot weg.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Hoogeveen: portable toilet in brand gestoken

Dinsdag rond 23.30 uur werd de brandweer van Hoogeveen gealarmeerd vanwege een brand van een "bijgebouw / keet".
Dat bleek inderdaad zo te zijn, want het 'bijgebouw" betrof een Dixie, waarin brand was gesticht.
Het toilet stond bij een keet van een bedrijf uit Hoogeveen, maar dat werd niet bedreigd door de -nog geringe- vlammen.

Het was een wonder dat de brand werd ontdekt op deze donkere parkeerplaats tussen bedrijven aan Het Haagje en woningen aan de Dokter van de Veldestraat. De schade aan de toiletvoorziening bleef daarom binnen de perken.

Foto's: Persfotografie Hoogeveen


Dinsdag 31 juli 2012

Hardenberg: well done
Dinsdagmiddag werd de Hardenberger brandweer gealarmeerd met de mededeling, dat er een "brand wegvervoer - aanhanger" woedde op het terrein van Camping De Oldemeijer in Hardenberg. Voor degenen, die voor dit incident onderweg waren, waaronder de bemanning van de tankautospuit en de watertankwagen, bleef het dus tot het moment van aankomst nog een raadsel, wat er nu precies in brand stond.
Gelukkig kwam al direct aan het licht, dat de brand niet op het kampeerterrein van de camping gewoed had, maar in een vorige week
-tweedehands- aangeschafte viskraam, die bij de kantine stond en: dat de eigenaar er inmiddels al in geslaagd was, de ergste vlammen met de ruim voorhanden voorraad schuimblussers te doven.
De brandweer moest alleen nog een laatste hardnekkige brandhaard rond de afvoer van de afzuiging blussen, waarmee ook het laatste gevaar geweken was.
De hongerige campinggasten moesten helaas afzien van de bestelde porties kibbeling, want de viskraam is ten gevolge van de brand even uit de running, hoewel de schade door de snelle en doeltreffende reactie erg mee leek te vallen.
Nadat de spuitgasten nog even hadden genoten van Tante Loes' koffie vertrok ook de tankautospuit naar de kazerne.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Grafschaft: vermist ouder echtpaar uit Wietmarschen gevonden bij visvijver.
De politie had aan de hand van de lokaliseringsopties van hun GSM vastgesteld, dat het echtpaar uit Wietmarschen-Füchtenfeld, dat sinds maandagmiddag vermist wordt, zich gisteren in de omgeving van Itterbeck - Wielen ophield.

Uit onderzoek is gebleken, dat de man (63) en de vrouw (62) met een groene BMW (3-serie coupé) met NOH-kenteken hun woning hebben verlaten en zich niet ver van de NL grens bevonden.
De uitgebreide zoekaktie, waarbij ook een politieheli werd ingezet, leverde maandag niets op, maar werd dinsdag voortgezet.
Die tweede zoekaktie leverde wel succes op: de twee werden na een tip uit de bevolking gezond en wel gevonden bij een visvijver.
Ze zijn wel uit voorzorg naar een ziekenhuis overgebracht.

Maandag 30 juli 2012

A37: BMW over de vangrail
Een BMW sloeg maandagmorgen rond kwart voor zes over de kop op de A37 bij de afslag Geesbrug.
De auto kwam vanaf het knooppunt Holsloot en reed in de richting van Hoogeveen. Bij de afslag Geesbrug ging het mis: de auto raakte de vangrail in de middenberm, reed er een aantal meters naast, sloeg over de kop en bleef ondersteboven in de middenberm liggen.
De bestuurder werd door ambulancepersoneel gecontroleerd op letsel en bleek slechts licht gewond.
De zwaar beschadigde BMW werd door berger Koolen afgevoerd.
Foto's: www.cuzzo.nl


Geesbrug: hond vloert wielrenner
Een wielrenner uit Coevorden kwam maandagavond om even voor zeven uur ten val in Geesbrug.
De man was vanuit zijn woonplaats vertrokken en reed via Zwinderen langs de Verlengde Hoogeveense Vaart in de richting van Nieuweroord. Toen hij net de brug in Geesbrug voorbij was, sprong er een hond vanaf een erf over laag tuinhekje en botste tegen de wielrenner aan, die daardoor op het wegdek viel.
Omstanders schoten hem te hulp. Toen de man aangaf pijn in de nek te hebben werd via 112 een ambulance gealarmeerd.
Politie en ambulance waren korte tijd later ter plaatse.
De wielrenner werd op een brancard gelegd en werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Hoogeveen.
De hond raakte niet gewond.
Foto's: www.cuzzo.nl

Hoogeveen: Vito in brand
Maandagmiddag rond half vijf raakte op de Europaweg een Mercedesbus van een Hoogeveens garagebedrijf onder het rijden in brand.
Met brandblussers van te hulp geschoten collega’s en water vanuit een naburig bedrijf werd getracht de brand te blussen, hetgeen grotendeels lukte. De brandweer maakte het blusklus af. De schade aan het motorcompartiment was aanzienlijk
Foto's: Persfotografie Hoogeveen

Zondag 29 juli 2012

Zuidlaren: overgeslagen brand dreigt sporthal in de as te leggen
Zondagochtend om 05:38 uur werden de vrijwilligers van de brandweer Zuidlaren verzocht, met spoed naar sporthal de Zwet aan de Klencke in Zuidlaren te gaan, omdat daar brand woedde. Een minuut later werden ook de vrijwilligers van de brandweerpost Annen opgepiept met de mededeling, dat de brand opgeschaald was naar "middelbrand". De beroepsleden van de brandweer Groningen kregen opdracht, met spoed met de hoogwerker naar Zuidlaren te komen.
Tijdens de rit zagen politie- en brandweermensen namelijk van een afstand al forse rookwolken en bij aankomst sloegen de vlammen al boven de sporthal uit. Al snel kwam aan het licht, dat er een container in brand stond en de vlammen al overgeslagen waren naar het dakbeschot van de sporthal en de Rode Haan bovendien ook in de hal al toesloeg.
Door de snelle inzet van de posten Zuidlaren en Annen was de kleine, maar felle brand snel onder controle en werd voorkomen, dat de sporthal verloren ging.
Na een uur kon de post Annen terug naar de kazerne; de leden van Zuidlaren vertrokken een uur later, nadat de sporthal ontdaan was van rook. De hoogwerker van de brandweer Groningen hoefde niet ingezet te worden. Over de omvang van de schade is nog niets bekend gemaakt.
De technische recherche zal een onderzoek instellen naar de oorzaak van de brand.
Ook in het esgehucht Eleveld (tussen Assen en Rolde) brak afgelopen nacht brand uit; hier in een rietgedekte boerderij aan het Eleveld.
Onderzoek moet uitwijzen, of er sprake is van brandstichting. In maart van dit jaar brandden in de gemeente Aa en Hunze (in Rolde en Gieten) twee monumentale boerderijen af en ook eind vorig jaar woedden in dit gebied verdachte branden.

Hoogeveen: brand bij Roelof van Echtencollege
De brandweer van Hoogeveen werd om 01:11 uur in de nacht van zaterdag op zondag opgeroepen vanwege een brand in in een praktijk-onderwijsgebouw van het Roelof van Echten College aan de Nicolaas Beetsstraat.
Er was een brandalarm afgegaan, maar ook omwonenden hadden de alarmcentrale gebeld
De vlammen kwamen reeds boven het schoolgebouw uit.
Het bleek echter, dat er in één van de kweekkassen bij de school brand was uitgebroken en dat de kunststof overkapping ook in brand stond.
Het schoolgebouw zelf bleek niet te worden bedreigd door de vlammen.
De oorzaak van de brand was nog niet duidelijk.
Foto's: Persfotografie Hoogeveen

Oldenzaal: twee mensen naar ziekenhuis na ongeval op de A1 (update)
Zaterdagavond tegen tienen is ten gevolge van een ongeval op de snelweg A1 L ter hoogte van Oldenzaal een Opel Astra in een sloot beland.
Een 71-jarige vrouw en een 75-jarige man uit Bornerbroek zijn per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
De inzittenden van de andere auto, een Renault Laguna, raakten voor zover bekend niet gewond.

Beide auto’s zijn afgesleept door de firma Autoberging Twente uit Weerselo.
Vanwege het VOA-onderzoek is de A1 afgesloten geweest van afslag 32 / Oldenzaal in de richting van Hengelo tot afslag 31.

Het ongeval gebeurde, toen een 23-jarige vrouw uit Oldenzaal op de rechterbaan van de A1 in de richting van Hengelo reed en ter hoogte van de oprit Oldenzaal invoegend verkeer te laat in de gaten kreeg, waarna ze uitweek naar links. Ze raakte bijna de vangrail en maakte een stuurcor-rectie naar rechts. Daarbij raakte ze de Astra, die in de sloot belandde.
De 75-jarige bestuurder van die auto raakte bekneld en is door de brandweer uit zijn voertuig bevrijd.

De Verkeersongevallenanalyse (VOA) van de politie Twente onderzoekt het ongeval.
De A1 is zaterdagavond laat afgesloten geweest voor onderzoek tussen afslag 32 (Oldenzaal) en afslag 31 (Hengelo-Noord).

Foto's: Kevin Sand

Zaterdag 28 juli 2012

Hardenberg: geluk bij een fiks ongeval op ongelukskruising
Het moge een wonder heten, dat er bij een aanrijding op de beruchte kruising Oldemeijerweg - Larixwweg geen gewonden zijn gevallen.
Het ongeval ontstond, toen zaterdagavond tegen zessen een inwoner van Geesbrug met zijn Mercedes Vito uit de richting van de N34 over de Larixweg de kruising op reed en daar in de flank werd geraakt door een Daihatsu, die over de Oldemeijerweg uit de richting van Hardenberg naderde. De Vito werd ter hoogte van het linker achterwiel geraaakt en maakte een slag om zijn lengte-as, waarna het twee ton zware voertuig kantelde en op zijn rechter zijkant tot stilstand kwam.
De Vito-bestuurder en zijn zeven maanden oude kindje, dat veilig in een kinderzitje vervoerd werd, bleven ongedeerd.
Ook het oudere echtpaar in de Daihatsu kwam met de schrik vrij.
Hun onherstelbaar beschadigde auto werd opgehaald door berger De Jonge; de dito Mercedes Vito door de firma Autax.

Wie er aansprakelijk is voor de schade zal de verzekering moeten uitzoeken: de Dathatsu kwam weliswaar van links, maar de Mercedes reed over een weg die -op twee uitzonderingen na- voor gemotoriseerd verkeer gesloten is verklaard...
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Veldhausen (D): tractorbestuurder licht gewond bij fikse crash
Dat een 22-jarige tractorbestuurder er met slechts licht letsl vanaf kwam, verbaasde iedereen, die de ravage zag, die zaterdag ontstond ten gevolge van een moment van onoplettendheid.
De tractor, over de Escherstraße (L44)  in de richting van Esche reed en die een giertank trok, plette een tuinhekje en kantelde, toen de bestuurder abrupt tegenstuurde. De circa vier meter hoge giertank bleef overeind.
Passanten bekommerden zich om de licht gewonde man tot de ambulance arriveerde. Het slachtoffer is per ziekenauto naar het ziekenhuis in Nordhorn vervoerd.
De brandweer van Veldhausen zorgde ervoor, dat uit de landbouwtrekker weglekkende vloeistoffen opgevangen werden.
Het verkeer moest omgeleid worden, totdat de volledig vernielde tractor met een telekraan van J&B Küpers uit Osterwald overeind gezet was en kon worden afgevoerd.
De politie onderzoekt het ongeval.
Foto's: GrenzlandNews

Almelo: paard met koets te water
Een koetsier is met paard en koets zaterdagmorgen rond 10.50 uur in het water beland, nadat het paard ergens van schrok.
De eigenaar wist al voor aankomst van de brandweer het paard uit te spannen en uit het kanaal te halen.
De brandweer mocht de koets uit het water lieren, hetgeen in samenwerking de eigenaar is gelukt.

De gemelde ongevalslokatie (Sluiskade Noordzijde, Almelo) was voor de fotografen moeilijk te vinden.
Het incident bleek te hebben plaatsgevonden op het zandpad richting Mariaparochie.
Dat pad is alleen via een omweg te bereiken, omdat er paaltjes en een fietsersbrug tussen liggen.
Foto's: Kevin Sand

Hoogeveen: zware brand bij parketbedrijf aan de Industrieweg snel bedwongen

Een korte, maar felle uitslaande brand heeft bij Baltussen Parketvloeren aan de Industrieweg in Hoogeveen zeer grote schade aangericht.
Vrijdagavond even na tienen meldde een particuliere alarmcentrale, dat er een brandmelder af ging binnen in het pand.
Het bleek al snel, dat er daadwerkelijk brand woedde en kort daarop werd al opgeschaald naar "grote brand".
Er werden ook eenheden uit onder meer Zuidwolde en De Wijk ingezet, alsmede een hoogwerker van de Meppeler brandweer.
De werkruimte achter de winkel stond in vuur en vlam en de brand sloeg er aan de zijkant uit.
Enkele dicht bij het pand geparkeerde auto's van een technisch bedrijf konden nog op tijd in veiligheid gebracht worden.
Ondanks diverse ontploffingen -vermoedelijk bussen met lijm, lak en hars- had de brandweer de brand snel onder controle.
Het is te vroeg om iets te kunnen melden over de oorzaak.

Foto's: Persfotografie Hoogeveen en Don Stolwijk - U S Media


Voor oudere nieuwspagina's zie het archief

Waarschuwing !
Door deze site te bezoeken gaat u akkoord met onderstaande voorwaarden.
Op alle foto's, afbeeldingen en teksten op de sites van U S Media rust auteursrecht.
Enigerlei publikatie van ons auteursrechtelijk beschermde tekst en/of beeldmateriaal zonder onze uitdrukkelijke schriftelijke toestemming is een inbreuk op het auteursrecht en wordt zonder uitzondering beantwoord met een schikkingsvoorstel
via een gespecialiseerd bedrijf.