Al sinds 2000 de best bezochte regionale nieuwssite

December 2012 (3)
© U S Media. Op alle foto's rust auteursrecht.
Voordat u materiaal van deze site gebruikt voor publikatie,
lees eerst de waarschuwing onderaan deze pagina.
Op publikatie zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming
van U S Media volgt zonder waarschuwing een factuur.


Zondag 23 december 2012

Stuifzand: auto te water aan de Diepweg; tweejarig kind overleden (update)

Zondagmorgen om 09:22 uur werd de Hoogeveense brandweer gealarmeerd in verband met een eenzijdig ongeval aan de Diepweg in Stuifzand. Er zou een auto te water zijn geraakt. Direct daarop volgde een alarmering voor de waterongevallenploeg en twee blusgroepen van de Emmer brandweer.

Het bleek, dat een Nissan Micra met een 33-jarige moeder en twee kinderen, inwoners van Spier, in het water van het Oude Diep was gereden, nadat de auto in een flauwe bocht door onbekende oorzaak aan de andere kant van de weg was geraakt.
Vanwege de hoge waterstand verdween de auto geheel onder water en kwam door de stroming met de achterkant onder de brug klem te zitten. Moeder en dochter konden het voertuig verlaten. Moeder en dochter (7) zochten in de buurt hulp om het tweede kind -een tweejarig jongetje- te redden.
De als eerste gearriveerde politie heeft via het zonnedak van de auto het kind uit het voertuig kunnen halen.
Direct startten de hulpverleners met de reanimatie en ook het Mobiel Medisch Team uit Groningen werd ingezet. Het kind bleek echter overleden.

Blusgroep A van de Hoogeveense brandweer werd hiermee voor de tweede opeenvolgende dag geconfronteerd met de dood van een kind.
De toedracht van het ongeval, die momenteel nog niet duidelijk is, wordt onderzocht door VOA-experts.

UPDATE: De moeder heeft inmiddels tegenover de politie verklaard, dat ze in verwarde toestand het water in is gereden.
De vrouw is aangehouden en wordt door de politie verhoord om er achter te kunnen komen, wat het motief voor haar daad geweest is.
* De pers werd pas om 10:24 uur, dus een uur (!) later, via de OOV-persalarmering op de hoogte gebracht van het ongeval.
Foto's: Persfotografie Hoogeveen


Zaterdag 22 december 2012

Overdinkel: langdurige achtervolging eindigt in modderige akker

Zaterdagmiddag heeft een wilde achtervolging plaats gevonden, die zowel over Nederlands grondgebied voerde als door Duitsland, onder andere via Gronau en Bad Bentheim.
Zowel de Nederlandse als de Duitse politie, het Grensoverschijdend Politieteam als de Koninklijke Marechaussee zaten achter een taxi uit Letland aan, nadat de bestuurder weigerde te stoppen bij een grenscontrole van de Marechaussee op de A1.
De man ramde in Losser tot twee keer toen politieauto en werd daarna rond 14:00 uur gearresteerd, toen hij zich in een modderig maïsveld vast reed aan de Glanestraat in Overdinkel.
Waarom de man er vandoor ging is nog niet bekend.

Foto's: Pascal Vlutters


Coevorden: tijgertje is weer thuis !

Het is een bekend gegeven, dat katten goede klimmers zijn, maar vaak pas boven in een boom tot de conclusie komen, dat "naar beneden" toch wel een ander verhaal is.
Zaterdag rond het middaguur werd de brandweer van Coevorden verzocht om naar de Rogier van de Weijdenstraat te gaan, na de melding
“Dier vast op 8 meter hoogte (tijgertje)”.

Bij aankomst bleek, dat een kitten al geruime tijd in de top van een hoge conifeer zat.
Met behulp van de hoogwerker werd het kleintje al snel uit de boom gehaald en met de gelukkige eigenaar herenigd.
Na het nuttigen van een welverdiende kop koffie kon iedereen huiswaarts.
Foto's: Peter Kramer

Hoogeveen: opnieuw franse auto in brand

Zaterdagmiddag is op de rotonde bij de Griendtsveenweg en de Rembrandtstraat in Hoogeveen een Renault Twingo in brand gevlogen.
De eigenaar had de reeds rokende auto in de berm geparkeerd en was vertrokken; vermoedelijk om hulp te regelen.
De rook bleek echter steeds dichter te worden en duidelijk was dat het motorcompartiment in brand stond.
De brandweer werd gewaarschuwd en al snel sloegen de vlammen onder de gehele auto door, door weglekkende benzine.
De auto begon plots te rijden, maar kwam niet ver.
De boodschappen konden nog uit de auto worden gered, maar de auto kan naar de sloop.

Foto's: Persfotografie Hoogeveen


Meppen (D): twaalfjarige jongen levensgevaarlijk gewond door scherf van pijpbom

Vrijdag tegen 17.20 uur is een twaalfjarige Nederlandse knaap zeer zwaar gewond geraakt op het terrein van een metaalrecylingbedrijf aan de Schulze-Delitzsch-Straße. De jongen werd aan het hoofd getroffen door een scherf van een pijpbom.
Uit voorlopig onderzoek blijkt, dat vijf mannen ( van 42 tot 56 jaar) het buskruit uit regulier vuurwerk in een gietijzeren buis geduwd hadden en dit explosief met een stuk papier en een wonderkaars aangestoken hadden.
Door de kracht van de explosie vlogen scherven meters in het rond. Eén ervan trof het hoofd van de jongen.

De zwaar gewonde jongen werd eerst naar het ziekenhuis in Meppen vervoerd en later met een traumaheli naar een speciale kliniek in Bochum.
Volgens de artsen verkeert de jongen in levensgevaar.
De politie startte vrijdagavond haar onderzoek op het terrein en legde direct al sporen vast.Hoogeveen: zesjarig meisje overlijdt ten gevolge van hevige brand in woning (update)

Zaterdagmorgen brak er tegen kwart over tien brand uit in een rijtjeswoning in de Korenbloemstraat in Hoogeveen.
Al snel bleek het om een grote uitslaande brand te gaan en werd bovendien duidelijk, dat zich nog mensen in de brandende woning, waar een gezin met vier kinderen in woonde, bevonden. De man des huizes wist met twee kinderen tijdig uit de woning te komen.
De moeder probeerde een zesjarige dochter in veiligheid te brengen.
Buren snelden te hulp en wisten de vrouw, die zich op de eerste verdieping bevond, te redden door een ruit in te gooien en een ladder tegen de gevel te zetten, waardoor ze uiteindelijk het brandende pand kon ontvluchten. De trap naar de eerste verdieping was inmiddels ingestort.

In de woning waren, toen de brand uitbrak, de ouders, een zesjarig meisje, een zusje van negen maanden en een van vier jaar aanwezig.
Een tienjarig jongetje was niet thuis, omdat hij uit logeren was.
Voor het zesjarige meisje kwam de hulp helaas te laat. Zij kon niet meer tijdig uit de hevig brandende woning worden gered, ondanks uiterste inspanningen van de brandweer.
Nadat het kind uit de woning was gehaald, is zij ondanks langdurige reanimatiepogingen door de hulpverleners overleden tn gevolge van verstikking en de hitte.
Een vier man sterk traumateam uit Groningen arriveerde per auto voor assistentie aan het ambulancepersoneel.

De Hoogeveense brandweer had de brand snel onder controle, maar de woning en de bijkeuken brandden grotendeels uit. De man en de vrouw hadden rookvergiftigingsverschijnselen. De hond van het gezin kwam om in de vlammenzee.

De emoties in de hechte buurt liepen hoog op en de verslagenheid is groot.
Burgemeester Loohuis van Hoogeveen kwam zich ter plaatse op de hoogte stellen en trachtte een woord van troost over te brengen aan de geschokte familieleden.

Tegen 14:30 uur bleek nablussen noodzakelijk.

UPDATE 24-12-2012: uit forensisch onderzoek bleek de oorzaak van de brand niet te herleiden.
Foto: Persfotografie Hoogeveen


Vrijdag 21 december 2012

Emmen: Fiat-bestuurder gewond naar ziekenhuis na aanrijding op de Glenarvanstraat

Emmen werd langzaam maar zeker sneeuwwit, toen het -vrijdag rond 11:45 uur- weer eens mis ging in het verkeer.
Het ongeval gebeurde op de kruising van de Glenarvanstraat met de Kapitein Antiferstraat en de Michel Ardanstraat en was het gevolg van een voorrangsfout van de bestuurder van een Fiat Punto, die van de Kapitein Antiferstraat de kruising op reed, zonder voorrang te verlenen aan een van links over de voorrangsweg naderende Peugeot 307 Break.
De Peugeot raakte de Fiat vol in de linker flank, waarop de Fiat aan de overzijde van de kruising - boven een diepe sloot hangend - tot stilstand kwam.

De brandweer maakte de Fiat aan het brandweervoertuig vast om te voorkomen, dat de auto alsnog meters naar beneden stortte.
Daarna werd het dak van de Fiat geknipt om de gewonde bestuurder op een wervelplank uit het wrak te kunnen bergen.
De man is per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd. De bestuurder van d Peugeot blef voor zover bekend ongedeerd.
Nadat een tweemansteam van de VOA alle relevante gegevens had vastgelegd, haalde berger Koolen beide -onherstelbaar beschadigde- auto's op.
Foto's: U S Media


Donderdag 20 december 2012

Almelo: knipwerk na kop-staartbotsing

Donderdagavond omstreeks half acht zag een automobilist, die op de Rembrandtlaan reed, te laat, dat de auto vóór hem ter hoogte van de Meindert Hobbemastraat afremde. Een kop-staart-aanrijding was het gevolg.
Een inzittende van de achterste auto klaagde over pijn in nek / rug, waarop de brandweer het dak van de auto knipte, om de patiënt zo veilig mogelijk uit het voertuig te halen.
Foto's: Kees Verwijs


Uelsen (D): auto schept fietsster: meisje (11) zwaar gewond

Een elfjarig meisje is donderdagmiddag rond 13:40 uur zwaar gewond geraakt bij een ongeval op de (rondweg) Ziegeleistraße in Uelsen.
Het kind fietste vanaf de Geteloer Straße de Ziegeleistraße op, om haar weg over het fietspad langs die weg te vervolgen, maar werd geschept door een Mercedes personenauto, die over de rondweg in de richting van Itterbeck reed.
De 82-jarige automobilist raakte aan een hand gewond door glas van zijn versplinterde voorruit.
De man raakte in paniek, toen hij merkte, dat hij over de fiets heen reed en zette de auto daarop in zijn achteruit, waarbij hij een achter hem gestopte VW personenauto lichtjes aantikte.
Ambulancepersoneel van het Duitse Rode Kruis en de bemanning van een traumaheli stelden vast, dat het meisje ernstige verwondingen had opgelopen, waaronder een schedelbasisfractuur. Het kind is per heli naar het Medisch Spectrum Twente in Enschede overgebracht.

De ongevalslokatie werd afgezet voor het verkeersanalytisch onderzoek, dat door een expert van ingenieursbureau Diekel werd uitgevoerd.
De Mercedes en de fiets zijn door berger Rakel opgehaald, nadat de voertuigen door de politie in beslag waren genomen voor nader onderzoek.

Foto's: U S Media

Erica: auto botst op met aardappels geladen aanhanger; bestuurder gewond

Donderdagmorgen rond acht uur deed zich een ernstig ongeval voor op de Ericasestraat in Erica.
De bestuurder van een trekker, die twee met aardappelen volgeladen aanhangwagens trok, reed van het erf van een boerderij linksaf de Ericase-straat op, maar verleende daarbij geen voorrang aan een automobilist.
De auto botste tegen het linker achterwiel van de achterste aanhangwagen, waardoor de auto onherstelbaar raakte en een deel van de lading van de aangereden aanhanger in het rond vloog.
De gewonde bestuurder van de Seat Ibiza 1.9 TDi is per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd.
De omstandigheden zijn bestudeerd door verkeersongevallenanalisten van de Regiopolitie Drenthe.
De aardappels zijn met een graafmachine van een loonbedrijf van de weg en uit de berm opgeruimd.

Foto's: U S Media


Woensdag 19 december 2012

Klazienaveen: grote brand verwoest loods met rommelmarktspullen

De Klazienaveense brandweer ontving om 20:05 uur de eerste alarmering: er zou brand woeden in een woning aan de Molenwijk Westzijde in Klazienaveen. Een minuut later volgde de alarmering voor de Emmer brandweer: brand in een bijgebouw aan de Stellingstraat NZ 13.

In eerste instantie kwam er alleen rook uit het dak van een schuur, die vanaf de Molenwijk bereikbaar was, maar vlammen waren er niet te zien.
Dat veranderde na enige tijd, toen de Rode Haan zijn vurig tongen uit het gebouw liet slaan.
De brandweer kon geen binnenaanval uitvoeren en liet het pand, dat inmiddels al voor de derde keer in brand stond, gecontroleerd uitbranden en hield andere gbeouwen in de buurt nat om uitbreiding door hittestraling en vonkenregens te voorkomen.
Na verloop van tijd zakt het golfplaten dak in.
Voor zover bekend lagen er in de grote schuur rommelmarktspullen opgeslagen.
Door de reeks kortsluitingen, die met luide knallen en vonken gepaard gingen, viel de straatverlichting in de directe omgeving uit.
Foto's: U S Media


IJsselland: politie tevreden over voorlopige statistieken

Politie IJsselland kijkt tevreden terug op het jaar 2012.
Over de gehele linie is het aantal misdrijven in IJsselland met 2% gedaald: van 26.608 naar 26.105 misdrijven.
Opvallend is de daling van het aantal straatroven en auto-inbraken in 2012: respectievelijk 19 en 18%.
Het aantal geweldsmisdrijven daalde met 7%.

Woninginbraken daarentegen zijn in 2012 wederom gestegen, maar het aantal verdachten dat is aangehouden voor deze woninginbraken nam toe, van 168 in 2011 naar 242 in 2012. Het aantal doden in het verkeers kwam uit op 26, hoger dan in 2011 maar gelijk aan 2010.


(De cijfers zijn gebaseerd op een een prognose: (/11 maanden x 12 maanden).
Er is geen rekening gehouden met seizoensinvloeden.
De prognose geldt voor alle genoemde cijfers van 2012 in dit bericht en kunnen afwijken van de definitieve cijfers eind 2012).
Woninginbraken

Het aantal woninginbraken steeg in 2012 met 4%: 1.933 in 2012, 1.857 vorig jaar, maar er zijn 44% meer verdachten aangehouden:
242 arrestaties in 2012, in 2011 168. Deze verdachten konden totaal aan 329 woninginbraken gelinkt worden.
Een mooi resultaat, dat met name is toe te schrijven aan twee regionale woninginbrakenteams, die sinds november vorig jaar actief zijn.
Niet alleen zijn deze teams goed voor betere opsporingsresultaten, ook wordt er op langere termijn mee geïnvesteerd in kwaliteit van o.a. aangiftes, buurtonderzoek en informatiepositie.
Per gemeente is er wel verschil in cijfers. Zo is er in Deventer, Olst-Wijhe, Raalte, Dalfsen en Ommen minder in woningen ingebroken en in Zwolle was juist een stijging met 20%.
Kampen werd in augustus getroffen door een ‘inbrakengolf’. Postacties daar leidden tot de aanhouding van een Zwolse dadergroep, die in verband gebracht wordt met in ieder geval een deel van deze woninginbraken.
Straatroof

Het aantal gevallen van straatroof is gedaald ten opzichte van vorig jaar (van 77 naar 62).
Dit geldt specifiek voor Deventer waar o.a. de stadsbrede aanpak het aantal straatroven heeft teruggebracht van 44 in 2011 naar 28.  
Door stadsbreed een team van specialisten te laten samenwerken op dit thema, werd bijna de helft ,van de zaken opgelost.
Overvallen

In 2009 en 2010 namen de overvalcijfers in onze regio fors toe.
De langetermijn-trend van zo’n 36 overvallen per jaar werd met respectievelijk 48 en 46 in beide jaren ruim overschreden.
In 2010 werd hiervoor een speciaal overvallenteam opgericht, dat het tij heeft doen keren.
In 2011 is er flink geïnvesteerd door het korps IJsselland op de aanpak van overvallen.
Het resultaat op overvallen in 2011 was uiteindelijk een totaal van 29, een daling van 37%.
In 2012 is het aantal overvallen weer terug op het langjarige gemiddelde van 37 overvallen.
Het grootste gedeelte hiervan (54%) betrof overvallen op woningen; gevolgd door overvallen op horecagelegenheden (24%).
Het valt op, dat het jaar 2012 naar verhouding ‘drukke’ zomermaanden kent met vijf overvallen in juni, vier in juli en ook vier in augustus.. Eerder vonden overvallen hoofdzakelijk in de donkere periode van het jaar plaats (oktober t/m maart). We hebben concreet zicht op het oplossen van meer overvallen. We geven het onderzoek naar overvallen altijd prioriteit en onze regionale coördinator overvallen houdt zicht op trends en stuurt op de kwaliteit van het opsporingsonderzoek. Dit komt ook terug in het oplossingspercentage. Ruim de helft van de overvallen werd opgelost.

Auto-inbraken

Het aantal autokraken is voor het tweede jaar op rij in de hele regio gedaald met zo’n 20%.
Van 2.148 in 2010, naar 1.834 in 2011 en voor 2012 staat dit aantal op 1.517.  
Ook in de grote steden Zwolle en Deventer, waar de absolute aantallen het grootst zijn, namen de autokraken aanzienlijk af.
Naar aanleiding van de hoge cijfers in 2009 en 2010 vraagt de politie al langere tijd – o.a. via de media – extra aandacht bij het publiek voor deze vorm van criminaliteit.
Dat auto-eigenaren geen waardevolle goederen in de auto moeten achterlaten, blijft een belangrijk gegeven

Verkeerslachtoffers

Het aantal doden in het verkeer lag in 2012 in de regio IJsselland op 26: een stijging ten opzichte van 2011 (22), maar gelijk aan het aantal van zowel 2009 als 2010.
Het aantal gewonden, dat na een aanrijding naar een ziekenhuis moest, steeg – net als in 2011 – licht: van 430 naar 454.

Bron: Politie IJssellandDinsdag 18 december 2012

Coevorden: Peugeot brandt volledig uit op de De Hulteweg

Een inwoner van Holtheme reed in zijn Peugeot 306XN naar huis na een voordelig bezoek aan een Coevorder bouwmarkt, toen zijn auto onderweg kuren kreeg. Nadat eerst de dashboardlampjes begonnen te knipperen, brak er even later -op de De Hulteweg- brand uit in het dashboard: hoog tijd om de auto in de berm te parkeren en 112 te bellen.

Hoewel de blusploeg van de Coevorder brandweer al na korte tijd arriveerde, brandde de twintig jaar oude Peugeot inmiddels als de bekende fakkel. Ook de zojuist aangeschafte spullen gingen verloren...
Foto's: Peter Kramer


Maandag 17 december 2012

N34: gewonde na fikse aanrijding bij Hardenberg

De brandweer van Hardenberg werd in het begin van de maandagavond opgreoepen voor hulpverlening aan ambulancepersoneel bij een bot-sing op de N34 tussen de tunnelbak en de Larixweg.
Daar was een Seat Ibiza personenauto vol in de rechter flank van een oldtimer Mercedes geklapt, toen de bestuurder van de oldtimer vanaf het erf van een woning de N34 overstak naar de parallelweg, maar daarbij geen voorrang verleende aan de personenauto, die richting Ommen reed.
De Mercedes klapte vervolgens met de achterzijde tegen een boom in de berm aan de overzijde van de weg.

De mannelijke passagier (24) in de Mercedes raakte hierdoor gewond en werd door ambulance- en brandweerpersoneel uit de auto gehaald en naar de ambulance overgebracht. De Mercedesbestuurder (een 25-jarige inwoner van Hardenberg) en de man in de Seat (een 30-jarige plaatsgenoot) waren ongedeerd.
Zowel de Seat Ibiza (bouwjaar 2011) als de Mercedes 380SE (bouwjaar 1981) waren total loss.
Foto's: U S Media


Odoorn: vrouw en kind naar ziekenhuis na ongeval Borgerderweg

Een automobilist en een zesjarig kind zijn maandagmiddag per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd, nadat de twee betrokken waren geraakt bij een eeenzijdig ongeval op de Borgerderstraat in Odoorn.
De auto, waarin de twee zich bevonden, botste door nog onopgehelderde oorzaak in een hoge slootwal, nadat het voertuig in een bocht naar links uit de koers was geraakt en overdwars de berm in slipte. Het voertuig kwam dwars op het fietspad tot stilstand
Foto's: U S Media


Nieuw Amsterdam: auto rechtdoor in haakse bocht: bestuurder ernstig gewond

De bestuurder van een Volkswagen Polo 1.9 TDi is maandagavond met spoed naar een ziekenhuis overgebracht, nadat hij ernstig letsel had opgelopen bij een eenzijdig ongeval op de Erfscheidenweg in Nieuw Amsterdam.
De man (40, uit Emmen) reed over deze weg evenwijdig aan de spoorlijn, maar miste de haakse bocht en ramde de omheining van een weide.
Foto's: U S Media


N34: vrachtauto in bermsloot na blackout trucker

De N36 is tussen de rotonde in de N34 en de afslagen Beerze / Mariënberg en Beerzerveld maandagmiddag ongeveer een uur afgesloten geweest vanwege de berging van een vrachtwagen.
De truck van een bouwmaterialenbedrijf was tijdens een rit in de richting van Almelo en kwam bij Diffelen ten gevolge van een blackout van de bestuurder via de verkeerde rijbaan en reed zo'n 200 meter door de de oostelijke berm, waarna de wagen de bermsloot in reed en kantelde.

De bestuurder van een tankwagen kon de hem tegemoet komende (ongeladen) truck nog net ontwijken en voorkwam zo mogelijk een ramp.
De bestuurder van de gekantelde wagen bleef ongedeerd.

Berger Wolves zette twee zware bergingsvoertuigen met lieren in om de vrachtwagen op het asfalt terug te krijgen.
Bij de voorbereiding van de berging werd o.a. de aandrijafas verwijderd.
Tot de aanvang van de berging kon het verkeer de ongevalslokatie zonder veel oponthoud passeren, maar daarna werd de autoweg Almelo-Ommen afgesloten.
De berging verliep voorspoedig. De DAF CF truck bleek aanzienlijke schade te hebben opgelopen.
Foto's: U S Media


N340: vluchtauto klapt op vrachtwagen: dader gewond

De politie kreeg in de afgelopen nacht rond twee uur een tip, dat in Ommen ingebroken was in een winkel en gepoogd was in te breken in een andere winkel aan de Brugstraat en dat de daders er in een auto vandoor gegaan waren.
Politiemensen zetten de achtervolging in en de politie zette bij Zwolle de weg af ter hoogte van de spoorwegovergang op de Hessenweg.
Een vrachtwagen stond inmiddels ook stil voor deze wegversperring.
Toen de auto van de verdachten met hoge snelheid naderde en men de blauwe zwaailichten en blokkade zag, remde men hard en week uit via de parallelweg.
DE bestuurder poogde weg te komen door gas bij te geven, maar verloor hierbij de macht over het stuur.
Vlak voor de spoorwegovergang crashte de auto tegen een lantaarnpaal, een vrachtwagen en een hek.
Twee inzittenden sloegen op de vlucht. Een derde verdachte, een 26-jarige Haarlemmer, die achterin zat, kon worden aangehouden. Hij was gewond en is naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij ter observatie een nacht moest blijven.

Naar de twee gevluchte mannen is nog gezocht met een politiehond, maar ze zijn niet meer aangetroffen.
De politie heeft een nader onderzoek ingesteld.
De vluchtauto - een Audi S4 Avant Quattro V8 - was total loss.Waarschuwing !
Door deze site te bezoeken gaat u akkoord met onderstaande voorwaarden.
Op alle foto's, afbeeldingen en teksten op de sites van U S Media rust auteursrecht.
Enigerlei publikatie van ons auteursrechtelijk beschermde tekst en/of beeldmateriaal zonder onze uitdrukkelijke schriftelijke toestemming is een inbreuk op het auteursrecht en wordt zonder uitzondering beantwoord met een schikkingsvoorstel
via een gespecialiseerd bedrijf.