Al sinds 2000 de best bezochte regionale nieuwssite

Januari 2012 (1)
© U S Media. Op alle foto's rust auteursrecht.
Voordat u materiaal van deze site gebruikt voor publikatie,
lees eerst de waarschuwing onderaan deze pagina.
Op publikatie zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming
van U S Media volgt zonder waarschuwing een factuur.


Zondag 8 januari 2012

Zaterdag 7 januari 2012

Zwinderen: verrotte boom dreigt over rijbaan te vallen

De blusgroep van Zwinderen mocht zaterdagmiddag tegen enen aantreden vanwege een boom, die dreigde om te vallen aan de Burgemeester Legroweg te Zwinderen.  De boom bleek door de harde wind van de afgelopen dagen zo verzwakt te zijn dat hij alsnog dreigde te bezwijken.
Het bovenste deel van de boom kon, met behulp van een tractor en staalkabel, makkelijk plat getrokken worden.
Voor de laatste paar meter werd de hulp van de knetterbijl ingeroepen.
Ook een tweede boom, die al behoorlijk beschadigd was, werd uit voorzorg met de grond gelijk gemaakt.
De bomen werden met behulp van een tractor van de rijbaan  verwijderd, waarna men terug kon naar de kazerne

-
-
Foto's : Peter Kramer

A32 / Meppel: drama bij afrit Meppel-Noord (update)
Op de A32 is zaterdag rond 16:00 uur een 67-jarige automobiliste uit Oudehorne overleden ten gevolge van een eenzijdig ongeval.
De vrouw reed op de A32 in de richting van Steenwijk, toen zij ter hoogte van de uitvoegstrook naar de afrit Meppel-Noord de macht over het stuur en tegen een boom reed, waarna de auto direct in brand vloog.
Hoewel de hulpverleners zeer snel ter plaatse waren, lukte het hen helaas niet, de bestuurster uit de brandende auto te redden.
De auto is door berger Hooikammer naar de brandweerkazerne van Meppel gebracht, zodat het slachtoffer in alle rust uit het wrak kon worden gehaald. Voor alle hulpverleners is een speciaal team opgeroepen om over dit schokkende ongeval na te praten.
Foto's: Henry Wallinga - Zwartewaterkrant


Vrijdag 6 januari 2012

Coevorden: bedrijfsauto in brand

Vrijdag om 21:30 uur rukte de brandweer van Coevorden uit naar de van der Scheerstraat in Coevorden, waar de voorzijde van een circa zeven jaar oude Renault Master bestelbus van een klusbedrijf in brand stond en de schutting naast de bus ook al vlam had gevat.
De brandweer was zeer snel ter plaatse: vanwege een afscheidsfeestje was iedereen al aan de kazerne.
Daardoor kon men binnen anderhalve minuut uitrukken en werd voorkomen, dat de bus compleet uitbrandde.

De eigenaar was blij, dat het gereedschap in ieder geval grotendeels onbeschadigd uit de bus gered kon worden.
Aangezien de bus al enige weken stil stond vanwege een defecte accu, lijkt zelfontbranding niet aannemelijk.
Kort voor de brand is er volgens getuigen nog vuurwerk afgestoken in de buurt, wat mogelijk met de brand in verband gebracht kan worden.
Berger Koolen heeft de bus afgevoerd naar de opslag. De Technische Recherche zal hier onderzoek doen naar de oorzaak van de brand.
Foto's : Peter Kramer


A37 / Holsloot: vrachtwagencombinatie tegen de vangrail

Vrijdagavond werd gewaarschuwd, dat er op de A37 ter hoogte van het viaduct van het klaverblad bij Holsloot een ongeval was gebeurd.
De linker rijstrook van de zuidelijke rijbaan was afgezet en er bleek een trekker met oplegger tegen de vangrail in de middenberm te staan.
De chauffeur, die kennelijk tijdens de rit richting Duitsland onwel was geworden, klom zelf uit de cabine en werd op een brancard naar de ambulance gereden.
Over de omvang van de schade is nog niets bekend.

Foto: Don Stolwijk - U S Media

Coevorden: stormschade aan de Dwenger

Donderdag rond18:40 uur kwam er bij de brandweer van Coevorden een melding binnen over stormschade aan de Dwenger te Coevorden.
Bij aankomst bleek er een grote glazen plaat van de glazen galerijoverkapping op de bovenste verdieping los te liggen.

Om te voorkomen, dat de plaat door een rukwind alsnog naar beneden zou komen, werd besloten deze met behulp van de hoogwerker te verwijderen.
De klus werd snel en voorspoedig geklaard, waarna men retour kon naar de kazerne
-
Foto's : Peter Kramer


Donderdag 5 januari 2012

Holtheme: boom valt op oude schuur

Tijdens de zware storm in de nacht van woensdag op donderdag is aan de Holthemereschweg te Holtheme een boom omgewaaid en op een schuur terecht gekomen.
Een deel van het dak en gevel van de schuur gingen hierbij verloren; de bijna 100 jaar oude schuur werd volledig ontzet en een in de schuur
gestalde caravan raakte beschadigd. De omvang van de totale schade is nog niet bekend.
Donderdagmiddag is de boom met behulp van een telekraan vakkundig van het dak verwijderd.
Ook twee andere oude bomen, die vlak tegen de woning stonden, zijn uit voorzorg geruimd

-
Foto's : Peter Kramer


Gieten: licht letsel na zware crash
Donderdagmorgen rond half twaalf werden de brandweer van Gieten, alsmede ambulance en politie opgeroepen vanwege een eenzijdig ongeval op de Bonnerdijk-Tangerdijk in Gieten
De bestuurster mocht van geluk spreken, dat ze in een stevige Jeep Grand Cherokee terreinwagen zat, want ze had nu slechts een pijnlijke knie, die in de ambulance behandeld werd.
Gezien de sporen en wrakstukken is de auto eerst in de linker berm gekomen, raakte daarna rechts twee bomen en is tegen een boom links van de weg tot stilstand gekomen, minus een achterwiel.
Over de oorzaak kon de politie nog niets zeggen; de VOA stelt een onderzoek in.
-
Foto's Herman van Oost - van Oost Media

Harde wind en volop regen zorgen voor veel stormschademeldingen en overlast
Het herfstachtige weer, dat gepaard gaat met harde windvlagen en fikse neerslag, begint langzaaam maar zeker in het hoorden en oosten van Nederland en in de Grafschaft Bentheim (D) voor flink wat problemen te zorgen. De vrijwillige brandweer van Ringe-Neugnadenfeld moest een over de Meppener Strasse gevallen berk verwijderen en in Uelsen dreigde een boom op een woning bij de Wilsumer Berge te vallen.
Flinke hoeveelheden water: hierboven de uiterwaarden van de Vecht) en (hieronder) op akkers langs de Duitslandweg en de N343.
Een gesneuvelde banner bij de Haardijk langs Hardenberg de Marslanden.
Achter het kantoor van de Rabobank aan de Moerheimstraat in Dedemsvaart dreigde een flink ingescheurde dikke tak door de harde windvlagen op het gebouw te vallen.
Helaas kon de hoogwerker niet dichtbij genoeg afgestempeld worden, zodat later meer specialistische hulp ingeroepen zal moeten worden.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media en Hartmut Gosink


Woensdag 4 januari 2012

Hollandscheveld: fietser licht gewond; automobilist rijdt door na aanrijding (update)
Woensdag om 20:22 uur werden politie, VOA, ambulances en het Mobiel Medisch Team gealarmeerd, omdat zich op de Trekgatenweg een verkeersongeval had voorgedaan. De hulpverleners vonden op de plaats des onheils twee jongens van 15, waarvan er één gewond was.
Na onderzoek in de ambulance bleek het letsel echter mee te vallen.
De knaap was door een automobilist aangereden, die er na de botsing vandoor was gegaan.
De expert van de VOA zal het waarschijnlijk weinig moeite kosten om het merk en type auto te achterhalen, aangezien er veel aanwijzingen op het wegdek waren achtergebleven. De fiets was onherstelbaar beschadigd.

Naschrift: volgens de politie gaat het om een grijze Citroën C5 Break.
Mensen, die aanwijzingen hebben, kunnen bellen met 0900 8844.
-
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Dinsdag 3 januari 2012

Hollandscheveld: stormachtige wind sloopt afdak partycentrum (update)
Zoals gebuikelijk gingen de harde windvlagen, die dinsdagavond de regio teisterden, gepaard met de nodige schademeldingen.
Zo kon blusgroep De Krim er op uit vanwege stormschade aan het afdak van een terras bij het populaire Partycentrum Schoonhoven aan de Marten Kuilerweg in Hollandscheveld. Het afdak dreigde het te begeven door de harde wind.
In eerste instantie was één dakplaat losgeslagen, maar al snel gebeurde dat ook met de overige en meerdere malen dreigde de hele dakconstructie de lucht in te gaan.
De brandweer zette de dakplaten vast met sjorbanden en zaagde meerdere platen weg om de druk van onderen te reduceren.

Ook over de grens was het goed raak: windvlagen tot 90 km/uur zorgden voor veel schade, vooral aan of door bomen, zo melden onze correspondenten Hartmut Gosink en Daniël Löhrke: de korpsen Emlichheim en Hoogstede hadden de handen vol aan het weghalen van ontwortelde bomen, afgerukte takken en omgewaaide telefoonpalen. Men moest met de kettingzaag aan de slag.
Zo werd bijvoorbeeld om 16:13 uur de Ortsfeuerwehr Emlichheim gealarmeerd, omdat er een boom over de Haftenkamper Diek lag.
Na deze klus kon men gelijk door na een melding van de Rettungsleitstelle (meldkamer) in Nordhorn: er lag in Laar-Achterhorn ook een boom over de Bahnhofstraße. Ook daar werd het gesneuvelde gewas met de knetterbijl onderhanden genomen.

De schade aan het dak was niet de enige tegenvaller voor het horecabedrijf: op het strandje van de vijver bij de feestzaal sneuvelde een berk.
Maar dank zij het doortastende ingrijpen van de Krimmenezen kon het feest, dat in de zaal gevierd werd, probleemloos doorgaan.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Zuidwolde: terreinwagen vliegt in brand tijdens rit op de N48
Het lot had een bijzonder onaangename verrassing in petto voor de bestuurder van een terreinwagen.
De man reed net voorbij het knooppunt Hoogeveen, toen de motor kuren kreeg en alle dashboardlampjes begonnen te knipperen.
Toen er bovendien een sterke brandlucht ontstond, wist hij de auto nog net met veel tegenwoordigheid van geest een zijweggetje op te draaien en het navigatiesysteem tijdens het uitstappen in veiligheid te brengen. Direct daarop maakten de vlammen korte metten met de auto.
Voor de brandweer van Zuidwolde, die met spoed uitrukte, viel er helaas weinig te redden.
Het uitgebrande wrak werd opgehaald dor berger De Jonge.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Enschede: twee arrestaties na vondst grote hennepkwekerij
Naar aanleiding van een onderzoek werd op dinsdag 3 januari een hennepkwekerij met ruim 2000 planten gevonden in een leegstaande en tijdelijk onderverhuurde boerderij aan de Duivengoorweg in Enschede.
De planten en de apparatuur zijn in beslag genomen en vernietigd. De stroom werd illegaal afgetapt.
Er zijn een 29-jarige man uit Litouwen en een 23-jarige vrouw uit Münster (D) aangehouden.
Foto: Eric Schaddelee


Vriezenveen: andermaal naar het café
Maandag kreeg de brandweer te maken met de naweeën van de vernietigende brand, die Het Wapen van Vriezenveen in de as legde: de kelder van de naast het afgebrande pand gevestigde Wereldwinkel bleek vol water te staan.
Pompen hielp maar betrekkelijk, omdat de waterleiding lek bleek te zijn en deze moest eerst door personeel van netbeheerder Vitens gerepa-reerd moest worden, voordat de klus kon worden afgerond met een dompelpompje.
Foto: Kevin Sand


Maandag 2 januari 2012

Anevelde: aanhanger met 52 varkens gekanteld
Maandagmorgen werd om hulp van de brandweer van Gramsbergen verzocht, nadat een aanhangwagen met daarin 52 varkens van de smalle Engbersweg in Anvelde -naast de afrit van de N34 naar Gramsbergen- in de berm was beland en vervolgens was gekanteld.
De veewagen, die de aanhanger trok, bleef wel overeind, hoewel de dieren in de truck duidelijk hoorbaar in paniek waren.
De aanhanger was op z'n rechter zij op een tuinhek en boompjes tot stilstand gekomen.
Voor zover bekend liep geen van de dieren ernstig letsel op.
De varkens konden via een geïmproviseerde "nooduitgang" uit de aanhanger worden bevrijd en werden naar een andere veetruck begeleid, warbij de brandweerhulp goed van pas kwam. Twee "avonturiers" kropen echter via een gat in het dak van de aanhanger voor een uitje in de tuin en de vijver, maar werden al snel bijeengedreven en naar hun lotgenoten geloodst.
Berger Kraal lierde met een wrecker de lege, flink beschadigde aanhanger daarna vakkundig op z'n wielen.
-
Foto's: Don Stolwijk - U S Media


Kerkenveld: politie-onderzoek naar oorzaak verwoestende brand Braambergerweg
De brandweer van Zuidwolde en de hoogwerker van het korps Hoogeveen werden maandagmiddag rond kwart voor twee gealarmeerd, nadat er gemeld was, dat er brand woedde op de zolder van een dubbele woning aan de Braambergerweg.
Toen onze fotograaf er om 13:30 uur vanuit Anevelde arriveerde -vlak voor de brandweer- (foto 1) kwam er al flink wat witte rook onder de dakpannen van de voorste woning vandaan en breidde de brand zich -aangewakkerd door de wind- in rap tempo uit naar de achterzijde.
Al snel sloegen de vlammen op meerdere plaatsen uit het dak en werd duidelijk, dat het pand in ieder geval zwaar beschadigd werd.
Het vuur, dat gepaard ging met zware rookontwikkeling, kon geruime tijd in bedwang gehouden worden, mede door een moedige binnenaanval de aanwezigheid van een goed gevulde brede sloot en de inzet van de hoogwerker, maar was rond drie uur 's middags nog steeds niet geheel bedwongen, hoewel Moeder Natuur de spuitgasten rond die tijd met een zware hagel- en regenbui te hulp kwam.
Buren verklaarden, dat de bewoners van het pand al enig tijd in ernstige onmin met elkaar leven en dat brandstichting zeker niet onwaarschijnlijk was. Onderzoek door de Technische Recherche moet hier duidelijkheid in scheppen.
Opmerkelijk was, dat de brandweer van Slagharen niet als eerste gealarmeerd werd, hoewel de kazerne op nog geen vijf kilometer van het inmiddels uitgebrande gebouw ligt. Op 11 november 2008 werd de hulp van de Slagharenaren bijvoorbeeld wel gevraagd bij de grote brand, die een kilometer verderop richting Kerkenveld aan dezelfde weg een dubbele woning in de as legde.
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

KILROY: bezoekersrecord juli 2011 op Nieuwjaarsdag op een haar na geëvenaard
Zondag 1 januari begon uiteraard rustig qua bezoekersaantal, maar in de loop van de middag en de avond liep het aantal unieke bezoekers pijlsnel op.
Kort voor middernacht werd de grens van 67.000 gepasseerd en bij het begin van de tweede dag van januari bleek, dat het vorige record, dat op 12 juli 2010 gescoord werd, maar nèt overeind was gebleven, hoewel het verschil (82 bezoekers) minimaal was !
(Het aantal pageviews op 1 januari bedroeg 77.676)

Kilroy werd in 2011 door maar liefst 15,7 miljoen unieke bezoekers aangeklikt.

Wilt u met uw bedrijf meersurfen op deze succesgolf, vraag dan geheel vrijblijvend info aan voor een banner en mail U S Media.
(Voor antwoord dient u uw bedrijfsgegevens inclusief KvK- nummer te vermelden)


Zondag 1 januari 2012

Hoogeveen: garage brandt af door spraakverwarring
Aan de van Limburg Stirumstraat in Hoogeveen is op de vroege ochtend van nieuwjaarsdag een schuur annex garage volledig afgebrand.
De brand werd tegelijkertijd ontdekt door een naar huis fietsende jongeman en door de bewoner, die gewekt werd door zijn zoontje, dat last had van een bloedneus.
De man hoorde geknetter en toen hij een zijraampje van de woning opende, ontdekte hij, dat er ergens brand moest woeden.
Toen hij naar beneden liep bleek, dat zijn eigen schuur/garage in brand stond.
Hoewel de poltie vermoedt, dat smeulend vuurwerk de oorzaak was, is de bewoner een andere mening toegedaan.
“Een plastic watercontainer, weliswaar leeg, maar nog goed vochtig, was al bijna in zijn geheel gesmolten en de daarnaast staande bloembak stond ook in brand. Het is voor mij een duidelijk geval van brandstichting!”, aldus de nog steeds verontwaardigde bewoner enige uren later.

De vrouw des huizes was erg ontevreden over de telefonische afhandeling door de nieuwe meldkamer in Drachten.
Ik moest de centralist tot drie keer toe duidelijk maken dat het om Hoogeveen ging en niet om Heerenveen.
Ze laten je maar wachten en op een gegeven moment werd zelfs de verbinding verbroken ! Als je dan bang bent, omdat ook je woning wordt bedreigd door de vlammen, dan is dat absoluut geen prettige ervaring.
Wat mij betreft is die nieuwe meldkamer geen succes”
, besloot de vrouw.
Het echtpaar was ook van mening, dat het lang duurde voordat de brandweer arriveerde.
De man beweerde, dat er vóór 06:30 uur was gebeld, maar dat de alarmering pas 8-10 minuten later werd doorgegeven.
“Voordat de brandweer arriveerde, waren we 15-20 minuten verder“.
Bij de brand ging de schuur/garage met inhoud -o.a een nieuwe motor en vier fietsen- geheel verloren.
Van de woning sprongen zes ramen en raakten de kozijnen en houtwerk van het balkon beschadigd.
"Het had niet veel langer moeten duren of de woning had inderdaad vlam gevat"
, zou de recherche tegen de bewoner hebben gezegd
Foto's: Persfotografie Hoogeveen

Dalmsholte: uitslaande brand richt zware schade aan in woning van boerderij
Zondagmorgen rond half negen werden brandweereenheden uit Ommen en Lemelerveld gealarmeerd vanwege een brand in een agrarisch bedrijf aan de Langsweg in Dalmsholte. De bovenverdieping van de woning bleek al volop in brand te staan.
De brandweer Lemelerveld, die als eerste arriveerde, begon direct met blussen en wist de uitslaande brand snel in te dammen
Hun collega's uit Ommen kwamen niet veel later aan en boden hulp met een tankautospuit en de watertankwagen.
Ook de hoogwerker van de Zwolse brandweer werd opgeroepen om de brandhaarden van bovenaf te kunnen blussen.
De bovenverdieping ging echter verloren en in de rest van de woning was grote roet- en waterschade.
's Morgens is een deel van het dak met een graafmachine verwijderd.

Almelo: gaslek door vuurwerk in riool
Oudjaarsdag rond 16.45 uur rukte de Almelose brandweer uit naar de Ootmarsumsestraat in Almelo, waar een gaslek was ontstaan, doordat vandalen vuurwerk in een rioolput hadden gegooid, waardoor een gasleiding beschadigd werd.
Het nutsbedrijf heeft het lek binnen een uur kunnen dichten. Enkele woningen hebben nog enige tijd zonder gas gezeten.

Loozen: beginnende brand in rietgedekte schuur tijdig bedwongen
Net na de jaarwisseling werd de brandweer van Hardenberg, Bergentheim en Gramsbergen opgeroepen voor een brand in een rietgedekte garage bij de woning van Erik Hulzebosch aan de Burgerkamp  in Loozen.
Hij had samen met vrienden en familie de jaarwisseling gevierd en hierbij is er waarschijnlijk een vuurpijl tussen het dakbeschot en de rieten kap terecht gekomen. 
Bij aankomst van de brandweer bleek de vrijstaande garage al vol rook staan.
De schuur kon gelukkig geheel behouden worden, al was er wel rook en waterschade.
De eigenaar had bij aankomst van de brandweer de auto’s die bij de schuur stonden al in veiligheid gebracht.
Foto's: Peter Kramer

Voor oudere nieuwspagina's zie het archief

Waarschuwing !
Door deze site te bezoeken gaat u akkoord met onderstaande voorwaarden.
Op alle foto's, afbeeldingen en teksten op de sites van U S Media rust auteursrecht.
Enigerlei publikatie van ons auteursrechtelijk beschermde tekst en/of beeldmateriaal zonder onze uitdrukkelijke schriftelijke toestemming is een inbreuk op het auteursrecht en wordt zonder uitzondering beantwoord met een schikkingsvoorstel
via een gespecialiseerd bedrijf.