Al sinds 2000 de best bezochte regionale nieuwssite

Maart 2012 (5)
© U S Media. Op alle foto's rust auteursrecht.
Voordat u materiaal van deze site gebruikt voor publikatie,
lees eerst de waarschuwing onderaan deze pagina.
Op publikatie zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming
van U S Media volgt zonder waarschuwing een factuur.

Zaterdag 31 maart 2012

Almelo: groot alarm vanwege brandende berging
Zaterdagmiddag werd er al snel opgeschaald naar "middelbrand", nadat er om 14:10 uur alarm was geslagen vanwege brand in een "schuur of garagebox" achter een woning aan de Goossenmaatsweg in Almelo. Het bleek te gaan om een flinke uitslaande brand, die alleen via een smalle doorgang tussen twee woningen door te bereiken was. De dreigende grote zwarte rookwolken deden het ergste vrezen, maar daadkrachtig ingrijpen voorkwam overslag naar een aangebouwd schuurtje en de brand was vrij snel onder controle.
Toch werd er, nadat de brand practisch geblust was, tegen drieën alsnog opgeschaald naar GRIP-1; waarschijnlijk, omdat men vreesde, dat er asbestdeeltjes vrijgekomen waren en in de omringende tuinen waren neergekomen. Voor zover bekend is dat ook het geval.
Het bouwwerk brandde volledig uit.
Foto's: Kevin Sand, Kees Verwijs en Alwin Winkel


Brandweer Twente goed voorbereid op bosbrand
Zaterdag hield de Brandweer Twente bij de Rijsserberg een grote natuurbrandbestrijdingsoefening onder initiatief en coördinatie van de Veiligheidsregio Twente, waar zo'n zestig brandweermensen van acht brandweerposten aan deelnamen.
Vanaf 2007 is op landelijk niveau gewerkt aan een eenduidige werkwijze voor natuurbrandbestrijding, omdat bij grootschalig optreden diverse regio’s elkaar hard nodig hebben.
Dezen samenwerking zal in de toekomst in Twente vaker voor komen door de vorming van één Brandweer Twente.
Vanuit de diverse disciplines worden verschillende noviteiten geoefend, waaronder circuit rijden met specialistische bosbrandbestrijdings-voertuigen vanuit een vooraf gemaakte elektronische rijroute en het toepassen van "actieve blussing", waardoor de juiste hoeveelheid bluswater per vierkante meter wordt opgebracht. Na de oefening is er uitvoerig geëvalueerd.
Foto's: Kees Verwijs - Verwijsfotografie.nl


Hoogeveen: opnieuw brandstichtingen
Vrijdagnacht zijn er op het Reviusplein en het Schutsplein in Hoogeveen branden gesticht.
Op het Reviusplein werd een kledingcontainer bij het Leger des Heils voor de zoveelste keer in brand gestoken en op het Schutsplein viel een Mitsubishi Carisma ten prooi aan de vlammen.
De brandweer van Hoogeveen had de containerbrand amper geblust en de tweede wagen was alweer op weg naar de kazerne, toen de melding van de autobrand binnenkwam.
De auto raakte onherstelbaar beschadigd. De autopapieren in het handschoenenvakje overleefden echter de vlammen.
Foto's: Persfotografie Hoogeveen

Vrijdag 30 maart 2012

A37: grote verkeerscontrole bij Klazienaveen
Vrijdagmiddag vond er op de A37 -vlak voor de Duitse grens ter hoogte van Klazienaveen- een groots opgezette verkeerscontrole plaats.
Een paar kilometer er voor reed het verkeer al langs de ANPR-wagen, die de kentekens controleerde.
Bij Klazienaveen werd het verkeer naar de rechterrijstrook geleid door middel van borden en iets verderop werd het verkeer naar een grote parkeerplaats geleid. Niet alleen het verkeer, dat richting Duitsland reed werd gecontroleerd, ook het verkeer dat uit Duitsland kwam.
Bij de controles waren o.a. de politie aanwezig, de douane, de belastingdienst, de Inspectie Leefomgeving en Transport en de Duitse politie.
Er werd onder meer gecontroleerd op de technische staat van de voertuigen, de papieren en op brandstof.
Ook de fotograaf ontkwam niet aan de controle. Nadat alles in orde was bevonden mocht hij zijn weg vervolgen, maar niet voordat hij een paar leuke plaatjes had geschoten.
Hij is tenslotte fotograaf.
Foto's: www.cuzzo.nl


Kerkenveld: auto tegen twee bomen
Op de Verbindingsweg, tussen Kerkenveld en Zuidwolde (Dr), is vrijdagmorgen een klassieke Opel Monza uit 1981 tegen een boom gereden.
De bestuurder, die aanspreekbaar was, werd door brandweerlieden uit Zuidwolde uit zijn voertuig gehaald en is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
Een omwonende had waargenomen, dat de auto met hoge snelheid een binnenbocht had genomen, toen er plots een tegenligger naderde.
Een heftige remmanoeuvre deed de auto in de bocht rechtdoor schieten en tegen een boom belanden.
De tegenligger wist de aanstormende auto links te passeren en werd niet geraakt.
De Opel Monza was net weer rijklaar gemaakt na een vorige schade, zo had de bestuurder verklaard. De auto was op 11 december 2011 op de kruising Brinkstraat - Indusrieweg in Hoogeveen ook al uit de koers geraakt en tegen een paal op de middengeleider gereden.
Foto's: Persfotografie Hoogeveen


Enschede: natuurbrand bijtijds gedoofd
Naar schatting twee hectare heide is donderdagavond afgebrand in het natuurgebied Espelo tussen Enschede en vliegbasis Twente.
De brand die tegen zessen gemeld werd, woedde nabij de Witbreuksweg en de Weerseloseweg.
Wel wist de brandweer te voorkomen, dat een bosperceel afbrandde, hoewel de slechte bereikbaarheid de spuitgasten parten speelden.
Een geluk bij een ongeluk was, dat de brand in de onmiddelijke nabijheid van een meertje woedde.
Foto's: Pascal Vlutters - PVSFotografie.nl

Donderdag 29 maart 2012

Verontwaardiging na initiatief Opstelten; wetswijziging doodsteek dynamische disciplines

Sportschutters en schietsportdetaillisten hebben woedend en vol ongeloof gereageerd op het initiatief van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, om het type semiautomatische vuurwapens, waarmee Tristan van der V. een bloedbad aanrichtte in Alphen aan den Rijn, te verbieden.
Opstelten heeft bovendien afgesproken, dat de KNSA, de dynamische disciplines, waarbij deze wapens worden gebruikt, niet meer erkend zullen worden.
Het gaat om takken van schietsport, waarbij de schutter zich verplaatst en vanachter obstakels op doelen schiet en die in veel gevallen regel-recht van politie- en legerschiettrainingen zijn afgeleid. Deze disciplines werden bijna zonder uitzondering door de bond erkend.

Beginnende sportschutters mogen niet meteen met alle soorten wapens in aanraking komen en moeten eerst bewijzen, serieuze interesse te hebben in de schietsport en goed met wapens om te kunnen gaan.

Alle schietverenigingen, waar met vuurwapens geschoten wordt, moeten voor eind 2014 een certificaat hebben, waarin staat, dat de vereniging "gevechtstraining" weert en bovendien de leden verplicht aan wedstrijden mee te doen. Alleen leden van een gecertificeerde vereniging kunnen een Verlof tot voorhanden hebben van een vuurwapen krijgen.

Ook dienen de clubs strenger te selecteren en moet een aspirant-lid een boekje open moeten doen over zijn (medische) achtergrond.
Opstelten kondigde al aan, dat een aanvrager van een wapenvergunning zelf moet aantonen, dat hij geschikt is om met een wapen om te gaan.
In de huidige situatie is het zo, dat het merendeel van de leden van een schietsportvereniging recreatief lid is en niet deelneemt aan wedstrijden.
Een Verlof moet ieder jaar verlengd worden door het hoofd van de afdeling Bijzondere Wetten van de betreffende regiopolitie, die de wapenbezitter ook behoort te screenen. Door gebrek aan mankracht bij de politie gebeurt dit echter meestal niet. In de nieuwe situatie verlegt de overheid haar controlerende taak -en dus de verantwoordelijkheid- naar de besturen van de schietvereningen.

De plannen voor de wetswijziging betekenen de doodsteek voor populaire disciplines als IPSC, Bianchi Cup, APS, PPC en Sasia Parcours, etc. Beoefenaren van deze takken van sport nemen vaak deel aan internationale wedstrijden en besteden vaak tienduizenden Euro's en veel tijd om te trainen om om topprestaties te bereiken. Bovendien worden peperdure en specialistische sportwapens waardeloos en onverkoopbaar, terwijl bijvoorbeeld in Duitsland, waar de wetten veel strenger waren, deze takken van sport enkele jaren geleden mogelijk gemaakt zijn.

De Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie heeft er nooit een geheim van gemaakt, de voorkeur te geven aan haar "eigen" disciplines (luchtwapens en kleiduiven) en heeft de alternatieve en tot nu toe gedulde dynamische takken van schietsport als een blok laten vallen, zo is de huidige teneur bij de sportschutter, de handel en de wapen- en schietsportmedia.

Geld, dat beter besteed had kunnen worden aan publieksvoorlichting, promotie van de sport en een fonds voor juridische actie en ter compensatie van door overheidsmaatregelen gedupeerde sportschutters/KNSA-leden werd verkwist aan heilloze projecten als het Schietsportcentrum Emmen met de 300 meter lange schietbaan in Nieuw Weerdinge, alle kritiek en waarschuwingen van "doemdenkers" ten spijt.
Men heeft in Amersfoort niets geleerd van de ontwikkelingen in Engeland na de drama's in Hungerford en Dunblane....
Foto: Don Stolwijk - U S Media


Almelo: man aangehouden na vondst verdacht pakketje
Donderdagmorgen is een 39-jarige man uit Almeloër aangehouden op verdenking van het neerleggen van een verdacht pakketje in de lift van het NS-station in Almelo op 22 februari j.l..
De vondst van dit pakketje, dat toen ter plaatse werd onderzocht door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie, veroorzaakte veel overlast.
Het pakketje bevatte geen explosieve stoffen.
Op de beelden van de beveiligingscamera was te zien, hoe een man dit pakketje in de lift legde.
Beelden van deze man zijn vorige week gepubliceerd en in het promotiefilmpje van het opsporingsprogramma Onder de Loep van RTV Oost. Mede dankzij tips van getuigen kon de politie de 39-jarige man uit Almelo aanhouden.
Zijn woning is vanmorgen doorzoocht, waarbij goederen in beslag zijn genomen die van belang kunnen zijn voor dit onderzoek.
De politie Twente verzoekt getuigen, die informatie over dit voorval hebben, maar hierover nog niet met de politie hebben gesproken, contact nemen via 0900-8844.
Onderzocht wordt of de hoge kosten, die met de zaak gepaard gaan, kunnen worden verhaald op diegene, het pakketje heeft achtergelaten.


Gramsbergen: drie helden geëerd
Donderdag eerde het Carnegie Heldenfonds drie helden (Stefan Dries, Christien Dries en Dirko Luisman) met een bronzen legpenning van
het fonds, die hen door burgemeeester Peter Snijders werd uitgereikt.
Dat gebeurde, omdat ze op 5 december 2010 een vrouw uit het water van de Vecht hebben gered. De vrouw probeerde die koude dag één van haar honden uit het water wilde redden, maar zelf in het koude water terecht kwam. Door het ijs en de sneeuw kon ze niet zelf uit het water komen. Er was niemand in de buurt en ze raakte onderkoeld.
Christien Dries en haar broer Stefan hoorden in hun huis het hulpgeroep en kwamen samen met Dirko Luisman op onderzoek uit.
Gedrieën waagden zij zich op het spekgladde talud, met het gevaar om zelf in het water te glijden. Het lukte hen, mevrouw Van Dijk uit het water te halen en haar over te dragen aan de hulpdiensten, die inmiddels waren gearriveerd.
Foto's: Herman van Oost - van Oost Media


Nieuwleusen: drie gewonden door zware kop-staart-aanrijding op het Westeinde
Donderdag rond 12:30 uur zijn twee vrouwen een een man per ambulance weegebracht naar een ziekenhuis na een fiks ongeval op het Westeinde (N758) in Nieuwleusen. De drie reden daar in een Volkswagen Passat in de richting van Zwolle om daar een crematie bij te wonen.
Naar verluidt reed de bestuurder van de Passat CC even erg langzaam om de passagiers iets te tonen, maar de bestuurder van een achter hen rijdende Ford Focus had dit niet in de gaten en botste in volle vaart op de achterzijde van de Passat, die daardoor flink in elkaar gedrukt werd en op zo'n 50 meter van het botspunt tot stilstand kwam.
De brandweer kwam er aan te pas om enkele slachtoffers uit de voorste auto omzichtig te bevrijden. Daartoe werd het dak van het aangereden voertuig verwijderd.
De bestuurder van de Focus bleef nagenoeg ongedeerd. Beide auto's waren total loss.
De N758 is ter hoogte van de Staphorsterweg geruime tijd afgesloten geweest om de hulpverleners, de VOA en de berger ongestoord hun werk te kunnen laten doen.
aanrijding nieuwleusen
aanrijding nieuwleusen
aanrijding nieuwleusen
aanrijding nieuwleusen
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Woensdag 28 maart

Coevorden: dubbele brand blijkt vroeg Duits paasvuur
Woensdag rond 19:45 uur werd de Coevorder brandweer opgeroepen voor een buitenbrand, die zou woeden aan de Europaweg te Coevorden en een minuut later werd ook de tweede groep van Coevorden gealarmeerd voor een buitenbrand aan de Watersnip te Coevorden.
Beide lokaties liggen vlakbij elkaar en bij aankomst bleek het dan ook om dezelfde brand te gaan. Hierop is één voertuig doorgereden naar de brand, die al van veraf zichtbaar was; het andere voertuig keerde terug naar de kazerne.

Het bleek geen eenvoudige opgave, bij de brand te komen, maar na inzet van wat mankracht om een paal te verwijderen, bleek het zandpad toch breed genoeg voor de brandweerwagen.
Aangekomen bij de brand, bleek het te gaan om een vervroegd paasvuur aan de Duitse zijde van het Schoonebeekerdiep.
Onder genot van een hapje en een drankje en voorzien van de nodige vergunningen werd hier een feestje gevierd.
De brandweer werd uitgenodigd om ook wat te nuttigen en deze uitnodiging werd dankbaar aanvaard, waarna men rond 20:15 uur terugkeerde naar de kazerne.

brandweer slagharen
brandweer slagharen
brandweer slagharen
Foto's: Peter Kramer - trekkerslepcoevorden.nl


Dinsdag 27 maart 2012

Slagharen: zeldzame tractor total loss door brand
Dinsdagmiddag tegen vijven werd de Slagharense brandweer voor de derde keer in korte tijd gealarmeerd; dit keer vanwege een tractor, die achter een boerderij aan de Gedempte Schuinesloot in brand was gevlogen.
Bij aankomst werd duidelijk, dat de eigenaar weliswaar de ergste vlammen zelf al met een poederblusser had gedoofd, maar omdat de brand niet geheel geblust leek, voor de zekerheid 112 had gebeld.
Er werd daarom met schuim nageblust.
De brand in de motor van de vrij zeldzame, 38 jaar oude Eicher Wotan II was uitgebroken, toen de tractor gebruikt werd om mest in de mestkelder te mengen. Het voertuig is helaas onherstelbaar beschadigd.
brandweer slagharen
tractor in brand slagharen
Foto's: Don Stolwijk - U S Media

Maandag 26 maart 2012

De Lichtmis: berging neergestorte heli voorspoedig verlopen (+ video)
Maandagmorgen vroeg werd er een begin gemaakt met het in veiligheid brengen van de helicopter, die zondag in het meertje bij hotel-restaurant de Koperen Hoogte neerstortte. De heli werd met behulp van een ballon vol lucht aan de rotor-as boven water geha\ald en voor een eerste inspectie en verzegeling door de Luchtvaartpolitie van de KLPD, die de heli voor onderzoek in beslag heeft genomen.
Er kwam een grote telekraan aan te pas om de heli over de omheining te tillen en op de langs de vaart gereed staande dieplader te laden.
De operatie was rond 11:00 uur afgerond.
Foto's: Don Stolwijk en Henry Wallinga


A32: grafstenen over de snelweg
Een 61-jarige man uit Hoogeveen is maandagmorgen gewond geraakt bij een ongeval op de A32 tussen de afslagen Meppel-Noord en Havelte.
De man bestuurde een kleine Iveco trekker met een grote oplegger, geladen met ca negen ton aan marmeren onderdelen van geruimde graven.
Hij was op weg naar Drachten, toen het op circa 500 meter voor de afslag Havelte mis ging. De combinatie is waarschijnlijk gaan slingeren en onbestuurbaar geraakt en eindigde met veel geweld tegen de rechter vangrail, pal voor een wetering.
Debestuurder is door de brandweer uit de cabine gehaald en per ambulance weggebracht.

Nadat twee experts van de dienst Verkeersongevallenanalyse de omstandigheden hadden opgetekend, kon berger Leerentveld de trieste resten van de totaal vernielde trekker en de oplegger weghalen. De combinatie (die bestuurd mag worden door een BE-rijbewijshouder) en de lading worden elders gewogen om uit te vinden, of er sprake is van overbelading.
De A32 is urenlang afgesloten geweest tussen voornoemde afslagen, hetgeen tot flinke files leidde in noordelijke richting.
Foto: Don Stolwijk - U S Media


Zondag 25 maart 2012

Vriezenveen: auto brandt uit aan de Paterswal
Zondagavond om 19.20 werd de brandweer opgeroepen om naar een autobrand aan de Paterswal te gaan.
Van verre waren de zwarte rookwolken al te zien. Ter plaatse bleek er een blauwe Fiat Punto, bouwjaar 2008 volledig in brand te staan bij de kruising Paterswal / Leidijk Oost.
Op het wegdek lagen nog resten van de auto; de auto zelf stond in het weiland. De brandende auto was namelijk met een verreiker van de weg in de wei verplaatst, nog voor de brandweer arriveerde. De brandweer slaagde er in, de vlammen snel te doven.
Berger Wolves heeft de totaal verwoeste auto weggesleept.
Foto's: Kevin Sand


Emlichheim: schuur en garage in brand aan de Haftenkamper Diek
Bij het mooiste lenteweer rukte de Ortsfeuerwehr Emlichheim zondagmiddag uit naar de Haftenkamper Diek in Emlichheim, waar een garage in brand stond.Van verre was al een donkere rookkolom te zien.
Bij aankomst werd duidelijk, dat niet alleen de garage, maar ook de aangrenzende schuur in brand stonden.
Twee bluseenheden met ademluchtapparatuur wisten erger te voorkomen.
Van de Haftenkamper Diek (Kreisstrasse 16) werd vanwege het bluswerk één rijbaan afgesloten.
De oorzaak van de brand wordt door de politie uitgezocht.
brand emlichheim
brand emlichheim
Foto's: Hartmut Gosink - Freiw. Feuerwehr Emlichheim


Ansen: twee vrouwen naar ziekenhuis na aanrijding
Zondagmiddag vond op de Kerkdijk in Ansen een aanrijding plaats tussen een Fiat 500 (bouwjaar 2011) en een Jaguar van het S type (bj 2001). In de Fiat 500 zat een moeder met twee kinderen; in de Jaguar een man en vrouw, zo vertelden buurtbewoners, die te hulp waren geschoten.
De auto’s reden elkaar tegemoet en raakten elkaar met de linker voorkant.
De Fiat klapte daarna met de achterzijde tegen een muurtje van een tuinscheiding.
De kinderen kwamen met de schrik vrij, evenals de man uit de Jaguar.
De vrouwen werden per ambulance meegenomen naar het ziekenhuis.
Eén van de vrouwen kreeg een neksteum om en werd op de wervelplank gelegd.
De kinderen kregen na controle door medisch personeel een beertje cadeau.
gaslek slagharen
gaslek slagharen
Foto's: Persfotografie Hoogeveen


De Lichtmis: heli stort in meertje tijdens start van platform
Zondagmiddag werd gemeld op P2000, dat zich bij de Koperen Hoogte in De Lichtmis (gemeente Zwolle) een luchtvaartongeval had voorgedaan. Al snel werd duidelijk, dat een helikopter tijdens de start van het heliplatform in het omringende meertje gevallen was, maar ook, dat de 52-jarige piloot uit Poeldijk, een 41-jarige man uit De Lier en diens negenjarig zoontje zich zwemmend in veiligheid hadden kunnen brengen en ongedeerd waren.
Voor de hulpverleners, waaronder politie-, brandweer- en ambulancepersoneel, was er dus weinig te doen.
De gehuurde heli -een ongeveer twee jaar oude Robinson R44 van Helicon bv uit Lelystad- was vrij kort na de crash al onder water verdwenen.
De melding lokte veel mensen met camera's naar de plaats des onheils.
gaslek slagharen
brand lindestraat zwolle
Foto's: © U S Media

Meer foto's


Beilen: gewonde door bijna-frontale botsing op de Mussels
Op De Mussels even buiten Beilen, vond rond middernacht in de nacht van zaterdag op zondag een bijna-frontale aanrijding plaats tussen twee personenauto’s.
Een bestuurder moest door de brandweer van Beilen uit zijn auto worden gehaald. Hij is naar het ziekenhuis overgebracht.
In de andere auto zat een jonge vrouw, die na controle door medisch personeel met familieleden naar huis kon.
Beide bestuurders werden beschermd door de airbags, toen de auto’s tegen elkaar botsten met hun linkervoorkant.
Na de klap kwamen beide voertuigen tot stilstand in de berm, vlak voor een bermsloot; de één aan de linkerkant van de weg, de ander er tegenover.
Een 26-jarige inwoner van Assen liep letsel op en is door de brandweer uit zijn voertuig geholpen.
De 45-jarige bestuurster van de andere auto en een met haat meerijdend 15-jarig meisje uit Wijster bleven ongedeerd

De Mussels is een onverlichte weg, die ’s nachts in enigszins mistige omstandigheden verraderlijk kan zijn, omdat er geen middenstreep is, maar wel aan beide kanten van de weg een fietsrijstrook is gemarkeerd.
De dienst Verkeersongevallenanalyse onderzoekt de oorzaak van het ongeval.
gaslek slagharen
brand lindestraat zwolle
gaslek slagharen
Foto's: Persfotografie Hoogeveen

Zwolle: groot alarm vanwege brand in studentenwoning
ZOndagmorgen om 06:12 uur werd de Zwolse brandweer gealarmeerd, omdat er brand was uitgebroken in een door studenten bewoonde portiekwoning aan de Lindestraat, nabij de Deventerstraarweg in Zwolle. Nog geen minuut later werd er al opgeschaald naar "middelbrand", om 06:20 uur naar "grote brand" en nog vijf minuten later naar "zeer grote brand", waarschijnlijk in verband met de risico's, die de dichte bewoning met zich meebracht. De brand bleek op de zolderverdieping van een door meerdere studenten bewoond pand te woeden en sloeg al na korte tijd uit het dak. Desondanks was men de brand, die volgens de persvoorlichter mogelijk door een kaars is veroorzaakt, na ongeveer een uur meester.
Twee bewoners zijn met rookinademingsverschijnselen voor onderzoek naar een ziekenhuis vervoerd
gaslek slagharen
brand lindestraat zwolle
gaslek slagharen
gaslek slagharen
gaslek slagharen
Foto's: Henry Wallinga - Zwartewaterkrant

Voor oudere nieuwspagina's zie het archief


Waarschuwing !
Door deze site te bezoeken gaat u akkoord met onderstaande voorwaarden.
Op alle foto's, afbeeldingen en teksten op de sites van U S Media rust auteursrecht.
Enigerlei publikatie van ons auteursrechtelijk beschermde tekst en/of beeldmateriaal zonder onze uitdrukkelijke schriftelijke toestemming is een inbreuk op het auteursrecht en wordt zonder uitzondering beantwoord met een schikkingsvoorstel
via een gespecialiseerd bedrijf.