Al sinds 2000 de best bezochte regionale nieuwssite

September 2014 (4)
© U S Media. Op alle foto's rust auteursrecht.
Voordat u materiaal van deze site gebruikt voor publikatie,
lees eerst de waarschuwing onderaan deze pagina.
Op publikatie zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming
van U S Media volgt zonder waarschuwing een factuur.

Zondag 28 september 2014

Haaksbergen: drama door uit de koers geraakte monstertruck tijdens "AutoMotorSportief"
EEven na vieren zondagmiddag werd een "aanrijding letsel" gemeld op de Stationsstraat in Haaksbergen en werden o.a. brandweereenheden uit Haaksbergen, Enschede en Boekelo opgeroepen.
Twee minuten later werd al opgeschaald naar GRIP-1; om 16:12 uur "Grote Hulpverlening", om 16:21 uur volgde GRIP-2 en om 16:34 uur zelfs GRIP-3.
Het werd duidelijk, dat er een zeer ernstig incident gebeurd was.
Wat er voorgevallen was, werd al ras bekend via de social media: tijdens het evenement AutoMotorSportief was een zogeheten Monster Truck over een zestal autowrakken gereden en daarbij naar rechts uit de koers geraakt.
De wagen raakte de grond eerst met het rechter voorwiel, waarop de bestuurder hard naar links stuurde en zo op toeschouwers, die achter dranghekken bij een commentaarwagen stonden, in reed.

Er ontstond grote paniek onder de toeschouwers, die het gevaarte op zich af zagen komen.
Diverse mensen trachtten zich in de paniek in veiligheid te brengen. De truck kwam tegen de commentaarwagen tot stilstand.
Onmiddellijk renden leden van de organisatie naar de rampplek. Het was een chaos: overal lagen gewonden.
De hulpverlening kwam snel op gang en er werden o.a. twee traumaheli's en een politieheli ingezet en een SIGMA-team plus een groot aantal ambulances. De politie zette de M.E. in en diverse motorrijders ter begeleiding van de ambulances.

In de eerste berichten werd gemeld, dat er drie doden zouden zijn gevallen, waaronder een kind. Later werd gesproken over twee doden, maar enkele slachtoffers zouden levensgevaarlijk letsel hebben opgelopen.
Uit forensisch onderzoek, dat zo spoedig mogelijk werd opgestart, moet duidelijk worden, of de truck door falen van de bestuurder of door een defect uit de koers is geraakt. De bestuurder is aangehouden voor verhoor.

UPDATE 29-09-14 15:14 uur:
Het dodental bedraagt nu drie: een jongetje van vijf, een man en een vrouw.
Er zijn 18 gewonden; 5 zwaargewonden, waaronder het 8-jarig zusje van het omgekomen jongetje.
De slachtoffers zijn overgebracht naar  ziekenhuizen in Enschede, Deventer, Hengelo, Winterswijk, Groningen en Almelo.

Hardenberg: brand in rietgedekte villa tijdig bedwongen
Brandweereenheden uit Hardenberg en Gramsbergen rukten zondagmorgen uit, nadat de meldkamer in Apeldoorn rond 11:00 uur alarm had geslagen vanwege brand in een dubbele riet gedekte villa aan de Rodedijk: een zijweg van de Gramsbergerweg en de Hardenbergerweg.
Bij aankomst werd al snel duidelijk, dat de brand ontstaan was in de buurt van de meterkast van een linker woning, die verbouwd werd. Het vuur dreigde over te slaan naar de eerste verdieping, maar dat kon door snel ingrijpen voorkomen worden.
Waarschijnlijk is er aanzienlijke rookschade.
Eén van de bewoners is door ambulancepersoneel behandeld wegen rookvergiftigingsverschijnselen.

A28 / Veeningen: auto te water
Zondagmorgen raakte een Peugeot 206 hatchback in de berm van de A28 tussen De Wijk en Hoogeveen.
De auto werd onbestuurbaar en maakte een scherpe bocht via de rijbaan weer de berm in. Daar sloeg de auto over de kop en belandde ondersteboven in de sloot.
De bestuurder, die gelukkig bij kennis was gebleven, kon de auto via de bij het ongeval gesneuvelde achterruit verlaten.
Hij werd onderzocht door ambulancepersoneel. Vervoer naar een ziekenhuis werd niet noodzakelijk geacht.
Ondanks de lichte verwondingen, een nat pak en een auto, die total loss raakte, mag de man van geluk spreken: dit ongeval had ook heel anders af kunnen lopen.
Foto 1 en video 1: Persfotografie Hoogeveen, foto 2 en video 2: Alex Wever
-


Paasloo: stacaravan brandt volledig uit
Brandweereenheden uit Steenwijk en Oldemarkt werden in de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 september opgeroepen voor een brand op camping Krolsbergen. Daar zou -volgens de melding op de pagers- een stacaravan in brand staan.
De campingeigenaar stond de brandweer al op te wachten en dirigeerde de wagens naar de brand.
Het vuur greep echter razendsnel om zich heen. Hoewel de brandweer snel ter plaatse was, kon de caravan niet meer worden gered.
Een stacaravan, die tegenover de brandende caravan stond, liep ook schade op door de enorme hittestraling.
De eigenaren hadden net zaterdagmiddag het seizoen afgesloten en de stacaravan winterklaar gemaakt.
Waardoor de brand is ontstaan is nog onduidelijk. De politie zal een onderzoek starten om zo de eventuele oorzaak te achterhalen.
Foto's en video: Henry Wallinga

Emmen: fietser overlijdt door aanrijding
Zondagmorgen rond 05:15 uur is op de Dordsestraat bij het viaduct over de Rondweg een negentienjarige fietser om het leven gekomen ten gevolge van een aanrijding met een taxibusje van een taxibedrijf uit Emmen.
De fietser werd in het donker geschept en kwam via de voorruit op het dak van het voertuig terecht.
Het slachtoffer overleed ter plaatse. De taxichauffeur van de VW Transporter taxibus bleef ongedeerd.

Zaterdag 27 september 2014

A28 / De Lichtmis: geen letsel bij ongeval op viaduct
Zaterdag net na het middaguur kregen brandweer, politie en ambulancedienst een melding binnen betreffende een ongeval op de A28 ter hoogte van De Lichtmis. Er was aanvankelijk sprake van beknelling en letsel.

Midden op het viaduct over de N377 waren twee voertuigen tijdens het wisselen van rijstrook met elkaar in aanraking gekomen.
Al snel bleek, dat er van beknelling geen sprake was, waarop de brandweer van Staphorst en van Zwolle terugkeerde naar de kazernes.
De twee bestuurders en een passagiere werden door medisch personeel onderzocht. Geen van hen had letsel opgelopen.

De eerste rijstrook richting het noorden werd in verband met het ongeval afgesloten en voor de overige rijstroken gold een snelheidslimiet. Bergingsbedrijf Hooikammer heeft de twee beschadigde voertuigen afgevoerd.
Foto's en video: Henry Wallinga


Hardenberg: zes arrestaties na zoekactie in grensgebied na inbraak in speelhal in Uelsen
Rond vier uur in de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een speelhal aan de An Der Reithalle in Uelsen (D).
De zes daders gingen er vandoor in twee voertuigen: twee man in een VW Crafter bedrijfsauto en de rest -waarvan één in de kofferbak!- in een Audi A6 personenauto. De Duitse politie waarschuwde twee uur later haar collega's in Nederland, want inmiddels waren na een tip diverse goederen, die uit het opengebroken pand waren ontvreemd, in een bosperceel aan de L43 tussen Itterbeck en de Nederlandse grens aangetroffen. Het ging o.a. om geldhoppers voor gokkasten en geldwisselapparatuur, die met grof geweld waren opengebroken.

Een Nederlandse eenheid, die na een tip van een voorijgnger over de Duitslandweg richting grens reed, ontwaarde de bij de inbraak gebruikte Audi, toen die hen tegemoet kwam bij Venebrugge en maakte rechtsomkeert.
De aan de voorzijde beschadigde en olie lekkende Audi stopte net voorbij de kruising met de Hoogenweg en de zes inzittenden maakten zich onmiddellijk uit de voeten.
Al vrij snel werd er een 39-jarige Roemeen aangehouden op de Hoogenweg. Hij was in het bezit van een Audi-sleutel.
De overige vijf verdwenen in een maïsveld en konden -ondanks de inzet van een politieheli en speurhonden- in eerste instantie niet achterhaald worden; mede door de mist*.

Omstreeks 11.25 uur meldde een tractorbestuurder echter, dat hij achter een hardlopende man reed. Omdat deze ‘hardloper’ kleding droeg, die niet echt geschikt was om mee hard te lopen, wekte dat argwaan. Doordat de tractorbestuurder contact hield met de meldkamer van de politie kon de ‘hardloper’ -een 34-jarige in Duitsland wonende Roemeen- door de politie worden aangehouden op de Emterbroekerdijk.
De overige vijf zijn rond half drie gearresteerd tijdens een nieuwe heli-vlucht.
De bedrijfswagen bleek een eind verderop op een akker aan de Duitslandweg te staan; niet ver van de rotonde in de Energieweg. Deze wagen, die in de nacht van donderdag op vrijdag in Recklinghausen is gestolen, is gebruikt om de buit te vervoeren. Dit voertuig is uitgebreid door de Duitse recherche onderzocht; de Audi is naar het politiebureau gebracht en door door een Nederlandse forensisch rechercheur uitgeplozen. In de auto is een deel van de buit gevonden.

Berger Rakel sleepte de VW Caddy van de Duitse hondengeleidster af, omdat de portieren afgesloten waren en de sleutels nog in de auto lagen.

* UPDATE 28-09, 12:40 uur:
Alle acht verdachten zijn aangehouden, aldus de Duitse politie.
Het gaat om mannen van circa 25 tot 50 jaar oud; allen van Roemeense afkomst.
Hun aanhouding is mede te danken aan de waardevolle tips van Burgernet-abonnees, die in groten getale doorgegeven werden.


Wijster: grote brand in recyclingbedrijf

Zaterdagmorgen even na 05:00 uur werd de brandweer van Beilen gealarmeerd voor een brand en aardgaslekkage op het bedrijventerrein van Wijster.
Aan de Nijverheidsweg bleek het bedrijfspand van Winkel Recycling Services (WRS) rondom in brand te staan.
Vlak voor de brandweer arriveerde deed zich een grote ontploffing voor, die de mistige lucht fel oranje kleurde door de oplaaiende vlammen.
Er werd opgeschaald naar "grote brand" en het "Beilen" kreeg assistentie van Dwingeloo, Ruinen, Noordwijk, Westerbork en Hoogeveen.
Er viel echter van het bedrijf niets meer te redden. Olie-opslagtanks achter het bedrijf werden gekoeld om te voorkomen, dat ze in brand vlogen. Bij Winkel Recycling Services wordt uit afval olie gewonnen, die wordt omgezet in elektriciteit, die rechtstreeks wordt teruggeleverd op het elektriciteitsnet.
De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Foto en video: Persfotografie Hoogeveen


Vrijdag 26 september 2014

Hoogeveen: fietser rijdt tegen auto

Vrijdagmorgen liep een scholier licht letsel op, toen hij met zijn fiets de Schutlanden overstak ter hoogte van de Biesbosch, want hij fietste tegen een auto, die hij over het hoofd had gezien. Hij viel op het wegdek.
Na onderzoek door ambulancepersoneel bleek, dat het bij wat pijnlijke plekken was gebleven.
De auto liep enkele deuken in het plaatwerk op; de inzittenden -de bestuurder en een kind- bleven ongedeerd.
De jongen werd met zijn fiets door de automobilist naar huis gebracht.

Foto en video: Persfotografie Hoogeveen

Donderdag 25 september 2014

A28: opnieuw aanrijding bij werk aan deweg

Donderdagavond iets voor acht uur werd er een ongeval gemeld op de A28 links bij hectometerpaal 71.7.
De gealarmeerde hulpdiensten, waaronder de Elburgse brandweer, spoedden zich naar deze locatie.
Het ongeval was gebeurd aan het begin van de verkeerswerkzaamheden, net na de oprit ‘t Harde.
De brandweer heeft de ambulancedienst bijgestaan, maar de slachtoffers hoefden niet bevrijd te worden uit hun voertuigen.
Door de klap kwam één van de auto's in de bossen naast de weg terecht.
De snelweg is ter plaatse afgesloten geweest.
Het is al het zoveelste ongeval in korte tijd tijdens de wegwerkzaamheden op dit deel van de A28.

Foto's: Kees Verwijs


Staphorst: trucker fraudeert met rij- en rusttijdgegevens
De politie heeft dinsdag in samenwerking met medewerkers van de Inspectie Leefomgeving en Transport op de A28 bij Staphorst een Duitse chauffeur (48) bekeurd, die fraudeerde met de rij- en rusttijdenregistratie.
De specialisten op het gebied van transportcontroles ontdekten omstreeks 13.00 uur, dat de chauffeur van een Zweedse vrachtwagen-combinatie een magneet gebruikte om in de tachograaf een rusttijd te registreren, terwijl er feitelijk gereden was.
De Duitser bekende de fraude. De met bloempotten geladen vrachtwagen werd aan de ketting gelegd, tot de boete van  5.900 euro betaald was. Dat gebeurde aan het eind van de middag.


Rouveen: politie op zoek naar insluipers

De 17-jarige bewoonster van een woning aan de Oude Rijksweg verraste dinsdagmorgen tussen 11.30 uur en 12.00 uur twee insluipers, toen ze thuis kwam.
De mannen gingen er vandoor, maar hadden nog niets buit gemaakt.
Het gaat om twee licht getinte mannen van ongeveer 1,80 meter. Ze droegen donkere kleding en een donkere muts.
De politie is een onderzoek gestart en roept  getuigen op, contact op te nemen via 0900-8844Meppel: geluk bij een ongeluk
Woensdag rond 22:45 uur verloor een automobilist uit Hollandscheveld de macht over het stuur op de A32 ter hoogte van de afslag Meppel-Noord.  De auto kwam in de berm, pal voor een sloot, tot stilstand.
Een medewerker van bergingsbedrijf Leerentveld bracht de bestuurder en zijn passagiers naar huis, nadat ze door ambulancepersoneel gecontroleerd waren.
Foto - video: Alex Wever


Woensdag 24 september 2014

Dalen: einde oefening voor C5
De Coevorder brandweer rukte woensdag uit met een tankautospuit en een watertankwagen, nadat de meldkamer in Drachten om 17:11 uur alarm had geslagen vawege een autobrand, die moest woeden op de kruising van de Reindersdijk en het Stieltjeskanaal.
Het brandende voertuig - een Citroën C5- stond circa honderd meter verderop, op de Reindersdijk en bij aankomst sloegen de vlammen al uit de auto.
De C5 brandde dan ook grotendeels uit en er bleef slechts een pover slooprijp wrak over.
De inzittenden hadden zich bijtijds in veiligheid kunnen brengen.


A35: aanhangwagen beschadigd; belijningsmachine brandt uit

Woensdagmorgen om half acht is de brandweer gealarmeerd vanwege een brandende vrachtauto op de A35 tussen Borne en Almelo, vlak voor de afslag Almelo Zuid. Bij aankomst bleek de aanhanger van de vrachtauto volledig in brand te staan.
De vrachtauto vervoerde materialen om wegbelijning aan te brengen. Op de aanhanger stonden de belijningsmachine en enkele gasflessen. Zeker één gasfles is ontploft. Er is schade ontstaan aan een tweetal personenauto's.
De brandweer heeft de brand geblust met behulp van een grote schuimbluswagen, die speciaal is uitgerust voor branden op de snelweg.
De aanhanger met de belijningsmachine is volledig uitgebrand. De vrachtauto zelf kon door de brandweer worden behouden, maar heeft wel schade opgelopen.
De politie heeft de snelweg in beide richtingen afgezet, hetgeen lange files tot gevolg had.
De oorzaak van de brand is niet bekend.

Foto's en video: Bert KampDinsdag 23 september 2014

Geeste (D): vier zwaar gewonden door gasexplosie op boorlocatie (update 4)
Dinsdag rond 19:15 uur werd de brandweer in de regio Emsland gealarmeerd met de mededeling, dat zich op een boorlocatie in Geeste-Bramhar een explosie had voorgedaan tijdens onderhoudswerkzaamheden. De explosie was in een straal van 15 km te horen.
Er werd al snel na de eerste melding hoog opgeschaald.
Naast de 120 brandweerlieden van de posten Osterbrock, Bawinkel en Meppen, die twaalf blusvoertuigen inzetten, is ook het Technisches Hilfswerk (THW) opgeroepen, alsmede een MMT-heli en rapid-response-eenheden van het Duitse Rode Kruis.
Er kwamen grote hoeveelheden brandend gas vrij uit het boorgat en de brandweer hield de omgeving nat om uitbreiding van de brand te voorkomen.
Van de zeven werknemers van verschikkende bedrijven, die ten tijde van de explosie ter plaatse waren, liepen er vier zeer zware brandwonden op. Ze zijn naar ziekenhuizen in Hannover, Hamburg, Dortmund en Gelsenkirchen overgebracht; één van hen direct per traumaheli; de andere drie in eerste instantie in ambulances en daarna per vervoer door de lucht. Naar verluidt verkeren alle vier in levensgevaar.


Emmen: arrestatie na ernstige mishandeling
Een 48-jarige vrouw is dinsdagmorgen in haar woning aan de Laan van de Marel (Emmerhout) ernstig mishandeld.
Er werd een Mobiel Medisch Team ingezet om het slachtoffer te behandelen.
De politie heeft een 52-jarige Emmenaar als verdachte aangehouden.


Maandag 22 september 2014

Hollandscheveld: slooptruck van "de Rieg" in beruchte chicane
De alarmering, die maandagmiddag door de meldkamer in Drachten werd uitgegeven, deed het ergste vermoeden: er zou op de Riegshoogtendijk in Hollandscheveld een verkeersongeval gebeurd zijn, waarbij meerdere voertuigen betrokken waren, waaronder een vrachtwagen. Men stuurde daarom niet alleen politie, brandweer en ambulances op pad, maar ook de traumaheli.
Dat bleek allemaal niet nodig.
Er bleek een oude Magirus-Deutz vrachtwagen, die naar zijn laatste rustplaats -een sloperij aan de Voltastraat in Hoogeveen- gesleept werd, in de bizarre chicane door plotseling remmen van het trekkende voertuig uit de koers gedrukt te zijn, waarop de truck stuurloos raakte, rechtsaf ging, een verkeerszuiltje omver reed en via het fietspad van het talud van de Zesde Wijkweg rolde.
Halverwege kantelde de truck, maar er vielen geen gewonden.
Berger Nimda Kraal takelde de wagen vakkundig op de wielen en trok 'm de weg op.
De VOA nam de zaak onder de loep en onderzocht ook het slepende voertuig, dat inmiddels in Hoogeveen stond.


Tubbergen: twee zwaar gewonden t.g.v. ongeval op de Oldenzaalseweg (update 13:21 u)

Rond 02:00 uur in de nacht van zondag op maandag zijn twee mannen zwaar gewond geraakt bij een eenzijdig verkeersongeval.
De bestuurder van de auto, die richting van Tubbergen reed, verloor in een flauwe bocht bij de rotonde in de Oldenzaalseweg en de Kloosteresweg bij Tubbergen de macht over het stuur, waarop de auto totaal vernield tegen een boom tot stilstand kwam.
De twee -een 27-jarige passagier uit Coevorden en de bestuurder (34) uit De Krim- zijn met ambulances naar het ziekenhuis in Enschede gebracht.N35 / Wierden: twee gewonden ten gevolge van kop-staartbotsing op de Nijverdalsestraat
Op de N35 tussen Nijverdal en Wierden zijn maandagmorgen twee automobilisten gewond geraakt, toen een vrachtwagenchauffeur, die richting Wierden reed, ter hoogte van de Vossenbosweg een stilstaande file te laat in de gaten had en op de achterste auto botste.
De met oude metalen geladen vrachtwagen kwam hierna met blokkerende remmen op de verkeerde weghelft terecht en botste daar frontaal op een tegemoet komende auto, die een aanhangwagen trok.
Die auto reed door een hek naast de rijbaan en kwam zwaar beschadigd in een maïsveld tot stilstand.

De bestuurder van deze personenauto liep ernstig letsel op; die van de van achteren aangereden auto raakte voor zover bekend licht gewond. Het gaat om een 60-jarige man uit Enschede en Nijverdaller van 52. De trucker bleef ongedeerd.

Twee verkeersongevallenanalisten noteerden de relevante details, waarna berger Wolves de drie voertuigen en een aanhanger weghaalde.
De N35 is rond de ongevalslocatie ongeveer twee uur afgesloten geweest.

Waarschuwing !
Door deze site te bezoeken gaat u akkoord met onderstaande voorwaarden.
Op alle foto's, afbeeldingen en teksten op de sites van U S Media
(dus ook op onze Twitter-accounts!) rust auteursrecht.
Enigerlei publikatie van ons auteursrechtelijk beschermde tekst- en/of beeldmateriaal zonder onze uitdrukkelijke schriftelijke toestemming is een inbreuk op het auteursrecht
en wordt zonder uitzondering beantwoord met een schikkingsvoorstel
via een gespecialiseerd bedrijf.