Kilroy – van het prille begin tot het bittere einde
Toen Don Stolwijk in het jaar 2000 het idee lanceerde om een website over de werkzaamheden van hulpverleners, waren er maar weinig mensen enthousiast over zijn plannen.
“Er zit toch niemand te wachten op verslagen van aanrijdingen, branden en andere ellende”, was een veelgehoorde reactie.
Daardoor liet de initiatiefnemer zich niet van zijn plan af brengen: die site moest en zou er komen!
Probleem : vind de juiste route!
Dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan, want er doken diverse problemen op.
Zo moest er de hele dag -en vaak ook ’s nachts!- aandachtig naar de scanner geluisterd worden, want dat was de enige manier om er achter te komen waar je incidenten kon verwachten.
Miste je zo’n alarmmelding, bijvoorbeeld omdat je aandacht even verslapte of omdat er iemand doorheen praatte, dan was je kans op een reportage doorgaans verkeken.
Had je de plaats van het incident vernomen, dan was het zaak de route zo snel mogelijk te plannen aan de hand van de landkaart. Dat resulteerde helaas in tijdrovende omwegen en ergernis, omdat je te laat arriveerde.
Pas jaren later kwamen de eerste navigatiesystemen op de markt, maar die waren niet alleen prijzig, maar ook onbetrouwbaar, bijvoorbeeld doordat zonwerend glas in de voorruit van de auto het satellietsignaal verzwakte en de kaarten vaak niet tijdig bijgewerkt werden.
Maar dat was niet het enige probleem voor de nieuwbakken incidentfotograaf: om je beelden snel op je site te kunnen plaatsen, had je een veelzijdige digitale camera nodig, die beschikte over een geheugenkaart met een flink geheugen. Niets is vervelender dan een melding “Disk Full”, als je net interessante beelden voor je lens krijgt. Ik kan nog goed herinneren, dat we kabelkrantmedewerkers, die met een Sony Mavica uitgerust waren en na iedere foto een diskette moesten verwisselen, “Mavicavia’s” noemden. Ik wachtte daarom tot er een revolutionaire camera werd gelanceerd, die niet alleen met memorysticks werkte, maar ook met diverse geavanceerde snufjes was uitgerust: kortom, het werd een Sony Cybershot DSC505 compactcamera.
Hostingproblemen
Toen de site Kilroy’s Regionieuws steeds meer bezoekers trok (bij 1000 op een dag vierden we een feestje) moesten we uitzien naar betaalbare hosting en zwierven we van het drama van Klik en Klaar in Nederland naar de VS, waarbij we leerden dat unlimited data iets anders is dan databelasting van de server.
Het was altijd met angst en beven afwachten of je site morgens nog online was. Op naar de volgende serverboer, dit in België huisde. Dat ging een tijd goed, maar de betrouwbaarheid viel tegen en we eindigden bij een degelijk Nederlands bedrijf.
Kilroy scoorde (de eerste zes jaar niet meegerekend) tot nu toe 160 miljoen bezoekers en de banners stoomden binnen: vaak meer dan 20 per dag! Bovendien kwamen er steeds meer 112-fotografen die de site als ladder naar een bredere afname van hun beelden gebruikten, U S Media - het bedrijf achter KILROY- leverde niet rechtstreeks aan de media, dus dat was een voor beide partijen voordelige situatie.
Het bestaan van een 112-persfotograaf, die van het beelden leveren aan kranten, tijdschriften, kabelkranten en dergelijke moeten leven, is niet de basis van roem en rijkdom en ze haken vaak af als een vriendinnetje haar ongenoegen regelmatig uit over de povere verdiensten en de onregelmatige en vaak nachtelijke werktijden. Vandaar dat je nogal vaak wisselende namen bij de foto’s vindt.
Don Stolwijk- de initiatiefnemer van Kilroy- kreeg op 65-jarige leeftijd te horen, dat hij de Ziekte van Parkinson die de hersenen langzaam maar zeker aantast, onder de leden had. Aangezien er momenteel nog steeds geen genezing mogelijk is, was het dus afwachten, wanneer het schip zou stranden.
We moeten u helaas nu mededelen, dat de ziekte het veeleisende werk onmogelijk maakt, ondanks de onvermoeibare hulp van redacteur Henry Wallinga, die ook het veldwerk in de regio van Kampen tot Meppel voor zijn rekening nam.
De gouden tijden voor 112-sites zijn sinds de Corona-pandemie definitief afgelopen.
Ondernemers houden de duim op de knip en de belangstelling voor de landelijke en regionale omroepen en kabelkranten loopt hard achteruit.
Hierdoor heeft de leiding van Kilroy na rijp beraad besloten de site na bijna 25 jaar stop te zetten.
Het is voor de vele tienduizenden fans in Nederland en Duitsland waarschijnlijk wennen dat de kreet “Even op Kilroy kijken” voortaan helaas niet meer te horen zal zijn. Maar ach, er zijn erger dingen op de wereld…
Uitgeverij Stolwijk Media bedankt de volgende vrienden die in de afgelopen 24 jaar hun bijdragen leverden aan het succes van Kilroy’s Regionieuws:
Henry Wallinga
Persbureau Drenthe
Sjoerd Robijn
Enzio Ardesch
Harm Mussche
Hans Spang
Floris Kayim
Bert Kamp
Peter Kramer
Arjan Prins
Alex Wever
Doetse Snip (Overl.)
Andreas Heck
Persbureau Meter
Kees Verwijs
Kevin Sand
Hartmut Gosink
Niels Jansen
US Media
n.d. Don C Stolwijk
Ook danken wij u als trouwe kijker voor het bezoeken van deze site.
|